Om ni inte redan upptäckt den:

Kolla in Magnus Ugglas blogg. Alldeles fantastiskt kul. Botar faktiskt Alex och Calle- tomrummet en aning, det gör den.

När man tror att man tänker till

Tydligen var jag så smart förra julen att jag la ner två adventstjärnor i samma förpackning, för att spara plats i julkartongen. Detta hade jag ju inte en tanke på när jag packade upp julsakerna igår utan tänkte att jag inte hade två av samma att matcha i vardagsrumsfönstren och köksfönstren. Så idag köpte jag tre nya i en av fina inredningsaffärerna här i stan (Ja, nu är det ju ingen stad utan snarare en liten håla, men whatever. Ni fattar), men ingen upphängningssladd. Och när jag öppnade de gamla förpackningarna så var dessa dessutom finare, förutom en av de nya som var röd och passade bra i köket.

Så av allt adventsfixande som jag hade tänkt göra idag så blev det:
 • En orangeröd adventsjärna i köksfönstret (Snygg men inte vidare praktisk, ger bara ett mörkt porrigt sken och hur mycket nytta har man av det med två små barn plus stora köksfönster ut mot vägen?)
 • Fula tomtar i fönstren
 • En till stjärna i lilla fönstret i vardagsrummet (Det var visst den vi hade i köket förra julen. Kanske byter ut porriga röda mot den? Men då har vi ju ingen i lilla fönstret?)
 • Ett konstaterande att a) Julsaker är faktiskt himla fula      b) Fast mysigt är det ju ändå
Well, well. Imorgon ska jag lämna tillbaka de två överblivna nya stjärnorna, köpa upphängningssladdar, köpa glödlampor och sen jäklar vad julstämning och adventstjärnor i fönstren det ska bli.

Sådär ja. Intresseklubben- var ni tillräckligt koncentrerade nu så att ni fick med allt? Annars kan jag ge en snabbgenomgång: adventstjärnor- två istället för en i varje förpackning- saknar upphängningsanordning- jävla skit. Har ni några ytterligare frågor är det bara att ni hör av er, det vet ni. Till exempel har jag ju inte berättat vilken fredagsfika vi åt idag.

Dagens i-landsproblem

Det är ju helt fruktansvärt hemskt att det inte är någon Läckberg-deckare på TV ikväll. Som tur är så blir det något slags Best of melodifestivalen-07 klockan nio på ettan. Jag menar, vad skulle jag annars ha gjort?!

Vad sa ni? Get a life?  Oh no, sånt sysslar inte jag med. Det är bara för såna som vill stajla. (Ni minns vad "stajla" betyder va?) Såna som är något. Vi andra ser på TV.

Lovebombing goes skolan

På en lektion idag lät jag min mentorsgrupp skriva komplimanger (en inre och en yttre) till alla i klassen på en klasslista, och den andra mentorsgruppen gjorde likadant på sin lektion. Detta betyder att jag och min kollega på våra skrivbord har varsin bunt med papper med helt underbara, snälla och fantastiska komplimanger som de skrivit om varandra. What a wonderful world! Vi ska sen skriva ut varsitt papper till våra elever med alla snälla saker som de andra skrivit om dem, och laminera det, och sen ska de få det i julklapp sista dagen före jullovet.

Åh, vad jag inte kommer att kunna låta bli att få tårar i ögonen när de får det. Vad fiiiiiiiiiint.

Fint är också att de även skrivit om mig och min kollega som jag delar klassen med. Användbara meningar att minnas med jämna mellanrum, och hålla intill hjärtat som en skrynklig lapp man vecklar ut och läser om och om igen. Som till exempel "Du är den bästa lärare jag haft". Snyft, beats vinkande busschaufförer.

Nedräkning

OK. Nu har hon tre minuter på sig att somna, sen måste jag gå ner och kolla på "Medium".

180...179...178...177

Skruttan

Jag har tydligen fört mina mörkrädd-gener vidare. Stella kommer tassande:

Stella: Får jag sova i eran säng?
Jag: Nä, sov i din säng
Stella: Men jag är rädd
Jag: Det finns inget att vara rädd för. Leo ligger ju här bredvid i sin säng och sover, och så har du dina gosedjur. De längtar ju efter dig om inte du ligger där
Stella: Men jag måste ligga under täcket och sova för att jag är rädd, och det blir så svettigt då.

Älskade lilla vännen. Dessutom hade hon sagt på dagis när de skulle berätta vad de var mest rädda för: "Otäcka ljud i trappan när jag ska sova".

Eller förresten, vaddå otäcka ljud i trappan?! Det finns väl inga såna här?! Nu blev JAG mörkrädd istället.

(Stella kommer smygande en gång till:
Stella: Mamma, nu är jag inget rädd mer! Bra va! Det är för att du lämnade dörren så mycket på glänt, så nu ligger jag och tittar på gläntet istället)

Ett dåligt sätt att lära sina barn tidsuppfattning på

Jag: Ni får börja städa om fem minuter, för då är det läggdags
Stella: Femton minuter?
Jag: OK då, femton minuter

Cirka fyra minuter senare ropar jag att tiden är ute. Hoppas hon inte lär sig klockan snart, eftersom detta är ett väl beprövat och framgångsrikt recept på lyckad nattning.

Vuxenpoäng

Körde bilen i snöoväder på väg hem från dagis, och kände mig så otroligt vuxen och ansvarsfull. En bil, liksom! Har inte haft bil sedan jag var arton, och då var det min dåvarande killes bil så det gills kanske inte riktigt?

Sen bodde jag i lägenhet mitt i stan, sen Lanzarote ett halvår, sen flytt till Uppsala -97, och där åker man inte bil, där cyklar man samt festar på nationer. Men nu, ungefär hundra år efter alla andra, har vi äntligen en alldeles egen bil! Stor, lila, rätt ful om man tänker efter. Men den är vår.

Dagens...

Vardagsmotion: 400 meter tokspringande mellan dagis och jobb i morse.
Riktiga motion: Cirkelträning på personalgympan
Stress: Morgonen. Tips till nästa lämna-på-dagis dag: Ligg inte kvar i sängen och tänk vad mycket tid du har, tiden krymper nämligen mer och mer ju längre man ligger där
Lugn och ro: Titta på Bolibompa med två nyduschade, russinätande barn i varsitt knä
Kväll: "Medium" och framplockning av kläder till i morgon

Kom ihåg till imorgon: Nu lämnar du på dagis i tid samt kommer till jobbet med mer än tre sekunders marginal, din jäkla sopa!! Mobilsignal betyder GÅ UPP, inget annat!

Karriärsplan

Om dagens skola, lärare och elever finns mycket att säga.

När jag blir stor ska jag bli rektor och styra upp det hela. Eller hey, varför nöja sig med en skola, jag ska bli skolchef och styra upp hela kommunen. Ja, jäklar att jag ska.

Eller skolminister. Eller master of the Universe. Jag får se hur jag gör.

Betygsättning coming up

Om några veckor ska betygen sättas. Jag har inte så många elever att betygsätta eftersom jag mest har sjuor, men jag har ju mina specialelever.

Och nu till min fråga, kan man säga att det räcker att kunna stava sitt namn rätt för godkänt i svenska? Jag menar, hur stor nytta har man att veta vad ett verb är egentligen? Och att kunna läsa, herregud, det finns ju Mp 3-spelare. Dessutom verkar det ju drygt att skriva stor bokstav efter punkt när det går så mycket fortare att skriva små bokstäver hela tiden.

(Ursäkta ett förtydligande, såklart att ni smart-asses out there förstod att det var ironi, men iallafall. Bistra verkligheten och bla bla bla. Var lägger man ribban för ett godkänt?! Vissa kan typ ingenting och orkar inte bry sig heller, men får de inget betyg så får skolan kritik för att man inte "hjälpt dessa elever tillräckligt". Själv kämpar jag som en tok för mina darlings till specialelever, men jag kan inte operera in kunskapen i deras hjärnor, eller via tankeöverföring få dem att minnas matematikregler. Ibland är det jobbigt att lära sig saker, men skola är skola och man är ju faktiskt där för att lära sig något)

Undrar bara

Har ni hört att det finns vissa, märkliga, människor som säger uttrycket "Hoppsan Kerstin"?! Så otroligt jäkla fult. "Shit pommes frites" är dock fortfarande lite roligt, men börjar kanske bli gammalt.

Därför undrar jag nu- "Very good, gummisnodd", sa man så på åttiotalet eller är det på väg tillbaka? Kanske det senaste? Kanske så trendigt att det knappt ha hunnit bli trendigt än?! Ja, ja. Ni vet var ni hörde det först.

English and B-O-K-S-T-A-V-E-R-I-N-G, please

Sitter i soffan hela familjen och ser Bolibompa.

Jag: Köpte du något G-O-T-T när du handlade?
Jonas: Nä. Vaddå, som C-H-O-K...
Jag: Ja. Eller chocolate balls
Jonas: I can make some
Jag: Yes, do that when I go with the kids to the upstairs

Detta betyder att jag, när Jonas nattar barn, kommer att se på Room service klockan 20.00 med Alex och Katrin S samtidigt som jag äter chokladbollar. Lovely!


Hjärnstopp

Saker som finns i min hjärna: Specialelever att sätta betyg på, procentavsnitts-planering, bråk-genomgångar, hylla att rensa, julklappar att köpa, adventsfixande, Luciafirande på jobbet, Luciafirande på dagis, ledningsgruppskonferens med övernattning om två veckor, prata med en elev om ett mobbningsärende, köpa nya adventsstjärnor, köpa ny adventsljusstake, personalgympa imorgon.

Saker som inte finns i min hjärna: Hur man tvättar.

Jag kom hem från jobb och dagishämtning, la in smutstvätten i torktumlaren, stängde luckan samt tänkte några sekunder var jag skulle hälla tvättmedlet?!

Frågan är nu, är jag utarbetad eller bara väldigt korkad?

Shop til you drop

Lista på hur bra mamma jag är:
 • Röd vinteroverall
 • Rosa täckjacka
 • Strumpor
 • Klippning
 • Frisörschampo- och balsam (No more dreadlocks)
 • Glittrigt läppglans
 • Hårband
 • Rosa skärp med prinsesskronor
...till dottern.

Lista på hur usel shoppare man blir av att ha flyttat från stan:
 • Två olika badskum från Body Shop
 • Nagellack
...till mamman.

Ah well, känns ju viktigare att ens barn inte fryser ihjäl på dagis av på grund av urväxta vinterkläder, än att jag ska fräna mig på jobbet imorgon i nya kläder. Dessutom hinner man inte så många affärer på en och en halv timme (det som återstod mellan frisörbesök och Max-middag) när nya vinterkläder ska jagas. Svettigt, men we did it! Men nästa år kan vi väl bestämma att folk handlar kläder åt sina barn när det är vinter istället för i augusti, så att allt slipper ta slut? Iallafall har vi haft det roligt och mysigt värre.

När vi kom ut från Max var klockan 18.56, så jag funderade i några sekunder på att springa till H&M och rafsa till mig någon tröja, men jag sansade mig som tur var. Dock var jag sista kunden att handla på Åhléns innan de stängde. Finns det inte något pris för sånt? Typ tio extra minuter efter stängningsdags att kolla på kläder på?

På väg till tåget hem:
Stella: Mamma, det är mycket roligare att hoppa här än hemma. Det är så mysigt att hoppa här.
Jag: Jaaa.....(???)

Jaha. Shoppa. Vad bra att jag lär mitt barn vad materiell lycka vill säga...

Märkliga ljud

Det tar bort lite av charmen med att ligga i soffan och se på TV på kvällarna, när det är en massa spöken utanför.

Kan också vara så att det är vinden som blåser. Eventuellt. Otäckt är det iallafall. Är så mörkrädd att det nästan är pinsamt, jag är ju faktiskt vuxen, och dessutom mamma, men skulle hellre typ äta bajs än till exempel gå på en kyrkogård själv på natten. När jag pluggade i Uppsala och skulle gå hem själv på natten var jag inte det minsta rädd för våldtäktsmän eller rånare, däremot för spöken.

Nu har jag ju som tur är inte träffat så många spöken i mina dar, men I'm telling you. De finns.

Very glamourous

Gissa vem som ska åka till Uppsala imorgon och gå i en massa affärer?! Oh yes. Hämtar Stella på dagis halv tre, och sen tar vi tåget till stan. Shoppar, går i affärer, Stella ska klippa sig och sen avslutar vi med middag på Max innan vi tar tåget hem igen.

Officiellt ska vi köpa ny vinteroverall till Stella, men både ni och jag vet ju den egentliga anledningen... Dessutom mysigt att åka iväg bara jag och Stella. Att bara ha ETT barn med sig någonstans är att en gång i minuten tro att man har glömt något, men det är ganska bekvämt.

Leo läser godnattbok för Puh och Anki

image110

Detta inlägg skulle också kunna heta "Varsågod! Anledningen till att fotografering absolut inte är ett av mina främsta intressen" alternativt "Varför tillverka kameror med fyrdubbel reaktionstid jämfört med ett barn?"

Tips

Ha en 2-åring hemma som går runt och skriker:
- ÅÅÅ- MAMMA!!!
Samtidigt som han glatt klappar händerna.

Med en privat liten hejaklack blir livet ett snäpp roligare. Om du inte har en 2-åring, ta en kompis, mamma, sambo, granne- ja, vem som helst går egentligen bra, bara han/hon skriker hejaramsor med ditt namn i med jämna mellanrum.

Livskunskap?

En av mina specialelever suckar högt.

Elev: Alltså...Varför behöver man kunna den här jävla skiten för?

Tja...Ärligt talat, en snöstormig måndag strax före lunch har jag svårt att hitta något bra svar på den frågan. Några tänkbara förslag skulle kunna vara:
 1. För att jag får lön för detta arbete och det ser bättre ut om mina elever blir godkända
 2. För att utan godkänt i kärnämnena kommer du inte in på gymnasiet, och hur många jobb får man utan gymnasieutbildning?
 3. För att jag säger det
 4. För att regeringen säger det
 5. För att kunna räkna plus, minus, multiplikation och division (Ungefär den matematiken man använder till vardags)
 6. För att kunna räkna ut hur mycket 30% rea är
 7. För att just denna fråga kanske kommer när du är med i Postkodmiljonären, och då kan du vinna massa pengar
 8. För att...(eget alternativ)
Vad tror ni- vilket alternativ skulle få mest genomslagskraft?

Konsekvensanalys

Stella: Mamma, kom inte in i rummet. Vi ropar när du får komma.

Hinner få en skymt av hälften av alla gosedjur uppradade på sängen, alla täcken på golvet samt blandade leksaker över hela golvet. Ja, ja. De har säkert någon plan med detta. Och jag får några minuters lugn och ro vid datorn.

Dessa minuter kan man sedan jämföra med timmen det tar att städa upp allt, men jag väljer lätt några minuter i lugn och ro. Alla gånger. Detta gäller även dricka kaffe och läsa tidningen vs alla kastruller utdragna ur skåpet samt städa en sida av rummet vs kaos på andra sidan under tiden.

Eller?

Heter det kassaapparater över huvud taget? The word has lost it's meaning.

Sorry för mitt svamlande, tror jag går och lägger mig nu. God natt!

Stavningspolisen undrar

Heter det kassapparater eller kassaapparater? Eller kassa-apparater?

Det heter iallafall inte kassa apparater, så mycket vet jag.

Ja herregud

Om jag inte får åka till något ställe med affärer snart, så vet jag inte vad jag gör. Börjar handla i tantaffärerna här, kanske? Och då är det illa.

Jag börjar snart hallucinera om köpcentrum, H&M, Monki, provhytter, Holmlunds, kassapparater, Weekday, Solo...JAAAAG VILL SHOOOOOOPPA KLÄÄÄÄÄDER! Eller så spar jag pengarna och köper julklappar till barnen istället, så kan man ju också göra.

Fast just det, julklapparna kommer ju från Tomten! Vad bra. Någon som vet någon bra Internetaffär med snygga kläder?

Inget ont om lilla stället vi bor på, men...

Tabita. Say no more.

Den här är ännu bättre. (Lånar samma som dig, Åsa!)


Ordning och reda

Jag hoppas ni noterade hur fint det var i leksaksskåpet i vardagsrummet. Om ni undrar vad pedanter som fått barn och som har lite för mycket hemmatid på helgerna gör, så har ni just fått svaret.

Nästa helg tänkte jag rensa i Barbielådan, städa skafferiet samt göra iordning lådorna i byrån i hallen. Dock är jag ändå någonstans glad att jag aldrig hinner städa så mycket som jag egentligen skulle vilja, för tänk er att ni kommer hem till någon som har minutiös ordning precis överallt i huset. Scary, eller hur? Visst skulle ni vända i dörren och springa så fort ni kunde från Wacko-house? Precis. Så jag fortsätter att småplocka lite avslappnat här och där och låtsas inte om att jag innerst inne har ett ordningssinne som Monica i "Vänner".

Men om Jonas ställer handtvålen på diskbänken fel, så flyttar jag den några centimeter, det gör jag.

Soft söndag, bildversionen

image104

image105

image106

image107

image108

image109
Bara så att ni vet

Min kompis Anna har blivit bästis med The Schulmans. Vilken dag som helst kommer jag att få följa med Anna och träffa dem.

Sen, kära vänner, får ni skryta för alla ni känner att ni känner en som känner dem.

OK med måndag

Helt på riktigt så älskar jag mitt jobb. Planerandet, problemlösningen, eleverna, att dagarna går så fort, kollegorna, att ingen dag är den andra lik, matematik-räknandet, fixandet.

Nästa vecka när åttorna är på prao, vilket betyder massa extra planeringstid, kommer jag att älska det ännu mer.

Sovmorgon måndag och tisdag! Lovely!

Annars...

Stella kollar på "Bilar".

Stella: Mamma, sätt på där han blir lyst i ögonen
Jag: Ah men kan du inte bara kolla där filmen är
Stella: Men jag vill se där han lyser i ögonen
Jag: Men filmen går ju, det kommer snart
(Försöker lära min myror-i-brallan-dotter att man faktiskt ibland kan kolla på en film från början till slut)
Stella: Nu sätter du på lyset i ögonen, annars får du sparken från ditt jobb!

Ursäkta, men var lär sig barn allt? Dagis? TV? Kompisar?

Soft söndag

Bäddar sängarna och lyssnar på "Pärlor åt svin" på radio. Har fortfarande pyjamas på mig. Barnen leker med Barbie. Jonas håller på att laga lunch, pasta och köttfärssås. Ska strax gå in och duscha.

Tror att jag struntar i avsaknaden av glamour, det här är mycket bättre.

Mantra

Jag får inte bli sjuk. Jag får inte bli sjuk. Jag får inte bli sjuk. Jag får inte bli sjuk.

Har ont i halsen, ont i kroppen, ont i huvudet och känner mig allmänt på-väg-att-bli-sjuk, men jag har INTE TID ATT VARA SJUK. Hör du det, kroppen? Jag får inte bli sjuk, jag får inte bli sjuk, jag får inte bli sjuk.

Så. Jag tror att det hjälper att upprepa detta för mig själv hela dagen, så har det gått över till imorgon. Very good.

Hallå?! Filmen?!

En annan sak jag verkligen inte förstår poängen med är TV-kanaler som bryter för reklam när det bara återstår några minuter av en film och sen börjar visa någon annan film efteråt? Någon som vet hur "En andra chans" slutade?

Iallafall var den så fiiiiiiiiiiiiin och jag grät vid massa tillfällen (Svar: Nej, Cicci och Christin, jag är INTE gravid), men hade jag varit det hade jag nog gråtit några timmar till. Jag som är ungefär mest blödig i hela Sverige i vanliga fall, jag får till exempel tårar i ögonen när busschaufförer vinkar till varandra för det är så fint, blir extra gråtmild när jag är gravid.

Ett exempel från när jag var gravid med Leo, innan det syntes, var när mina dåvarande nior satt tysta en lektion och räknade matteprov. De var så DUKTIGA och LUGNA och TYSTA och FINA, och jag satt vid katedern med en klump i halsen. Hade någon av dem frågat "Hur är det?" så hade jag snyftat:
- ÅHHHHHH vad ni är tysta och fina!! Och vad duuuuuuktiga ni är!
Varpå jag hade brustit ut i storgråt. Ungefär där hade nog någon driftig elev gått till rektorn och knackat på.
Elev: Eh...Alltså, vår mattelärare är typ MENTALLY störd, liksom. Typ. Har fått värsta psykbrytet.

Ja, ja. I vanliga fall lägger jag band på mig. Men om ni träffar mig någon gång och jag börjar gråta till Bregott-reklamen, så bli inte förskräckta. Det var kanske en väldigt fin reklam.

Vad är grejen med...?

Maria is fundersam över några saker. Följande saker förstår jag verkligen inte alls poängen med:

 • Facebook
 • Reklam och nyhetspaus mitt i långfilm på TV 4
 • Föräldrar som ger sina barn massa läsk, godis och onyttiga saker hela tiden
 • TV-spel
 • Rökt fisk
 • Att inte göra sitt bästa
 • Ostbågar
 • Hippie-modet
 • Folk utan humor och självdistans
Gör ni?

Ett av världens mest stressande ord

- MAAAAAAAAMMMMMAAAAAAAAAA!

Detta ord ropas när mamman ska kissa, äta, läsa tidningen, fixa, laga mat...Ja, när som helst faktiskt. Och tro inte att detta ord ändras till "PAAPPAAA" när pappan är hemma, oh no. Så om du känner att du vill öka din livskvalitet nån dag, sätt dig på toaletten och kissa i lugn och ro och njut av att ingen rycker i dörren och skriker åt dig.

Kändes det bra?

Because I'm worth it

image98

image99

image100

Ursäkta för dåligt foto på maten, men var så svimfärdig av hunger och utmattning att jag knappt klarade av att hålla i kameran. Men helt fantastiskt kul dag på gymmet! En och en halv timmespass kändes inte alls speciellt jobbigt tack vare att vi körde tre olika saker och bara en halvtimme av varje.

Tjejen som instruerade box:
- Så sparkar ni tio sparkar, sen ner på mage och sen FORT SOM SATAN upp igen!

Skönt med normala och roliga instruktörer. Överhurtiga Barbie-lookalikes går bort.

Träning

Ingen aerobics idag, men däremot medlemsdag på mitt gym klockan halv ett till fyra. Först 90 minuter box, Body Attack och Bodystep, sen kostföreläsning och sist ett långt stretchpass. Ska bli jättekul.

Om jag överlever 90-minuterspasset, förstås.

It's gonna hunt you down to the end

Det finns en sajt som heter StayFriends, som är som ett Facebook för gamla klasskompisar samt ett djävulens påfund som man aldrig någonsin kan gå ur så länge man lever. Tro mig, jag har försökt. Har heller inget minne att jag faktiskt har gått med, men iallafall finns mitt namn med där plus alla skolor och klasser jag gått i.

Denna ondskefulla sajt skickar mejl med jämna mellanrum, och i dessa majl står en massa namn som man förträngt för länge sen. Vissa är OK, som till exempel Ove och Karin S. Snälla klasskompisar som jag gick med från ettan till nian, Karin och jag var konkurrenter om vår tredje kompis Vanja på lågstadiet, men annars inga konstigheter. Ove råkade jag hångla lite med i ett tält i sjuan när vi var på lägerskola, men annars safe.

Så dyker det i dagens mejl upp en "Micke Carlsson" och med ens är jag tillbaka i känslan av att vara tretton, olyckligt kär i snyggaste killen på skolan och dessutom fortfarande generad av att jag i sexan frågade chans på denna kille och blev utskrattad till svar. Camilla- detta har jag fortfarande inte förlåtit dig för! (Det var Camilla som lurade i mig att Micke var kär i mig också) Detta blir man alltså knockad i ansiktet av en helt vanlig fredagkväll cirka sexton år efter sin högstadietid.

Frågan är nu hur jag går vidare med denna information, att Micke Carlsson är med i Stay-jävlaskitsajt-Friends. Skickar jag ett meddelande där jag skriver: "Du är numera en loser och jag är snygg och framgångsrik"? Ska jag fortsätta försöka gå ur helvetessajten? Eller har jag kvar mitt medlemsskap och blir tvingad att läsa namn från förr som jag inte har den minsta nytta av?

Stayfriends och Facebook. Vill folk verkligen vara med här- seriöst?

Tänkbar konversation med min chef

Funderar på att ha ett samtal med min rektor nån dag. Måste ta upp en viktig fråga.

Jag: Hej. Jag tänkte be om att få högre lön?
Rektorn: OK. Tja...ja, du är ju faktiskt arbetslagsledare...
Jag: Ja, precis
Rektorn:...och så gör du ju ett helt fantastiskt bra jobb. Berätta, hur vill du beskriva ditt arbete och varför tycker du att du är värd högre lön?
Jag: Jo, det är ju det här med shoppingen, sen vi flyttade hit i somras så har jag lidit av en EXTREM shoppingabstinens. Nu tänkte jag börja Internet-shoppa, men alla vet ju hur crazy och köpgalen man kan bli av det, så därför behöver jag mer pengar
Rektorn: JA, Internet-shopping, gud vad kul. Har du sett Nelly.se?
Jag: JAA! Hur snygga saker som helst. Så kan man ju på olika sajter köpa smink, böcker, kläder, inredningssaker...
Rektorn: Fast om jag får komma med ett råd, så köp kläder. Inredningssaker behöver du ju inte, ni som har det så fint hemma
Jag: Ja, det förstås. Så, vad säger du?
Rektorn: Det är klart du får högre lön! Räcker en höjning med 4000 kronor?
Jag: Ja, fast 6000 skulle vara bättre. Vi hade tänkt köpa ny kyl och frys snart, de vi har är typ femton år gamla och helt värdelösa. Ibland fryser mjölken till is och så
Rektorn: Usch då, låter inget vidare. Mjölk måste man ju ha. Ja, vi säger väl 6000 då!
Jag: Tack och ha en bra dag
Rektorn: Nä, nä, det är vi som ska tacka, tack för att du jobbar hos oss

Ungefär så hade jag tänkt mig. Vad tror ni?

Alex lägenhet vs. krogen

Kanske mörkblå stuprörsjeans, svarta halternecktoppen, snygga klackskorna. Eller man får kanske inte ha klackskor på sig inomhus? Hm, kanske hellre träffar dem på krogen, fast då känns det å andra sidan kallt med halternecklinne.
Jag får fundera vidare på detta med kläder. Kanske köper jag något nytt, kan ju inte komma på fest hos Alex och Katrin Schulman i vilken gammal trasa som helst. Nu ska jag iallafall läsa godnatt-bok för nybadade barn, sen nattning, sen sista delen av "Predikanten".

Sen Internet-workshop med min kurs "Sluta dagdrömma om omöjliga kändiskompisar och get a life. Loser"

Jag och Alex S

Läser Katrin Schulmans blogg och läser min kompis Carrie Bradshaw aka Anna i Sthlms kommentar om kändisfest, och jag drar vissa slutsatser. Och inser att MIN KOMPIS SKA GÅ PÅ SAMMA FEST SOM ALEX SCHULMAN!!!

Så jävla häftigt. Ni förstår vad detta betyder va? Jag och Alex S. Like this (korsar fingrarna)

Jag tänker mig: Fest. Middag. Vin. Häng i baren. Fylleprat. Anna blir bästis med paret Schulman. Nämner sin fräna kompis i Tierp. Nästa gång jag är i Sthlm och hälsar på Anna går vi på fest hos the Schulmans. Ja, och på den vägen är det...Undrar vad jag ska ha för kläder på mig när vi går på fest hos Alex? Måste genast börja planera.


Fredagsmys

Utvecklingssamtal på dagis, handla på ICA, fredagsfika med kanelbullar, se på "Bilar" med barnen och grannbästisen Hampus, lek med Barbie och smådjuren, varma mackor till middag, chips och Bolibompa. Lovely.

Diskussion om kärlek framför "Bilar".
Stella: Bärgarn sa "Du är kär i Sally!" till Blixten McQueen, det får man faktiskt inte säga. Då retas man. Man får fråga: "Hej. Är du kär i någon?". Det får man göra
Jag: Ja, precis. Är ni kära i nån då?
Stella: I Linus
Hampus: Förut var jag kär i Julia, men inte längre.
Jag: Nähä, varför inte det då?
Hampus: Hon dumpade mig

Denna lilla sköna kille är alltså 5 år. Inte minns jag att man dumpade varandra vid 5 års ålder när jag var liten?! Men, men. Man hade inte mobiltelefoner vid tio års ålder heller. Utvecklingen går framåt.

Note to self: Skärpning!

Alltså, allvarligt talat, det här med att gå upp på morgonen. Hur svårt kan det vara?! Egentligen? I morse stängde jag av mobilen, låg kvar i sängen och funderade på vilken tid jag skulle ställa om mobilen till. 6.10 eller 6.15? Sen somnade jag om utan att ha kommit fram till något beslut, och vaknade istället klockan sju. Inte helt ostressad morgon...Hann iallafall lämna barnen på dagis tio i åtta (20 minuter för sent) och kom själv i tid till första lektionen. Ja, en minut för sent gills inte va?

Hade en av mina specialelever, som satt på en bänk i korridoren och väntade när jag kom in.
Jag: Hej, jag ska bara ta av mig jackan och hämta mina saker, kommer alldeles strax
Elev: Det är lugnt. Kom om en halvtimme om du vill.

Skönt med så förstående elever.

Dagens outfit

Kom på att jag kan ju lägga ut en bild från dagens konferens om lokala kursplaner. Här diskuterar vi huruvida ekvationer med X i båda leden ska vara med som godkänt-kriterie eller inte.

image97

Jag är hon med solglasögonen och vita väskan. Det var lite soligt idag, det var det.

21 november

Igår var det exakt på dagen sex år sedan jag gjorde ett graviditetstest som visade att jag var gravid med vårt första barn. Inte det minsta planerat. Och då är jag ändå biologilärare (Faktiskt en smula pinsamt)

Hade varit extra trött, extra öm i brösten och extra gråtmild, men kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag var gravid. När jag såg "Medan du sov" och grät så mycket att jag knappt kunde prata, och sedan forsatte gråta i ungefär en timme, började jag dock ana oråd. Köpte testet samtidigt som jag köpte massa öl till min och Christins åttiotalsdisco-fest. Blått plus och började hyperventilera. Ringde typ sjukvårdsupplysningen "Hej, tänkte bara fråga en sak, visst visar graviditetstest fel ibland?" "Ja. Men bara om det visar negativt så kan det vara positivt, aldrig tvärtom" Ringde Christin, min kompis som jag delade lägenhet med och ylade i chock "CHRISTIIIIIIIIN!!! Vet du vad som hänt?!" Tog mig dock samman så pass mycket att jag klarade av att stoppa in en kudde innanför tröjan och gå fram och tillbaka framför hallspegeln. Hm. Why not. Cyklade sen till Jonas studentrum efter att jag ringt och sagt "Du, jag måste berätta en sak" , varpå Jonas tillbringar en halvtimme med att tro att jag hade varit otrogen.

Jag säger det direkt när jag kommer fram:
Jag: Vet du en sak?
Jonas: Vill du göra slut?
Jag:
Jonas: Är du med barn?
Jag: Ja

De följande nio månaderna hinner jag ha åttiotalsfest fast med fejkdrinkar med bara läsk till mig, läsa en extra termin på lärarutbildningen (Idrott och hälsa, 20 p), flytta ihop med Jonas när Christin flyttade till Kristinehamn, ha sommarlov.

I augusti föds den finaste, bästa, underbaraste lilla Stella i hela världen, och jag förstår inte hur jag hade kunnat vara utan henne i 25 år. 21 november, ett av de bästa datumen på hela året.


Konsten att korta ner en berättelse

Ett tips: Om du ska på viktig Skriva lokala kursplaner-dag som börjar klockan halv nio och kommer tjugo minuter förent. Säg inte "Ursäkta att jag är sen. Det började med att jag inte orkade gå upp när mobillarmet gick igång. Sen låg jag kvar en stund och väntade på att barnen skulle vakna, för annars kanske jag inte hör Leo från spjälsängen när jag är i duschen. Sen åt vi frukost i lugn och ro. Sen fick jag tokbråttom och skulle kanske ha hunnit om inte Leo hade bajsat precis innan vi skulle åka. Sen var det en lastbil i vägen när jag skulle parkera utanför dagis. Och...tja, här är jag nu"

Säg: "Ursäkta att jag är sen. Bilen startade inte"

Gulligast idag

När jag kom till dagis idag för att hämta barnen, så satt Leo och N i soffan och tittade i en leksakskatalog. N är tre år och vill pussa på Leo hela tiden, men oftast skriker han "NÄ!" och springer därifrån. Idag satt han dock lyckligt bredvid henne i soffan, med hennes arm runt sina axlar. N i sin tur hade en viktig ägandemin som sade "Ingen rör min kille!"

Har han tur blir Leo cool och får hångla på högstadiet. Multiplikationstabellen och huvudstäder kanske jag hinner lära honom hemma?

Fifteen minutes of fame, sista delen

OK, om jag tänker efter så är jag nog ute och cyklar. I själva verket är jag bara avundsjuk. Jag hade nämligen höga betyg på högstadiet, men jag fick aldrig hångla och jag var inte speciellt cool. Dessutom var mina bästisar Victoria (sjuan) och Camilla (åttan och nian) snyggare än mig.

Och vid trettio års ålder har jag varken toppjobb eller tjänar massa pengar. Eller är speciellt snygg. Fy vad orättvist.

Traditioner

Viktigt med traditioner i familjen. Vi äter till exempel pommes och korv i stort sett varje torsdag. Detta leder också att barnen lär sig nya, svåra ord såsom "Transfetter".

Fifteen minutes of fame, del 2

Than you very much för kloka kommentarer! Min poäng med inlägget var ju inte att alla ska bli läkare när de blir stora, utan snarare att dagens ungdomar behöver få höra oftare hur fantastiska de är. Med eller utan MVG-betyg och med eller utan coolhetsfaktor.

Dock ser den bistra verkligheten ut så att vi skickar ut massvis elever ur grundskolan som inte har uppnått målen. IV-programmet är det största gymnasieprogrammet. Det blir svårare och svårare att få jobb om man inte har någon slags utbildning, samt är duktig att tala för sin sak. Därför känns det märkligt att det fortfarande har hög status att strunta i skolan.

Men handlar det om att det fortfarande finns massa idioter till lärare som inte gör sitt jobb-
ja, då är jag den första att skriva under. Believe me. Jag stöter på några av dem varje dag...Fifteen minutes of fame

Har funderat lite kring det här med coolhet och popularitet på högstadiet. Ofta är det struleleverna som är de häftiga. De som skolkar, har dåliga betyg, festar på helgerna samt har förlorat oskulden. De ordningsamma med MVG-betyg har liksom inte lika hög status.

Men vilka är det sedan som får roligast liv?? MVG-eleverna glider genom livet med toppjobb och pengar, och blir bara snyggare och snyggare. Strulisarna som hade sin peak vid fjorton års ålder fortsätter att dricka sprit och låta bli att plugga, och lyckas ofta inte lika bra i livet.

Så. Vad väljer man helst? Tre år eller ett helt liv av coolhet? (OK, här får man också välja att ha MVG OCH vara häftigast på högstadiet samtidigt)

Eller jag vet inte, kanske är jag helt ute och cyklar. Vad säger ni? Några som läser som är under tjugo som har någon teori?

Äkta vänskap

image96

Dagens lyx och flärd

 • Skumbad med hårinpackning och Mama-tidning
 • Skumbad tillsammans med barnen
 • Se på TV
 • Äta glass med kolasås

Glamourlivet och jag. Perfekt! Nu fattas det bara att glamourakuten ringer och räddar min nyårsafton...

Dagens jobb

Vid middagsbordet.

Jonas: Hur var det på jobbet då?
Jag: Jag bytte gardiner i mitt specialklassrum
Jonas: Eh...OK

Detta var alltså det mest spännande som hände idag. Och tänk vad spännande jag kommer att ha det nästa gång jag går in i rummet, och ser att det är nya gardiner. Mitt liv är som en barnförbjuden actionfilm, så händelserikt och rafflande är det.

Missa inte!

Ikväll klockan 20.00 på kanal 5 är det Roomservice kändisspecial. I dagens program ska Emma och Hans Wiklund få sin hall omgjord, i ett annat program är det our man Alex S och Katrin som är med.

Detta betyder att jag kan kombinera två av mina stora intressen i livet- inredning och kändisar. Loooooooovely!

Bodystep äger

Bodystep är ju faktiskt helt fantastiskt kul! Välbekant pass, roliga låtar och när nummer fem och sex kom tänkte jag glatt: "Mina låtar!! My darlings!"

Efter hell-weekend och veckorna av ångest att lära mig mina två låtar och skicka in, så har jag kallat dessa låtar för mycket saker. Believe me, "darlings" är inte en av dem.

I allafall kan jag nu koreografin in i minsta lilla tumvinkling. Tyckte jag till och med hörde några deltagare mumla "Amen kolla hon i svarta byxor och blått linne, liksom. GUD vad hon stajlar!" Eller så sa de "Very stylish" om mitt nya Nike-linne, är inte helt säker.

En OK eftermiddag

Bra konferens med kloka matematik-kollegor.

Nu ska jag gå ner i köket och styra upp barnens Play Doh-bråk. Sen räkgryta, Bodystep-pass samt Desperate Housewives.

Säger som min käre vän Marcus: Sweeeeeet.

Eller jag vet inte

Tror ni någon märker om jag inte kommer på konferensen?

Det verkar roligare att sitta kvar vid datorn. Säg att jag är hos tandläkaren. Eller mår illa. Eller är hos skolsyster. Eller på Ungdomsmottagningen. Fast den sista går de kanske inte på, jag är ju trots allt tio år äldre än åldersgränsen.

Ämneskonferens

Har datarast på jobbet. Dricker kaffe och väntar på konferensen som börjar klockan tre till halv fem.

Ämneskonferens ur F-9-perspektiv med elevinflytande i fokus. Nej,nej, ni behöver inte springa, ni hinner hit. Förstår att ni bara brinner av längtan att vara med.

Det roliga med elevinflytande är att eleverna tror att de ska få bestämma allt. Eh? En rolig kollega som numera har slutat jämförde det med sitta i ett väntrum hos doktorn när en läkare kommer ut.
- OK, hör upp alla. Nu vill jag att ni bestämmer vad jag ska göra med Gösta Pettersson här. Gipsa? Upp med hand. Skicka hem? Räck upp handen. Jaha, det blev skicka hem. Då vill jag att ni gör en utvärdering om hur vi kan göra annorlunda nästa gång.

Själv anser jag att en lärares jobb är att göra tydliga planeringar, ordentliga målbeskrivningar så att eleverna vet vad de ska göra, samt välgjorda betygskriterier så att eleverna vet vad som krävs för de olika betygen. Allt det andra, att man lyssnar på eleverna, lär dem att utvärdera sitt eget arbete, peppar dem, uppmuntrar dem, har roligt med dem, lär dem kritiskt tänkande, ja det kommer ju automatiskt. Elevinflytande är bara ett fint ord.


Style vs. stajl

Måste bara förtydliga; dessa begrepp har mycket lite med varandra att göra.

Style används i "Very stylish" eller "Snygg style! Klassiskt och clean". Stajl kunde man för cirka femton år sedan snarare höra i meningar som "AMÄÄÄH för fan Micke, sluta sladda med moppen. Helvete vad du ska stajla".

Micke skulle aldrig uttrycka sig "Very stylish" om sin moped, lika lite som Englas showroom skulle skriva "Gud vad alla modesajter ska stajla". Dessa två begrepp kommer kanske aldrig att mötas?

Intressant tanke är dock om man på något sätt hade kunnat ta mina killklasskompisar från högstadiet -91 och förflytta dem till idag. Antagligen hade de dött på fläcken av snygghetschock, på min skola där jag jobbar ser till exempel alla tonårstjejer ut som Kate Moss. När jag var fjorton såg vi mer ut som Petter, baggy jeans och huvtröja. Kanske att vi hade en urringad tröja på nåt disco, men då hade vi å andra sidan så mycket spray i luggarna att inget syntes genom ångorna.

Synd bara att dagens tonårstjejer inte förstår hur coola och snygga de är. Micke, Peter, Ove, Henke, Magnus med flera- get your year of 91- ass down here och lovebomba dagens högstadieelever!

Kommentarer

Kom just på en sak. Om jag skriver kommentarer fast under falskt namn, då är det väl ingen som kan upptäcka att det var jag själv som skrev dem?

Skulle vara kul att stajla lite. (Stajla=ett till fränt åttiotalsord. Används i meningar som "Har du köpt en ny väska igen? Säkert bara för att stajla" eller "Idag ska jag ha mina nya träningskläder på gymmet. Kul att stajla lite"

Alltså, inte för att jag skulle göra så. Skriva påhittade kommentarer, alltså.

When I take it to another level

Dagens bilkörningsbedrifter:

 • Körde hem från dagis i mörker och med imma och is på rutorna (icke att rekommendera)
 • Parkerade på Konsumparkering full med bilar (I vanliga fall försöker jag undvika de parkeringar med bilar på)
 • Körde in i garaget
In i garaget! Ja ni hör ju, de fem åren utan bilkörning är som bortblåsta. Dock fick jag ge det några försök, jag gasade för lite (ville ju inte köra i full fart in i garaget och krocka med cyklar, gamla garderober, ful skohylla och annat värdefullt), så bilen kom liksom aldrig över tröskeln...

Men till slut kom jag in. Och alla backspeglar och gamla barnvagnar finns kvar. Fantastiskt.

All right

Nu gör vi så här. Jag går ner och äter lite Marabou dajmchoklad, rensar reklam, hänger med Jonas i soffan. Under tiden passar ni på att skriva massa, massa kommentarer.

OK??

"Trettiosex kommentarer" skulle vara roligast, men "fjorton" duger bra det också. Till och med "fyra". Bara det inte står "noll". Puss så länge!

The dagisslang

Stella: Får jag en kuddmacka?
Jag: ???
Stella: Ja, såna som vi köpte på Konsum?

Jaha. Falu rågrut.

Dagens outfit

image95

Tröja: Mickey Mouse, från leksaksaffär på åttiotalet
Kjol: Kort jeanskjol. Såååååå seventyseven
Frisyr: Dreads. Yeah rasta man
Accesoar: Söt hund. Hund är det nya barn. Trés chic.

Omloppsbana övervåning-nedervåning

I vårt hus har saker en omloppsbana på cirka två veckor. Det betyder att från att vi använt en sak till att den kommer tillbaka där den ska vara, så tar det två veckor.

Som tur är så var det så lång tid sedan vi bar upp ren tvätt i en ful papperpåse från Lidl, så nu försvinner den äntligen från sovrummet till påslådan.

Frågan är, går det att hinna korta ner denna omloppstid? Eller måste någon av oss gå ner i arbetstid då?

Det man förlorar på gungorna...

Tar man igen på Konsum.

Tierp har tio tusen fördelar, men även ett fåtal nackdelar. Eller ja, ganska många om man börjar räkna upp dem. Här finns inget H&M, Monki, Weekday, SOLO, Lindex, Designtorget...osv. Bra ur pengaspararsynpunkt, dåligt ur De som säger att man inte blir lycklig av shopping ljuger- synpunkt.

Å andra sidan kostade ett paket schnitzel 48 kronor på Netto på Heidemstams torg, på Konsum här kostar det 63 kr. 63 kronor! Rena rånet. Hur mycket pengar sparar man på det? Men, men. Netto har lagt ner, och vårt fina parhus kostade 125 000 kronor. Hade kostat runt en och en halv miljon i Uppsala.

I rest my case.

Två vuxna plus två barn=piece of cakeliv

Ensamma mammor- ni är mina idoler! Har i stort sett varit själv med barnen sen i torsdags, och helt avkopplande är det ju inte. Dessutom är jag ju själv med dem nästan varje kväll eftersom Jonas jobbar på kvällarna. Mat, tvätt, plock, nattning, lek, prat- allt ska göras, och helst utan alltför många "MEN HERREGUD! Nu slutar ni bråka innan jag blir TOKIG!"

Idag, imorgon och på onsdag är Jonas ledig, och oh my good vilken lyx att vara två om allt! Idag efter dagishämtning kl fyra så åkte vi förbi hemma och hämtade upp Jonas, och sen åkte vi till Hemma-affären och Konsum. Köpte stekpanna, tandkräm samt mat. Sen hem, lagade pasta och baconsås, nu fixar Jonas i köket, barnen ser Bolibompa, jag sitter vid datorn. Bara en sån sak!

Imorgon hämtar Jonas barnen för jag har ämneskonferens till halv fem, och sen ska jag träna Bodystep på kvällen. Dessutom ligger det just nu en Marabou dajmchoklad och väntar på mig i kylen, tills när barnen har somnat. (Present från Jonas för att jag fick lov att ta bilen hem på min lunchrast för att kolla om han hade dragit ur kontakten till en lödkolv, själv var han i Uppsala över dagen)

Hörrni, jag struntar i glamouren! Detta duger alldeles utmärkt åt mig. Lovely favoritliv.

Ett tips

Om ni är lite hungriga sent på kvällen, läs inte en matblogg.

Hur ska jag nu kunna somna? Ja, ja, snart är det frukost. Då får jag äta hembakt bröd med ägg och kaviar och dricka kaffe.

Fint citat

"Var dig själv. Alla andra finns ju redan"

Tänk om detta budskap gick fram hos alla osäkra, underbara, fantastiska tonåringar som tror att man måste vara som alla andra för att passa in. Tänker speciellt på några av eleverna på min skola, såna som fastnar lite extra i hjärtat och som man vill coacha fram så mycket självförtroende i som det bara är möjligt.

"Var dig själv. Alla andra finns ju redan". Tror till och med att jag ska skriva det på infodatorn vi har i uppehållsrummet, så att det visas med jämna mellanrum hela tiden. Alltid fastnar det kanske i minnet hos någon?

Sött

Stella kom nyss tassande, i rosa nattlinnet med svarta prickar och med rufsigt hår.

Jag: Har du inte somnat än?
Stella: Jag skulle bara säga att jag älskar dig

Så ger hon mig en stor kram och går och lägger sig igen. Leo somnade på två minuter, med en liten Nalle Puh i plast i ena handen. Gulliga ungar. Gnällig mamma som tjatar om glamour.

Excuse me for being trött ibland, nu ska jag iallafall gå och lägga fram några snygga kläder att ha på jobbet imorgon. Alltid nåt.

Ni kommer väl ihåg?

En och en halv timme kvar till 22.22.

Jag ska önska mig lite glamour, tror jag. Ni då?

Glitter sökes

Vad är mest glamouröst?

a) Ha en heldag i storstad och spendera hela dagen med att shoppa, fika och strosa runt
b) Ha en utekväll med snygga kläder, förfest, disco och drinkar
c) Byta bajsblöja

Ja, fråga inte mig. Alternativ a och b har jag ett svagt minne av vad det innebär. Alternativ c gjorde jag alldeles nyss, men det kändes inte så värst fräsigt.

MITT LIV LIDER AV AKUT GLAMOURBRIST!!!

Nu ska jag till exempel natta barn, och sen gå ner till nedervåningen med mina mysbyxor och fårskinnstofflor och lägga mig i soffan och se på TV. Jag vet. You don't have to say it. Jävligt oglamouröst.

Ursäkta mig

Måste bara göra en notering i min mentala kalender inför den kommande veckan:

Lärarkandidat, träning på tisdag, utvecklingssamtal på dagis onsdag kl nio samt fredag kl kvart över ett, medlemsdag på mitt gym på lördag, vikariera på tre mattelektioner för en kollega.

Sådär. Veckan planerad.

"Cars"

Världens bästa barnfilm. Det värsta är att jag aldrig får titta färdigt på den, eftersom barnen bara har tålamod att sitta still i ungefär en halvtimme. Och när de vill se den nästa gång så ska de absolut se den från början igen, alternativt se biljakten. "Toooort", som Leo säger (fort).

Kanske ska gå ner till vardagsrummet och se den själv? Under tiden barnen och två av grannkompisarna leker?

Inte helt moget kanske, men roligare än att dammsuga.

Söndagar=hinna-bädda-sängardag

image93

Dessutom en dag att inte sminka sig, att äta frukost länge, att städa och plocka hemma, att leka, att rita, att tvätta, att lyssna på radio, att rensa bort sommarskor ur byrån i hallen, att slänga reklam, att läsa tidningen, att se på TV på kvällen, att låta barnen bada länge, att bädda rent i sängen. I love söndagar.

På helgerna, om jag får välja mellan att sminka mig och att städa, väljer jag utan tvekan städningen. Jag tittar mig oftare runt i huset än vad jag tittar mig i spegeln.

Frisk luft

Det är oerhört viktigt att barnen får vara ute mycket i friska luften och leka. Speciellt på vintern när det fort blir mörkt, är det bra att passa på att vara ute den korta stund det är dagsljus ute. Det sköna är ju också att man själv får frisk luft, dagsljus samt viktig kvalitetstid med sina barn.

Därför ska Jonas nu gå ut med barnen. Själv ska jag gå runt inne i mina tofflor. Våga vägra utevistelse.

Bilen

Pappa: Hur många mil har ni kört då?
Jag: Inte vet jag? Vaddå, ska man veta det?

Pappa: Har ni spolarvätska?
Jag: Vet inte. Behöver man ha det?

Pappa: Gick det bra att byta till vinterdäck?
Jag: Vet inte. Jonas fixade det
(Dvs åkte till en snubbe som fixade det, men det sa jag inte, kan ju alltid låtsas att jag är sambo med en som kan nåt om bilar)

Både jag och Jonas är noll komma noll noll intresserad av bilar, däremot tycker vi ju att det är himla bekvämt att numera ha en att skjutsa till dagis i, handla i, åka till IKEA i, mm. Fast dessa nya frågor känns lite oroväckande. Spolarvätska? Motorkoll? Köpa nya torkarblad?

Jag är bara glad att jag nu kan backa ut från vår garageuppfart snabbt, utan att krocka med varken trappen, grannens bil eller grannens staket. Måste man ha spolarvätska också?

En av mina Topp 10-komplimanger

Lektion i fredags. Har några av mina specialelever i engelska. Avsnitt i deras lärobok om vad månaderna heter, men eftersom de inte pratar svenska så bra så kör jag istället en genomgång på tavlan om året på svenska. Stor cirkel med årstiderna, månaderna, viktiga högtider, skollov, födelsedagar. Självklart skriver jag dit min.

Elev 1: Du fyller år i september?
Jag: Ja, kommer du inte ihåg det?
Elev 2: Ja, jag kommer ihåg. Hur mycket?
Jag: Trettio
Elev 2: VA?! Jag tro du är....ja...kanske 23?

Ha! HAHAHAHAHA! Jag. 23. HAHA! Fan vad coolt.

Rätt trött

Skulle kunna gå och lägga mig, men måste hålla mig vaken tills det är mobilpussdags.

Är ni bereddda?

Telefonpuss

Det här är ingen ny trend, har jag förstått, men eftersom jag har uppnått den aktningsvärda åldern trettio så är jag ju inte först med att få höra de senaste trenderna. Däremot så har jag ju stor hjälp av kidsen i skolan.

Så. Visst vet ni att ni ska pussa på er mobiltelefon när displayen visar likadana siffror?

Tar ni upp er mobil ur fickan och den visar till exempel 09.09- ja, då pussar ni mobilen. Helst ska ni också hålla upp telefonen och ropa till alla i närheten, exempelvis på ICA eller på jobbmötet, "09.09! Pussa telefonen!!!" Varpå alla tar upp sina mobiler och gör likadant. Tänk er synen när denna trend får riktigt fotfäste i vårt avlånga land. Underbart. Riksdagens talman: "14.14! Pussa mobilerna!"

Dock är det senaste senaste att det bara är när siffrorna är EXAKT likadana som man får pussa mobilerna. Alltså 00.00 och 11.11 och 22.22  När dessa klockslag dyker upp- be aware!

Vad som händer när man pussar mobilen? Man får önska sig något förstås! Själv tänkte jag hålla mig vaken till 00.00, och då önska mig att CSN skickar mig ett brev som säger "Du! Vi struntar i de där 4000 kronorna för detta kvartal. Shoppa lite nya, snygga kläder istället" Imorgon klockan 11.11 tänkte jag önska mig fred på jorden.

Saturday night

Inget bra på TV. Inget kul att skriva. Inget nytt att läsa.

Nästan så att jag är så uttråkad att jag går med i Facebook.

Men bara nästan. Var med i tio minuter för någon månad sen och höll på att inte kunna avregistrera mig, don't wanna go down that road again.

Ingen annan som sitter framför datorn och har tråkigt? Skriv kommentarer! Hjälp mig här! Facebooksekten ska inte få ta mig!

Föräldratyper

Klart man inte alltid är världens bästa mamma. Klart man ibland skriker åt sina barn. Klart man får psykbryt av minsta lilla ibland för att man inte har ork att ha tålamod. Dock är jag närvarande, lyssnande, älskande, kramig, vårdande.

Däremot har jag genom årens lopp känt, stött på och hört talas om föräldratyper som får en att undra vad de egentligen vill ha ut av att ha barn. Några exempel:

 • Mamman som pluggar och har massa dagar ledigt, men som har sin son på dagis till halv fem varje dag och tillbringar sina dagar med att gå på stan, fika och träna. Samt som varje helg lämnar bort barnet till barnvakter
 • Pappan som under sin pappaledighet vitt och brett pratade om hur tråkigt det var att vara pappaledig och hur mycket han längtade tillbaka till sitt jobb
 • Mamman som går ut och festar varje helg och lämnar sina åttaåriga barn ensamma hemma
 • Mamman som jämt ser sur ut och som kallar sina barn för "Din jävla unge"
 • Mamman som bara ger sin 2-åring välling och kakor, för att hon inte orkar laga mat
 • Pappan som aldrig träffar sina barn, för att han är sur på mamman
För vissa saker finns det faktiskt inga ursäkter. Har man skaffat barn har man skaffat ett till jobb. Visserligen ett himla roligt jobb, men ändå ett jobb.

Det skär i hjärtat när jag tänker på dessa barn som har föräldrar som inte vill ha detta jobb.

Parmiddag

image92

Parmiddagar- är ni för eller emot?

Själv är jag nöjd bara jag får sitta still när jag äter, men lite krystat är det, va? Om man inte dricker jättemycket vin och sprit förstås, då kan det ju vara lite kul. Iallafall så föredrar jag alla gånger parmiddagar med vin framför parfika med kaffe.


Viktigt att ta hand om sin rygg

Ligger på mage i barnens rum och ser på när Stella skriver bokstäver. Under tiden kör Leo fram och tillbaka över min rygg med sin Bobbycar, alternativt klättrar fram och tillbaka över min rygg.

Känns nästan som massage, faktiskt.

Mitt liv är så oerhört spännande

image91

Titta till exempel vilket konstigt pommes frittes som låg i påsen som jag köpte idag. Nu ska jag gå och ta hand om två trötta och gnälliga barn. Oh så spännande det ska bli.

Middag

Potatisgratäng och hemgjorda köttfärsbiffar och fetaostcreme låter bra i teorin, dock inte lika lyckat i the rel life när man är ensam med barnen och har en liten kille som blir skrik- och panikhungrig inom loppet av tre sekunder.

Orka, skulle man också kunna säga.

Så jag fryser in köttfärsen och gör pommes och korv. Och dricker ett glas vin. Och äter upp Marabou dajmchokladen när barnen har somnat. Och hoppas att intresseklubben fick med allt nu i sina anteckningar?

Träningssnygg

De finns de som är sminkade, snygga och fräscha när de tränar. Så finns det de som sprayar lite gelespray i luggen innan träningen för att piffa lite, och sen svettas så att sprayen rinner ner i ögonen och gör dem alldeles illröda och svidiga.

Jag tänker inte tala om vilken kategori jag tillhör.

"Out of control...

...when I turn the power on, people get electric, electric" (Typ?)

Dagens finallåt: "Electric" med Leila K. Så jäkla bra. Om några veckor ska jag och en annan instruktör ha Marathonaerobics, TVÅ timmar! Ska bli jättekul, ska köra två block var i taget, och sen ha final med åtta block. Plus lång styrke- och stretchdel.

F-girl: Synd att du bor så långt bort! Hade jag haft dig som träningskompis hade jag varit vältränad som bara den!

Planen för dagen

 • Packa ihop lite leksaker
 • Åka och lämna barnen hos snälla kollegan och hennes man som ska vara barnvakt
 • Ha mitt träningspass
 • Få besök av pappa
 • Åka och handla lördagsmat på "köttaffären"
 • Softa hemma

Dagens i-landsproblem

Det är så jobbigt att se på film på ettan, för man hinner aldrig gå och kissa.

Hur man får folk gladare

Om någon är sur och trött efter en veckas hårt jobb (eller dagislek), ha kittelkrig i sängen och alla blir genast på bättre humör. Iallafall fungerar detta på en 2-åring och en 5-åring.

Dock blev Leo less efter ett tag, så han rynkar ögonbrynen, spänner ögonen i mig och Stella och ryter argt:
- TYTA!!!

Så då slutade vi. Den killen vet hur man säger nej, det är ett som är säkert. Hans illtjut när Stella retas kan få vilken som helst att få hjärtattack av stress.

Fredagsmys i bilder

image82

image83

image84

image85

image86

image87

image88

image89

image90

TGIF

Trötta barn som är sockerchockade av chokladmuffins och Kinderägg, låter det som ett avkopplande sätt att spendera en fredagkväll?!

Nu ska iallafall Stella gå över till grannkompisen och leka. Sen blir det kassler och ris till middag, Bolibompa, bad och läggdags SENAST klockan halv åtta.

Sen TV-kväll för mamman som också är trött och sockerspeedad, men inte får jag lägga mig på golvet och skrika för det. Orättvist.

Shopping

Imorgon ska jag shoppa.

Cravings! Cravings!
Ska köpa:
 • Mjölk
 • Sallad
 • Blöjor
 • Fredagsfika
 • Pommes
 • Frukt
 • Youghurt
 • Korv
 • Köttfärs
 • Potatis
 • Aftonbladet med fredagsbilaga
 • Fetaost
 • Marabouchoklad tills när barnen har somnat och det är "Predikanten" på TV
Allt på ICA. Eller kanske Hemköp, vi får se. De har bättre blöjor på ICA, men på Hemköp är det mindre folk.

Nope

Inget svar på min nyårsinbjudan. Alla bara tänker på sig själva, det är för jäkligt.

Det är bara jag som tänker på mig.

Ensamt nyår

Jonas ska jobba kväll på nyårsafton, och detta betyder att jag och barnen kommer att vara själva från tre på eftermiddagen till ett på natten. Skulle kunna vara hos mamma, om det inte vore så att hon jobbar natt då. Skulle kunna hälsa på någon och ha rolig middag, om det inte vore så att det är mer jobbigt än roligt att sen baxa hem två trötta barn på kvällen. Skulle kunna låta barnen vara uppe länge, om det inte vore så att de är för små för det.

Så jag kommer att sitta alldeles, alldeles ensam på tolvslaget. Se på fyrverkeriet, eventuellt lyssna på en gammal Lars Winnerbäck-låt på repeat med textraden "...alla andra är ute på så roliga fester".

Om inte! Här kommer mitt erbjudande: Någon som vill fira nyår med mig och barnen??

Planen för nyårsaftonskvällen är följande:
Först vara ute och leka i snön på eftermiddagen. Sen in och äta lyxig middag (Typ potatisgratäng och fläskfilé och god sås. Jag gillar ju åttiotalsmat, remember). Vi dricker varsitt glas vin, barnen får saft. Sedan kommer den kritiska punkten när barnen ätit klart och börjar leka och låta och dra i min arm för att de vill diverse saker, men är det helg så kan man sätta dem i soffan med chips och Bolibompa så är matfriden räddad. Sen blir det Bolibompa, lek- kanske med Barbie om någon känner för att klä på en anorektisk docka lite snygga åttiotalskläder?-, bad och nattning. Barnen brukar somna runt åtta- halvnio, och sen kan man göra vad man vill!!! Värsta lyxen. Se på TV, se en film, dricka vin, spela Alfapet, hänga i soffan. Ja ni hör ju! Vilken helkväll. Sen skålar vi på tolvslaget med champagne och kollar på fyrverkerier. Inga fyrverkerier själva, för jag är rädd för såna.

Någon som är sugen? Vad är väl en rolig fest jämfört med häng i en soffa?


The not so clever English teacher

Skoltrötta killen i nian sitter och jobbar med engelska.

Elev: mummel...mummel...sömnmedel
Jag: Va? Sömnmedel?Tja...sleeping pills, kanske?
Elev: Nä, jag sa: Den här boken är ju ett jävla sömnmedel
Jag: Jasså, haha. Jag trodde du frågade vad sömnmedel heter på engelska

OK då, inte så ofta ordet "sömnmedel" finns med i en basbok i engelsk grammatik.

Måste ha

Enligt senaste Vecko-revyn så är rosa lacktajts trendigt, och har till och med varit trendigt så pass länge att det kan betecknas som ett "basplagg".

OK. Inser att vissa trender tar ett tag att vänja sig vid, så jag ger det ett försök. Rosa lacktajts...Rosa lacktajts...Rosa lacktajts...Nä, tyvärr, fungerade inte. Inga cravings, inga must have, inga "geee mig".

Rosa lacktajts är och förblir helt enkelt himla fult. (Men måste kanske först prova att visualisera mig själv i ett par för att ge dem en rättvis bedömning....................................................)

Nä.

Mål: Innan sommarlovet ska...

 1. Mina sjuor ha klarat alla matteprov, och ha gjort det med glans
 2. Mina specialelever i nian ha uppnått godkänt i alla kärnämnen
 3. Jag ha VUNNIT EN BADMINTONMATCH NÅGON TORSDAG! Fucking hell. Idag fick jag spö av Karin, hatar att förlora. Har förlorat tre veckor i rad. Men en vacker dag ska jag ha tränat upp mina badmintonkunskaper så att jag kommer till personalgympan och ÄGER.

Iallafall är det helt fantastiskt kul att spela badminton. Dessutom att göra det på arbetstid. Dock inte helt fräscht att jag inte hunnit duscha än utan sitter här med träningsbyxor och huvtröja, men så fort Stellas grannkompis F gått hem så ska jag ta med mig barnen in och bada.

Att bada skumbad med barnen ger många mamma-plus-poäng. Att jag sen halva tiden sitter i hörnet och läser en tidning medan de leker, behöver jag väl inte låtsas om?

Allright

Back to business. Här kan jag ju inte sitta och blogga mitt i arbetstiden.

Alla sjuorna klarade matteprovet- varav över hälften fick VG eller MVG!!! Hur bra är de inte på en skala. Eller, skulle man också kunna säga, hur bra är inte deras mattelärare på en skala?!

Nu ska jag byta om och gå iväg till idrottshallen och ha personalgympa.

Stressig morgon

Tidsplan för morgonen: Senast 8.15 måste jag gå ut och börja skrapa is och snö från bilen, för att hinna till dagis till 8.30 samt till min första lektion 8.55

8.25 satt vi fortfarande och åt frukost. Kvar att göra: Borsta tänderna, klä på barnen, skrapa is och snö från bilen. Man kan säga att min tidsplan sprack.

Dock hann jag till min första lektion, om man avrundar lite uppåt. Eller nedåt? Äh, strunt samma.


Dilemma

Om ni fick välja mellan att vara fattig och snygg eller rik och ful, vad skulle ni ta?

Jag skulle välja rik och snygg.

Fler barn?

Antingen så skaffar vi inga fler barn. Eller så skaffar vi fler barn samtidigt som vi köper tripletter av varenda leksak barnen har för att slippa "DEN HADE JAAAAAG!!!"-bråk.

Eller så skaffar vi inga fler barn samtidigt som vi köper in dubletter av alla leksaker. Den totala husfriden skulle infinna sig! Men då skulle det å andra sidan inte vara någon sport att ha barn.

Det måste vara lite utmaningar i livet. Som att vara Ma/No-lärare på en högstadieskola. Det är sport, tänk New York Marathon i ösregn med skavsår.

Men ändå, New York Marathon är himla fränt.

Dagens outfit

image81

Tröja: Stickad, randig från leksaksaffär på 80-talet
Hängselbyxor: Röda manchester, från Monchichiapa
Stövlar: Vita, höga från leksaksaffär på 80-talet. Lite trasiga.

Frisyren är lite rufsig, sådär som den kan bli om man har legat i en låda i en källare sedan 1987.

Gör ert jobb för f-n!!!

Sämst med mina arbetskamrater: De två aggressiva galningar som inte gör sitt jobb, som motsätter sig all form av utveckling samt som totalt har missat vad skolans uppdrag är.

Bäst med mina arbetskamrater: Alla de underbara, fantastiska kollegor som gör sitt jobb tusen gånger om och som man kan skratta med, planera med samt ha intressanta diskussioner med.

Jenny, om du läser detta, du missade action på konferensen!

Önskar att vi hade ett lönesystem i Sverige som gjorde att cheferna får ta pengar från de som inte sköter sitt jobb, och lägga denna del på andras löner.

Sovmorgon

Imorgon har jag satt mobilen på väckning till 7.20.

7.20!!!! Nästan som att gå upp runt lunchtid. Slappt värre.

De är sötast när de sover

Men rätt söta precis efter badet och innan läggdags också.

image80

Runt nattningsdags:

Stella: Varför får vi inte bada längre tid?
(För att mamma ska se Desperate Housewives kl nio)
Jag: För att annars tar varmvattnet slut när jag duschar av er
Stella: OK

Stella: Men jag vill leka längre med Barbie!
(Men ni MÅSTE ju hinna somna till kl nio)
Jag: Vet du, vi sparar leken framme! Så leker vi jättelänge imorgon!
Stella: OK

Stella: Varför ska vi bara läsa en bok? Leo ska ju också få välja en!
(För att klockan är halv nio, oj, oj, nu är det bråttom)
Jag: För att förut en kväll så läste vi tre böcker, så då blir det bara en idag
Stella: Eh...jaha.

Som tur var så brydde sig inte Leo om att han inte fick välja en bok. Han lekte en stund med sin älskade traktor och Blixten McQueen-bilen ("Kin", säger han), och la sig sen i sin säng och bläddrade i en bok själv. Dock har jag lite dåligt samvete att jag när Stella valde bok i tusen år sa "MEN KOM IGEN DÅ!!! Välj en bok, annars gör jag det!"

Minnesnotering till imorgon:
 • Låta barnen bada länge, och inte hitta på osanningar om varmvattnet
 • Låta Stella välja bok hur länge hon vill, utan att få psykbryt för att det går så långsamt
 • Vara världens bästa, harmoniska, glada mamma

Möblera om

Att läsa andras bloggar när de har bytt design är väldigt förvirrande. Nästan lite sorgligt, första tanken är: Vad är detta? Var är den vanliga bloggen? Sen börjar jag läsa och inser att det bara är bakgrunden som har ändrats, men har fortfarande en obehaglig, otrygg känsla i kroppen att någonting har förändrats.

Lyckligtvis kommer ni inte att behöva uppleva ett liknande trauma här, för jag har verkligen inte den blekaste aning om hur man ändrar till en coolare bakgrundsbild än de som finns i blogg.se.

Det har iallafall med html-kod att göra.

Lovely onsdag

Onsdagar är bra dagar. Sovmorgon, massa planeringstid, mattelektion med roliga killarna i åttan, mattelektion med underbara sjuorna, lång lunch, speciallärartid med kille i nian som i och för sig är skoltröttast i norra Europa men ändå kul att ha lektion med (När han inte slänger böckerna i golvet och stormar ut från rummet, vill säga), arbetslagskonferens. Plus att Jonas alltid är ledig på onsdagar och för en gångs skull är hemma på kvällen.

Fast söndagar är ju bäst, med lång frukost och soft hemmadag. Och fredag är ju alltid fredag, förstås. Tisdagar är också bra, nu dröjer det en hel vecka till nästa DH. Och lördagar är ju i och för sig mysiga med träningspass, lördagsgodis och god middag på kvällen. Och torsdagar är roliga, för då har vi personalgympa på jobbet.

Äsch. Alla dagar är bra utom måndagar- OK?!
(Fast då har vi ledningsgruppsmöte på jobbet, och de är rätt roliga...Jag ändrar till: Alla dagar är bra utom måndagar då det regnar och det är äcklig mat i skolan)

Barbie

Jag och Stella har lekt med Barbie. Faktiskt himla kul. Välja kläder, välja skor, möblera om i Barbiehuset, bestämma vad de ska heta, bestämma vad de gör. Sa jag välja kläder? Nästan lika kul att leka med Barbie som att gå i klädaffärer.

Nästan.

I mitt vardagsrum. En vacker dag

            image75

image77

image78

image79

Så dricker jag kaffe i snygga Berså-muggar, borrar ner fötterna i lurviga Mio-mattan som jag hade sedan förut och njuter av mitt stilrena-men-ändå-trivsamma-och-mysiga-50-tal-möter-IKEA-hem, samtidigt som jag ser på film på nya platt-TV'n.

Och sen spiller barnen chips i soffan och dräller leksaker överallt. Men ändå!

Att göra:
 • Köpa Berså-muggar (Max två för de är så dyra, så bara en i taget får komma hem till mig och dricka kaffe)
 • Köpa IKEA  Sthlm soffbord ca 2000 kr
 • Köpa IKEA Sthlm TV-bänk (Kanske. Den vi har i ek är helt OK)
 • Köpa ny soffa
                                                             


Leo räknar

Leo går omkring med fem stycken knappar som han lägger på diverse ställen, placerar ut dem fint, räknar dem, och flyttar dem sedan.

Leo: En...Tå...En...Tå...EN!!!!!!!!!!

Bra med barn som förstår det roliga med matematik. Själv tänkte jag läsa bloggar.

Perfekta förutsättningar för läggdags

Regn som smattrar mot fönstret. Ganska kallt i sovrummet. Grannen åkte iväg till sitt jobb för ett tag sedan, för att jobba hela, långa natten.

Själv ska jag krypa ner under mitt duntäcke. Puss och godnatt och sov så gott!

Att äta prinsesstårta som kvällssnacks

image73

Very granny.

Tomten direkt, kan jag hjälpa till med något?

Jag och barnen sitter vid datorn och tittar på musikvideos.

Stella: Mamma?
Jag: Ja?
Stella: Vet du vad Hampus säger? Han säger att tomten inte vet vad barnen önskar sig!
Jag: Det är klart att han vet. Barnen skickar ju in önskelistor. Och vet du en till sak?
Stella: Nej?
Jag: Nu när det inte är så långt kvar till jul så börjar tomten hålla koll på barnen om de är snälla eller inte
Stella: Gör han?!
Jag: Ja

Tio minuter senare.
Jag: STELLA! Sluta sno äppelbitar från Leo. Vad tror du tomten säger?
Stella: Oj. Förlåt.

En kvart senare. Stella stänger dörren och släcker lampan till badrummet när Leo är kvar därinne, bara för att retas. Leo protesterar högljutt.
Jag: Ska jag ringa tomten??
Stella: (tänder genast lampan) Förlåt, förlåt.

Känner att jag är något på spåren här. Frågan är om detta går att tillämpa på flera sätt? Till exempel när tuffa tremeterskillar i åttan bråkar i korridoren, och jag, 1.63 lång och 54 kg tung, försöker gå emellan.
Jag: HÖRRNI!! Sluta. SLUTA SÄGER JAG. Eller vill ni kanske att JAG SKA RINGA TILL TOMTEN??!!

Killarna slutar genast slåss och är som små änglar resten av terminen.

Tror att jag struntar i CSI

Det är så sorgligt att folk dör. I och för sig förstår jag att detta är vad hela serien går ut på, men iallafall. Kul är det inte.

Den här låten har allt

Barbie till Stella, bil till Leo, partymusik från nittiotalet till mig.

Wonderful.

Lyxmiddag

Med en middag bestående av köttfärssås, pasta, parmesanost, sallad, lugna och glada barn samt tända ljus på bordet och i fönstret så höjdes nivån på denna dag avsevärt.

Nu kör gullungarna och grannbästisen runt med Leos nya Bobbycar plus de andra två lekbilarna, hör ord som "bensinmack", "IKEA", "barnen är på dagis" och "handla mat". Låter som att de har kul. Själv läser jag bloggar och funderar på om jag orkar kolla på CSI ikväll. Kanske CSI och prinsesstårta kvar från i lördags? Låter som en OK måndagsavslutning.

Måndag

Dagen börjar med att jag, försenad, cyklar i motvind och blötsnö på isiga cyklelvägar till jobbet. Såg absolut inte klok ut när jag kom fram, men whatever, hur snygg behöver man vara på en måndag.

På jobbet har jag hunnit med att:
 • Skälla ut sjuorna för att de var flamsiga och okoncentrerade
 • Äta äcklig korv och potatismos
 • Ha rastvakt i korridoren och styrt upp ca fyra bråk, en inknuffning i skåp samt snöbollar inomhus
 • Skälla på elever som inte följer skogränsen
 • Höra på gnällig kollega som tycker att elever som har det svårt i skolan är dumma i huvudet och får skylla sig själva och minsann inte förtjänar någon hjälp av henne.
 • Nästan missa ett utvecklingssamtal
Det sista var faktiskt lite pinsamt. I mitt liv har jag tre almanackor, en hemma på väggen, en på jobbet på väggen ovanför skrivbordet och en i väskan, men jag tittar nästan aldrig i någon av dem utan tror att jag kommer ihåg allt. Så halv fyra idag står jag med jackan och skorna på och tänker "Vad skönt, idag kan jag gå tidigare för nu är det ju inget speciellt jag ska göra". Som tur är så dröjer jag mig kvar några minuter och pratar, för några minuter över halv så ringer läraren för förberedelseklassen och undrar om jag är på väg. Kommer på att jag ska vara med på utvecklingssamtal mellan halv fyra och fyra för en kille i sjuan som kommer att gå i min klass när han lärt sig mer svenska. Så jag klär av mig igen, tar på mig inneskorna, hämtar mentorspärmen och pennfacket och går iväg och försöker se ut som en som har koll på saker.

Jag: Ursäkta att jag är lite sen, men jag visste inte var vi skulle vara (faktiskt sant)
Läraren: Oj, förlåt, jag sa nog aldrig att vi skulle vara på expeditionen
Jag: Nä. Jag har gått runt och letat ett tag var ni var

Tänkte också lägga till: JA HERREGUD, slarviga människa, att du kunde missa att meddela en sådan sak. Oj, oj, oj, ingen kan man då lita på. Tur att åtminstone jag har lite ordning på saker och ting. HerreGUD.

Men det sa jag inte.

Dagens i-landsproblem

Det är jobbigt att äta chips när man kollar på svenska TV-program, för det är så svårt att höra vad de säger.

Nu ska jag gå och lägga mig i rena, nytvättade sängkläder. Sweet.

Swipe

När jag gick på gymnasiet så hade vi en manlig, medelålders rektor. Han gjorde inte speciellt mycket väsen av sig, jag kommer inte ens ihåg vad han hette, men en sak som han gjorde var att förbjuda vår nollning. Inte så speciellt poppis på en natur- och teknisskola. Dessutom var det en rätt snäll nollning, inte som dagens galningar som häller i varandra sprit etc. Vi hade mest töntiga tävlingar och roliga fester, och nollegeneraler som gick runt i svarta, hellånga rockar och tvingade ettorna att göra armhävningar utomhus.

Iallafall förbjöd han den. Han hade också en liten ful bil med en stor dekal på sidan "I like Swipe", hans fru var väl försäljare av detta rengöringsmedel eller nåt.

Det året stog det på en helsida i treornas avslutningstidning: We like Swipe too but we don't like you

Undrar varför jag berättar detta? För att det var en rätt taskig sak att skriva? För att det ändå var lite roligt? Eller för att det är ett av mina mål som lärare: Att aldrig höra "We like Swipe too but we don't like you"

PS. Denna mening har jag kommit ihåg ordagrant i 12 års tid. Var beredda att ha meningen även i era hjärnor under de följande 12 åren. Nä, nä, inget att tacka för. Deta var så lite så. DS

Nya glasögonen

image71

Inte det lättaste att ta kort på sig själv. Men om ni bortser från det faktum att jag ser ut som en utvecklingsstörd person med amerikansk tantpage (Har långt hår, men uppsatt) och istället fokuserar på glasögonen:

Vad tycks?

Ibland glömmer jag bort att jag pratar med folk utan barn

Konversation med Marcus för ett tag sedan.

Marcus: Hur gammal är det Stella är nu igen?
Jag: Hon fyllde fem i augusti
Marcus: Ja, hon måste ju vara rätt stor nu. Det var längesen jag träffade henne
Jag: Dessutom är hon rätt lång för sin ålder, så de flesta tror att hon är sex år
Marcus: Fem?! Och ser ut som sex?! Herregud, jag skulle inte se skillnad om en unge var tre eller sju
Jag: Eh...Ja just det

Hahaha. Måste tänka lite noggrannare på vilka samtalsämnen som funkar var.

Marcus skulle antagligen kräkas och vrida sig i svåra ångestsmärtor om han tvingades vara på vår gamla Öppna förskola i Uppsala. Där var samtalsämnena: Vad och när och hur mycket barnen äter, hur mycket villor kostar samt vad bebisarna kan göra. Ibland var det någon som hade köpt ny kyl och frys. Knappt så att jag pallade att vara där när jag var mammaledig med Leo, men barnen hade kul och jag läste gamla Amelia-tidningar. Dessutom fanns det som tur var några roliga mammor att hänga med, som Cecilia och Mimmi.

Lättaste ungen i stan att natta

När Leo ska somna så behöver vi bara:
 1. Läsa bok i Stellas säng
 2. Lägga honom i sin säng och stoppa om täcket
 3. Släcka lampan och sätta på godnatt-musik
Sen så somnar han. Lätt som en plätt. Dock brukar han vara lite mer kinkig när han ibland behöver sova middag, och nyss så grät han och protesterade vilt när jag skulle lägga honom. Lyckades tyda "Kakå" genom gråten, så visade sig att han bara var ledsen för att inte hans nya traktor var med. Vi gick ner och hämtade den, och sen:
 1. Lägga honom i sin sin säng och stoppa om täcket
 2. Ställa traktorn, lastbilen och Blixten McQueenbilen bredvid på kudden
 3. Somnar på ca två minuter
Själv ska jag gå ner och lägga mig i soffan, läsa bok samt äta upp kladdkakan från igår. Måste passa på att äta upp allt onyttigt när inte barnen är med. Jag tycker nämligen att det är oerhört viktigt att som förälder måna om sina barns hälsa. (Dvs äta upp det ohälsosamma själv. It's a tough job but someone's gotta do it)

Förkylda

Barnen är förkylda, så det blir inget ute-i-snön-och-leka idag. Förhoppningsvis hinner de bli friska tills imorgon. Undrar vad vi mer ska hitta på inne?

Nu ska jag iallafall gå ner och byta bajsblöja. Inte lika mysigt som resten av dagen. Försöker lära Leo att han ska bajsa a) På dagis eller b) När Jonas är ledig. Detta har dock inte fått någon större genomslagskraft.

Kanske beror det på att han inte riktigt kan veckodagarna ännu?

Soft söndag

Söndagar vinner över lördagar. Ganska jämnt i och för sig, men söndagar drar ifrån på upploppet med mysighet och hemmafix.

Jonas jobbar idag, så jag och barnen har ätit söndagsfrukost med tända ljus, städat i deras rum samt badat. Med "Lek ni, så ropar mamma när ni får hoppa i" så hinner man både göra hårinpackning och läsa nästan en hel Mama i skumbadet. Efter maten så gick Stella över till Hampus och lekte, och jag och Leo har myst i soffan och tittat på "Bilar". En av de topp tre barnfilmerna, I have to say, längtar tills ikväll när vi ska se hur den slutar. (Däremot har vi sett början ca 3000 gånger. "Toooooooort!" säger Leo om fort)

Nu ska jag och Leo lägga oss i sängen och läsa Hemma hos Kråke.

Eller jag vet inte

Blev aningen tveksam. Var ska egentligen skåpet stå??

Planen

Jag och R gick långpromenad och spanade in fina hus.

Min livsplan: Få minst ett barn till, köpa lyxig villa, bli rektor på min skola och visa var skåpet ska stå.

Vad tror ni om det?


Kalasdag

Idag har vi haft så mycket att göra att jag inte hunnit blogga. Det finns hopp även för mig.

Dagen i punktform:
 • "Ja må du leva" och presenter till Leo i morse
 • Jag och Jonas fick en timmes extra sovmorgon när mamma gick ner med barnen
 • Hade mitt aerobicpass kl 11-12
 • Hem och städade, duschade, åt lunch, bakade kladdkaka (Typ det enda jag kan baka. Alla som kommer hem till oss och fikar får kladdkaka och glass. Eller rabarberpaj och glass, det kan jag också göra)
 • Stellas bästis Hampus och roliga fembarnsfamiljen kommer på kalas (Fast bara tre av barnen var med. Sex barn och fyra vuxna=Perfekta kalasantalet
 • Fika: Schwartzwaldtårta (Jag anser mig själv vara en hyfsat bra rättstavare, men här känner jag att jag mötte min överman. Har INGEN som helst aning om hur man stavar till denna tårta), prinsesstårta, kladdkaka, glass, kolasås, chokladrån
 • Lek (barnen) och kaffehäng i köket (vi)
 • Promenad med R under tiden barnen åt fiskdammsgodis och papporna var hemma
 • Familjen stannade på middag, jättetrevligt men...eh...inte helt avkopplande med fem sockerspeedade och trötta barn
Nu har Leo däckat i sin säng, Stella är så trött så att hennes ögon går i kors men ligger och vägrar somna på grund av överdos av socker. Så fort hon har somnat ska nog jag och Jonas gå ner och sätta oss i soffan och trött stirra in i väggen.

Kanske se en film och äta Marabou dajmchoklad och dricka ett glas vin. Om vi orkar.

Favvopresenterna

Myspratar med Leo innan han ska somna.

Jag: Var det roligt kalas idag?
Leo: Mm-mm
Jag: Vilken var den bästa presenten då?
Leo: Kakå
Jag: Traktorn. Mer då?
Leo: Bi-bi
Jag: Och lastbilen. Mer då?
Leo: Bi
Jag: Och bilen


Min lilla bilkille fyller 2 år imorgon

image70

Fränt! 10 november för två år sedan gick jag på stan, köpte senaste Harry Potterboken, åt på McDonalds, hjälpte Cicci att flyttpacka och hade inte en tanke på att jag på kvällen skulle föda barn. "Äsch, inga barn föds väl på beräknat datum, jag får säkert vara hemma från jobbet i två veckor och ha tråkigt och vänta på lilla bebisen" . Jag hade slutat jobba veckan innan, så det kändes ändå rätt OK att ligga på soffan i ett antal dagar och läsa böcker.

Men mitt i nerpackningen av Ciccis tallrikar kände jag den första värken, och åtta timmar senare, klockan 23.11, kom han ut, världens sötaste lilla Leo. Dagen efter stod Stella med mormor, som hade åkt från Borlänge för att vara barnvakt, på en parkering utanför Ackis och tittade storögt på sin lillebror. "Får jag hålla?", var det första hon sa. Så fick hon sitta i baksätet med en liten skrutt i en för stor, vit fleeceoverall i knät.

Nu är fleeceoverallen urväxt för länge sen, han kan säga "Volvo" och "Chips" samt går på dagis, men om det var något ögonblick jag skulle få uppleva igen i mitt liv så skulle det vara det första mötet med mina barn.

Minus smärtan just precis innan.

Sökes: Försvunna kommentarer

Finnes: Bloggerska som inte tycker det är lika roligt att skriva om inte ni skriver kommentarer. Miss you guys!!

Känns som det var tre veckor sedan någon skrev en kommentar, i själva verket var det en dag sedan...Hm. Snabba IT-tidens stora nackdel, vi får myror i brallan och tycker att allt ska gå fort, fort, fort.

(Min kompis C om att banta: "Det brukar gå jättebra fram till lunch, men sen blir jag så sur att det inte händer något med vikten så då börjar jag äta godis igen")

Anyway, ville mest bara ropa ut i cyberspace: HO HO? Var är ni? Är ni ute och har ett liv igen??!

Nu ska jag gå ner och slå in resten av Leos presenter och tejpa fast ballonger på presentbrickan.

Utvecklingsområden inom bilkörning

Mål uppnådda: Körde bil till Örbyhus i eftermiddags tillsammans med mamma och barnen för att kolla på en soffa som min morbror hade sett på Blocket. Jag körde alltså bil i mörker, snöblandat regn samt med en massa mötande lastbilar.

Mål kvar att uppnå: Att köra nittio på nittioväg istället för åttio.

TGIF

Åker bil hem från jobbet i regnet.

Lyssnar på Mange S "Giftigt", har fredagshandlat själv för barnen åkte hem med mormor som hämtade dem på dagis. Njuter av att åka bil och inte cykla. Det är fredag, har köpt chokladbollar till fikat, alla sjuorna klarade matteprovet (de flesta fick VG eller MVG) och killarna i åttan har efter några omprov äntligen klarat algebran. Ikväll ska vi äta klyftpotatis och köttfärsbiffar. Imorgon ska jag först hålla träningspass och sen kalas för Leo.

Vissla med mig ba.

Motorvärmartimer, vaddå?

Sms-konversation mellan mig och Jonas.

Jag: Kan du sätta i motorvärmare och timer när du kommer hem? Vi ska åka halv åtta
Jonas:Jag vet inte riktigt hur det funkar, kan inte du göra det? Puss.
Jag: Men mamma visade ju dig?
Jonas: Eller skriv på en lapp hur det funkar, ok?
Jag: Men jag vet ju inte! Det är ju DU som vet för mamma visade ju DIG, inte mig. Puss o godnatt!
Jonas: Häxa...

Våra kompisar Camilla och Fredrik har byggt sitt hus själva. Jag och Jonas kan inte med vår timer till motorvärmare. Olika falla ödets lotter.

Kan man inte ha en liten Handy man i garaget som kommer och gör sådana här saker åt en? Typ sätter i motorvärmare, lägger musfällor på vinden, tapetserar, åker till soptippen med gamla poolen, rensar garaget, sätter upp hyllor, flyttar gardinstången tio centimeter så att inte gardinen sitter snett mot fönsterbrädet, målar om panelen och listerna i köket.

Men Jonas gör i och för sig det mesta av det där, om man låter det gå några månader först. Eller år. Och min mamma kan tapetsera. Själv gillar jag att åka till IKEA.


Personalgympa

Världens bästa idé. På torsdagar mellan halv tre och halv fyra så leder jag personalgympa i gympahallen på jobbet, började för några veckor sedan. TRÄNING!! PÅ ARBETSTID!  Jag kör aerobics, cirkelträning, box, innebandy mm.

Bäst är dock att vi spelat badminton två torsdagar i rad, så jäkla kul! Ännu roligare vore det förstås om jag inte hade fått spö av syslöjdsfröken.

Men idag vann jag iallafall sista setet, så nästa torsdag, då ni.

Veckomeny denna vecka

Mån: Våfflor
Tis: Pasta och mikroköttbullar
Ons: Tacos och nachoschips
Tor: Schnitzel och pommes
Fre: Säkert nåt onyttigt
Lör: Ja, inte blir det sallad och bönor iallafall. Dessutom kalas med tårta, glass och godis.

Om ni undrar var transfetterna tog vägen, så hamnade de i ett parhus i Tierp. Och om mina barn växer upp och blir tjockast i stan, så behöver ni väl inte berätta vad de fick för mat när de var små?

Rätta prov-kväll

En torsdagkväll kan man ligga i soffan och se "Medium", eller så kan man sitta och rätta prov till sent på kvällen. Helt utan ironi väljer jag utan tvekan alternativ två.

Om eleverna har pluggat, kämpat och tänkt för ett prov, så kan jag kämpa för att rätta det till dagen efter. Det är ju roligare att de får veta sitt resultat så fort som möjligt. Dessutom är det faktiskt kul att se vad de skriver på sina utvärderingar samt att få veta deras resultat. Vilka fick MVG? VG? G?

Förhoppningsvis inga som inte uppnådde G, för det blir så mycket extra jobb med restuppgifter till eleverna. Vill ju inte jobba ihjäl mig.

Nya glasögonen

Här skulle det ha suttit en bild på mig i mina nya glasögon, la in bilden och allting, men gjorde sedan en hemsk upptäckt. Glasögonen var helt OK, men jag ser ju absolut INTE KLOK UT!

Herregud.

Jag är ju ändå trettio år, kunde ingen ha sagt nåt under all denna tid?! Så jag försöker att ta ett nytt kort på långt håll, så pass att ni kan se glasögonen men inte riktigt mig. Eller så lägger jag dem på ett bord och tar kort.

Kusinbesök

image66

image67

Barnens söta lilla kusin Simon, tre och en halv månad. Gulligast var när han satt i sin bilstol när vi andra åt middag, och Leo satt bredvid och försökte lära honom att säga "jeep" och "brandbil". Gick ju sådär.

De åkte hem redan vid sju, för att hinna åka arton milen hem, men de hann iallafall hänga ett tag i soffan, ge Leo en Blixten McQueen-bil i present samt äta tacos. Och Simon hann sitta en stund i snällaste fastern i världens knä!

Prov kapitel 2

Imorgon ska mina underbara, smarta sjuor ha matteprov igen.

Elev 1: Imorgon ska jag MINST VG på provet!
Elev 2: Och jag ska ha MVG!

Det är rätt. Kör hårt, ni fixar det. Själv satsar jag på att lära mig att räkna minus till nästa matematikgruppsträff.

Minus

På jobbet är jag med i två olika matematikgrupper, en som ska skriva lokala kursplaner och en som ska "utveckla matematiken i kommunen". Den senare hade träff idag, och vi sitter några stycken i ett klassrum på gymnasieskolan. Han som är ordförande visar några roliga talexperiment man kan göra, och i en av dem ska man skriva upp ett fyrsiffrigt tal och sedan blanda om siffrorna så att de bildar ett annat fyrsiffrigt tal. Dessa två tal ska man sedan ta minus varandra. De andra tittar ner i sina papper i ca tre sekunder, skriver något och är sedan klara. Ordförande: "Ja, sen tar ni och stryker en av siffrorna...bla bla bla"

Själv tittar jag fortfarande ner i mitt papper med talen. Totalt hjärnsläpp. Och kan inte räkna!

Ordförande:
Bla bla bla. Och utifrån detta kan jag säga vilken siffra ni strukit. Är ni klara?!
Jag: Alltså, nej. Sorry, men så här dags orkar jag inte räkna minus. Alla andra räknesätt är OK, men inte minus.

De andra skrattar. Ordförande också. Ordförande är även Mr Matematik-Hot shot i kommunen som har skrivit läroböcker för gymnasiet, varit med och utformat nationella prov mm. Och min grupp är kommunens ledande matematiklärare, the top of the top.

Förutom jag då förstås. Tror inte de ger mig sparken från matematikgruppen, men kan ju säga att det inte var min mest yrkesstolta stund...

Åh vad kul!

Nu har vi blivit ordentligt presenterade för varandra- trevligt!!

Nu kan jag ta bloggen till the next level och berätta alla hemligheter om mig. Eller så berättar jag att jag åt en ny sorts youghurt i morse. Vi får se.

(Vanilj och ananas. Den var god)

Iallafall en STOOOR kram till er alla, även till den stora massan fegisar som inte presenterade sig!

Eftersom jag är bland de nyfiknaste i världen...

...så skulle det vara kul att veta vilka ni är som läser. Jag vet ju vilka några av er alla smarta, sköna, roliga människor är, men inte på långa vägar alla. Lite märkligt, ungefär som om man släpat hem något fylleragg från krogen och haft sex med och sen inte vet vad personen heter.

Så jag ler glatt, sträcker ut handen och säjer:
- Hej, hej- Maria!

Vad heter ni? Och var bor ni? Och visst vet ni att jag blir jätteglad varje dag när jag ser att det faktiskt är folk som läser vad jag skriver?

Skriv kommentarer!

Jag älskar mitt jobb

image65

Med en kaffemaskin som fixar latte skulle jag avguda det.

I vår nuvarande maskin kan man bara få vanligt, fast i och för sig helt OK, kaffe, och jag glömmer jämt att ta med mig mjölk.

Fast hold your horses. Jag är ju faktiskt lite chef. Som arbetslagsledare skulle jag ju kunna införa ett nytt ansvarsområde "Köpa mjölk varje måndag". Kanske J som ändå köper frukt varje vecka? (Till oss och till elever som vi säljer i klassrummen för 3 kronor)

Så löste jag det problemet! I'm a problemsolving genious!

Btw

En liten betraktelse. Förr var det tabu att prata pengar och lön, men nu är det inga konstigheter med det. Däremot känns det himla hemligt hur många besökare folk har på sina bloggar.

Vad skriver ni helst- er lön eller antal besökare?

Sista Les Mills-inlägget, jag lovar

PRAISE THE LORD, har äntligen spelat över mina två låtar på vanligt videoband. Nu fattas det bara:

 1. Köpa frimärke
 2. Skicka iväg bandet till Les Mills för bedömning
 3. Please, please, please, PLEASE bli godkänd
 4. Om jag inte bli godkänd: Be Bodystep fara åt skogen samt snabbt flytta från stan eftersom jag inte orkar spela in låtarna igen, och då säkert blir betalningsskyldig för kursen
 5. Fast om jag flyttar har jag inget jobb, och får ingen lön, och det kanske blir dyrare?
 6. Måste räkna lite på det här. Återkommer.
 7. Fast det är klart jag blir godkänd. Herregud. Man är väl ingen loser som vinklar händerna fem grader fel?!
Håll tummarna för mig?

A Hellelujah Moment

Håller på en hel lektion med bråkform, decimalform och procentform med en av mina specialelever.

Elev: JAAA....Nu tror jag att jag börjar förstå den här skiten!

En av Leos presenter

image64

Med släp till. Dessutom ska han få Bamsebok, lego, stor lastbil, "Bilar" på DVD. Borde också köpa en Barbie, dels för att han älskar att leka med Barbie med Stella, dels som motvikt till hans älskade bilar.

Fast han blir typ pikad på dagis av andra SMÅBARN för att hans overall är lila och rosa. Hur knäppt är inte det?? Hur kan en treåring ha hunnit lära sig att rosa är "tjejfärg"? Mer färger åt folket.

Hjälp finnes

För det mesta när elever behöver hjälp under en lektion så räcker de upp handen. Idag var det dock en elev som istället visslade på mig, typ busvisslade.

Rätt trevligt. Kanske ska införa den rutinen?

Iallafall roligare än när de på frågan "Behöver du hjälp?" svarar "Ring Poolia".

Mysig vecka

Måndag: Åt inga nachos, orkade inte plocka fram, så betyder att jag får äta en annan kväll istället.
Tisdag: Ska åka till gymmet och spela över träningsfilmen på videoband så att jag ÄNTLIGEN kan skicka iväg den. Detta är i och för sig inget mysigt, utan snarare något jag måste göra innan Borde-ha-gjort-det-för-länge-sen-ångesten äter mig levande.
Onsdag: Min brorsa Niklas, hans sambo Kriztin och lilla bebisen Simon kommer och hälsar på
Torsdag: Träning på jobbet
Fredag: Mamma kommer
Lördag: Leo fyller 2 år


Nyttiga kvällsmålet

Vad skulle Anna Skipper ha valt?

a) Ett äpple
b) Brungrön gegga med alger
c) Nachos med smält ost, salsa, gräddfil, cola

Jag tror att hon hade valt alternativ c, vilken tur, då måste det vara nyttigt.

Ödmjukhet

Ödmjukhet kommer från kunskap: Ju mer du lär dig, desto mer inser du att det finns mycket kvar att lära.

Arrogans kommer från ignorans: Att veta lite men ändå förutsätta att du kan mycket.

De värsta människorna i världen är de arroganta, de som inte lyssnar, de ignoranta, de som tar sig själva på för stort allvar samt de som behöver se ner på andra människor för att själv må bra.

De bästa människorna är resten.

Argumentation

Som tur är så argumenterar jag emot, hennes gener kommer ju någonstans ifrån.

Jag: Varsågod, ta ett knäckebröd
Stella: Nej, jag vill inte ha. Du bestämmer inte över mig!
Jag: Jo, för vet du hur det är?
Stella: Nej
Jag: Om du inte tar ett knäckebröd och bara äter våfflor så mår inte din mage bra. Och jag älskar ju dig så mycket och är rädd om dig och skulle bli JÄTTELEDSEN om du fick ont i magen
Stella: -------
Jag: Vill du ha med bara smör eller med smör och ost?
Stella: Bara smör

Å andra sidan har hon precis bajsat, och hon blir alltid extra galen är hon är bajsnödig. Undrar om det funkar som motreplik om tio år?
Stella (15 år): SKRIK SKRIK.....Alla andra får......GAP OCH SKRIK.... Dumma dig......BRÅK BRÅK....Alltså, jag måste ju få....Osv.
Jag: Är du bajsnödig?

Men varje gång hon är galen och bråkar så är det rätt åt mig, för jag var ännu värre när jag var liten. Been there, done that. What goes around comes around.

Dramaqueens

Har ätit våfflor till middag. Leo ser på när jag gör våffelsmet, och blir bara mer och mer förbannad när det visar sig att det inte är några våfflor i påsarna som jag vispar ner i vattnet.

Jag: Men Leo, mamma måste GÖRA våfflorna först innan vi äter dem.

Sen får han hjälpa mig att vispa ner våfffelmix-pulvret i vattnet, för jag tycker att det är viktigt att barnen får lära sig hur man gör maten från scratch. Vikten av bra råvaror, hur maten tillagas- ja, ni förstår.

När vi står där och vispar kommer Stella in genom dörren, hon har varit hos en grannkompis en stund.

Stella: Amen HERREGUD, är inte maten klar än?! Jag är så hungrig så jag DÖR!
Jag: Maten är snart kl......
Stella: JA, och om jag dör, då blir ni JÄTTELEDSNA, och det vill ni väl inte?!
Jag: Nej, men maten är...
Stella: Jag är HUNGRIG!!! Du ringde ju och sa att maten var KLAR!

Detta är alltså min dotter som är 5 år. Någon som vill argumentera med henne när hon är 14?!

Sveriges hopp och framtid

Vaktar några killar som skriver tyskaprov.

Elev: Dublin- är det en stad?
Jag: Ja
Elev: Vaddå, i Tyskland?!
Jag: Nää. Var ligger Dublin?
Elev: Ja inte fan vet jag

Ihop på en måndag?

Konversation för kanske tio år sedan mellan mig och min kompis Louise, om en tredje kompis som precis hade träffat en tjej.

Louise: Jaha, när blev de ihop då?
Jag: Vet inte riktigt, men tror att han sa nåt om att de träffades i måndags
Louise: (Spontant) VA?! Man kan väl inte bli ihop på en MÅNDAG?!

Betänk att detta var för tio år sedan, innan datingrevolutionen, Internet och Spraydate. Nu blir ju folk tydligen ihop hur som helst, vilken dag som helst, ja, till och med utan att vara fulla.

Ingen ordning alls.

Förlorad förmåga, del 2

Sedan vi flyttade hit i somras har jag inte bara förlorat förmågan att gå upp i tid på morgonen, jag har också slutat läsa böcker. När jag pendlade med tåg hann jag läsa ut minst en bok i veckan, ibland till och med två, nu läser jag en bok var tredje månad ungefär. Tragiskt, jag som älskar att läsa. Just nu håller jag på med två böcker som jag kommit en fjärdedel i och glömt bort vad de handlade om, samt att jag måste hinna läsa om senaste Harry Potter- boken innan den sista kommer på svenska om några veckor.

Att jag sitter här och bloggar om att jag inte hinner läsa bidrar väl också en del till att jag inte hinner...

Dock tänker jag inte skriva mer om det, utan bara konstatera att oftast pratar vi om saker vi "måste" när det egentligen antingen handlar om saker vi vill alternativt inte vill. Och just nu VILL jag inte läsa, förutom när sista Harry Potter- boken kommer på svenska plus när senaste Mari Jungstedt kommer på pocket.

Däremot vill jag gå ner och kolla på Van Veeteren-deckare på fyran och äta upp resten av chipsen från igår. Bäst att äta upp dem idag så att jag kan vara nyttig imorgon när det är måndag.


Bilar

Barnens bästa bilbild på datorn

Som vi tittar på ungefär fem gånger om dagen.

Jämfört med att Googla på häst- eller bilbilder är detta faktiskt en actionfilm av högsta rang.

Jobb-snygg

Fast jag kommer att vara snygg på jobbet. Nya glasögonen, har smort in mig med brun-utan-sol, ska fixa naglarna ikväll. Ny kofta som jag inte har använt förut. Sminkad.

Rena knock-out georgeous för en trettioårig, heltidsarbetande småbarnsmorsa. Däremot ingenting i jämförelse med tonåriga eller twenty-something modebloggerskorna som säkert ser ut så när de går ut med soporna.

Jag visar foto på mig i nya glasögonen i veckan, dock utan Titta nedåt och stå kobent- looken. Vad är grejen med den, förresten? Stå för hur snygga ni är!

Modeeliten och jag

Fråga: Maria, visst är väl du också så snygg hemma som alla modebloggare som visar "Dagens outfit" är?
Svar: Ofta

Eller Orka? Vilket passar bäst?

Hjärnan startar upp

Har för mig att det var något jag skulle göra imorgon...Hmmmm? Vad var det? Måste tänka.....Vänta, kommer snart på det....Något viktigt, tror jag att det var....?

Just det. Jobba.

Trots att vårt höstlov bara var torsdag och fredag så känns det som längre. Dessutom, att vara på jobbet utan elever är som att vara ledig. Fixa, planera, äta långlunch, var i Uppsala i tisdags på utbildning. Soft.

Höstfix

Har gjort i ordning i trädgården och på altanen: Ställt in bord och stolar i garaget, krattat löv, sopat på altanen, ställt in leksaker i förrådet.

Kvar att göra:
 • Frosta av frysen
 • Frosta av kylen
 • Städa i förrådet under trappan
 • Laga golvet i Barbiehuset
 • Lägga in kläder från torktumlaren till garderoben
 • Åka till soptippen och slänga gamla sandlådan och poolen
När allt detta har blivit gjort är det nog april, och dags att börja ta fram altanmöblerna igen.

Melodifestivalen

Jag inser att jag inte är fränast i stan när jag skriver detta, men jag ÄLSKAR Melodifestivalen. Har alltid gjort genom alla år, till och med när det inte var trendigt. När jag var liten tvingade jag i några år pappa att sitta i köket och spela in Melodifestivalen på band från radio, så om någon vill ha Melodifestivalen eller Schlager-EM från till exempel 1987 på kassettband är det bara att höra av sig.

En av mina Topp 10 Ångra-sig-saker är att när Charlotte Perrelli vann med "Take me to your heaven" så jobbade jag på Östgöta Nation som klubbverkare och såg det inte.

Förutom det så har jag nog inte missat någon tävling. Det underbaraste av allt är ju att det numera är deltävlingar, och att Melodifestivalen därför håller på ungefär hela våren. Snart är det februari igen. Lovely.

Sjuttiotalsgitarrister, känn er besegrade

Jag och Jonas har inte samma smak what so ever vad gäller musik, film, kultur. Jag gillar ungefär allt, till exempel radiohits, Melodifestivalen, nittiotalsmusik, romantiska komedier och amerikanska TV-serier. Han gillar sjuttiotalsgitarrister, hårdrock och dokumentärer.

Sitter och zappar i soffan, och ser Ukrainas bidrag i Schlager-EM.

Jag: De vann inte, va?
Jonas: Nej
Jag: .....(tänker)...Vem var det som vann?
Jonas: Hon den lesbiska som sjöng för Serbien

I trained him well.

This is the beginning of a beautiful friendship

Jag kan ju inte skriva "roliga fembarnsmamman" varje gång, så jag förkortar det med R.

R: Jaha, när ses vi nästa gång då?
Jag: Det är bara att komma förbi. Jag är hemma ungefär jämt, har inget liv
R: Va bra, jag har inte heller nåt liv!
Jag: Va bra!

Självsäkerhet

Stella kommer hem från grannbästisen Hampus, där hon har varit hela kvällen och lekt och tittat på film. Smäller igen dörren och ropar glatt:

- HEJ!!! Nu har JAG kommit hem!!!

Med en röst som inte viker en tum i vetskapen att alla älskar henne och att hon har den självklara huvudrollen i sitt liv, alla andra är bara statister. När man sen blir vuxen blir statisterna viktigare och viktigare, men man har ju faktiskt fortfarande huvudrollen. Glöm inte det, barn!

Spa

Ska gå in och bada skumbad, läsa tidning och ha hårinpackning.

Måste snabba mig så att jag hinner ta det lugnt. Sen ska vi äta potatisgratäng och kassler och fetaostcreme, dricka ett glas vin (vi) och saft (barnen), se "Bilar" och äta chips. Party, party.

Kaffedag

Roliga fembarnsmamman är UNDERBAR, äntligen någon kul att hänga med. Dessutom får jag vara privatlärare, till nästa gång vi ses har hon fått två avsnitt i läxa i gymnasiets A-kurs i matte.

Enda nackdelen är att hennes näst yngste son också heter Leo, så min son kommer att få heta Lill-Leo tills han typ fyller 40.

Årets första snö!!!

Just precis nu. Fränt!

Tur att vi har satt på vinterdäck på bilen. Eller rättare sagt, tur att Jonas tog hand om att åka till nån snubbe som för 200 kronor bytte till vinterdäck på bilen.


Stackars Peter Jihde

Har inte media en handlingsplan mot mobbning??

Det måste ju alla vi skolor ha. Jag vill bara krama honom, klappa på hans fina, fixade frisyr, och säga:

"Såja, såja. Du är faktiskt jättebra. Folk är bara dumma, och media bara hetsar. Det är bara att bryta ihop och komma igen"

Så skulle vi gå ut och dricka öl och leka Lovebombing och sen går han hem och är på jättebra humör. Störiga Idoljuryn skulle inte få följa med. (Fast Kishti är det ju också synd om, för hon är 45 och har inga barn och har blivit lämnad av sin man för någon liten snärta, fast det är en annan historia)

Romantik anno 2007

Jag och Jonas jobbar som bekant om varandra ungefär jämt. Ikväll jobbade han iallafall på sitt andra jobb, som innebär att han kommer hem klockan 21 istället för klockan 01, och han sätter sig bredvid mig i soffan.

Jag: Hej
Jonas: Hej
Jag: Det var längesen, typ augusti
Jonas: Ja, eller det var nog nån kväll vi sågs där i september

Bla bla bla bla

Jag: ...fast de var sjuka, så de kom inte idag
Jonas: Ja, jag vet
Jag: Hur vet du det?
Jonas: Jag läser ju din blogg

För att i fortsättningen spara på er dyrbara fredagstid:

 • "Isprinsessan". Läs boken istället, tusen gånger bättre
 • "Idol 2007". Den enda som kan sjunga är Andreas, och eftersom han inte är snyggast kommer han ändå inte att vinna
 • Men OK, svensk deckare är ju ändå svensk deckare, så det är klart att vi kommer att kolla vidare på Camilla Läckberg-serien

Om jag hade fått gå ut och festa, så hade jag valt Christin, Karin, Marcus och denna låt på dansgolvet.

Sovmorgon

Imorgon är det lördag, om jag har tur får jag sova till kvart över åtta.

Gills det att köpa en liten bok där jag drar ett streck för varje gång barnen vaknat tidigt en helgmorgon, och för varje streck ha tillåtelse att väcka dem när de är tretton och sexton?

Men det är OK, för nu när de är två och fem behöver jag iallafall inte ligga vaken och undra när de ska komma hem från föräldrafria festen fylld med tonårsfylla och hångel. Eller vad säger jag, som om de skulle få gå på såna. De ska sitta hemma i soffan med oss tills de är tjugofem.

Apropå att känna någon på TV

Genom alla år av dokusåpor och dokusåpedeltagare så har jag inte känt igen en enda. INTE NÅGON. Vad är oddsen, borde man inte ha sett åtminstone någon gammal klasskompis eller kompis kompis?

Det närmaste jag har kommit är att min gamla Lanzarotekompis Henkes kompis (Minns inte vad han hette, men han hade en Shellmack ihop med sin pappa i Västerås) var med i första omgången av Baren. Och den såg jag inte.

Någon som känner någon dokusåpakändis?

Världens Bästa Bolibompa

I aktiebolaget Häxan Surtant
finns det ingen löjlig fjant
Här finns bara jag
Varevigaste dag
Kom nu inte in- var vänlig och försvinn

Häxan Surtant och Trollet Tryggve. Absolutely Fabulous.

Fast ikväll blir det Camilla Läckbergs "Isprinsessan" klockan nio, ännu bättre. Kommer säkert att vara sämre än boken, men att se en bra bok som film är ju ändå som att se någon man känner på TV.


Auktoritär och respektingivande

Står i köket när Leo kommer in och vill ha en visp att ha som mikrofon i vardagsrummet.

Jag: Nu springer du inte tillbaka
Leo: Nej
Jag: För du har så hala strumpor
Leo: Ja
Jag: Och så är byxorna för långa
Leo: Ja
Jag: Du får INTE springa!
Leo: Nej

Leo vänder sig om och springer i full fart över livsfarliga klinkersgolvet tillbaka till vardagsrummet.

Promenad vs. bil

Plan 1: Promenera till stan på förmiddagen
Plan 2: Promenera till stan efter lunch
Plan 3: Cykla till stan efter lunch

Nu är klockan två och mest aktuell är:
Plan 4: Ta bilen till stan

Att ha köpt bil betyder att vi blir fattiga, tjocka och lata. Trevligt.

Femtusenkronors-renoveringen

På måndag får jag mina nya glasögon, åh vad snygg jag kommer att bli. Hela 5000 kronor snyggare. Eller vid närmare eftertanke blir jag nog bara ca 1000 kronor snyggare, så jag kommer att ha gjort en förlustaffär med 4000 kronor.

Men det kunde ha varit värre, jag kunde ha köpt en platt-TV för 5000 kronor, och då hade jag inte blivit ett dugg snyggare.

Stavningspolisen

Stavas det pyamas eller pyjamas?

Pyjamas ser mest rätt ut. För det mesta syns det hur ett ord stavas, men ibland får man dyslexi light. HATAR att stava fel. Och att skriva fel. Till exempel får man aldrig börja en mening med "Och", och helst inte skriva "man" heller. Jag hör min svensklärare från gymnasiet eka i huvudet: "Vaddå "man"? Vem är "man"? Det heter JAG eller DU!"

Men det finns värre, vissa bloggar är vandrande stavnings- och grammatikkatastrofer. Lixom, mäj, WIIHIII, hihi, dej, igentligen. Vilka undervisar dessa elever i skolan egentligen??

Oj, det var visst jag. Fast jag har inte lärt ut att det heter "lixom", det har jag inte. Klart att det kommer ett nytt sätt att skriva med ny kommunikation, och det snabba dataspråket syns ju numera överallt.

Men det gäller ju att göra sig förstådd, och framför allt att ibland bli tagen på allvar. Och är det verkligen så svårt att stava rätt?!

(Hälsning från svensklärar-Ingrid: "Maria, BÖRJA INTE EN MENING MED "OCH"!)

Tänk om vi skulle göra som jag gör med mina bloggande elever, skriva en kommentar så fort någon har skrivit ett stavfel, grammatikfel och/eller syftningsfel. Roligt, men störigt. För egentligen är det ju bara helt fantastiskt kul att alla får göra sin röst hörda i världen med sina bloggar, rättstavat eller ej.

Inställd dejt

Roliga fembarnsmamman med familj var sjuka, så de kommer inte och leker idag. Helt OK, för det betyder att jag kan gå runt här i pyamas i en timme till. Bädda sängar, lyssna på radio, sitta vid datorn. Dessutom var jag ju hos Jenny igår och fick kaffesällskap. Men de skulle komma någon annan dag istället. Roliga mamman, det är ju du och jag!!

Dagens plan: Vara hemma, göra pannkakor till lunch, promenera till stan och handla och hyra film.

Dessutom kom Stellas bästis Hampus precis och ringde på, så blir en lugn dag med barn som leker själva.

Lovely höstlov

image63

Sandor slash Ida

Kan bero på att jag ser ungefär en film i halvåret, men jag tycker att alla filmer jag ser är helt fantastiskt bra. Som Sandor slash Ida. Åhhhh, vad fiiiin den var.

Imorgon ska jag och barnen hyra "Bilar", den kommer jag nog också tycka är jättebra. (Plus att jag på två dagar klarar av årskvoten av filmer)

Vad är förresten klockan? Vem har klistrat fast mina händer vid datorn? Varför går jag inte och lägger mig?

Soffa-kväll

Absolut inget bra på TV, men har kanske någon film som jag inte hunnit se. Och nachos finns i skafferiet. Och huset är städat. Sweet!

Gilbert Grape-mamman, det är du och jag mot världen.

Folk utan liv

Ja herregud, det finns ju folk som hänger upp hela sina liv på TV-serier, som nästan inte kan åka hemifrån de kvällarna deras favoritserier går. Sån är iallafall inte jag, till exempel så var jag ju ut och åt med Janina i tisdags när Desperate Housewives gick. Och brydde mig inte alls om att jag missade det.

PS. NÅGON SOM VET VAD SOM HÄNDE I DESPERATE HOUSEWIVES I TISDAGS??!! JONAS GLÖMDE ATT SPELA IN- JÄVLA HELVETES SKIT! JAG SKA ALDRIG MER GÅ UT EN TISDAG.

Fast OK då, det var värt det. Det var också värt att missa ett avsnitt av Medium den torsdagkvällen jag födde Leo.

(Faktiskt sant. 10 november för två år sedan kom vi in på förlossningen, och det var fyran på ute i väntrummet. Jag övervägde en stund att stanna kvar i väntrummet och andas mig igenom värkarna för att hinna se det, men eftersom Leo sen blev född en och en halv timme senare så var det kanske bra att jag blev inlagd och fick ryggbedövning)

Sommarbilder från Furuvik

Stella med guldlockarna och havet

image60

Leo tittar på sköldpaddor

image61Jag och min bil

Tänkte ni ville se en bild när jag kör bil.

image59

(Inte direkt sommarens bästa bild. Tittar man noga ser man Leos hatt sticka upp, annars ser det vid första ögonkastet ut som Maria, 29 år, har hittat en häftig karusell)

Kommer jag ihåg rätt?

Känner mig lite osäker, men såhär tror jag att det står i Körkortsboken:

 1. Kör gärna i 80 på 90-vägar, det är tryggast
 2. Om det kommer en bil bakom så öka till 90
 3. Ja, så att inte bilen bakom tror att du är dum i huvudet
 4. Nu kan det hända att föraren i bilen bakom känner sig en aning irriterad
 5. Varför?
 6. För att han/hon inte kan köra om lika lätt
 7. Helt rätt tänkt: "Man ska köra i 90 om hastighetsbegränsningen är 90, annars får fartdåren vänta till en lång raksträcka"
Om du svär över en lila Ford Mondeo på vägarna så kan det vara jag.

Barn

Nu är hon här, Camillas och Fredriks lilla bebistjej!!! Föddes inatt klockan 01.01, grattis och välkommen till världen.

Blir tårögd av bebisar som föds, men nästan ännu mer av bebisar som adopteras. Ett av mina topp 3 finaste meningar är när någon (minns inte vem) säger till sitt adopterade barn: "Vissa barn föds från sin mammas livmoder, men du är född från mitt hjärta"

Läste denna förlossningsberättelse från en pappa, read and weepKing of the road


Idag körde jag till Månkarbo och tillbaka, en mil på gamla E4-an. I mörker dessutom, på vägen hem.

Fränt.


Tolkservice AB

I morse vid frukosten.

Leo: Nut
Jag: Va?
Leo: NUT! (pekar)
Jag: Vill du gå ut?
Leo: NUUUUUT!!!
Stella: Han vill att vi ska tända ljus
Leo: (nickar)

Så vi äter frukost med tända värmeljus. Leo är en sann livsnjutare.

Storstädning

Har sovit i TIO timmar inatt, från klockan 22 till 8. Har nu sovit ikapp ungefär hela hösten. Ska vara hemma och städa och fixa och sen åka till jobbkompisen Jenny och hennes barn och leka (barnen) och häng i soffan och dricka kaffe (jag och Jenny) i eftermiddag.

Knep för att få det fint på nedervåningen: Bära upp saker på övervåningen.

Knep på att få det fint på övervåningen: Eh...Bära tillbaka allt ner igen?

Eller så tar jag ett djupt andetag och plöjer mig igenom drivorna av leksaker och kläder och börjar lägga saker där de ska vara.

RSS 2.0