Avtalsrörelsen

En mycket dålig rörelse. Må jag säga.

Om jag ska vara ärlig har jag inte alls hängt med i debatten (Är för busy med eleverna, barnen, livet, tvätten, nationella proven plus lite annat smått och gott), men häromdagen slog det mig. Vad fan säger de?!

Semestertjänst istället för ferietjänst. WTF?! Och nästan ingen löneökning. Jo, men strålande. Absolut strålande. Vi lärare har sjukt dålig lön om man jämför med andra som läst fem år på universitetet, vi har låg status, media hackar på oss jämt och ständigt, vi har krav från rektorer, Skolverk, föräldrar. Helst ska vi vara någon slags mirakel- Jesus som får ungarna att klara sig toppbra utan att de behöver anstränga sig det allra minsta. Vi jobbar häcken av oss. Planerar, fixar, donar. Vi är psykologer, socionomer, coacher. Admistratörer. Allt ska dokumenteras. Skriftliga omdömen från år 1. Stora klasser. Alltför stora. Nedskärningar och inga resurser. Dator till varje elev? Nä, det har vi inte råd med. Vi lyfter elever, ser deras styrkor, tänder deras stjärnögon. Vi får dem att lyckas. Trots allt. Inte tack vare allt.

Och nu vill SKL ta våra lov.

Hallå? Hur tänker ni? Vad är poängen? Ärligt talat förstår jag inte. Eller jo, jag förstår motargumenten, fast de är så dumma att jag knappt orkar skriva dem. Eller vad sägs om (det visserligen dolda men ändock viktiga) argumentet "Folk är avundsjuka på lärares lov"? Så otroligt korkat. Vill ni ha 45 timmars arbetsvecka och ansvara för högstadieungdomar och deras utbildning? För en dålig lön? Varsågod. Det bara att skicka in ansökningarna till universitet och högskolor. Jag ska inte hindra er.

Fast egentligen vill jag inte sitta här och gnälla. Jag är ingen gnällspik. Långt därifrån. Jag är den som älskar mitt jobb, älskar eleverna, kollegorna, planerandet, relationerna, humorn, värmen. Kunskapandet. Åh, detta kunskapande. Det älskar jag mest av allt. Dessutom älskar jag skolutveckling, och jag brinner för skolan och dess framtid. Det gör jag.

Fast ibland är det svårt att brinna. Som idag. Idag känns det tungt att vara lärare. Inget brinn. Dock kan SKL sticka och brinna. Gills det?

Ursäkta om jag eldar upp mig (He he) här, men om detta krav från SKL går igenom vet jag faktiskt inte vad jag gör. Dessutom, hur ska man hinna allt på 40 timmar?! Vi har inte ens varsin dator på jobbet. Rättning och planering MÅSTE ligga inom en förtroendetid, annars går det liksom inte ihop sig. För att inte tala om föräldrakontakter och utvecklingssamtal.

Förutom detta så snurrar en massa andra frågor runt i huvudet just nu. Vi hade ledningsgruppsmöte hela dagen (Meaning restauranglunch och godis på eftermiddagen. Sweet), och det har varit elevunderlag, mikro vs. makro- tänk samt omorganisations- prat så att det känns som att huvudet snart ska sprängas.

Botas bäst genom: "Desperate Housewives", följt av "Cougar town", följt av "Christine".

Avtalsrörelse glömd, åtminstone för nu. Så håller vi tummarna för lärarfacken. Right?


Kommentarer
Postat av: Anonym

Du kommer jobba in så mycke komptid så du kommer få sommarlov ändå. För man hinner inte allt på 40 timmar i veckan. Så jag vet de som tycker att det är en fördel att ha semestertjänst inom läraryrket. :) Hoppas det löser sig iaf! Håller alla tummar jag har, men oroa dig inte för att du blir av med sommarlovet, det blir flera veckors komp med allt som ska hinnas med. ;p

2010-03-24 @ 19:55:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0