Utvecklingssamtal

Var med Stella på utvecklingssamtal i eftermiddags.

Det första i ettan. Fantastiskt mysigt. Och hon är så duktig, min stora lilla tjej. Älskar matte, kan skriva alla månader, gillar gympa för att det "Är så kul att prova nya saker". Tycker om No och NTA- lådorna och att experimentera, läser nästan flytande och ska tillsammans med två till i klassen får en svårare läsbok.

Är en bra kompis. Gillar alla fröknar. Lyssnar alltid. Räcker gärna upp handen. Åh, vad stolt jag blir!

Men är en smula fundersam över det här med omdömen i alla ämnen, måste jag erkänna. Omdömen för högstadieelever är en sak, men för små sjuåringar?! Jag förstår varför Skolverket har infört det. Bättre kontroll och bättre resultat och allt det vanliga. Men jag har det fullaste förtroendet för att Sveriges alla lågstadielärare har full koll på vad de håller på med, och att de gör sitt allra bästa för att alla barn ska klara sig så bra de kan. Dessutom vill jag hellre att Stellas lärare ska lägga ner tid på att planera lektioner och tänka ut bra pedagogiska planer, snarare än att sitta timme ut och timme in och skriva omdömen i matte, svenska, musik, So, idrott... Ja, ni hör ju. TILL 7- ÅRINGAR! Helt sjukt. Dessutom skriver de ju ändå mest till oss föräldrar.

Och varför måste 7- åringar ens bli bedömda? Kan de inte bara få gå i skolan och ha det bra? Lära sig, utvecklas, socialisera sig, få omvärldskunskaper. Vad står det i omdömena för de barn som INTE sitter still, arbetar, lyssnar? Tror faktiskt inte att det är just omdömen som får de barnen att klara sig bättre i skolan.

Det är bra med mål, absolut, och det är roligt med utvecklingssamtal. Men omdömen i alla ämnen för sjuåringar känns som en felsatsning. Det gör det. Visst är det roligt som förälder att läsa, men jag tänker på arbetsbördan för lärarna. Ibland känns det som att läraryrket idag är mer dokumentation och administration än vad det är undervisning och planering. Crazy.

Kommentarer
Postat av: Anna

Word! Puss!

2009-11-20 @ 10:14:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0