Stavningspolisen

Stavas det pyamas eller pyjamas?

Pyjamas ser mest rätt ut. För det mesta syns det hur ett ord stavas, men ibland får man dyslexi light. HATAR att stava fel. Och att skriva fel. Till exempel får man aldrig börja en mening med "Och", och helst inte skriva "man" heller. Jag hör min svensklärare från gymnasiet eka i huvudet: "Vaddå "man"? Vem är "man"? Det heter JAG eller DU!"

Men det finns värre, vissa bloggar är vandrande stavnings- och grammatikkatastrofer. Lixom, mäj, WIIHIII, hihi, dej, igentligen. Vilka undervisar dessa elever i skolan egentligen??

Oj, det var visst jag. Fast jag har inte lärt ut att det heter "lixom", det har jag inte. Klart att det kommer ett nytt sätt att skriva med ny kommunikation, och det snabba dataspråket syns ju numera överallt.

Men det gäller ju att göra sig förstådd, och framför allt att ibland bli tagen på allvar. Och är det verkligen så svårt att stava rätt?!

(Hälsning från svensklärar-Ingrid: "Maria, BÖRJA INTE EN MENING MED "OCH"!)

Tänk om vi skulle göra som jag gör med mina bloggande elever, skriva en kommentar så fort någon har skrivit ett stavfel, grammatikfel och/eller syftningsfel. Roligt, men störigt. För egentligen är det ju bara helt fantastiskt kul att alla får göra sin röst hörda i världen med sina bloggar, rättstavat eller ej.

Kommentarer
Postat av: rockpoet

Dyslektiska och stavningsmongolida bloggare är underhållande ting, men ack så störande.
Idag såg jag en kille som hade stavat "bokstäver" med ck, alltså "bockstäver". oj oj oj...

2007-11-02 @ 14:36:50
URL: http://rockpoet.blogg.se
Postat av: F

Jag har också alla stavnings- och grammatik-regler inpetade under huden, och jag kan känna hur jag värjer mig mot språket i vissa bloggar. Men för ett par år sedan var jag på en utbildning som behandlade "Skrivande i tjänsten", eller något liknande. Kursledare var en äldre man från svenska språkvårdsinstitutet (??eller något liknande)och han kullkastade många av mina inpräntade regler. Man fick tex börja en mening med "Och" och "Men" och man fick skriva "Han är längre än mig" mm. Jag var först väldigt frustrerad men accepterade så småningom det han sa, även om jag har ett inre motstånd mot att släppa mina gamla regler.

2007-11-02 @ 18:39:15
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: krillanthegreatest.blogg.se

tur jag är från Norge så jag har nåt att skylla på... fast iofs så kan jag inte stava norska heller :s Jag äe helt.... tappad...

2007-11-02 @ 19:40:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0