Om dokumentären igen

Har tänkt på den idag, "9A"-dokumentären, vad händer om nu dessa prisbelönade lärare lyckas få hela klassen till MVG-elever? Kommer hela Sveriges befolkning att utbrista "AHAAA!!! Det var de kassa lärarna det berodde på att alla dessa elever bara kom in på IV-programmet!"

Känns orättvist, på något sätt. Självklart finns det kassa lärare, på samma sätt som det finns sura busschaufförer, långsamma post-kassörskor, läkare utan social kompetens och bank-tjänstemän som gör dåliga investeringar. Men tycker nog ändå att ursäkten "Jag fick inget G i något av kärnämnena för att läraren var dålig" låter ungefär som "Kassörskan på ICA är så otrevlig, så jag låter bli att handla och svälter ihjäl istället".

Av alla lärare jag stött på i hela mitt liv, inklusive de jag själv haft, så skulle jag nog säga att andelen bra vs dåliga lärare är: Helt fantastiska 40% Jättebra 20% Lagom bra 30% Dåliga 7% Totalt värdelösa 3%

De flesta lärare jag känner älskar faktiskt sitt jobb, och lyckas bra med de flesta elever. Men OK, klart att det är synd om de som inte gillar sin lärare eller tycker att han/hon är dålig. Undrar dock, är inte de flesta läskunninga i vårt land? Även om en elev säger "Jag fattar ingenting på lektionerna" så borde det väl gå att läsa sig till kunskaperna i läroboken, alternativt fråga någon annan lärare/ kompis/ förälder. Det är ju trots allt inga Nobelpristagar-kunskaper som krävs för ett godkänt.

Rent generellt är det dessutom så enkelt att klara målen som: "Gå på alla lektioner och gör vad du ska" Och se till att du har engagerade, duktiga och peppande lärare som ser till att du gör det.

TADA! Jag har just kortat ner betygskriterierna i samtliga ämnen till två meningar, samt löst skolproblemet i Sverige. What about that för en onsdagskväll, liksom?!

Kommentarer
Postat av: Elena

När det gäller lärare så är de flesta kassa. Jag har aldrig i mitt liv haft en lärare som har glänst med pedagogisk briljans. Sen har jag haft lärare vars personlighet tilltalat mig och fått mig att vara uppmärksam, naturligtvis. Lärare borde ha samma egenskaper som en riktigt vass säljare ska ha, övertygande och medryckande så att man får folk att VILJA lyssna och inte bara gör det för att de måste.

2008-02-14 @ 11:19:37
URL: http://elenaeriksson.blogg.se
Postat av: Fröken Källgren

Va fan ska vi med Jan Björklund till när du finns ???

2008-02-14 @ 12:42:05
URL: http://siggelina.blogg.se
Postat av: Case

Ja du har helt rätt tjejen. Tycker med synd om "de gamla" lärarna, de lär ju nästan önska att projektet inte riktigt går i hamn. Men ska bli riktigt spännande att se hur det går. Men vi får ju långt ifrån se allt, så man vet ju inte hur mycke man ska tro på heller... Svårt fall, men grymt intressant program!

2008-02-14 @ 13:59:39
URL: http://case.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Jag tycker att det är alldeles för mycket SuperNanny över programmet, med en övertro på snabba och enkla lösningar. Men visst är det skillnad på lärare och lärare, som får konsekvenser på vad klasserna presterar.

2008-02-14 @ 19:40:05
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0