Has it come to this?

Intressant föreläsning om skoljuridik i morse. I stora drag gick den ut på vad elever, lärare och skolledare har för rättigheter respektive skyldigheter, och för att göra en lång föreläsning till en kort mening kan man säga att i dagens Sverige har de flesta bara rättigheter. Är inte det lite konstigt? Alla har liksom rätt att göra ungefär vad som helst, och om man skjuter en inbrottstjuv i benet så blir man åtalad för "vållande av kroppsskada". Very strange.

I skolan skulle det kunna gå till ungefär så här: I min familj har vi lördagsgodis, men säg att jag istället proppar i barnen godis jämnt. De blir galna, speedade och klarar inte av sin skolgång. När de går på högstadiet så finns det en cafeteria som säljer godis, och jag stämmer skolan för att mina barn får hål i tänderna.

Hela tiden pratas det om skolans ansvar och skolans skyldighet, men hey, är det inte föräldrarna som ska uppfostra sina barn till vettiga personer? Jag arbetar mer än gärna för att ge mina elever den absolut bästa Ma/NO-undervisningen i världen. De har rätt att få uppmuntran, coaching, tydliga mål, tydliga betygskriterier, intressanta lektioner, rättvisa betyg, få reda på prov- och inlämningsdatum långt i förväg, vettiga läxor. Men om en elev struntar fullständigt i att göra något och sen inte uppnår godkänt- är det då enbart mitt fel?!

Svar ja. Enligt typ media, rektorer, Skolverket. Eftermiddagsföreläsningen handlade om betyg och bedömning utifrån elever med funktionshinder, och den avslutades med en massa åtgärder som skulle till för att eleverna skulle klara sig bättre. Några exempel var "Auktoriserade lärare", "Tydligare mål", "Obligatorisk rektorsutbildning". Sorry, men jag tror inte att vår elev i nian som inte har ett enda betyg klarar sig bättre för att rektorsutbildningen blir obligatorisk.

Dessutom har det gått lite inflation i ord som dyslexi och funktionshinder. Har vi inte alla något funktionshinder light? Mitt är att jag blir galen av att sitta still en hel dag. Och många tycker väl att det är tråkigt att läsa och plugga. Men that is life, vill man lära sig något så måste man för det mesta jobba lite för det.

Med det sagt tänkte jag härmed sluta klaga. Och avsluta med att det ska bli jättekul att träffa alla darlings till elever imorgon!! Procentavsnittet, here we come!

Kommentarer
Postat av: Case

Ja, man undrar ju vart samhället är på väg egentligen. Känns som att vi blir mer å mer amerikaniserade, det är lite otäckt.

Håller ABSOLUT med om att uppfostran ligger hos föräldrarna. Dessvärre verkar många föräldrar tro och tycka att skolan har det största ansvaret.

2008-01-08 @ 20:38:21
URL: http://case.blogg.se
Postat av: F

Vi börjar med Algebra och ekvationer i morgon. Prov vecka 6.

2008-01-08 @ 21:02:21
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Janina

Håller fullständigt med dig!! Kanske dags att sätta alla vuxna i uppfostringsskola innan de får tillstånd att skaffa barn. Själv ska jag för övrigt försöka lära en kille i femman rimma imorgon! Spännande med utmaningar!!

2008-01-08 @ 22:08:09
Postat av: Erik M

Alltså jag är ju på intet sätt en expert men skulle man inte kunna säga att vore eleverna bara tillräckligt motiverade och föräldrarna tillräckligt involverade skulle lärarna inte (eller knappt) behövas?

I andra extremen har man en situation där oändligt mycket lärartid inte skulle hjälpa därför att eleverna skiter i allt och föräldrarna också.

I mitten i verkligheten är olika elever och olika föräldrar olika engagerade i skolan.

Det måste vara en jättespännande utmaning som lärare att försöka ändra förutsättningarna genom att göra både elever och föräldrar mer motiverade/engagerade.

Eller?

2008-01-09 @ 13:20:13
Postat av: Erik M

Vad jag menar alltså, mer relaterat till det där med "är det mitt fel" var: Är det inte rimligt att det med makten att motivera elever kanske följer ett ansvar att göra det?

Sedan i de fall det inte går att motivera elever oavsett åtgärder är det naturligtvis inte alltid lärarnas fel.

Men vad ska man annars med ledarutbildning till som lärare?

2008-01-09 @ 13:22:24
Postat av: Maria

Klart som tusan är att alla lärare i hela världen försöker motivera sina elever. Rule no 1, liksom. Men det var ju inte det som var min poäng, utan snarare att det i dagens Sverige finns en tendens att inte ta ansvar för sig själv. "Nån annan fixar", typ. Eller "Det är inte mitt fel".
Och hey, tänk om alla elever var supermotiverade och pluggade hemma med hjälp av sina föräldrar. Vaddå tråkigt, skolan är ju lika mycket en social mingelplats som det är skola.
Ah well. Allt detta gäller dock inte mina elever, för de är bäst!!

2008-01-09 @ 18:24:35
URL: http://babydarling.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0