Katedraler

Ovanför mitt skrivbord har jag en vykortstavla där det står ""En stenhög upphör att vara en stenhög i samma ögonblick som någon betraktar stenarna och inom sig ser bilden av en katedral."

Fantastiskt fint citat.

Ett av de bästa, faktiskt.

Dessutom är det en av mina ledstjärnor i mitt lärarliv. Oh, dessa underbara barn (Tonåringar? Elever? Vad passar bäst?). Vackra, fina, smarta, värdefulla katedraler varenda en.

Roligast i veckan: Eleven som, spontant, efter en lektion med satsdelar på tavlan, sa "Vilken rolig lektion! Roligast på hela året!". Skönt för satsdelarna att bli uppskattade, inte alla älskar ju subjekten, predikaten och ackusativobjekten...

Fast såklart var det ju inte predikaten i sig som var så roliga. Utan känslan att lyckas. Att verkligen, verkligen kunna. Egentligen till ett rätt billigt pris jämfört med vad utanförskap kostar samhället i framtiden.

Hur förhåller sig politiker till det? Jo, man drar ner på resurser, ger lärare dåliga löner, ökar klasstorlekar, satsar ett minimum på skolan. Hur många historier har vi inte hört om föräldrar som, tillsammans med läraren, tvingas KÄMPA för att deras barn ska få rätt hjälp i skolan? Ofta en kamp som tar flera år.

När allt egentligen är så enkelt. Så dyrt är det faktiskt inte att ge elever några timmars extra resurs.

Vissa dagar tänker jag att "Jäklar i  min lilla låda, jag ska söka jobb på Skolinspektionen som agent 003- Med rätt att ge alla barn bra skoldagar". Så ska jag fara land och rike runt och leta upp varenda skola, varenda elev med myror i brallan, adhd, ett stort och härligt, men en smula rörigt, intellekt, eller vad man nu vill kalla dessa barn. Och så ska jag inspektera! Har kommunen verkligen gjort allt? Rektorer? Lärare? Föräldrar? Och sedan styr jag upp! Ja, jäklar att jag ska.

Andra dagar vill jag inte alls söka nytt jobb. Trots allt trivs jag himla bra där jag är.

Men man kan alltid skriva upprörda inlägg här. Det kan man. Så då gör jag det.

Alltid något.

Nu ska jag gå ner och bada fotbad och se på TV. The luxury! The luxury!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0