Konstig grammatik

Har ni tänkt på att när man säger "inatt" så är det inte riktigt säkert vilken natt man menar. Om jag nu säger "inatt" så menar jag ju natten som kommer, men om jag sa "inatt" imorse så menade jag natten som var. Som i "Inatt sov jag dåligt". Undrar var gränsen går för vilken natt som menas- vid lunchtid kanske?

Detta ställer ju till problem om man efter lunchtid vill referera till natten som varit. Kan ju inte säga "Igår natt" för då låter det ju som att man menar natten till igår. Orättvist, för det finns ju klara regler för "igår", "idag" och "imorgon".

Det är såna här saker jag tänker på när jag ska sova. Antagligen betyder det att jag är för trött för att tänka kloka tankar, själv tycker jag dock att jag gör upptäckter värda Nobelpriset.

Kommentarer
Postat av: Christin

Hej hej!
Jag har oxå funderat på "i natt". Kan det inte vara så att man anger natten som var genom att prata om den i imperfekt, och natten som kommer i futurum?
EX: I natt sov jag dåligt, men jag kommer sova bättre i natt. Eller är det fortfarande obegripligt? Mmm...

Skitsamma! När ska vi planera SPA? Jag ska till Sälen v 6 och gå på behandling... Aaahhhh... Men vi tre kör väl på Gbg? Karin fick presentkort på Haga i födelsedagspresent, det verkar lyxigt! Kolla in: http://www.hagabadet.se/index.php?id=65
(Lyxigt=kräkdyrt :()

2008-01-25 @ 09:32:42
URL: http://bamman.blogg.se
Postat av: anna

haha du har rätt. Det kanske kan lösas med orden man väljer att säga efteråt ordet "inatt". T.ex: Inatt "så drömde jag att" eller inatt "så tänker jag dra ett duntäcke över mig". På så sätt hör man ju ändå skillnaden. Tror jag. haha.

2008-01-25 @ 09:32:56
URL: http://rocknrolltardodpamig.blogg.se
Postat av: Cicci

áh, nej... nu kommer jag att ligga sömnlös inatt och tänka pá detta, precis som inatt dá jag lág sömnlös i grubblerier om mina framtida taklampor! Jag ska ju faktiskt nágongáng sluta ha endast glödlampor i taket... kram C

2008-01-25 @ 12:25:53
Postat av: Asa Eden

Oh my lord! Tank att det finns folk som ar snurrigare an mig!!!! ;)

2008-01-26 @ 10:20:31
URL: http://www.silvia.blogg.se
Postat av: Erik M

Men Maria, du har ju en karl som läst typ 100p grammatik. :-)

För övrigt vill jag påstå att Christin har rätt. Ifall jag vaknar en morgon och säger "i natt ska vi gå på nattbio" är det väl knappast någon som tror att jag menar den natt som just gått.

Lurigare: Hur ska man benämna nästa natt, om man känner ett behov att diskutera den ca kl 02.00?

2008-01-27 @ 08:32:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0