Over and out

Känns som att livet gått i speedfart med jobb, barn, träning, bokade saker sedan september, och allt har gått bara bra, fast ungefär precis nu tog all energi slut.

Så jag går och lägger mig klockan tjugo i tio, ny rekordläggningstid. Hela familjen går och lägger sig samtidigt- mysigt!

OCH IMORGON HAR JAG HÖSTLOV!!!

Puss och god natt och vi ses imorgon.

Tjejer och killar

Idag efter jobb och dagis så åkte jag och Stella till Uppsala och fixade nya glasögonen, och Jonas och Leo åkte och bytte till vinterdäck på bilen.

I vår familj så tycker vi att det är viktigt att cementera könsroller.

Orka

- Men Maria, ska du inte skriva något mer inlägg idag?
- Orka!

- Men du som brukar göra det?
- Ofta!

Dessa är inne-ord bland kidsen. Inte speciellt positiva svar, men ändå geniala i all sin enkelhet. Dessutom passar de till i stort sett alla frågor ni kan tänka er- Testa själva!

("Vill du ha mer mat?" Orka! "Tror du Djurgården vinner?" Ofta! "När börjar du i morgon?" Orka "Köper du mjölk?" Orka! "Ska du inte träna idag?" Ofta)

Nya, snygga glasögon

Hur modernt är det att säga "modernt"?

Not so much. I allafall är nya glasögonen jättesnygga, dock drar det ner betyget en smula att jag måste åka in till Uppsala igen imorgon efter jobbet för att en optiker ska kolla så att mina styrkor stämmer som står på ett papper från annan optiker. Detta tar tydligen ca två minuter, men kunde inte göras idag.

Well, well, om jag tar med Stella och sen äter middag med henne på McDonalds så blir det lite roligare.

Busy dag

När ni läser min blogg och tänker "Idag har hon inte skrivit så många inlägg, tråkiga jä-la latmask" så skulle ni istället kunna fokusera på att:

"Men det är ju helt fantastiskt vilket roligt liv Maria har haft idag eftersom hon inte hunnit blogga"

Roliga livet idag har bestått i:
 • Hann med tåget med en kvarts marginal på grund av klocka i köket som gick fel. Detta betyder att jag inte hade behövt cykla i hjärtattacks-hastighet till stationen, men men. Jag är inte den som är långsint.
 • Matematikutbildardag för lokala lärarutbildare på ILU. Kul. Diskussioner om lärarutbildning, studenternas praktik och vårt ansvar, kunskapskrav och matematikidéer. Dessutom coolt att jag har pratat med författaren till mina elevers mattebok, känns som att jag känner en kändis.
 • Träffat lovely Fröken Åsa. Fränt! Hon var lika underbar och rolig som i sin blogg, är som när man var liten och fick träffa en brevkompis.
 • Köpt nya glasögon
 • Klippt mig. Efter fem månader var det på tiden, men fick ju lov att vänta tills jag var i Uppsala så att jag kunde få tid hos min duktiga darling till frisör
 • Ätit hamburgertallrik och druckit öl på Norrlands med Janina
 • Hann med tåget hem med två minuters marginal
Imorgon: Skriva matteplanering för sjuorna och åttorna, städa på skrivbordet, skriva åtgärdsprogram för en elev, skriva rapport om ett elevärende. Sen är det höstlov!

...Och på jobbet går det också jättebra

Funderar lite på vilka kläder jag ska ha imorgon.

De får gärna vara lite åt "Hej, jag har tagit alla mina poäng och min examen och jobbar som lärare och tjänar mycket mer pengar än er"- hållet.

Kalle-Anka-på-julaftonväckning, please

När vi bodde i Uppsala och jag pendlade till Tierp så åkte jag med tåget som gick 6.44. I fyra års tid. Under dessa år missade jag tåget EN gång, och då hade jag ingen lektion första timmen så det gjorde inget.

Nu har vi flyttat hit och det tar mig max tio minuter att cykla till jobbet, och jag har förlorat all min förmåga att gå upp på morgonen. Bortblåst. Finns inte. Lektionerna börjar 7.55, och jag kommer med andan i halsen 7.54. Det spelar ingen roll att jag på kvällen tänker "Imorgon har jag massor att göra så jag MÅSTE vara på jobbet halv åtta", jag stänger ändå av mobilen, vänder mig om och somnar om. Och vaknar, förhoppningsvis, en halvtimme senare.

Därför känns det inte helt betryggande att jag imorgon måste åka med ett tåg som går 7.34.

I vilket fall ska det bli kul att åka till ILU på Matematikutbildardag, har inte varit där sedan jag slutade plugga för fem år sedan.Gemensamma intressen

image56

Roligast på lördagens shoppingcentrumsbesök enligt barnen: Titta på polisbil på parkeringen.

Roligast på lördagens shoppingcentrumsbesök enligt mamman: Gå i tiotusen klädaffärer.

Känner att våra intressen krockar lite här. Ibland kan jag längta tills barnen är äldre och vi kan göra fler saker på ett enklare sätt. Dock kommer de väl då att tycka att jag bara är en pinsam morsa som de går tre meter bakom på stan, medan jag går där och tänker "Åh, vad mysigt det var när de var två och fem och tittade på polisbilar på parkeringsplatser".

Där ser man

    Ni anar inte vad som nyss hände! Tydligen har några innovativa, arbetslösa tjejer i Tierp startat upp "Dajm-bilen", och de ringde nyss på.

Dajm-tjej 1: Hej, vill du köpa några Dajm?
Jag: JAAA! Åh, vad gott. Vad kostar de?
Dajm-tjej 2: De enkla kostar 40 kronor och en dubbel-dajm 70 kronor
Jag: OK, jag tar en dubbel-dajm

Dajm-tjej 2 går och öppnar bakluckan på sin bil, där det ligger fullt med kartonger. Hon tar med Dajm tillbaka till dörren, och jag ger henne pengarna.

Dajm-tjej 2: Varsågod, en dubbel-dajm. Tack och hej!
Jag: Tack, tack!

Sånt här gillar vi! Framåtanda och företagsamhet. Dessa tjejer hade nog inga problem att fixa bra betyg när de gick i skolan.

Leif

Föreläsning i aulan idag om bedömning och betygskriterier, och om att betygsätta elever med funktionsnedsättning. Såklart är det viktigt att hjälpa alla elever att klara målen. Dock förstår jag inte riktigt Skolverkets resonemang. Från föreläsningen:
"Godkänd-gränsen är satt så låg att alla ska klara den"
"ibland måste man se till helheten innan man kan börja lära sig delarna"

Hur lite kan egentligen eleverna kunna och ändå få godkänt?!

Finns numera massor med ungdomar som inte vet vad ett verb är, hur mycket 6*7 blir samt vad Italiens huvudstad heter. Alla lärare som jobbat länge säger att eleverna vet mindre idag än för 10 år sedan, och på högskolor och universitet måste de byta ut läroböcker för att deras studenter inte klarar kurserna.

Och vilka skyller man på? Jo, lärarna. Klart det finns nollor där ute som inte har den minsta sociala kompetens eller förmågan att lära ut på ett bra sätt, men elevernas egna ansvar då?! Är det inte man själv som pluggar till prov och fixar ett bra betyg?!

När jag gick på högstadiet gick jag i en klass där de allra flesta gjorde vad de skulle. Alla var inte genier, men hade vi engelska glosor i läxa så läste man på dem. Vi visste inte riktigt något alternativ. När vi gick i åttan så började en ny kille i klassen, Leif. Han gick inte på så många lektioner, och de få gånger han var på en lektion så gjorde han inget. Kommer ihåg en svensklektion när läraren efter att hela lektionen och grammatikgenomgången var avklarad frågade: "Varför har du inte skrivit något?". Leif tittade buttert upp från bänken och muttrade: "Jag har ingen penna".

Gissa hur många Leif som finns i dagens skolsystem?

I och för sig skulle han kanske klara sig bättre idag med åtgärdsprogram, engagerade lärare och tydliga betygskriterier.

Men under tiden vi fixar Leif kommer de andra eleverna på att de kanske inte behöver lära sig multiplikationstabellen eller huvudstäder i Europa, för det är ju roligare att spela dataspel.Anledningen till att man städar

Jag: Stella, kan du lägga in tvätten i din garderob
Stella: Ja, men det är så stökigt där
Jag: Men vik ihop kläderna fint då
Stella: Nä, inte idag. Jag gör det när det kommer folk och hälsar på, så är det fint då

Fem år och redan så insatt i sociologi och människors beteende.

Nu står hon iallafall och viker ihop kläder och lägger in i garderoben, fast tyvärr började hon med att tömma lådorna och sprida ut alla kläder på golvet. Ja, ja, låter jag henne hållas så blir det nog fint så småningom.

Världen väntar på Camillas och Fredriks bebis

image52

image53

image54

När jag ser dessa bilder skriker mina ägg efter att bli befruktade, min livmoder efter en bebis och mitt hjärta efter ett tredje barn att älska.

Däremot påpekar min kropp att det är skönt att sova på nätterna, mitt hus att vi bor i en trea på 93 kvadratmeter och min hjärna att det är kul att ha underbara sjuorna tills de går ut nian.

Vem vinner? Jag hejar på hjärtat.

Bad mother, bad mother

Leo har sovit middag idag, och då skulle han kunna vara uppe halva natten. Just nu sitter han i godan ro och leker med sina bilar och ser inte det minsta trött ut.

Problemet är att hans storasyster inte sovit middag, utan sprungit runt i en festlokal i två timmar och därefter åkt tåg, och ser tröttast ut i hela världen. Men hon faller för grupptrycket och leker glatt hon med. Med ögon som går i kors.

Vad gör jag?

Jo, sitter här och låter de leka på fast klockan enligt gamla tiden är 21.34. DÅLIG DÅLIG MAMMA. Dock ska jag börja natta dem nu, fast inte för att Stella är trött utan för att jag vill se en film på trean klockan 21.

Fyyyyyyyyyy. Jag ursäktar mig med att jag umgåtts med dem konstant hela helgen och haft det jättemysigt, och att de längtat efter sina leksaker.

Och med att jag har saknat er, Blogg-darlings!

En dejt!

Träffade på roliga fembarnsmamman på Pocketshop i Uppsala när vi skulle byta tåg. Fränt! Så nu har vi bestämt att hon och de två yngsta barnen (en går på Leos avdelning och en på Stellas- perfekt!) ska komma hem till oss på fredag, och så ska vi dricka kaffe och räkna matte och äta lunch.

Hoppas bara att hon inte läser denna blogg, och misstar mig för en lesbisk psykopat utan vänner som stalkar folk som verkar snälla.

Jag vill ju bara ha nån rolig att dricka kaffe med!!!

Öppet brev till snygga klackskorna

Vill bara meddela att hoppas att ni njöt riktigt ordenligt av att gå på kalas idag, för nu dröjer det innan ni kommer ut ur garderoben igen.

Sadister. Mina fötter hatar er, och älskar svarta basketkängorna, bara så att ni vet.

OK

Let's get started.

Duscha, göra sig i ordning, packa, åka på namngivningskalas.

Mormor och Stella är och handlar, jag och Leo har kollat på bilvideos på You Tube senaste halvtimmen.

Henrik Schyffert for president

Lördagsintervju i Aftonbladet igår:

"Det finns två dörrar att välja på när man ska hantera livet. Humordörren eller ångestdörren. Jag försöker ta humordörren"

Det finns de som tillbringar sin tid med att grubbla över meningen med livet. Timme efter timme, utan att komma fram till något bra svar. Så finns det de som bara kör på med jobbet, plugget, livet och är fullständigt nöjda med det.

Svårt val.

Jag tror på att se the beauty in life utan att livet för den skull behöver vara speciellt märkvärdigt. Det går att vara lycklig över kaffe och äggmacka till frukost, en tvååring i knät som vill höra på en bok, att det ska bli kul att klippa sig på tisdag.

(Nominera mig till klysch-VM nästa fredag tillsammans med Idol-deltagarna om ni vill. Tror att jag har chans att komma bland topp tre med "Livet är till för att levas, inte för att grubblas över")

Tidsfördriv

Film i bärbar dator är det nya TV i mobilen.

Satt tre stycken som kollade på film på tåget igår. Vad är det för fel på träd utanför fönstret, gammalt nummer av Kupé eller pocketbok- exakt hur mycket behöver vi att göra hela tiden?!

Vad är väl en bal på slottet?

Kunde ha varit på Karins 30-årsfest i Lidköping med Marcus och Christin. Istället sitter jag med mysbyxor i mammas soffa med ett barn i varje knä och ser på Disneydags.

Ett bra val.

Speciellt i morgon bitti då jag vaknar utvilad och obakis och åker till söt-Simons namngivningsfest.

Men åhhhh, vad kul jag skulle ha haft...

Sista ordet

Promenerar från Kupolen till stan för att ta bussen hem.

Jag: Vi ska äta lax ikväll, gott va?
Stella: Jag tycker inte om lax
Jag: Joho, det är klart du gör. Du har ju ätit lax massor av gånger
Stella:
Jag: Jo, det har du visst det
Stella: Men jag tycker inte om det
Jag: Förra gången vi åt det sa du att du tyckte det var jättegott

(Tänker en stund)

Stella: Men jag tycker inte om majs. Det gör jag inte.

Shopping

Okänd kille på bussen när jag reste på mig för att släppa förbi honom:

- Oj, vad mycket påsar.

Yes! Mission accomplished! Men jag köpte bara de absolut allra nödvändigaste sakerna:
 • Stadium: Träningsbyxor, blått Nike-linne, svart- och vit randigt linne
 • H&M: Rosa Hello Kitty-tröja och brun kofta till Stella, blå fleecebyxor till Leo
 • Vero Moda: Vit kofta med knyt
 • Lindex: Svarta strumpbyxor till Leo, glitterväska till Stella
 • Skohuset: Vinterskor och inneskor till dagis
 • Glitter: Örhängen, hårspännen, hårsnoddar
 • Frisörsalong: Hårinpackning
 • Lagerhaus: Värmeljus, kylskåpsmagnet, brun kudde med ugglor
Bruna kudden med ugglor var nödvändigast av allt. Heldag på köpcentrum med barnen en lördag efter lön är ju inte det mest avkopplande man kan göra, men ändå en helt OK dag. Med lunch på Mc Donalds och lördagsgodis kan man muta till sig många "mamma-affärer", som Stella säger.

Några roliga saker

 • Camillas bebis var beräknad i måndags, så kan vara sista gången jag ser magen
 • Hälsade på farmor på sjukhuset och hon var mycket bättre
 • Det var 12 år sedan vi var 18 år

Eller förresten, stryk det sista. Det var ju inte en rolig sak, snarare en 30 -års -krisen -slog- till- en -månad -i- efterhand -sak.

12 ÅR SEDAN!!!

Pretantiösa wannabes

Hänger hemma hos Camilla och Fredrik och kollar på Klysch-VM aka Idol 2007.

Jag vet inte, jag. Är inte så insatt i Idol, krockar för det mesta med läggdagstid eller fredagsmys-chips. Men allvarligt talat, även om man kan sjunga behöver man väl inte ta sig själv på så stort allvar samt säga så självklara saker?!

Men nu är det "It takes a fool to remain sane", och den är iallafall bra.

För övrigt är det svårare att skriva på någon annans tangentbord än att köra någon annans bil. Eventuella stavfel skyller jag på Camillas cola-indränkta tangentbord.

Will you marry me?

Ibland pratar jag och Jonas om att gifta oss, men det faller alltid på något. Det är dyrt, vi har inte tid, vi bråkar för mycket om huruvida saker ska ligga där de ska eller inte.

Roligast är dock när jag frågar:
Jag: Vill du gifta dig?
Jonas: Ja, jag ska bara träffa den rätta först

Och så skrattar vi. Hahahaha. Vi är så romantiska av oss, jag och Jonas.

Packnings-dilemma

Hur finklädd ska man vara på en namngivningsfest?

Klänning går bort, och kjol är så svårt att matcha med fina skor. Högklackat och klassisk kjol är för mycket bankanställd, högklackat och kort kjol är för mycket prostituerad, högklackat och vid kjol är för mycket examen.

Tror att det blir stuprörsjeans, vit sidenblus med svarta prickar, rockiga klackskor. Med lackpumps kan man aldrig känna sig fulklädd.

Har ni kräkts färdigt kan ni komma tillbaka, för nu är tråkiga modebloggs-inlägget slut.

Mötes-retorik

Har precis pratat fjortis-länge i telefon med en kompis.

Det finns folk man pratar om vädret och jobbet och barnen med. Och det finns folk man pratar om äkta, personliga, viktiga saker med. Som nyss i telefon.

Kompis: Vad kul det skulle vara om du satt i möte på jobbet...
Jag: Hahaha
Kompis: ...och så frågar nån "Maria, hinner du göra det?" och du säger "Jaaa...jag vet inte...Det blir på fitthåret men jag ska försöka"
Jag: HAHAHAHA eller "Jaaa...Men det blir på ett fitthår"
Vi: HAHAHA
100 år

Pratar med tjejer i 9:an om prao.

Jag: Men prao är ju jättekul. När jag gick i 9:an praoade jag på en tidning, jag fick skriva reportage och gå på bio och allting
Elev: Ja, men det var ju hundra år sen också.

Hrm. Ja, eller hur. Får trösta mig med att en av mina sjuor trodde jag var 24.

Travel light är för losers

Ska åka tåg imorgon klockan ett till mormor, och kommer hem på söndag kväll. Jag, Stella och Leo delar på en väska, hinner precis slänga i lite kläder innan väskan invaderas av rosa kjolar och blå mysbyxor.

Christin, om du såg all vår packning skulle du förstå varför jag went wild i somras när jag var hos dig, och fick packa en hel resväska full med MINA kläder för tre dagar. La i ungefär hela garderoben...

Planer för helgen:
Fredag: Komma ihåg att ta med allt på morgonen (resväska, biljetter, barn till dagis), jobba, åka tåg, hälsa på farmor på sjukhuset tillsammans med Stella och pappa, Idol-kväll hos Camilla (Om hon inte är och föder barn)

Lördag: Mysigt att vakna hos mamma. Frukost, dusch, Kupolen med shopping och Mc Donalds, köpa ny hårinpackning så att jag kan lyx-bada hos mamma som inte bor i hus där varmvattnet tar slut.

Söndag: Namngivningsfest för Simon, åka tåg hem

Känns som att vi ska åka på semester.


Nattskift

Vår granne jobbar natt för det mesta. När jag går och lägger mig hör jag hur han låser ytterdörren, skrapar rutor, startar bilen och kör iväg.

Sen ligger jag och tänker på hur han kör den mörka, långa vägen till Forsmark. När han kommer fram parkerar han bilen och går huttrande fram till porten. Stämplar in och börjar jobba, allt medan kvällen övergår till natt.

Ungefär vid "Kväll övergår till natt" drar jag täcket lite högre upp, och somnar.

Förlåt Ebba

Förlåt för att jag sa att du blev full och portad. Du är en cool och framgångsrik tjej, och jag hoppas att mediaidioterna och mejlnollorna fattar att du är bra.

Hon har ju rätt i det mesta.

Hoppas dock att hon inte får rätt i att 2007 kommer att vara året då elakheter blev trendigt. Det är roligare att göra någon glad än att göra någon ledsen, och Lovebombing är en underskattad konversationsform. Dessutom är folk som skriver elaka kommentarer i bloggar sourpussys utan självkänsla.

Tur att jag inte har några såna här, utan bara alla ni som är sköna, roliga och smarta!


Kolla jag då!

Visst berättade jag att jag var klar med alla utvecklingssamtal?!

Tog små skuttsteg av lycka på väg från jobbet till dagisfesten. Tur att det inte är så mycket folk ute halv sex en onsdagkväll i Tierp.
Hur skaffar man en bästis när man är 30?

Problemet med mina kompisar är att det är helt fantastiskt underbara, men att de är det ungefär tusen mil härifrån. Mina bästisar bor i Karlstad, Gran Canaria, Stockholm, Göteborg, Borlänge, Uppsala. Av dessa ställen är ju Uppsala närmast, men problemet med kompisarna där är att de har barn, släkt i stan som tar tid, tidskrävande jobb eller helt enkelt har för mycket liv för att sätta sig på tåget för att hänga med mig en kväll. Om jag ska vara ärlig har jag nog inte ens frågat heller, för jag är ändå för trött på kvällarna för att orka umgås alternativt har för mycket att göra på helgerna för att hinna umgås. Dessutom har jag snälla och roliga och underbara arbetskompisar, plus grannar som man kan stå och prata med ute på gatan ibland.

Men ibland kan jag känna att jag saknar en kompis. Någon som vet vad jag ska göra i veckan, som vill kolla på Desperate Housewives, som vill dricka kaffe på eftermiddagar, som har barn som kan leka med mina barn, som kan tänka sig att gå ut och gå ibland, som ringer och frågar "Vad ska ni göra på lördag"

Idag på dagisfesten kanske jag hittade henne! Världens skönaste mamma med fem barn. Rolig och lättpratad. Bor rätt nära. Hennes andra mening hon sa, efter att hon berättat att de nästan kom försent till äldsta sonens skridsko-dag, var "Det var på f-håret". Dessutom konstaterade vi att hon i och för sig ångrade att hon inte var pluggigare när hon gick i skolan istället för att hänga i rökrutan, men att hon å andra sidan säkert fick hångla mer än mig som gick ut nian med 4,6.

En sån människa kan man väl inte annat än gilla?

Frågan är nu: Om inte hon ringer. (Hon ska läsa upp mattebetyg på Komvux så jag erbjöd min hjälp) Ska då jag? Eller är jag för påflugen då? Och kan man fråga kompis-chans?

Spökfest på dagis

Tänk er ljudnivån. Tänk er sockerchocken. Tänk er barn överallt.

Dock jättetrevlig kväll. Buffé, värmeljus, utklädda barn, roliga och trevliga föräldrar, chokladbollar.

En mamma som i och för sig kommer en halvtimme för sent, men SOM ÄR KLAR MED ALLA UTVECKLINGSSAMTAL!!!! I am the king of the world.

Jag och husmusen

Intalade mig länge att krafsandet i väggen var inbillning. Det var det ju såklart inte. Nu intalar jag mig istället att det är en söt liten husmus med pepparkaksbruna ögon som bor där inne, och som aldrig i livet kommer att ta sig in i själva huset för det finns inga hål någonstans.

Därför känns det på något sätt lite sorgligt att den kommer att dö i Jonas utlagda råttfälla på vinden. Sista krafsandet någonsin, snart finns den inte längre.

Men det ska bli skönt att slippa sitta vid datorn med fötterna på stolen och en puls i 180. Inte helt ergonomiskt.

Faster Maria

image51

Min bror Niklas, jag och Simon.

Fasters lilla söt-bebis. Förlåt att jag inte hinner träffa dig så ofta, men nu när jag törs köra bil i 90 km/h kan vi komma och hälsa på oftare!

(En liten minnesanteckning till mig själv: När du för en gångs skull får vara med på kort behöver du ju inte sitta i en soffa med strumbyxor och knölig klänning, fotad snett underifrån. Du ser nämligen ut som ett fetto då)

Iallafall ska det bli kul att åka till Borlänge i helgen och träffa alla. Det är bra att vara en stor släkt, för det är alltid någon som fyller år eller något som händer. Dessutom ska min högstadie-bästis Camilla få barn any day now. Fränt!

Rolig bok- läs den

Exempel på kapitel:

Vad sysslar de egentligen med på vitamininstitutet i Schweiz?
Finns det verkligen parallella universum?
Vem är det som hänger på krogen jämt?
Varför firar man pingst?
Varför är det egentligen så svårt att ljuga?
Varför har just frisersalonger så lustiga namn?

Om man inte orkar läsa finns det ett kapitel med tester, där utbrändhetstestet också är med. Andra tester är:

Är du konfliktundvikande?
Är du en typisk ja-sägare? Ja Nej

Om du svarat flest "Ja" på frågan så är du nog en typisk ja-sägare

Hjärnsläpp?

Klart det heter pennställ. Hur kunde jag glömma bort att det finns ett sånt ord??

Oh my god, tänk om jag har blivit utbränd efter dessa hektiska dagar. Då kan man väl tappa bort vad ord heter? Om jag inte hade haft massa utvecklingssamtal imorgon kunde jag ringt och sjukanmält mig för en aning utbrändhet.

Ikväll kom jag hem kvart över nio efter att ha varit på föreläsning i Uppsala, imorgon är det spökfest på dagis klockan fem, på torsdag har jag personalgympa på jobbet och på fredag klockan ett åker jag och barnen tåg till Borlänge för att lilla, söta brorsbarnet Simon har namngivningsfest på söndag.

Kanske lika bra att jag gör testet i Fredrik Lindströms och Hasse Pihls bok "Vem är Björn och vem är Benny och andra intressanta mysterier"

Är du utbränd?
1. Har du jobbat alldeles för mycket på sista tiden?
2. Känner du dig utbränd?
3. Ser du utbränd ut?
4. Är du sjukskriven på grund av utbrändhet?
5. Har någon läkare redan slagit i dig att du är utbränd?

Om du svarat "Ja" på en eller flera av ovanstående frågor är du med stor sannolikhet utbränd, och behöver göra något åt det.

Vilken tur. Jag svarade nej på allt.

Att göra

 • Kopiera repetitionsuppgifter till provet
 • Kopiera prov
 • Dricka kaffe
 • Skriva in utvecklingssamtalen i mentorspärmen
 • Hinna skriva färdigt inlägget innan rektorn och två uniformerade vakter kommer in i arbetsrummet och släpar bort mig i armarna för att jag bloggar på jobbet

Undrar om jag hinner få med mig något från skrivbordet? Foton på barnen och alla pärmar känns viktiga. Gem och fult pennställ offrar jag.

(Pennställ? Heter det verkligen pennställ? Låter weird)


Matematiklektioner äger

Tyst lektion med hårt arbetande elever.

Elev: Får vi sluta tidigare nu när vi jobbat så bra?
Jag: Ja, ni kan få sluta fem över
Annan elev: NÄÄÄÄÄ? Jag vill inte sluta tidigare

Runningarms

Ja, ja. Har mina två låtar inspelade och är så nöjd jag kan bli.

Perfekt är det inte. Men hur många människor är perfekta? Och vad betyder egentligen perfekt?

Jag skickar iväg min DVD där jag kom ett steg fel men hittade tillbaka direkt, och där mina armar inte är i perfekt vinkel när jag gör across the top och där jag kommer lite för långt ifrån brädan när jag gör utfall.

Undrar om jag får spela in ett tredje spår på skivan där jag bönar och ber "JAG OOOOOOORKAAAAAAR INTE SPELA IN EN GÅNG TILL! Please please please. Godkänn mig era jävla pedanter.

Fast jag låter kanske bli att kalla de som ska godkänna mig för jävla pedanter?

Mördarmaskinen

Sist på boxpasset idag stod vi mitt emot varandra i en lång rad, och boxades mot olika personer. En av de som slog mot mig var en tjej i 20-årsålder utan boxhandskar. Utan boxhanskar!

Hon slog ALLT vad hon kunde och såg helt totalt galen ut. Jag försökte hålla mitsarna så rakt jag kunde, för herregud, man vet aldrig hur arg hon hade kunnat bli om jag hade hållt dem fel. Hennes knytnäve hade kunnat skicka ut mig genom dörren till träningssalen.

Bland de två läskigaste minuterna i mitt liv. Just nu sitter jag här i min pyamas och äter banan och är glad att jag överlevde denna maniac.

Lektioner utan rast mellan, arbetslagsmöte, sju utvecklingssamtal på raken, spela in Bodystep-låtarna igen. Inget av detta var det minsta jobbigt jämfört med att ha vinande knytnävar fem centimeter från mitt ansikte.

Ny mobil?

image49

Jonas brorsa funderar på att köpa ny mobil, så vi diskuterade det i soffan nyss.

Fördelar med ny mobil: Behöver inte sitta i bilen för att prata, trendigare look, inte lika tung att bära med sig på stan, det finns fler ringsignaler att välja bland

Nackdelar med ny mobil: Han är rädd att han ska tappa bort den, de är ju så små nu för tiden. Dessutom tycker han att det är lite läskigt med all den här nya tekniken.

Lycka in a nutshell

Det absolut gulligaste som finns i hela världen är när Leo ska säga chips. "Bip" säger han. Detta använder han i konversationer som:

- Leo, vill du ha en banan?
- Bip?
- Nej, inga chips idag

Eller:
- Nu ska vi åka och handla
- Bip?
- Nej, vi ska inte köpa chips

Igår fick de iallafall äta chips, barnen. Blev smulor på mattan som ingen orkade ta reda på igår kväll, så imorse när jag var i köket och fixade frukost hör jag Leos överlyckliga röst från vardagsrummet:

- Bip! Bip! Bip! Bip!

Den enda gången det är gott att äta chips på morgonen är när man är riktigt bakis. Eller när man är 2 år.

Underbart!

Imorgon är det måndag. Då är det bara en dag kvar till nästa avsnitt av Desperate Housewives.

Sweet, som min kära vän Marcus skulle sagt.

Neeej! Kom just på att jag ska till Uppsala på kurs på tisdag kväll. "Grupp-psykologi för pedagoger", spännande värre. Men mer spännande än Desperate är det nog inte.

Börjar nu förstå folk med TV på sina mobiler.

Hm

Ska lägga fram kläder till imorgon (Kan inte rota i garderoben imorgon bitti och väcka resten av familjen)

Frågan är vad jag ska välja för vuxna, mogna kläder att ha på utvecklingssamtal.

Looken jag vill uppnå är "Vuxen och ansvarsfull människa som ger ditt barn bästa tänkbara matematikutbildning, men som ändå är snygg och trendig. Och trevlig. Och charmig. Och smart"

Effektiv måndag

Imorgon ska jag:

 • Cykla till jobbet kvart över sju (brukar jag intala mig, i själva verket kommer jag för det mesta en minut innan lektionerna börjar med andan i halsen)
 • Ha lektioner hela dagen
 • Ha ledningsgruppsmöte
 • Ha fyra utvecklingssamtal
 • Träna box
 • Spela in de två Bodystep-låtarna igen
Ja, jäklar vad mycket energi jag kommer att ha kvart i nio när jag ska spela in videon. "Hörrni, kom och kolla, här är det nån nolla som har skickat in en video där hon trillar av step-brädan fem gånger"

Nej, PERFEKT ska det vara. Och visst kommer jag att känna mig himla duktig när jag kommer hem?!

Disco

image48

Farbror Magnus, Leo, Stella och grannbästis Hampus dansar loss till Barbie-skivan.

Vett och etikett på möten

HATAR möten där folk pratar bla bla bla om ett ämne som var uttömt en kvart tidigare. Allt kunde sägas inom loppet av två minuter, istället pratar folk i 20 minuter. Helst skulle man vilja säga "Ursäkta, vi vet redan exakt vad du kommer att säga redan när du öppnar munnen. Så gör inte det tack, förutsägbara människa"

Men det säger man ju inte. Lite hyfs har man ju. Det är ju till exempel mer uppfostrat att skriva det på sin blogg.

Nu: Laga mat. Pasta, köttfärssås, parmesanost, sallad, vin. Barnen leker hysteriskt med roliga farbror Magnus på besök från Skåne.

Är glad att jag valde alternativ C

Långpromenaden med barnen (Jonas stannade hemma och pluggade) var jättemysig. Leo i vagnen, jag och Stella gick.

Vi pratade om livet ("Mamma, man fyller år massor av gånger och sen när man blir gammal så dör man, eller hur?"), när alla fyller år, vilka hennes kompisar är, att man får starka ben av att gå, att mormor är min mamma och farmor är pappas mamma osv, tränade på veckodagarna samt diskuterade vilka hus som var fina.

Dock kom vi fram till att vårt hus är finast.

Att göra

Dammsuga, plocka leksaker, hänga in kläder på golvet i hallen i garderoben, lägga in ren tvätt i garderober.

VÄSTERBRON.

Åh, vad mysigt det är att vara hemma.


Maxpoäng

image47

Now it is official. Mer tantvarning än så här blir det inte.

Atrix handcreme bredvid sängen.

Långpromenad

Plan A: Promenad med jobbarkompis Lena. Som dock inte kunde.
Plan B. Promenad själv med musik i hörlurar.

Av olika anledningar blir det nu istället:

Plan C: Hela familjen går. Kommer att ta oss ca 40 minuter innan vi kommer iväg, och då går vi i kanske 20 minuter. Största delen står vi nog och kollar på hästar.

Västerbron

Förra jullovet var jag hos min kompis Tina i Stockholm en dag. Shopping, fika, middag på kvällen, sov över i hennes och hennes sambos snygga lägenhet på Kungsholmen. Very nice. Jag låtsades att det var sånt jag gjorde varje helg. Morgonen efter skulle Tina till jobbet, och jag skulle till Söder en sväng innan jag åkte hem. Eftersom det var ganska tidigt och affärerna inte hade öppnat än, så tänkte jag promenera från Kungsholmen till Söder.

Så där stretade jag fram i blåsten över Väserbron. Västerbron är ungefär en mil lång. Det var januari, snöblandat regn, en grad varmt. Massa påsar i händerna. Dessutom var jag en smula bakis och hade feber (blev sjuk dagen efter).

När jag sen skulle åka hem gick inte Swebus den tid det stod på tidtabellen, så jag hoppade på första bästa tåg istället. 130 kronor från Stockholm till Uppsala.

När jag ibland inte har lust att vara hemma så tänker jag bara "VÄSTERBRON!", och så blir det plötsligt jättemysigt att vara här. Eller när jag bara vill få lite extra guldkant på hemma-livet.

Som idag. Jonas ledig, fixa hemma, bädda sängarna, tvätta, kanske åka och träna i eftermiddag, barnen leker med dockor, klockan fyra kommer Jonas brorsa Magnus som bor i Skåne och hälsar på och stannar till imorgon.
Absolutely fabulous!

Les Mills-steg inlärda

Videon är inspelad. Måste bara få säga det igen.

Oh, the future is so bright that I have to wear sunglasses.

Världens Bästa Granne

I Uppsala hade jag världens skönaste och roligaste granne, Cicci. Vi hängde i varandras soffor (på vintern) och solstolar (på sommaren) medan våra små tjejer lekte med varandra. Ibland fick nån av oss resa på sig för att medla i någon dockvagns-konflikt. När vi båda var gravida satt vi dock oftast kvar i soffan och lät tjejerna lösa problemet själva. Eftersom båda våra sambos jobbade rätt mycket kvällar (hennes sambo jobbade dessutom mycket kvällar fast i Spanien stor del av tiden vi bodde grannar) så åt vi middagar hos varandra. Om hon gjorde köttfärssås gick jag över våra uteplatser med en kastrull med pasta. Dessutom hade vi planer på att jag skulle gå över till henne med tvätt och hon till mig med disk, eftersom hon hade tvättmaskin och jag diskmaskin.

Iallafall bor Cicci och hennes söta familj numera på Gran Canaria och jag saknar henne massor. Men jag har en helt fantastisk idé!

Cicci, på min skola har det varit två spansklärartjänster ute i fyra år och det finns INGEN bra som kan ta det! De senaste åren har det funnits typ 5 miljoner spansklärare, den ena värre än den andra. Ingen utbildad. Ingen speciellt poppis hos eleverna. Men här kommer du in bilden! Vilket helt fantastiskt perfekt jobb för dig. Dessutom vet jag ju att Gimo Herrgård (?) och massa andra ställen headhuntat G, så de kommer att tävla i att ge honom högst lön. Och- här kommer det bästa av allt- på vår gata är det TRE parhus till salu! Kostar 130 000, inga pengar alls, säljer ni er lägenhet och flyttar hit blir ni rikast i stan.

Jag hör att du har några invändningar. Vi gör en jämförelse:

Gran Canaria- Tierp
Restauranger längst kusten- sunkig kinakrog som stänger 23
Terass med havsutsikt- uteplats mot en lekpark
Sol- blåst
Jobb på privatskola- jobb på galna-men-roliga-högstadiekids-skola
Fint torg med spanska gubbar- torg bredvid ICA med fyllegubbar

...Hm. OK. I hear you. Antar att du blev övertygad att stanna vid "terass med havsutsikt"

Men I love Tierp, det gör jag. Stavas livskvalitet. Dock en livskvalitet som skulle bli ännu bättre med Cicci som granne!

Träning

image46

Stella: Får jag låna hörlurarna?
Jag: Vad ska du göra då?
Stella: Leka flygplats
Jag: OK
Stella: Hallå, hallå, nu går det ett flygplan till Spanien....Eller nej, nu vet jag! Jag leker träning
Jag: Träning?
Stella: Ja, jag är en sån som lär ut träning till mammor och pappor och folk utan barn

Jo, så kan man ju också förklara ordet instruktör.


Leo tränar för högstadiet

image45

Coola killar har mössa inomhus. Dregel på tröjan och blodpudding mellan tänderna är däremot ingen brud-magnet.

Lista

Modebloggar är trendiga, helst kombinerat med shoppinglistor. OK då, jag testar.

 • 3 liter mjölk
 • Ägg
 • Tortellini
 • Pasta
 • Äpplen
 • Bananer
 • Potatis
 • Kött
 • Schampo
 • Handkräm
 • Flytande tvål
 • Lördagspresenter till barnen istället för godis (Leksaksbil och pärlor)
 • Chips
Jaaa...jag vet inte jag, skulle det här vara nåt att läsa?! Intresseklubben antecknar. Orka läsa vad folk handlar.
Vad säger ni? Jag fortsätter som jag brukar och skippar modeblogg- och shoppingliststrenden, va?

Inte så fränt med shoppinglistor.

The driver

Tog en omväg till ICA så att jag kunde köra i 70. Sen när vi hade handlat var Leo så trött och gnällig att jag körde till Kyrkbyn och vände för att han skulle somna, och dit är det 90! Hur cool är jag? Värsta rallybilen. Nu var det ju i och för sig inte så svårt att köra 90 på en stor väg utan bilar, eftersom alla andra körde nya E4-an, men ändå premiärtur i 90 sedan fem år.

Så jävla häftig jag är. Hög musik hade jag också.

(Eller ja, rätt låg musik för Leo hade somnat, men det är inte lika häftigt att skriva)


Ordkunskap

Förra vecka lärde jag mig vad *lol* och aka betyder. Jag vet, typ ett år efter alla andra, men ändå. Dock känner jag mig osäker på ett uttryck- äga.

Hur använder man detta? Att äga någon? X äger Y, betyder att X är bättre än Y, eller?


Fantastiska systrarna

Får jag berätta om mina UNDERBARA barnvakter? Det är tre gamla elever, systrar, som nu går på gymnasiet. Jag hämtade dem med bil på stationen imorse kl tio, och sen åkte jag iväg till träningen halv elva. Då satt de på golvet i barnens rum, två tjejer lekte med Stella och den tredje satt med Leo i knät och läste bok. Barnen vinkade lite halvhjärtat till mig när jag sa hej då, så jag åkte tryggt till träningen och tänkte att barnen var i goda händer.

När jag kom hem kl ett var barnen glada och nöjda. Tjejerna hade lekt med dem, sett på film, lagat mat. Diskmaskinen var igång, och på diskbänken stod en stekpanna prydligt diskad samt en tallrik mat till mig som bara var att värma i mikron.

Frågan är nu, ska jag erbjuda dessa tjejer lön för att flytta in till oss eller tror ni de nöjer sig med läxhjälp och fri tillgång till min garderob?

När de gick sa en av tjejerna "Hör av dig igen när du behöver hjälp!" Hur gulliga, snälla och helt fantastiska är de inte!

Damp-generationen

Det är när man ska somna som de riktigt djupa, kloka funderingarna kommer.

Som: Vilka är det som har TV på sin mobil och varför?

För det första kan man ju inte se något i de lilla displayerna. För det andra går det ändå inga bra serier på dagarna. Hur många sitter på bussen och har en oemotståndlig lust att se Oprah? För det tredje, om man är borta på kvällstid när ens favoritprogram går så spelar man väl in det, alternativt gör så roliga saker att man struntar i att man missar nåt på TV. För det fjärde, hur störigt ser det inte ut när någon sitter och stirrar ner i sin mobil.

Men vad vet jag. Jag är född-77. Min generation hade inte lika mycket DAMP, myror i brallan, koncentrationssvårigheter eller curling-liv som dagens generation har.

Eller lika roligt?

YES!

Yes, yes, yes, yes, yes!

Träningspass avklarat. Video på låt 5 och 6 i Bodystep 69 inspelad. Frågan är bara om det är perfekt nog för pedanterna på Les Mills. I och för sig ska jag till gymet imorgon på personalmöte- ska nog spela in låtarna en gång till. Och då JÄKLAR vad perfekt det ska vara!

Idag var det bara ganska perfekt. Om nu något kan vara det?


Mobilalarm

En bra sak med fredagkvällar är att jag brukar ändra mobilalarmet från 6.15 till 8.30. Inte för att jag kommer att sova till 8.30, för barnen vaknar senast 7.30.

Men iallafall. Det är roligt att ställa fram väckningstiden två timmar.

Jorråsåatte

Tror att jag kan det. Steg över brädan, och så fyra ner, och så två ner, och så gå, och gå bak, och repeater, och fyra ner igen...Bla bla bla.

Nu ska jag äta nachoschips.

Inopererad kunskap, tack

Just när lugnet har lagt sig i huset. Båda barnen sover. Jonas kom nyss hem från jobbet. Jag tänkte att jag skulle gå ner och umgås och mysa. Se reprisen av Mia och Clara kvart i elva. Läsa tidningen. Äta chips.

Då! Kommer tanken ifatt mig och klubbar mig stenhårt i skallen- LES MILLS-KOREOGRAFIN!

Videoinspelning imorgon efter aerobicpasset. Kul. Verkligen, jättekul. Åh, vad jag har sett fram emot detta...hrm.

Ny planering: Fredagkväll framför DVD med hyperenergiska Nya Zeeländare som tränar Bodystep.

Bluffen genomskådad?

Vi har sedan Stella var liten lärt henne att hon inte tycker om läsk. "Det är för starkt". Läsk till små barn är nämligen djävulens påfund, att ge läsk till två-åringar är ungefär som att röka rakt ner i ens barns barnvagn. Iallafall har detta fungerat alldeles utmärkt, hon dricker glatt vatten, saft, juice, mjölk. Fram tills ikväll, vill säga.

- Mamma, vet du vad? Vi fick sån där stark dricka på kalaset, och vet du, JAG KUNDE DRICKA DET! Det var gott. Fanta, hette det.

Ja, ja. Fungerade i fem år iallafall. Nu gäller det att ladda för att lära henne att öl, vin och sprit är för starkt, och hoppas att det håller tills hon är 18-19 år.

Om jag försöker tänka mig mina barn om tio år, så kommer nog Stella vara partybruden och Leo tönten i glasögon som sitter hemma och läser böcker. Så mycket som Stella suttit still i hela sitt liv, sitter Leo still på en dag ungefär. Leo gillar att pyssla med sina bilar, protesterar om saker inte ligger där de ska, är rätt lugn. Stella är intensiv, pratig, full fart.

Denna fredagkväll ska jag minnas som den första av många to come, med andra ord.

Men å andra sidan är Stella Leos största idol i hela världen, och han hänger på henne så ofta han kan. Kanske inte ska hoppas på för mycket, får nog två galna tonåringar om sådär 10-12 år.

Ten minutes to countdown

Barnen hoppar och leker i dubbelsängen. De har pyjamas på sig och ska lägga sig om tio minuter.

Eller ska jag göra ett socialt experiment och se hur länge de orkar hålla igång innan de somnar av sig själva?

Positivt Tänkande

image44

Mes-gener går bort.

Kompletterande intervjufrågor

Fråga: Vi är många som undrar- hur gick det med min farmor?
Svar: Det gick bra, det farliga kaliumet har försvunnit ur kroppen. Hon är kvar på lasarettet, men det verkar inte vara någon större fara nu iallafall
Fråga: Skönt att höra! Hej då och...
Svar: VÄNTA! Jag måste bara hälsa till två till
Fråga: Ja?
Svar: Jag glömde ju Fröken Åsa och Janina!! Två av favoriterna. Och kanske några fler...vänta, måste tänka...
Fråga: Har inte riktigt tid med alla hälsningar. Kan vi inte bara säga att jag hälsar till ALLA? Och så får folk säga till i kommentarerna om de känner sig bortglömda?
Svar: OK då. Tack och hej!
Fråga: Tack själv

Fredagsfika

Utan den minsta fråga efter annat så hade vi idag päron, äpple, banan och fullkornskex till fredagsfika. Barnen nöjda och glada, och mamman fick dricka kaffe och läsa nya Mama. Tur att vi ska äta pommes och korv till middag, kan ju inte vara hur präktiga och nyttiga som helst.

Ikväll ska Stella på disco-kalas till granntjejen Julia. Jag och Leo ska äta chips och kolla på Bolibompa. När ens barn har häftigare fredagkväll än en själv- är det då man är gammal på riktigt?!

Intervju med mig själv

Fråga: Måste bara fråga, tycker jag inte att jag lade sordi på stämningen på bloggen en aning med mitt senaste inlägg?
Svar: JA MEN herregud, vad ska jag skriva om då?! Är ju jätteledsen för farmor
Fråga: Oj, ta det lugnt. Jag skulle ju precis fråga hur det känns?
Svar: Jo tack, lite bättre. När jag precis hade pratat med pappa i telefonen så satte jag mig ner på en stol i köket och bara grät. Barnen stod storögda och tittade på, klappade lite på mig och försökte trösta. Berättade för Stella varför jag var ledsen
Fråga: Vad sa hon då?
Svar: Tja, hon förstår ju inte riktigt vad "dö" betyder, men sa iallafall att hon tyckte om gammel-farmor och att hon inte ville att hon skulle vara sjuk
Fråga: OK
Svar: Tja, sen så gick vi upp och badade alla tre, barnen fick se på film och äta äppelbitar, de lekte lite i sitt rum, läste två godnatt-sagor
Fråga: Låter som en rätt mysig kväll trots allt?
Svar: Jo
Fråga: Nu när jag äntligen fick tag på mig för denna exklusiva intervju, får jag ställa några fler frågor?

(Funderar en stund)

Svar: OK, det går bra
Fråga: YES!!! Eh...Kom av mig lite...Vad ska jag fråga om?
Svar: Ja, jag får komma på nåt snabbt för snart ska jag gå ner och se på TV
Fråga: Vad är min favoriträtt?

(Åh nej, vilken dålig fråga. Pinsamt. Men jag verkar inte bry mig)

Svar: Tacos, pannkaka, pasta och köttfärssås, fläskfilé och potatisgratäng, hamburgare och klyftpotatis. Jonas säger att jag bara tycker om 80-talsmat
Fråga: Ja, det var ju inte vidare trendig mat

(Nu var jag otrevlig också. Undrar om jag blir sur? Nej, vilken tur)

Fråga: Vad är mina intressen?
Svar: Familjen, träna, läsa, kläder, inredning, kompisar, blogga, läsa andras bloggar
Fråga: Åh, blogga, man tackar
Svar: Varsågod. Bloggvärlden är faktiskt en av mina favoritsaker just nu
Fråga: (lite generat) Tack igen, vad snällt. OK, vi kör vidare med lite snabba frågor. Favoritfärg?
Svar: Brun
Fråga: Favoritaffär?
Svar: Monki, Weekday, Holmlunds, SOLO, IKEA, H&M, alla inredningsaffärer
Fråga: Vad är jag stolt över?
Svar: Att vi har uppfostrat våra barn till såna vettiga och sköna personer. Att jag är arbetslagsledare på jobbet. Att vi tog steget och flyttade hit i somras
Fråga: Vad äter jag till frukost?
Svar: Kaffe, hembakt bröd med kaviar och ägg, youghurt. Men är det många frågor kvar? Folk måste ju ha tröttnat att läsa för länge sen?
Fråga: OK, en sista. Vill jag hälsa till nån?
Svar: JAAAAA! Jag vill hälsa till mina älskade, älskade läsare. Jag vill hälsa till Cicci och Christin och Marcus och Anna och Helena och Ulla och Rockpoet och Elena och Annelie och Anna och F-girl och F och Krillan och Madeleine och Nina och Camilliondollar Baby och Jenny och Kriztin och Niklas och........
Fråga: Hörrö, vi har inte hela natten på oss
Svar: OK. Men jag vill bara passa på att säga att I REALLY; REALLY LOVE YOU! Och era kommentarer. Och era bloggar
Fråga: Ja ja, vi förstår. Jag älskar dem. Men ärligt talat, är det inte lite Alex S-rip off att publicera en intervju med sig själv?
Svar: Ja...Kanske det...Tycker jag?
Fråga: SKOJAR BARA! Klart det inte är. Och förresten är ju min blogg mycket, mycket bättre än Alex!
Svar: ÅH TACK! Vad gullig jag är
Fråga: Well, that is me! Och hoppas min farmor blir bättre nu
Svar: Tack. Är intervjun klar?
Fråga: Ja
Svar: Tack gode gud! Är det verkligen några som orkat läsa ända hit??

Sorgligt

Snälla, snälla, snälla, snälla farmor dö inte. Hon ligger på sjukhuset, 20 mil bort, och är jättedålig. Pappa skulle ringa senare ikväll och säga hur det går.

Snälla snälla snälla snälla snälla. Klara dig, farmor.

Egentligen borde jag packa in barnen i bilen och köra de där 20 milen. Fast det går inte.

Fast jag vet att jag kommer att gräma mig över den meningen resten av mitt liv om hon skulle dö inatt.

Pussel

Leo har varit sjuk igår och idag, så Jonas vabbade halva sitt jobbpass och kom med barnen till mitt jobb idag kvart i fyra. Sen tog han min cykel till stationen och jag tog ungarna och åkte bil hem.

Jonas presentation till min kollega som var i arbetsrummet:
- Hej hej, det är jag som är Livspusslet

Yes darling, det var längesen vi låg i sängen till klockan två på eftermiddagen eller åkte på sista-minuten resa till Egypten.

Klargörande

Obs hette alltså så innan Coop. Förutom ett tag där emellan som det hette B&W. Jag kommer också ihåg när Åhléns hette Tempo.

Men berätta inte det för han som trodde jag var 25.

Leo och tidsuppfattningen

När Leo står och rycker i mig och vill någonting händer det ju rätt ofta att jag håller på med något annat, så jag säger "Snart". Då väntar han i en sekund och utbrister sedan lyckligt "NYYYYYYYYY!" (betyder Nu).

Och då kan jag ju inte låta bli att släppa allt jag har för händerna för att hjälpa honom.

Förutom att Leo är lik mig vad gäller ordning och reda (Stella har ärvt Jonas "Jag lägger saker lite här och var- mentalitet) så har han också fått mitt tålamod. Jag tycker också saker ska hända Nyyyyyyy. En gång när jag var liten tvingade jag mamma att åka med mig till Obs en kvart innan stängning för att jag skulle köpa en ny tavelram som absolut inte kunde vänta till dagen efter.

Men det är klart. Vissa saker kan få vänta några dagar. Som les Mills-koreografin...hrm. IMORGON! Jag lovar, IMORGON lär jag mig det sista.

Iallafall har jag hållit mig från nachoschipsen.

Komplimanger

Idag sa en elev till mig att han tyckte att matte-planeringen var så bra. Åhhhhhh. Vad snällt. Komplimangen hamnar på min topp 10-lista tillsammans med "Du ser ut som 25", "Jag älskar dig" och "Vilka snygga armar du har".

Den senare var det en okänd kille på krogen som sa för åtta år sen, men ändå, visst har komplimanger ingen preskriptionstid?

Ska bara

Går upp på övervåningen för att ringa en förälder om en sak.

Jonas: Ring bara föräldern så kommer du ner sen
Jag: Ja då
Jonas: Så att jag kan åka och handla
Jag: Jaa
Jonas: Inte blogga
Jag: Nej då
Jonas: OK?!
Jag: Ja, ja

Nämen oj. Hur hamnade jag här?!

Lärarkandidat

Min lärarkandidat är helt fantastiskt duktig, rolig och trevlig. Tyvärr ska hon bara vara hos mig den här veckan, för hon går bara första terminen, men åh vad jag önskar att hon skulle ha längre praktik. Idag till exempel när jag hade en elev i Studion, så satt hon bredvid honom när han gjorde engelska-korsord på datorn medan jag fixade fram ett telefonnummer, redigerade de sista elevomdömena samt pratade med en kollega om ett elevärende.

Hur långt har de kommit med kloning-forskningen?

Det skulle vara bra att vara flera personer, varav en som hade lektioner, en som planerade, en som fixade med allt annat som behövs göras på jobbet, en som hämtade barn tidigt på dagis, en som hånglade med Jonas, en som gjorde hårinpackning och målade naglarna, en som städade huset, en som tränade och höll sig i form, en som bloggade.

På något sätt skulle dessa olika kloner sedan sammanföras så att jag fick ta del av allas liv, men har inte riktigt tänkt ut hur detta skulle gå till. Ja ja. Kanske inte behöver planera mitt fantasi-liv så noga?

Anna Skipper-come and save me

Jag har börjat med en ny kvällsrutin. När barnen har somnat, jag har suttit en stund vid datorn samt städat ihop lite så sitter jag i soffan och ser på TV och äter nachoschips med smält ost som jag dippar i salsa och gräddfil.

Bra med nachos: Det är gott. Jag har fortfarande jeans i storlek W 27.

Dåligt med nachos: Om jag fortsätter med denna kvällsrutin kommer jag se ut som mamman i Gilbert Grape inom några år och tar mig bara ut ur huset med hjälp av en lyftkran.

Imorgon kanske jag bryter den dåliga vanan med att träna på Bodystep-koreografin istället. Eller så äter jag nachos. Vi får se.

Minns ni när livet var såhär enkelt?

image43

 • Sitta på golvet i sitt rum och leka med Barbie en stund före läggdags
 • Leka med kompisar tills mamma ropar att det är mat
 • Lycka=blodpudding, lingonsylt och juice en tisdagskväll
 • Sitta i soffan och se Bolibompa, fullständigt uppslukad av handlingen
 • Bli glad över äppelbitar i en skål
 • Borsta tänderna, läsa godnattsaga, krypa ner i sängen för att sova
Det som är så bra med att ha barn, är att man aldrig har tid att grubbla över meningen med livet. Men det kanske är det som ÄR meningen med livet?

Bloggdöden del 2

Att läsa folks bloggar är som att stå på en stol och tjuvkika in i deras hus. Fnissar lite åt nåt roligt, har koll på vad de gör, njuter av underbara formuleringar. Att sedan upptäcka att någon ska sluta skriva är som att upptäcka sin stol slängd på marken bredvid ett rivet, tomt hus. Sorgligt värre.

Anneli! Get your ass on that chair och fortsätt skriva din blogg.

Jag gillar ju ditt fönster. Och Rockpoet, Elena, Marcus, Christin och ni andra, ni skulle bara våga sluta....!

Konsten att inte vara ett dugg svartsjuk

Jag och Jonas låg och pratade sent igår kväll när han kom hem från jobbet.

Jonas: ...så är det en tågvärd som jämt pratar med mig.
Jag: Jaha. Är hon snäll?
Jonas: Ja, hon är säkert kär i mig
Jag: Ja, säkert
Jonas: Jag fick hennes telefonnummer igår
Jag: Mmm
Jonas: Hon ville träffas nån kväll
Jag: Men du jobbar ju typ alla kvällar
Jonas: Ja, eller nån dag då
Jag: Mmm
Jonas: Så kan vi ta in på hotell
Jag: Det finns inga hotell i Tierp
Jonas: Nähä
Jag: Det finns ett gästgiveri
Jonas: Ja, men då kan vi ta in där då
Jag: Mmm, gör det ni. Puss och godnatt

IKEA med lön

Jag är lärarrepresentant i elevrådet, och idag har jag varit på IKEA med eleverna för att köpa saker till entrén och till uppehållsrummet. Vi hann också med att äta lunch där, plus att jag köpte några saker till mig. (Ny matta till framför TV'n och trådbacksställning till garderoben i hallen.

Inte direkt den jobbigaste arbetsdagen i mitt liv.

Ebbas fylleångest

Tydligen var Ebba von Sydow på krogen i fredags och var full och pinsam. Detta ledde till att hon spillde vin på VD'n för typ hela Stureplan, var otrevlig mot hans kompis samt betedde sig allmänt illa och har nu blivit portad från Stureplan i 10 år!

Hi hi hi. Det är sånt här som gör det så kul att inte längre vara ute och festa på helgerna.

När jag har nattat barnen är jag ju hemma och är trendig i mina mysbyxor, remember. Inga borttappade väskor eller bortsupna cyklar här inte. (Ja, alltså, inte för att jag höll på med sånt förut...hrm)

Hallå?

Chokladbilen? Var är du? Var vi inte överens vilken bra business det skulle vara?

image42

Grammatik

Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring.
Verb är sådant som man gör, till exempel springer, kör
Adjektiv är som man är, till exempel glad och kär.

Detta är ungefär den grammatiken jag kommer ihåg från när jag gick i skolan. Som tur är så är jag ju mattelärare och slipper tänka så mycket på sånt här, men när jag har speciallärartid så har jag också engelska och svenska med eleverna.

Nu är det ju inte genierna som kommer till mig, men idag skulle jag beskriva vad pronomen är. Eh...?

Iallafall försöker jag lära ut så mycket svenska som möjligt, som deras bloggar, stavning, stor bokstav, läsning, prata. Och allmän språklära, som idag:

Elev: Får jag låna suddjäveln?
Jag. Va?
Elev: Finns det nåt suddhelvete?
Jag: Va?
Elev: Får jag låna SUDDGUMMIT?
Jag: Varsågod

Ass-book

Precis, Malin, kunde inte sagt det bättre själv.

Fast hon har iallafall 115 vänner där, själv har jag inga för jag är inte inloggad. Däremot har jag andra vänner, såna som jag vet vad jag ska ha dem till, förutom som namn på en lista.

Forever young

Bästa reklamen just nu är SE-bankens om pensionssparande. Jag är hon som kollar på fjortiströjan.

Ett minus med att jobba som högstadielärare är att jag inte längre kan handla kläder på Gina Tricot eller JC, känns inte helt förenat med respekt och pondus att komma till jobbet med likadana kläder som kidsen. H&M är gränsfall, men funkar. Tyvärr betyder detta att jag för det mesta handlar på affärer som har lite dyrare kläder, som Holmlunds, Weekday, SOLO. Eller vad säger jag? Tyvärr? Det är ju helt fantastiskt kul att handla dyra kläder. Undrar om jag kan få dra av det i deklarationen?

Hur som helst har JC och Gina Tricot inte speciellt fräna kläder.

Attack

Body Attack, fy FASEN vad jobbigt! Dock inte så jätteroligt, jag gillar träning där man får tänka lite och där träningen har ett syfte. Typ lära sig aerobicsteg, boxas, spela fotboll, lära sig stepup-koreografi. Här höll man mest på att tokhoppa i en timme. Blandade hopp, armhävningar, springa runt. Varje låt hade en egen koreografi, varav en med 84 armhävningar. Jo, det är sant!

Som Friskis och Svettis för elitidrottare på speed.

Men ändå ett OK träningspass, svettigt var det iallafall.

En av låtarna var eurodiscoversionen av "Forever young" med Alphaville. Nostalgitripp direkt till 1992, hängandes i bästis-Camillas rum i källaren där vi pratade om livet, fotbollen, killarna och vem av oss som skulle ligga med någon först. Det blev Camilla, men jag var bara två veckor efter. Sen satt vi på golvet i hennes rum och gick igenom allt i detalj, med "Big in Japan" i bakgrunden.

Lugn och ro

En av de mest avkopplande saker som finns i hela världen:

Huset städat och luktar gott. Regnar ute. Ligger på lurviga, stora mattan i vardagsrummet och lägger pussel med barnen. Lyssnar på Barbie-skiva.

Söndagsmys.

Jag och träningseliten

Ska kanske, kanske cykla iväg och träna Body Attack ikväll klockan 18.

För: Skönt med träning efter en dags storstädning. Måste passa på att åka iväg och träna när Jonas inte jobbar. Ska snart dricka kaffe och äta en macka till mellanmål, så det passar bra att träna klockan sex. Roligt att testa Body Attack. Måste visa mig på gymmet ibland eftersom jag ju numera jobbar där som instruktör.

Mot: Amen ORKA!

Dessutom regnar det ute.

Gemensamt intresse

Kollar kläder på Nelly.se, och Leo sitter i mitt knä och äter vindruvor.

Det är så mysigt när man kan göra saker tillsammans med sina barn. Verkligen ha kvalitetstid.

Definiera idiot

Om man har gjort en sak som inte fungerade och sen gör samma sak igen, är man då en idiot eller en optimist??

Funderade länge i morse om vi skulle åka till IKEA i Uppsala och köpa mattan som inte fanns på IKEA i Gävle i fredags när mamma var där. "Ja, men det är ju jättemysigt att åka iväg hela familjen. Äta lunch ute, shoppa, åka bil. Gud vad trevligt"

Så tystnade vi och såg förra lördagens IKEA-utflykt framför oss...

Vi stannar hemma idag. Just nu ligger Leo och sover middag, Stella är hos grannkompisen och leker, jag och Jonas fixar. Ska strax börja laga mat.

Att stanna hemma är ett underskattat nöje.

Hörrni! Nu börjar vi med ett nytt ord

Det finns ju en del ord som inte används längre, men som borde göra det.

Som frän.

Fränt att säga fränt.

På måndag ska jag ha några fräna kläder på jobbet. (Fast varför tänker jag bara på neonfärgad tröja och stentvättade jeans när jag hör ordet "fräna kläder"?!)

Oj då. Åttiotalet ringde och meddelade att de hade copyright på ordet "frän".

MEN DET STRUNTAR VÄL VI I!! För vi är så jäkla fräna.

Making money

"Bör klippa håret var 6:e till 8:e vecka"

HAHAHA. Detta har jag trott på hela mitt liv, och fy helvete vad mycket pengar olika frisörer har tjänat på mig genom åren. Klippt en centimeter hårtopp för 400 kronor. Har liksom inte vågat låta bli, för de säger ju att man ska göra det.

"De" är regeringen, tror jag, iallafall samma människor som också bestämmer när mjölken blir dålig samt när räntan ska gå upp.

Iallafall har jag inte kunnat klippa mig sedan vi flyttade eftersom min darling till frisörtjej jobbar i Uppsala, och jag tar ju inte direkt tåget efter jobbet tillsammans med två trötta barn för att klippa mig. Nu har det plötsligt gått över fyra månader sedan jag klippte mig senast, och inte har mitt blivit fulare för det. Tvärtom- believe it or not-längre och finare.

Dock är det kanske ändå dags att klippa sig nu, så har äntligen fått tummen ur och beställt tid den 30 oktober när jag ändå ska till Uppsala för en matematikutbildar-dag på ILU.

Hey. Frisörer måste ju också ha jobb.


Löööööööööv

Jag och Jonas ska gå till Konsum och hämta min cykel. Gå dit, cykla hem. Tar ca 25 minuter.

Vi är så romantiska så det är äckligt.

Dagens outfit

Svarta strumpbyxor, grå sweatshirtklänning.

Ska bara vara hemma ikväll (förutom promenaden), ska snart börja skala potatis till potatisgratängen som vi ska äta med ostschnitzel och fetaostsås.

Amen, kan jag lägga AV med att vara så trendig! Hemma typ JÄMNT!

GET OUT OF HERE!!! Jag är så modern att jag nästan blir rädd för mig själv.

(Modernt att säga modern)

Vad ska ni göra ikväll??

Bra Mamma

Blev först bad själv i en halvtimme, sen fick Leo hoppa i och leka med allt skum. Bra knep när man vill bada i lugn och ro, barnen väntar oftast snällt när de vet att de snart får bada med den snälla mamman. Leo fnissade och tyckte att det var det knäppaste och roligaste han varit med om.

Å andra sidan är han två, och 2-åringar tycker att ungefär allt är helt fantstiskt kul. Som mig, kan man säga, när jag får komma iväg från huset själv.

Ikväll ska till exempel mormor vara barnvakt en stund, och jag och Jonas ska promenera till stan och hämta min cykel som jag lämnade där. Åh, vad kul det ska bli.

Filma Bodystep

Blev alternativ

d) Pratade lite fint bort det, kunde inte filma idag för jag måste ta reda på om det ska vara deltagare med.

Nu ska vi filma på onsdag eller lördag istället. Bra tänkt Maria, nu behöver du ha ångest i en vecka till att du inte har lärt dig stegen.

Skjut inte upp i tre dagar det du kan skjuta upp i sju dagar, som det heter.

Bad eller städ?

Var massa folk i förmiddags på aerobicpasset, plus att de som var där förra lördagen kom tillbaka. YES! Återvände nog för den fantastiska instruktören med de roliga stegen och den bra musiken. Tyvärr dröjer det tre veckor till jag ska ha pass igen, men känns som att jag fått upp lite träningsdiciplin sen helvetesutbildningen i Stockholm. Eller ja, jag har varit och tränat en gång förutom de pass jag hållt själv. Men ändå. Ett är en högre siffra än noll.

Mötte sen upp mamma och barnen och åkte till Hemköp och köpte lördagsgodis, sen hem och åt korv och makaroner till lunch.

Nu är Stella hos bästis-Hampus och leker, och mamma är ute på baksidan med Leo. Själv sitter jag och väljer mellan att fortstäda städa, eller att ta ett bad.

Hm. Svårt val. Dammsugare? Skumbad? Måste nog fundera en stund till.

Läste ni?

Aftonbladet säger att jag och till exempel prinsessan Madeleine är hetast i stan.

Om ni säger det så.

Jag var först

Senaste nytt enligt Aftonbladet.

Det är ju inte klokt vad trendig jag är. Helt otroligt. Dessutom har jag varit såhär trendig i fem års tid (sedan Stella föddes) utan att veta om det.

Det som är så bra att sitta här en fredagskväll i mysbyxor och vara trendig, är att när jag väl får gå ut är det verkligen helt fantastiskt roligt. Världens mest tacksamma människa, that is me. Ge mig någon timme på en bar med roligt sällskap, en stor stark och en hamburgetallrik, och jag är lika lycklig som folk som får åka till Thailand på tre veckors semester.


All right!

Ordningen återställd.

Calle S, Alex S, Cicci. Jag saknar er fortfarande like hell. Men det här duger bra det också.

Möss-skräcken

Cicci, ÅHH vad jag lider med dig! Hur har det gått? Här har vi som tur är inte sett möss inomhus, men krafsandet i väggen är skräckinjagande nog.

Bra sak: Jonas satte in råttfällor på vinden för två dagar sedan och sedan dess har vi inte hört något mer krafsande.

Dålig sak: Tanken på att det ligger döda möss innanför en vägg några meter bort känns inte helt lugnande heller.

Träning

Imorgon ska jag ha aerobicpass igen, ska bli kul. Dock har jag av någon anledning bestämt med L att hon ska filma mig efter passet när jag gör mina två Bodystep-låtar vars steg jag inte hann lära mig under kursen för två veckor sedan.

Är det mest troligt att:
a) Jag mirakulöst nog lär mig stegen i sömnen
b) L  ringer imorgon och säger att hon är sjuk "Nä men, vad SYND!! Jag som kunde stegen så bra. Ja, ja, då får vi filma nästa lördag istället"
c) Jag får energikick och tränar framför DVD'n ikväll så att jag kan stegen imorgon

Skulle gärna säga c. Fast då ljuger jag.

In my face

När ni inte skriver något nytt inlägg på länge vill jag skriva kommentar:

"Ja men rub it in! Gör det bara! Här sitter jag hemma typ jämt, varje kväll, alla dagar, medan ni är ute och har ett liv. Säkert är ni ute på krogen, går på bio, äter middag, umgås med flera hundra kompisar varje kväll, går promenader, hälsar på. OCH SÅ SKRYTER NI MED DET!! "Kolla jag då, har så mycket liv att jag inte ens har tid att skriva i min blogg". Era jävlar"

Men det är ju tur att jag inte gör det, skulle faktiskt vara ganska otrevligt. För jag gillar ju Er!!!!

Men OK

Barnen är glada. Det är fredag. Vi lyssnar på radio. Ikväll kommer mamma och ska stanna till imorgon. Mamma har med sig ny matta från IKEA, motorvärmarsladd och kupévärmare.

Så det är väl lika bra och sluta sitta här och sura och sätta igång med att städa.

Dåligt humör

Ja herregud, äntligen fredag my ass. Först stressa som en tok till dagis, sen svettas ihjäl i vinterjackan vid påklädning av barn. Sen storhandla på Lidl, sämsta CP-affären i världen med ca 4*4 cm varuband efter kassan, med två barn som gnällt i affären efter leksaker, banan, chips mm var man ju på lagom bra humör för att inte kunna packa i varor normalt. Trodde jag skulle spara några stresshormoner genom att slippa trängas med massa folk på ICA, men ack nej.

Sen fick jag inte upp bakluckan, trängde in alla kassar i framsätet och körde hem med bråkande barn i baksätet. När vi kom hem och jag skulle packa ur kassarna sprang Leo in i hallen med blöta stövlar och ramlade baklänges.

Dock mysigt med mellanmål hemma, mackor med kaviar och ägg, äppeljuice till barnen, kaffe till mig.

Nu ska jag städa. Inte för att jag vill, utan för att Jonas inte har fixat iordning det sista i klädkammaren och sovrummet fast han lovat hela veckan. FAN JÄVLA SKIT!!

Tänk om jag var kvar på jobbet istället, då hade jag suttit i lugn och ro och läst mentorsböcker, skrivit ut utvecklingssamtalstider samt rättat matteläxor.

Smart parkering

image41

Förstår inte varför folk ska envisas med att tjata om bilmärken hela tiden. Själv har jag en lila bil.

Fast jag skulle ju aldrig någonsin parkera på en parkering där bilarna står sådär tätt.

Äger fett

På väg till matsalen möter jag två elever som går och äter knäckerbröd.

Jag: Amen, ät mackorna i matsalen! Ni vet att man inte får ta med sig.
Elever: Ja, ja
Jag: Men varför gör ni det då?
Elever: För att det är coolt

Of course! Vad dum jag är, att jag inte tänkte på det.

Äta knäckebröd utanför tillåtet område är verkligen coolt. SÅ JÄVLA coolt, skulle man också kunna säga. Fett coolt.

Nästan lika coolt som att slänga skräp på golvet, förstöra saker, kalla varandra för fula saker, skolka från lektioner. Detta leder oss in på det coolaste av allt, att strunta i skolan och få dåliga betyg och inte komma in på gymnasiet och få ett skitjobb med dålig lön. Det äger fett.

Jag älskar dem, kidsen, men FY FAN vad irriterande de ibland. Skulle vilja hälla i lite livsåskådning och analysförmåga i deras hjärnor, direkt från min trettioåriga, mogna, kloka hjärna.

(När jag ritade på Whiteboard-tavlorna på Biologicum var jag bara 23, då ägde jag inte den vishet och mognad jag besitter nu)

Fuck chokladbilen anyway

Nämen, här sitter jag och slösar bort tiden när jag har en kartong full med kokosbollar i kylskåpet.

Matte-genierna

Mina barn ska bli smartast i klassen när de blir stora, and I won't take no for an answer. Vid godnatt-sagan idag räknade Stella hundar på en bild: " 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7".

Leo ska göra likadant: "1...1...1...1"

Känner att vi har lite att jobba med här. "Leo, du klarar av problemlösning bra, med behöver träna lite mer på taluppfattningen"Kolla jag då!

Gissa vem som

LÄMNADE IN OMDÖMESDISKETTEN IDAG KLOCKAN TIO ÖVER TRE!!!

Nu fattas det bara: Samla ihop önskemålslapparna om utvecklingssamtalstider, ge ut papper till föräldrar om vilka tider de fått, skriva ut omdömen, ge ut omdömen till elever, träna på att eleverna ska leda utvecklingssamtalet under studieverkstadslektion och mentorstidslektion, ha utvecklingssamtal, skriva IUP.

Sen ha höstlov vecka 44!

(PS. "Kolla jag då!" var min och Hannas favvokommentar under typ två års tid. Hanna var pluggkompis och superbästis som jag så småningom flyttade ihop med, men när vi bott ihop i ett år var vi gansla less på varandra och hon hade dessutom pojkvän som hon var hos jämt. Så när jag flyttade för istället bli kombo med Christin ("Christins blogg") så gled vi ifrån varandra. Men ÅH vad jag ibland kan sakna henne. Hanna Raak, tror att hon bor i Stockholm nu. Någon som har Idiot-Facebook som har lust att kolla upp henne?! Hälsa från mig!!)

Längst ner i entrén i det hus vi läste biologi i fanns en whiteboardtavla, där doktorander skrev upp vilken labbsal de var i.  Där brukade vi rita snoppar, och skriva "kuk" under, och så sprang vi fnisande därifrån. Såna kompisar borde man inte tappa bort.

Besinnade mig

Med snöblandat regn, två grader varmt och marknad full med de vanliga skräpprodukterna var det faktiskt inte så svårt att inte handla något. Känns skönt att veta att jag har lite känsla av stil kvar. Fula handväskor för 100 kronor, hårdrocks T-shirts, dansbands-CD'n och rosa spetsdukar. No thanks.

Det jag köpte var: Rosa ballong med My little Pony till Stella, leksaks-motorcykel till Leo, kokosbollar. Godkänt, va?

Försäljare: Passa på! Tre förpackningar kokosbollar för 60 kronor!!
Jag: Jaha. Vad kostar en förpackning då?
Försäljare: 20 kronor

Känns som att jag har genomskådat systemet genom att bara köpa en förpackning, hihi. Där fick de. Där lurade jag dem allt.

Roligaste annars var att jag under den timmen vi gick från bilen, runt på marknaden och tillbaka till bilen hälsade på ca trettio stycken. Åh, vad jag älskar att bo på ett litet ställe! Helt fantastiskt underbart. Det har ju också sina fördelar att jag jobbat här i några år innan vi flyttade hit, betyder att:
- Bara det faktum att jag slipper pendla två timmar/dag gör att jag älskar Tierp
- Barnen får kortare dagisdagar
- Känner redan en massa elever, kollegor, elevers föräldrar
- Det fina hus vi bor i  nu skulle ha kostat över en miljon i centrala Uppsala. Här kostade det 125 000
- Jag varje morgon får sova en timme längre. Räkna ut hur många timmars extra sömn det blir under några årShopping in Tierp del 2

Det var ju det här med shoppingabstinensen, och att jag har flyttat till ett ställe utan så många affärer.

Imorgon när jag hämtat barnen på dagis ska vi gå en sväng på marknaden, och jag bävar inför tanken på vad jag kan tänkas komma hem med.

Furuälg i miniatyr
Tubsockor i 50-pack
Neonfärgad fjortistopp i stl one size
Hemlagad honung
T-shirt med texten Öl bryggde denna vackra kropp
Italiens fotbollströja
Hemvirkade spetsdukar
Hårdrocksaffischer

Har jag tur köper jag bara munkar. Och då tycker jag inte ens om munkar.

Tack Esther

Struntade i SJ's sida och ringde 0771-75 75 75 istället, och tur var det för där svarade en snäll Esther som fixade biljetter på två minuter. Och dessutom 60 kronor billigare. Tror jag hoppar över en halvtimmes svettningar och svordomar framför datorn nästa gång jag ska åka tåg och ringer direkt istället.

Berätta inte det här för någon, för då kanske fler ringer och så måste jag bli irriterad över att det är sådan lång telefonkö istället.

Skön kväll, jag och Jonas hängde i soffan och åt nachoschips och slötittade på TV.

Roligast: "Mia och Clara" 21.30 på ettan. Bland annat spelar de två tatuerade White Trash-morsor som sitter på balkongen och röker och dricker sprit när ungarna leker i sandlådan. "Ja, ungarna får ju sitt va, och de vuxna måste ju också få lite roligt..." Hahaha. Så ropar de ner: "CASSANDRA!!! ROBIN!!!" Säkert heter det tredje barnet Kevin.


Sökes

Datatekniker som kan fixa till SJ's helvetessida. Tydligen ska min bokning kosta 712 kronor för att jag klickade på tillbaka-knappen tre gånger för att kolla andra tider. Och nu kommer sidan ihåg mig trots att jag gick ut och försökte igen tio minuter efteråt.

Finnes: Utbränd och psykbrytande tågbiljettsköpare.

Jorrå, datorer underlättar livet. Absolut. Om man är sadist.

Dilemma

Nu blir det sådär svårt att bestämma sig igen. Ska jag ikväll:

 • Läsa Liza Marklund?
 • Städa?
 • Umgås med Jonas?
 • Se på TV?
 • Träna på Bodystep-koreografin?
 • Get a life?

Lutar åt TV. Någon som vet om det blir något bra?

Amen HERREGUD!

No names (men skulle jag vara elakare skulle jag  skriva ett låååångt inlägg om en viss kollega), men konstaterar bara följande:

HUR JÄVLA SVÅRT KAN DET VARA ATT SKÖTA SITT JOBB?!

Om jag skulle vara chef på riktigt, så skulle jag införa ett månadslönesystem som innebar att folk fick lön efter hur bra de jobbade. Gjorde någon bara 30% av sitt jobb skulle den personen bara få 30% av sin lön. Inga konstigheter.

Dessutom undrar jag, har dessa personer ingen yrkesstolthet?! Hur nöjd känner man sig till exempel om man åker hem och vet att hälften av eleverna hatar en, två tredjedelar förstår inte ens lektioner, kollegorna irriterar sig på en för man lyfter inte ett finger för att underlätta för någon annan, samt att man motsätter sig all form av utveckling?

Själv skulle jag ju få 100% lön. Of course. Ja, kanske nån promilles avdrag för att jag läser bloggar på arbetstid...Fast då har jag ju å andra sidan rast.

Har ni läst Bridget Jones?

I andra boken skriver hon julkort, men tycker att det är så tråkigt att hon börjar dricka vin istället. Och märker dagen efter att hon har skrivit massa brev på fyllan till typ sin killes förra chef. "Heeeej! Alltså, vi har inte mötts, men juken är en UNDERBAR årstid och jag älskar dig. Det gör jag verlijen...verjigen...verkligen....hick"

Skulle göra det roligare att skriva sina fem miljoner omdömen till alla elever om jag fick dricka en flaska vin först. Inte så proffesionellt, men lite roligt. Vi kunde ha fest i lärarrummet, bag-in-box och gamla schlagers och roliga elev-historier, och så kunde vi turas om att skriva på datorerna.

"Lisa!!! Alltså, FY FAAAAN vad du är bra på matte! Yeah yeah. Räkna på och party on. Du fick VG på provet"

Eller nej. Fan vad barnsligt. Mellan 8 och 10 imorgon har jag planeringstid och då ska jag speedskriva de sista så att jag blir klar. Ord som taluppfattning, problemslösningsförmåga och regelbok kommer att finnas med. Väldigt professionellt.

Gullungar

Barnen ligger i sina sängar. Tyst och mörkt. Då hörs det från spjälsängen: "Du du du du da da da di di di". Leo ligger och trallar för sig själv. Stella och jag börjar fnissa, och då börjar Leo också skratta. Så ligger de där och skrattar hysteriskt rakt ut i mörkret.

Nu ska jag se "Desperate housewives" och äta glass med kolasås och bananskivor. Det känns så fräscht och nyttigt med bananer på kvällen. Lågt GI. Hälsosamt.

SJ snodde min affärsidé

image40

Men jag vet inte om det blir sån succé de hade tänkt. Inte så många bor ju längs en järnväg, och ska man åka ner till stationen för att köpa choklad kan man ju lika gärna åka till affären.

Nä, SJ, nya tag. Tänk om. Utveckla. Chokladbilen är nog mer lukrativ.

Stackars

Annica Bengtzon, hon har det inte lätt hon. I varje bok är liksom hennes liv som en enda lång kamp, som blöta strumpor eller cykla i motvind eller för trånga jeans eller hungrig, trött och ledsen eller sura kommentarer på bussen. I nya boken är det värre än vanligt.

Men ändå är hon rolig och vass, och boken är spännande. Läste till klockan ett igår, "bara ett kapitel till", var rätt trött idag.

Personer jag skulle vilja vara kompis med: Martina Haag, Annica Bengtzon, Mats Strandberg, Ann Söderlund, Henrik Schyffert, Annica Lantz, Tilde Fröling, Carina Berg, Alex Schulman, Malin Wollin, Carina Nunstredt.

Har nog mest chans att bli kompis med påhittade romanfiguren.

Coolhetsfaktor noll

En rolig sak är att jag nu har fyra elever som bloggar! Den fjärde började idag och skrev två långa inlägg, och med tanke på att det handlar om elever som inte har betyg i svenska, eller som precis hankade sig fram till godkänt, är detta en stor bedrift.

En av eleverna är en strulig men duktig tjej, som har skrivit massa inlägg även hemifrån. Idag såg hon en kommentar som jag skrev förra veckan, något i stil med "Bla bla bla...jag gillar också Desperate...bla bla...Ses imorgon, ladda mattehjärnan".

Elev: (muttrar och fnissar lite)
Jag: Va?
Elev: "Ladda mattehjärnan"?! Nu kommer alla tro att jag är värsta tönten!!!

Hahaha. Åt detta fnissade jag för mig själv hela eftermiddagen. Well, excuse meeee! Ska skärpa till mig. Vässar på lite kommentarer som:
"Du ägeeeeeeeer"
"Du ägeeeeeeer fett"
"WHHHHOOOOOIIIIIIIIIIIII!!!"
"Hihihihihihihi"
"Alltså, fy fan ba va fett ba"
"VILL HA!! GE MIG! Grymt snyggt"

...Vad mer? Hjälp mig här. Vad skriver kidsen för kommentarer?

Men det är klart. Alla ser ju att det är en vuxen som skrivit, med tanke på att jag faktiskt kunde stava till "hjärna" och skrev en grammatiskt rätt mening". Dock erkänner jag. Det. Var. Verkligen. Inte. En. Cool. Sak. Att. Skriva.

Nästa kommentar till någon elev skriver jag : "Du äger fett. OK. Här kommer stavningspolisen:..............."

Och så berättar jag om stor bokstav, rättstavning, punkt, meningsuppbyggnad.

Hur mycket bimbo-varning är det inte på detta

Det är svårt att backa ut bilen från parkeringen på jobbet, för mina örhängen är så stora och tar i halsduken.

Bråttom

Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa Liza Marklund.

Måste snabba mig så att jag hinner ta det lugnt.

Affärsidé

Istället för glassbilen borde det finnas chokladbilen. Denna bil kunde åka runt i kvarteren efter att alla barn hade somnat och knacka på. OBS! Inte ringa på dörren eller spela högljudd melodi på bilen, då kan barnen vakna. Så skulle bilen ha bakluckan full med Marabou mjölkchoklad 200 g, Daim, kladdkaka, chokladbollar, schweizernöt, kexchoklad.

Själv skulle jag just nu lätt betala 80 kronor för en hemkörd Marabou 200 g. Hur mycket skulle ni betala? Och för vad?

Man kan ju även utöka denna affärsidé med till exempel chipsbilen.

IT-boomen

Hahaha, trodde denna hemsida var lost forever. Mitt och min kompis examensarbete för sex år sedan, ett webbaserat läromedel om sex och samlevnad. Kolla in länken "befruktning" och klicka sen på bilden längst ner i mitten. Avancerat värre.

Men som de säger: Säg inte upp dig riktigt än.

Dock behöver jag klippa mig. Och Leo en ny vinteroverall. Så om någon vill köpa detta Internetläromedel, let me know!


Tjejnamn

PAX FÖR ALICE!!!

Detta betyder att ingen jag känner får döpa sin bebis till Alice, för jag har paxat det namnet ifall jag någon gång får ett tredje barn som blir en tjej. Jag är ju medveten om att någon jag känner kanske inte läser detta och får för sig att dennes nyfödda barn ska heta Alice, men då kan jag ju bara skriva ut detta inlägg.

"Jaha, men gud förlåt, jag visste inte att du hade paxat. Alltså, förlåt så jättemycket. Jag skriver till Skattemyndigheten och ändrar namn, ingen fara"

Det kan ju också hända att jag någon gång i framtiden lär känna någon som redan har ett barn med detta namn. Men han eller hon behöver jag ju inte bli kompis med, det finns så många andra snälla människor.

(Ja, Marcus, "pix-pax" låter lite barnsligt. Fånigt. Inte speciellt vuxet. "Pax" däremot har mer tyngd och mognad över sig)

Vuxenpoäng

Det finns många saker som ger vuxenpoäng. En är definitivt att ha en lärarkandidat på jobbet. Ska få en på måndag som läser sin första termin och som ska vara där i fem veckor.

Fördel: Två personer i klassrummet som kan hjälpa elever, någon som rättar prov och diagnoser, någon som har genomgångar på tavlan, får chans att prata om och analysera sitt jobb, intressant med en utomstående som har synpunkter på lärararbetet.

Nackdel: Tar massa tid att prata om och analysera sitt jobb, har en person hängande efter mig som om jag har otur har noll koll.

Känner mig lite bortskämd här, eftersom min lärarkandidat i våras var bästa tänkbara. Duktig, proffsig, rolig, trevlig, pedagogisk, självständig, säker, smart. Hon satte ribban högt, kära Janina!

Men, men, är det något stolpskott som kommer får jag väl vara glad att hon kommer i mitt trygga handledarförvar. Så jag får banka lite vett i skallen på henne med mina pedagogiska super-idéer.

Skojade bara

Herregud, det är klart jag vet på vilken sida kopplingen sitter. Jag är väl inte dum i huvudet.

Den sitter på undersidan.

Polisen

På väg till IKEA i lördags blev vi stoppade i en poliskontroll och Jonas fick blåsa. Jag satt bredvid, höll tummarna och mässade tyst för mig själv "Inte fråga var kopplingen sitter, inte fråga var kopplingen sitter, inte fråga var kopplingen sitter".

Märkligt hur jag alltid blir en aning nervös och får hjärtklappning när jag ser en polis. Det är ju inte som om jag skulle åka fast, är ju faktiskt världens mest laglydiga. Ja, förutom att jag kör som en kratta.

Och en gång när jag bodde på Lanzarote snodde jag en spansk potatisomelett på fyllan.

SPA

Blir alltid lite stressad när jag badar, för jag tänker "Nu måste jag snabba mig så jag hinner ta det lugnt riktigt länge"

Konstigt nog blir det då inte alls så avkopplande. Kanske borde mysa till det ännu mer, typ släcka lyset och ha tända ljus. Fast då ser jag ju inte och läsa- och man kan väl inte bara ligga i badet och göra ingenting?!

Längtar till att åka på SPA på riktigt med darlings Christin och Karin. Någongång. När vi får tid. Så många SPA, så få lediga helger. Men kanske under jullovet, Christin? Bättre sent än aldrig. Då får jag dessutom mer valuta för pengarna eftersom jag i december är trettio år och tre månader, och har fler rynkor.


Twilight zone

Hamnar alltid i en konstig tidsloop när barnen har somnat, som gör att under tiden jag funderar vad jag ska göra på kvällen så har klockan gått tredubbelt så snabbt som den vanligtvis gör. Vilket innebär att när jag funderat färdigt, så är klockan plötsligt halv tolv och jag måste gå och lägga mig.

Om man inte gör som jag och Jonas HEEELT WILD AND CRAZY gjorde igår, var uppe till halv två på natten.

I kväll somnade barnen dock redan halv åtta, så nu ska jag först ta ett bad och sen läsa nya Liza Marklund-boken. Och sen kolla om någon har skrivit nåt i sin blogg...

Beroende anyone?!

Måndag

I morgon börjar ny jobbvecka, ska bli skönt att få vila lite.

Dricka kaffe i lugn och ro, äta mat med barn som skär sin mat själva, gå på toa utan att nån gastar utanför, prata med folk utan att bli avbruten hela tiden, ha lektioner med ungdomar som i och för sig inte är helt knäpptysta men som å andra sidan inte gallskriker om någon tar deras saker.

Dock kan man inte gå i mysbyxor en hel dag på jobbet. Och trots allt så längtar jag redan till kvart över fyra i morgon då jag hämtar på dagis. Om jag får allt för mycket abstinens efter barnen kan jag kanske be kollegan J stå utanför toaletten när jag kissar och skrika "MAAAAAAAMMMMMAAAAAA!" samtidigt som hon gråter och rycker i dörren.

Sorgligt

På aftonbladet.se:

"Familjen på den ensligt belägna gården har under ett par års tid trakasserats av ett gäng ungdomar. Mest utsatt har den 19-årige lätt begåvningshandikappade sonen varit.
- Hela familjen har mått dåligt av detta en längre tid, berättar familjemedlemmen för Aftonbladet.
- Och situationen har blivit alltmer hotfull och desperat. Inte minst eftersom rättssystemet tycks ha havererat.

Minst fyra gånger de senaste tio månaderna har familjen polisanmält trakasserier, ofredande och skadegörelse. I ett par av anmälningarna har de namngett den nu svårt skadade 16-åringen för polisen. Men ingenting har hänt."

Vad säger man? Vad skulle man själv gjort om ens familj varit trakasserad och hotad till livet?

Sorgligt, sorgligt.

Och på Kungsholmen har en 16-årig pojke blivit misshandlad till döds av fem jämnåriga.

JÄVLA UNGAR!! Inse att felaktigt handlande får konsekvenser. Stackars alla, både offer och förövare.

Middags-stress

Om du tänker att det verkar vara avkopplande att äta middag när femåringen slänger i sig maten och springer ut i hallen var tionde sekund för att säga något till kompisen som sitter där och väntar, och två-åringen springer runt, runt och ryter som ett lejon.

Tänk om.

Nya regler på griffeltavlan i köket: Inga kompisar i hallen när vi äter och Leo får inte äta middag före resten av familjen och sen springa runt och skrika

(Jo, vi har en regeltavla på riktigt. En aning präktigt men väldigt effektivt)

Booooring

Folk som lägger ut foton på sina garderober på sin blogg- hur tråkiga är inte de?!

* Skakar på huvudet*

Men töntigast av allt är ju ändå folk som inom asterisker skriver vad de gör.

Före och efter

image35

image36

image38

image39

Jonas humor

Håller på att fixa i ordning klädkammaren.

Jag: Här ligger en såg på golvet
Jonas: Ja, jag såg inte den

Jobb

I vanliga fall brukar jag börja tänka på jobbet när jag går och lägger mig på söndagkvällen, men de kommande veckorna innan höstlovet har jag så mycket att göra att BOM! Alla planeringstankar överföll mig redan nu klockan halv tre på eftermiddagen.

 • Skriva omdömen
 • Förbereda eleverna på att de ska leda utvecklingssamtalet
 • Mejla en förälder
 • Mejla matematiksgruppsansvarig om att jag inte kan vara med på torsdag (jobbar istället, orkar inte fixa med någon vikarie). Lokala kursplanerna får klara sig utan mig.
 • Skriva specialplanering till vår specialelev
 • Gå kometutbildning imorgon mellan två och halv fem
 • Sa jag skriva omdömen?
 • Skicka ut lappar med förslag på tider till utvecklingssamtal till min mentorsgrupp

Om tre veckor är det lov...

 • Hinna allt som ska hinnas före lovet

Projekt Ordning och Reda

Fixa barnens garderob, fixa klädkammaren, sätta upp hyllor.

Måste bara dricka upp kaffet och läsa lite bloggar först. Och bädda sängarna. Och sätta på radion. Och borsta tänderna och duscha. Men sen!

...Så är det dags att börja laga lunch till Leo som blir skrik-hungrig inom loppet av tre sekunder.

Men sen!

Sovmorgon

Söndagsmorgon. Barnen sover till kvart i nio, och sitter sen bredvid oss i stora sängen och leker. I och för sig med en buss som låter "TUT TUT" ungefär varannan minut, precis när vi slumrat in igen, och med en Barbie som enligt Stella pratar "Bla bla bla.....jobbar i Upplands Väsby.....bla bla bla...ska ha de gröna stövlarna idag..."

Men i det stora hela så nära en sovmorgon man kan komma.

Yes!

"Någon i klassen som är duktig på teknik som kan få igång videon?"

Svar: JAAAAAAAAAAAAAAAAAAG!

Jonas har läst tre miljoner poäng datateknik plus har elektronik och datorer och gitarrbygge som sina främsta intressen. Men gissa vem som fick in alla kanaler? Vem? Vem?

Efter två timmar gav vi upp nya, dyra fjärrkontrollen och försökte med Claes Ohlsson-skräpet istället. Eftersom den till sist  fungerade kunde vi konstatera att vi i tre månader haft fina TV'n i garaget i onödan, kunde fått in kanalerna på den när vi flyttade hit istället för att ha haft gamla åttiotals-TV'n.

Men, men. Det viktigaste är att vi nu får in alla kanaler på nya TV'n. Eller rättare sagt, det viktigaste är att JAG fått in alla kanaler på nya TV'n.

Elektronikingenjör sökes

Jag och Jonas sitter i soffan och dricker vin och äter chokladbollar och försöker ställa in TV'n efter nya fjärrkontrollen.
Går ju sådär.

Hur svårt kan det vara att göra en enkel universalfjärrkontroll?!

Eller åtminstone skriva en förståelig bruksanvisning. (Christin, tror du det är Karins nya kille som gjort den? Visst hade han det som jobb?)

Har efter en timme och tio minuter i och för sig ställt in koden, men de enda kanalerna vi får in är 2:an, TV 4+ och Discovery. Jo, de tittar man ju ofta på.

Universalkontroll, my ass. Skulle åka till Elgiganten i Valbo och lämna tillbaka den om inte...ja, om inte Valbo låg i Valbo fem mil bort.

Närå

Idag hade jag skjortklänning, strumpbyxor, ankelboots.

Fotot är från förra veckan, då vi hade friluftsdag på Vegavallen och jag mätte längdhopp.

Dagens outfit

image34

Tänkte att ni ville se ett nytaget kort på mig. Här i en klänning från förra årets H&M-katalog, jag hade den idag på IKEA. Fotot är taget precis vid ingången.

Laddar för nattning

Märkligt är att det är som roligast att leka vid läggdags. Barnen bygger tågbana, lyssnar på musik och sitter så tysta och nöjda i sitt rum. Och här sitter jag och är lat och inte orkar natta än fast klockan snart är nio. Skulle vara intressant att se hur länge de orkar vara uppe- väntar man länge nog kanske de somnar av sig själva på golvet?!

Eller inte. Efter mitt "AMEN KAN NI VARA TYSTA!"-tjat i bilen behöver jag plussa på mitt bra-mamma-konto, så ska läsa godnattsaga snart.

Vet förresten inte hur länge mina ben klarar av att sitta vid datorn- det är rätt jobbigt att sitta med benen uppdragna under sig hela tiden. Men jämfört med alternativet är det peanuts.

"If you wanna party...

...come everybody WHII
If you wanna party- then move your body WHII"

Kommer ni ihåg den? "If you wanna party" med Molella featuring The Outhere Brothers, från -95. Hade den som styrkelåt idag, efter finalen med bland annat "Det här är en sång om ingenting, så alla brats kan hoppa omkring, går till baren tar en Jäger, för att visa vem som äger..."

Ja, ni hör ju. Bästa passet i stan!

Hemma bäst

Mantra i bilen med bråkande barn i baksätet på väg hem från IKEA:

Om arton år flyttar de hemifrån, om arton år flyttar de hemifrån, om arton år flyttar de hemifrån.

Men vi hann göra det vi skulle: Köpcentrum, klädaffärer, present till Simons namngivningsfest, ny fjärrkontroll, IKEA, hyllor, trådback, boxar.

Mysigast var utflykt med barnen och Mc Donalds-middag. Minst mysigt var IKEA vid hyllavdelningen en kvart innan de stängde med Leo skrikande och Stella tjatande "JAG MÅSTE BAJSA!!"


Val

Om jag får välja mellan att läsa era kommentarer eller bädda sängen väljer jag lätt kommentarerna. Plus att jag då också hinner läsa mina favoritbloggar.

Marcus, "Pax för" gäller jämt, och that is the rules. Visst gills det omvänt också? Om jag skriker nerför trappen till Jonas "PAX FÖR ATT INTE BÄDDA SÄNGEN" så kommer jag undan med att sitta här.

Nu ska jag ta mina träningskläder och min vältränade kropp och cykla iväg och hålla mitt pass.

Top model

Jag har efter lite analyserande kommit på varför jag valde det sista alternativet. Tror att det var för att jag fick för mig att jag ser ut som tjejen i H&M's reklam, hon som går genom en stad i höstsol och ser snygg och framgångsrik ut. I reklamen är klänningen grå, jag köpte en svart.

I morgon när jag hämtar ut paketet finns stor risk att jag kommer att upptäcka att jag inte alls är 1.80 lång eller har höga käkben. Eller för den delen passar i klänning.

Dock köpte jag massa kläder till barnen också samt svarta strumpbyxor till mig, så lite shopping-IQ har jag kanske kvar trots flytt till ställe utan vettiga klädaffärer.

Men den dagen jag går in i någon av tant-affärerna här och på allvar funderar på att köpa något, så hoppas jag att någon kan hålla mig i axlarna och skaka mig hårt.

IG i shopping

Du har ungefär sju svarta klänningar i garderoben som du nästan aldrig använder, men skulle behöva nya jeans. Nya H&M-katalogen kommer. Vad gör du?

a) Skickar efter ett par jeans
b) Skickar inte efter någonting, eftersom du vill spara pengar till en Gran Canaria-resa i vinter och hälsa på en av dina bästa vänner som bor där
c) Skickar efter en svart klänning

Jag vet inte vad ni skulle valt, men av någon märklig anledning valde jag alternativ c.

Back to aerobicsledar-business imorgon

image31

Om jag orkar hela passet, har inte haft det sedan i somras. Men det är väl bara att skärpa till sig och köra på. Och låtsas som att jag har kondition.

När jag inte orkar vara social

image33

Diss

Ville verkligen inte skriva nåt elakt på den här bloggen. Har många gånger fått lov att sätta mig på händerna för att hindra dem att skriva taskigt om nån. Kämpade emot även denna gång, försökte verkligen, jag lovar.

Men nu går det inte längre. Anna Book och hennes dotter- vad gör de om dagarna? Av bilden i dagens Klick att döma hinner de nog inte med mycket annat än hälla i sig grädde, choklad och bearnaisesås. Anna Skipper, här finns det lite att jobba med.

Toarutiner

Stella har en viss egenhet att hon alltid klär av sig naken när hon ska bajsa. Vet fler barn som gör det, så tänkte att detta är något man gör när man är liten.

Men så skriver Calle Schulman att även han klär av sig naken när han ska bajsa.

Känner mig lite förvirrad- gör folk så? Gör ni?

TGIF

En helt underbart perfekt fredag:

Hämtade barnen kvart över ett på dagis. Till ICA och handlade chokladbollar till fredagsfika. Hem och drack kaffe. Städade i barnens rum medan Stella var ute och cyklade och Leo lekte med bilar. Nu leker barnen hund, travar omkring på övervåningen med koppel. Ska snart sätta på ugnen, schnitzel och pommes känns lagom ambitiöst. Behöver träna lite på mitt pass till imorgon, annars inga speciella planer. Jonas kommer hem nio.

Imorgon ska jag ha träningspass kl elva och sen ska vi åka till IKEA.

Jämfört med förra veckans ångest-Bodystep-fredag är denna rena lyckoruset.

Råtthelvetet

Säga vad man vill, men det ger en ny dimension till att plocka gosedjur under barnens säng, det gör det.

Flyttplaner

Har nu fått katastrofen bekräftad av Mr Handyman-grannen.

Sökes: Hus eller större lägenhet. Eller mindre lägenhet. Eller husvagn.
Finnes: Fint tvåvånings-parhus med gullig trädgård och råttor i väggen.

So far so good

Inget mer krafsande. Lugnt i väggen. Tror jag vågar gå och lägga mig nu.

Imorgon ska jag berätta vilket bra resultat mina sjuor fick på matteprovet, de med den duktiga läraren ni vet.

Prestationsångest

"3 anledningar till att jag aldrig kommer bli pedagog.

1. Min generella inställning är att allt kommer gå åt helvete om vi inte gör på mitt sätt.
2. Jag tycker att folk är värdelösa om dom inte fattar vad jag menar.
3. Om någon visar minsta tendens till att vara intellektuellt utmanad hatar jag personen innerligt."

Man kan inte göra annat än älska den här tjejen

Och hennes brorsa

Oh my god oh my god oh my god

Nu krafsar det i väggen igen. Om det krafsar en massa och sen tystnar. Och sen krafsar igen.

Kan det vara ventilationen då? (SÄG JA!)

Nackdel landet

Nu bor vi ju inte riktigt på landet, men åtminstone i utkanten av stan (byn? Hålan?) nära skog och hästhagar. Nära djur, kan vi säga.

Cicci, du kommer att förstå detta till fullo:

DET PRASSLAR I VÄGGEN SOM ATT DET GÅR RUNT RÅTTOR DÄR INNE MEN JAG UPPREPAR FÖR MIG SJÄLV "DET ÄR VENTILATIONEN, DET ÄR VENTILATIONEN" MEN FAN JÄVLA SKIT SÅ DÄR LÅTER INTE VENTILATION. DET GÅR I VÄGGEN!!!

Min puls är just nu uppe i 180, minst. Sitter med fötterna uppdragna på stolen. Jag är själv hemma med barnen. Ser mig oroligt omkring med jämna mellanrum.

Om jag skulle se en råtta på riktigt så dör jag. Ibland säger man "dör" som en skämtsam markering, som i "Jag är så kissnödig så jag dör". Detta är inget sådan liknelse utan ordet "dör" i detta sammanhang refererar till att mitt hjärta skulle stanna på riktigt om jag såg en råtta med lång, äcklig svans i vårt hus.

AHHHHH! Faktiskt så känner jag livet rinna ifrån mig bara jag skrev detta.

Nostalgi

Om jag skulle få välja 12 låtar som beskrev mitt liv mellan femton och trettio så skulle det bli:

 1) "Asi me gusta a mi (X-tasi, X-tano)" med Chimo bayo. Techno. Jag och Camilla tyckte vi var coolast i stan
 2) "Mr Vain" med Culture Beat. Jorrå. Eurodisco var coolt det också
 3) "I can't help falling in love with you" med UB 40. Förlovad med Mats.
 4) "My sharona" med The Knack. Partylåt på gymnasiet
 5) "Buddy Holly" med Weezer
 6) " The passenger" med Iggy Pop. Nitton år på Östra Flintgatan. Ungdomspraktik på dagis och helgfester med Åsa och Marika.
 7) Massa spanskt latino. Några månader på Lanzarote som inkastare=inte mitt mest seriösa jobb
 8) Dött lopp mellan Bernard Butler, Suede, This Perfect day, Blur, Supergrass, Radiohead, Oasis. Indie och Uppsalaplugg
 9) "Tvivel" med Lars Winnerbäck
10) Östgöta Nationskapells låtar. Träffade Jonas
11) Schlagers
12) "Boten Anna" med Basshunter. Me and Stella like

Hm. Rätta mig om jag har fel, men visst har coolhetsfaktorn sjunkit en aning? Dock skulle jag inte vilja vara femton eller nitton eller tjugotvå igen för allt i världen.

Om du känner dig nere nån dag, ta fram något gammalt högstadiekort på dig själv och njut av hur mycket snyggare, mer lyckad och självsäkrare du är nu.

Eller lyssna på "Tvivel" av Lars Winnerbäck.

Leo tränar inför högstadiets skolkatalog

image29

Och jag inför Årets bild.

Godnattsånger

image28

Stella sjunger. Vid "...så de gick och hämtade en annan elefant. Femton elefanter balanserade..." gick jag och hämtade kameran för att ha nåt att göra.


Betyg

Kommentarer under matteprovet idag:

- Gör det nåt om man har några fel? (Ehhh.....ja? Ha helst alla rätt, det går så mycket fortare för mig att rätta då. Och så slipper jag hålla på med rest-uppgifter)

- Får jag MVG även om jag har ett fel? (Mycket ambitiös klass, min lilla sjua)

- Alltså, måste jag skriva uträkningar, jag liksom bara vet?

Men den skönaste dialogen var den om betyg:
- Jag vill minst ha VG
- Jag satsar på JIG, ha ha. Jävligt icke godkänt
- Jag satsar på GI. Då går man iallafall ner i vikt

Mysig eftermiddag

En gammal elev som numera går på gymnasiet följde med hem idag efter att vi hämtat barnen på dagis. Hon och hennes systrar har frågat flera gånger om de får vara barnvakt, så idag var jag hemma men satt i köket och rättade matteprov så att hon hann vara med barnen och lära känna dem. Världens underbaraste tjej! Klok, rolig, mogen. Måste bara komma ihåg att hon faktiskt kan vara barnvakt på riktigt, ibland är det svårt att be om hjälp även om den finns till hands.

Så hon lekte med Barbie, ritade med Leo, åt middag med oss, och sen skjutsade vi henne till bussen. Trevligt!

En insikt som kom över mig: Hade roligare med henne än med vissa tråk-mammor. Ingen av er darlings som läser just nu, utan öppna förskolan-morsor som är så tråkiga att klockorna stannar. It's been lovely but I have to scream now.

Men jag vet inte jag, verkar kanske lite väl desperat om jag börjar ragga kompisar att dricka kaffe med på stans gymnasium?

Undercover

Sitter på jobbet och låtsas skriva planering eller nåt. Får man blogga på arbetstid??

Ska snart iväg och göra viktiga saker såsom att kissa, skriva prov-facit, kopiera planering inför kapitel två till sjuorna. De skriver prov på kapitel ett idag, kl 12.40. Wish them luck. Om de skriver bra resultat beror det nog på deras alldeles fantastiska mattelärare som gör sådana pedagogiska lektioner. Om de skriver dåligt har de pluggat för lite, latmaskarna.

Primfaktorer, multiplikation och division med 10, 100, 1000. Avrundning, enhetsomvandlingar, tiondelssiffra mm, addition, subraktion, kvot, faktor. Lätt som en plätt. Nu kör vi, 7a!

Bloggtips?

Har abstinens efter Alex och Calle och Cicci. Abstinens och tomrum. Älskar ju att läsa bloggarna i länktipsen, men behöver fler! Give it to me! Helst utan dagens outfit, detaljerade tråkiga vardagsbeskrivningar eller stavfel och smileys.

Englas showroom är förresten som Bullens brevfilmer när man var liten. Dåliga skådespelare, så pinsamma brev att man ibland satt med soffkudden framför ansiktet och kved av genans, konstig filmning. Dock tittade man alltid varje söndag.

"Hej Bullen, jag är en tjej på 30 jordsnurr som har ett problem. Jag kan inte sluta läsa Englas showroom, fast hon skriver inlägg med rubriken Lill-lördag. Vad ska jag göra?"

Svar: Vinn massa pengar på skraplott så att du kan köpa egna snygga kläder, lägenhet i Sthlm, inredningssaker och lattes och sluta låtsas att du har Englas showrooms liv.

Lars Winnerbäck feat Miss Li

Jag kommer aldrig att göra slut med Jonas

När hjärtat nästan går sönder när jag hör den här låten, hur skulle det då bli om det var verklighet?

Matchen avgjord

Jag: Korplag med tjocka gubbar som spelar 7-mannafotboll
Ni: Machester United

Man kan säga att matchen är avgjord, ställningen just nu är inlägg 275 st-kommentarer 325 st.

Ni vinner! Grattis! Om jag försöker komma ikapp kommer ni att hata mig och mina oavbrutna inlägg om ingenting. Så jag fortsätter istället lugnt och stilla att skriva om....eh...ingenting?!

Glamour

Barnen badar och är överlyckliga över nytt prinsess-badskum som vi köpte på ICA idag. Vet PRECIS känslan. Precis. Dock hinner jag ju aldrig shoppa i lilla söta hålan vi bor i. ICA och ny ansiktstvätt på parfymeri Droppen räknas inte.

Är lite orolig över bilturen till köpcentrum och IKEA på lördag- känns som jag riskerar att handla helt wild and crazy och komma hem med trädgårdsgrodor igen.

Kom ihåg lista till lördag: SKÄRP DIG! Låt Jonas hålla kontokortet. Köp hylla och vita boxar och INGENTING ANNAT!

Stella in the block

image27

Stella i mitten med två av kompisarna på gatan.

När jag var liten hade jag bara min granne Johan att leka med. Han var ett år äldre och rätt märklig men what can you do, fick ju lov att leka med det som fanns till hands. Jag tvingade också min lillebror att sitta still och leka skola. På detta sätt lärde han sig att läsa ganska tidigt, kanske av självbevarelsedrift för att jag slog honom när han inte fattade. Eller så lekte vi med lego.

Ändå tycker jag att jag har lyckats bli ganska normal?

Jämfört med detta lever dock mina barn ett socialt liv som vida överskrider mitt. Stella har vid fem års ålder haft fler kompisar än vad jag typ sammanlagt har haft i hela mitt liv.


Teater

Imorgon ska Stellas avdelning gå på teater. Hennes fröken påminde Stella att berätta det, så jag antar att de pratat om det en del idag.

Jag: Det ska väl bli kul?
Stella: Ja, jättekul!!
Jag: Så får ni gå från dagis till ett annat ställe för att se på teatern

Stella efter en stund: Mamma, vad är teater för något??

Stella är världens smartaste unge, dock inte världens mest kulturella. Får väl vara glad att hon inte frågade denna fråga på dagis.

Note to self: Ta med barnen på teater oftare

Rutinerad bilförare

Vi har nu haft vår bil i en och en halv vecka. Jag har kört den typ tio gånger. Innan det körde jag bil noll gånger på fem år. Undra vad procent bilkörning det blir per dag.

Vid middagsbordet:
Jonas: Du är ju duktig att köra nu!
Jag: Ah visst
Jonas: Jo, men du har ju kört massa gånger!
Jag: Bara i femtio. Skulle aldrig våga ge mig ut på en sjuttio-väg

Dessutom sitter jag lätt framåtlutad för att se allt, blinkar 500 m innan en korsning, har händerna tio i två, parkerar bara på parkeringar utan bilar, kör aldrig mer än femtio, skulle aldrig ge mig ut på E4-an.

Är jag tant eller töntigast i stan? Om ni kör bil någonstans mellan Uppsala och Gävle och ser en lila Ford Mondeo som kör i femtio, please kör inte om. Då kanske jag kör i diket.

Några saker att se fram emot

- På torsdag ska två gulliga gymnasietjejer, gamla elever, följa med och hämta på dagis och sen hänga med oss hem. Barnvakter! Ser ljuset i ingen-släkt-i-närheten-barnvakts-problem-tunneln.
- IKEA på lördag. Hyllor till klädkammaren och vita boxar kommer att göra mitt liv lite lyckligare.
- Träningspasset på lördag.
-  Att Jonas är ledig imorgon kväll.
- AL-konferens imorgon=får leka chef.
- Att om jag fortsätter mitt nyttiga liv kommer jag att kunna ha Denimbirdsjeansen på fredag.

Att jag inte kommer att åka iväg och sova över någonstans eller har några planer på flera, flera helger. Att vara hemma är ett underskattat nöje.

Les Mills- perfektionismen

Fast finns aerobicstegen kvar i mitt huvud? Känns som Bodystep 69-koreografin har tagit över. Inom en månad måste jag skicka in en video där jag kör de två låtarna jag inte lärde mig i helgen för att jag inte hade någon fucking jävla bärbar DVD.

Om jag vinklar händerna fel blir jag underkänd.


Helst skulle jag vilja stå på step-up brädan och peka finger och säga in i kameran "Lite självdistans, tack". Men då blir jag nog också underkänd.

(Förlåt, Les Mills. Ni gör ett bra jobb. Träningsmänniskorna i er instruktions-DVD är helt hysteriska, men jag går lätt med på att fler borde träna. Och då är det faktiskt viktigt att instruktörens tummar inte pekar åt fel håll. Professionalism ger tyngd)

I did it!!!

Man blir lätt bortskämd som träningsinstruktör, eftersom de allra bästa passen faktiskt är mina. Jo, men det är sant. Bäst musik (min musiksmak), bäst koreografi (sån jag tycker är rolig) och bäst träningseffekt (egentligen orkar jag knappt hälften av det jag gör, men kan ju inte lägga mig ner och dö efter uppvärmningen, skulle vara en smula pinsamt. Värst är när det är armhävningar och sit-ups på slutet, "Kom igen! Lite till", då är jag ju så illa tvungen att hålla god min och köra på. Väldigt effektivt)

Passet ikväll: Mycket 70-tals musik, inte speciellt jobbigt i jämförelse med hell-weekend samt inte så roliga steg. Men tjejen som ledde var bra (inte min träningskollega Louise, typiskt nog när jag väl släpat mig iväg på träning, men hon idag var kul också) och jag blev svettig. Mission accomplished.

På lördag ska jag ha mitt första aerobicpass på nya stället, har bara haft i Uppsala innan. Lite nervöst, tänk om det inte kommer nån? Eller värre, tänk om alla kommer och jag får prestationsångest och hjärnsläpp?

Äh, whatever. Pandora, Aqua, "Mr Vain", Basshunter, schlagers, roliga steg, "Det var en gång en liten fågel" som finallåt. Iallafall kommer jag ha kul!

Livspusslet

Jag jobbar normala tider och Jonas jobbar oftast 16-24. Bra för dagistider och storhandlingar. Till exempel skrev jag igår "kaviar" på en lapp på köksbordet och imorse låg det en kaviartub i kylskåpet. It's magic.

Dock mindre bra för romantik och förhållande. Men vi kör på och älskar varandra iallafall. Det är han och jag och barnen, vi fixar det. Text på en av våra kylskåpsmagneter:

"Med tiden blev vi som främlingar för varandra. Plötsligt var det spännande igen."

Bloggande elever

Åh vad jag skulle vilja länka till mina elevers bloggar, men det kan jag ju inte göra. Men det är underbar läsning, det är det. En skriver huller om buller utan vare sig stor bokstav, punkt eller någon vidare meningsbyggnad. Dock skriver han! Och så rättar vi efteråt. En annan kan skriva hyfsat bra, det är bara drivkraften att få ur sig något som saknas, men även där kommer det inlägg efter inlägg.

"Imorgon ska jag räkna matte. Det ska bli tråkigt."

Lysande! Fullständigt lysande.

Tränings-samvetet

Idag skulle jag teoretiskt sett kunna cykla iväg till mitt gym och träna Bodystep. Jonas är hemma, jag hinner äta middag först, kommer hem i tid till Desperate Housewives, har suttit still hela dagen i möte med rektorer och andra arbetslagsledare.

Perfekta förutsättningar.

Måste åka. Måste, måste, måste. Nu har jag dessutom skrivit det, då finns ingen återvändo. Eller?!

Puss och god natt!

image26

Råkade göra en grej

Ja men vad skulle jag ha gjort?! Va?! VA?!Ingenting på TV, för trött för att orka borsta tänderna, inget nytt inlägg av någon att läsa. Så det är ERT fel!

Så kan jag rå för det?! Fan också. Nästan så det är för pinsamt att berätta, men jag gör det ändå. Jag råkade logga in mig på Facebook. Och måste säga att jag förstår FORTFARANDE inte poängen. Min kompis Erik har 255 kompisar. Jaha?! Good for him. Vad gör du med dina 255 kompisar, Erik? Tittar på dem ibland kanske, skrollar lite fram och tillbaka och klappar på skärmen. Kanske skriver ut något kort då och då och sätter på kylskåpet, någon som du tycker extra mycket om. Tänker "Åh. 255. Vilken lycka" Nu tillhör ju inte jag dessa 255, men visst får jag vara kvar som din kompis ändå? Fast jag vill ju leka med mina kompisar på riktigt, dricka kaffe och titta på barn som leker och prata om roliga saker. Alternativt läsa deras bloggar, i brist på kaffekompisar i nya stan.

(Men OK. 255 kompisar. Inte illa, Erik, inte illa alls. And you know we fucking love you!)

Facebook. Nu har jag kollat in i tio minuter- hur går jag ur?! Hjälp mig här.

Dessutom, många människor har ju inte ens bilder och bland de som har bilder så är hälften tagna för massa år sen när de var unga och fräscha. Är inte hela poängen att se hur folk ser ut och vad de gör nu?

Det enda roliga som hände var att jag såg kort på Riikka och Helena-underbara long time no see ÖG-kompisar- och skickade meddelande till dem. Men hur informell får man vara?! Hade ju varit roligast att skriva "Helena-din gamla slampa!!" och skicka iväg, men det kan ju lätt missförstås?! Tänk om alla kompisars kompisar ser det och så blir jag Facebook-bitchen utan att ens veta om det för jag kommer aldrig mer gå in?

Facebook-sekten. Fly för livet. Och börja skriva blogg istället!

Usch. Nu fick jag ont i magen igen för att mitt namn finns med. Tänk om folk skriver till mig och så får de aldrig svar, för jag får aldrig deras meddelande. Kan verkar otrevligt. Nä, måste genast försöka gå ur.

Bloggdöden

Alex lägger ner. Calle la ner förra veckan. Ciccis blogg är försvunnen. Själv har jag inget att skriva om, så jag går ner och äter chokladbollar och lägger i tvätt i torktumlaren istället.

Vad är det som händer?! Has it come to this?!

NEEEEEEEEEEEEEJ!!!

Alex Schulman lägger ner. Fan, jävla helvetes skit.

Blir uppriktigt jätteledsen, min blogghjälte. Snyft.

Att fuska i städning

Barnen har städat sitt rum.
Jag: ÅH, vad DUKTIGA ni är! Vad STOLT jag blir!

Så sitter jag lite senare på golvet i deras rum och borstar tänderna på dem och ser att allt ligger under Stellas säng. Vad säger man? Fy eller smart tänkt?

Men Stella har talang för att klara sig genom livet, det har hon. Som idag i affären.
Stella: Kan inte jag få prinsess-badskum- SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA?
Jag: Nej, inte idag, men på lördag kan du ju önska dig det i lördagspresent istället för lördagsgodis?
(Vi försöker sluta med godis, Stella blir galen och speedad av det, faktiskt sant. Hon blir helt personlighetsförändrad)
Stella: Ehh...nej, jag vill hellre ha godis
Jag: Men en present! Va? Är inte det bättre?
Stella: Tre presenter! Då väljer jag det.

Klädtips

Om ni går i en korridor full med högstadiekids och tappar lite saker på golvet. Ha helst inte stuprörsjeans och stringtrosor och inte-så-lång-som-man-tror-kofta. Tror jag lyckades rädda situationen genom att krångla mig ner på något sätt, dock inte det lättaste med träningsvärken from hell.

Visa stringtrosorna för sina elever får man inte göra, har jag för mig de sa på lärarhögskolan.

5-poängskurser jag i efterhand saknar:
- Tavelteknik
- Skogräns-retorik
- Lånepenna- bra eller dåligt?
- Hur du bemöter idioter till kollegor med ett IQ som vida underskrider dina elevers
- Fjortonåringar som inte kan 9+5, hur går du vidare?
- Kepsar mm
- Lär dig tyda vad dina rektorer egentligen säger
- Så överlever du när dina elever har matsalsjour utan att bli utbränd
- Rätta diagnoser i smyg på oviktiga möten så spar du tid, och andra tips
- Socialpsykologi. Är ju trots allt det man gör dag ut och dag in

Men I fucking love them, kära eleverna!!

Sorgligt

Träffade en gammal elev idag på affären, en sån som gick ut för flera år sedan men som ändå har fastnat i en liten bit av hjärtat. Hade hört av en kollega att det inte gått så bra för henne; förutom en rätt trasig uppväxt så blev det droger, alkohol, avvänjning, gymnasieskolk. Det syntes också idag, men gav henne en stor kram och pratade på som ingenting. "Åh, vad kul att se dig". Fast jag inombords snyftade över att se en ung, söt tjej förklädd till en sliten version av sig själv. Iallafall hade hon nu en egen lägenhet och gick gymnasiet, så hoppas, hoppas, hoppas att det ändå kommer att gå bra för henne. Lilla gulliga, snälla, roliga tjejen.

Det värsta är att jag har så dåligt samvete. Det var nämligen jag som hade henne i matte sista året i nian, och trots alla hjälplektioner och stöttningar så nådde hon inte upp till godkänt. Fick typ åtta poäng på nationella provet, behöver 23 för G.

Men tänk om hon inte hade behövt gå IV? Tänk om jag hade gett henne godkänt trots allt och hon hade fått gå sin gymnasielinje och fått en massa nya kompisar och klarat sig alldeles utmärkt i livet och lived happily ever after?

Politikhelvete. Förr kunde man få tvåor och klara sig bra i livet ändå, nu går hur många elever som helst ur nian utan att vara behörig till gymnasiet. IV är det största nationella programmet i Sverige, var det någon som sa.

Ibland känns det som om vi måste godkänna elever till varje pris, samtidigt som kunskapsnivån sjunker för varje år.

Låter inget vidare, va?!

RSS 2.0