Bara några funderingar

Hade lektion idag om diskriminering, kränkande behandling, likabehandlingsplanen och allmän diskussion om moral och värderingar. Intressant. Egentligen är det här mitt bästa med jobbet, att få prata och diskutera med ungdomarna (Hoho, hur gammal låter man inte när man kallar tonåringar för "ungdomarna"? 73?) och få höra hur de tänker och tycker.

Ibland tycker de rätt, ibland tycker de fel. Visserligen får man tycka som man vill, men känns ändå en smula beklämmande hur en del elever i skol- Sverige idag liksom inte ens reflekterar över att vissa ord och handlingar faktiskt är kränkande behandling och inte OK att göra.

Dessutom är det ju straffbart. Läste lite i brottsbalken, och man får böter för yttrande av vissa saker.

Tänk om detta gjordes mer? Så fort någon skrev elakt på Internetså bara- PANG!- kolla IP- nummer och anmäla så att elaka, ynkliga, stackars mobbaren får böter. Eller i skolan. Ett enda "Jävla bög" och - PANG! Kompisarna anmäler.

Skulle det fungera? Någon juridikkunnig som vet?

Dessutom är det här med lugn och ro och trygghet och respekt så otroligt viktigt i skolan. Det är ju deras arbetsplats. Herregud, tänk om jag gick till jobbet och blev mobbad och kränkt för mina kläder eller musiksmak, det finns väl ingen som vill ha det så. Det värsta är bara att det pågår så mycket som inte märks.

Har dagens ungdom (Där var det igen. Tant Maria is speaking) blivit blasé? Är kränkningar och fula ord vardagsmat?

Hoppas verkligen inte det är så. UPP TILL KAMP FÖR EN SNÄLLARE OCH BÄTTRE VÄRLD FYLLD MED RESPEKT DÄR ALLA FÅR VARA PRECIS SOM DE ÄR!

Och punkt slut!

Kommentarer
Postat av: Anna

Word!

2009-05-05 @ 19:37:22
URL: http://annaeleonora.blogg.se/
Postat av: loly

Fungera? Nja. Anmäla kan man alltid men jag tror dessvärre inte det är en effektiv metod.



Till att börja med blir man straffmyndig när man fyllt 15. Så redan där försvinner 2/3 av högstadieeleverna.



Sedan är det ju aldrig så där PANG. Det finns omständigheter hit och dit och kan vara svårt att bevisa vad som sagts. Svårt att få en fällande dom om folk inte vill vittna.



Det kostar samhället pengar att blanda in rättsväsendet också. Jag tycker absolut att det är ett problem värt skatteslantar att komma tillrätta med men jag tror att det finns billigare och effektivare metoder.



Rent allmänt så tycker jag också att det är bra om man kan undvika att ge en 15-åring en dom som visar att han är kriminell, då det är stigmatiserande och faktiskt en utslagsfaktor inför framtiden.



Enklare vore kanske att ändra i skollagen så man kan arbeta med nolltolerans mot mobbning och störningar inom skolan och stänga av elever som bryter mot reglerna?



För mig som utomstående i skolväsendet känns det lite som att flytta över ett problem på rättsväsendet- med de kostnader och andra problem det medför- som med rätt lagstiftning skulle kunna lösas i skolan.



Jag menar inte att man aldrig ska anmäla men man bör rikta in sig på de fall där det blir mer personligt mellan den som förolämpar och den förolämpade, inte anmäla en hel klass som skriker åt varandra, om du är med på skillnaden.:)

2009-05-06 @ 00:03:11
URL: http://[email protected]
Postat av: Erik M, vän av oordning

Så summa summarum så borde du engagera dig i skolpolitiken, inte brottsbalken :-)

2009-05-06 @ 09:55:34
Postat av: loly

Ja men på fullaste allvar borde du det. Bli bundis med Jan B och styra upp lite. Gick inte han till val förresten på "mer ordning i skolan"? Vad hände sen liksom?

2009-05-06 @ 12:40:16
URL: http://[email protected]
Postat av: Honung

Baby! Politik är för dig. Du borde bli rättviseminister!

2009-05-07 @ 05:55:17
URL: http://honungsbullen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0