Träningsvärk

Jag skulle hellre hoppa ner från övervåningen än gå nerför trappan, om det inte vore så att det är dumt att ge barnen några idéer.

Så ont har jag just nu i mina vader.

Leos studentplakat år 2023?image25


Uppdatering

Ligger efter i bloggvärlden, men har nu läst ikapp en del.

Christin, kommer att bli kanon med samboskap! Cicci- var är du??!! Din länk är försvunnen, "page not found". Gran Canarias coolaste mamma, kom tillbaka! Alex har varit på bokmässa, Mats också men har inte hunnit skriva nåt om den än. Och Marcus- om du nu var ut igår så måste du berätta om partykvällen? Fröken Åsa var på gasque på Norrlands- kul! Med blå klänning och sotad makeup var du säkert snyggast på stället. (Marcus, Fröken Åsa är snygg och rolig och bor i Uppsala, läs hennes blogg) Annelie skriver kul kul som vanligt- klart du ska bli stå-up komiker, du har ju helt fantastisk humor (alltså lika som min...!) Ninni har haft barnkalas. Krillan, stor kram till dig, hoppas din jobbiga dag var OK ändå. Fotbollsfrun ska på möte i Stockholm. Rockpoet har kommit hem från Köpenhamn. Och skrivit ytterligare ett kul inlägg med ännu roligare kommentar från girlfriend. Nina har ett gulligt kort på Arvid och morfar, och har lagat mat till dagis. Respekt! Själv skulle jag aldrig ha mina barn på kooperativt dagis- ORKA som kidsen säger. Men är djupt imponerad av dig och Henrik som lagar mat och fixar. Louise har varit barnvakt åt grannbarn, jag vill också ha en snäll granne som passar mina barn ibland. Fattygirl- tänkte lägga till en länk med din blogg för jag läser ju den typ varje dag. Men jag kan ju inte kalla dig Fattygirl?! Låter som en elak mobbare och så får jag 0 besökare på min blogg för att folk har lagt ner den i protest. Du får heta F-girl så länge.
Camilliondollar Baby- snygg ny frisyr!

Har jag glömt nån?!

Iallafall så har jag saknat er!

Partyskor vs. träningsskor

image24

Bild från helgen för två veckor sedan, mina skor till höger, Annas till vänster. Om jag får välja mellan Sthlm i partyskor och Sthlm i träningsskor, så vinner partyskorna. Men faktiskt bara marginellt ändå.

Till exempel känner jag nu lätt träningsabstinens för att jag inte har kört Step-up sedan kl tre i eftermiddags. Fick med en DVD hem med Bodystep 69, och för att lära mig låtarna måste jag träna massor hemma. Alltså kan jag träna hemma i vardagsrummet, utan barnvakt eller att cykla till gymmet eller massa planering bakom. Very good!

Fast. Är det någon som tror att jag på detta sätt kommer att träna tre gånger i veckan?!

Dumma Snövit

Leker med korgen med blandade smådjur i barnens rum
Jag: Leo! Snövit får inte dunka på bebisen. Klappa fint!

Varpå Leo tar Snövit och klappar med hela henne på lilla bebisdockans huvud. Väldigt gulligt. Och märkligt ibland att det kommer meningar ur ens mun som man inte i sin vildaste fantasi kunde tro existerade. Som när barnen leker med Barbie:
Jag: Leo! Du får inte äta upp bebisen. Och ta ur skorna ur lastbilen, de kommer bort annars.

Sund och glad, varje dag

I morse kl kvart över åtta när jag gick till tunnelbanan mötte jag en tjej med partykläder och högklackade skor. Sminket en smula förfallet, allmän bakfull look. Själv hade jag träningskläder, var utsövd samt gick och åt på en banan.

Åh, vad jag hade hatat mig om jag var hon.

Instructor policys

Jag är friiiiiiii! Och äntligen hemma. Har haft tre dagar av konstant tränande, har kört ca tio stenhårda pass under helgen.

Les Mills koncept går iallafall ut på att man som instruktör ska göra alla rörelserna perfekt, har starka och raka armar, alltid vinkla händerna exakt som man ska, ha kondition som en elitidrottsman, alltid vara glad, ha snygga kläder, få mycket folk till sina klasser, helst fullsatt sal, och ja just det, sa jag att man skulle vara perfekt?!

Själv tycker jag mest att det är kul att vara instruktör. Någonstans känns det som att jag inte orkar med ett till område man ska vara felfri på.

Men Bodystep är himla kul, det är det. Så jag ska väl göra ett försök. Dock ska jag i höst bara vara aerobicsledare, och det bara i fyra lördagar, så känns ändå skönt med lite andrum efter denna intensiva helg.

(Men kommer aldrig mer att bo på Scandic Ariadne, för alltid förknippat med ångest.)

Misär

Sitter ensam i Scandics hotellobby och skriver blogg. Sen ska jag gå upp till mitt tomma rum, träna på min koreografi till imorgon, kanske läsa lite i min bok, och sen gå och lägga mig. Hur sorgligt låter inte det för en lördagskväll?!

Men var ännu sorgligare igår. Orkar ni höra? Började bra i torsdagskväll, träffade älsklings-Åsa och hängde i hennes nyköpta lägenhet på Falugatan. Pratade, drack te, och somnade sent. Fredagen var dock inte lika mysig.

Började med att jag gick vänster istället för höger på Torsgatan, och sen visade en trafikvärd fel busshållsplats varpå jag irrrade runt i Vasastan i ca en halvtimme. När jag sedan äntligen lyckades ta mig till Ropsten så gick det inte en buss till Lidingö förrän efter en kvart. Alltså kom jag typ fyrtio minuter sent till utbildningen. Dagen fortsatte sedan med stenhård träning och jättesvår koreografi som man skulle lära sig till dagen efter. Som inte jag kunde träna på, för jag hade ingen bärbar DVD med mig, för jag hade inte fått mejlet. Dock lite märklig undervisningsmetod att bara kunna bli godkänd om man har bärbar DVD.

Helt slut och gråtfärdig tog jag mig till hotellet på kvällen, via en lång omväg pga stängsel och släpandes på tung väska. På hotellet hade de inte fått något fakturaunderlag, så jag fick lov att lämna fram mitt kontokort, och de hade absolut ingen CD att låna eller hyra ut. Så där stog jag, rufsig i håret med väska plus två påsar och försökte gråta obemärkt i en hotellreception. "Men de skulle ha skickat fakturaunderlag i måndags, snyft snyft". Folk trodde säkert jag hade blivit utkastad av min man eller nåt och skulle bo på hotell en natt. Ville bara hem, men gick upp på rummet och grät en timme istället. Verkligen GRÄT, var helt rödögd efteråt och ringde till Jonas "Jag vill åka HEEEEM".

Very sad. Och lite pinsamt så här i efterhand? Men var verkligen helt färdig, plus att jag inte hade ätit nåt sen lunch. Jag blir knäpp när jag inte äter.

Dock lite bättre idag, har iallafall träffat roliga och snälla människor och dessutom har jag tränat konstant i två dagar.

Men ändå: Les Mills- konceptet tar sig själva på vääääääldigt stort allvar. Och vad tycker vi om sånt?

Träningshelvetet

Ni vet min träningshelg? Nu är den här. Och jag har sedan jag skrev det förra inlägget tränat exakt 0,0 gånger, alltså kommer jag med all sannolikhet att kräkas, flåsa och skämma ut mig fullständigt inför Stockholms Bodystep-elit. I värsta fall även dö en hjärtattack-död orsakad av tre dagars step-uppande. Så nu vet ni varför jag kanske inte kommer åt att blogga förrän på söndag (tränar) eller aldrig någonsin igen (dör).

Men jag är ju som ni vet positiv till sinnet, så några ljusglimtar inför helgen är att:
1) Jag får bo bo hotell fredag till söndag
2) Jag ska träffa darling-bästis Åsa ikväll och sova över hos henne
3) Jag kommer att få träna på topp-modern träningsanläggning på Lidingö
4) Hotellrummet kanske har badkar, så efter fullspäckad träningsdag kan jag ta ett bad och låtsas att jag är på SPA
5) Jag kanske går ner några kilo så att jag kommer i svarta Denimbirds-jeansen

Men hur mycket nytta av Denimbirds-jeans har man om man är död?

True love

Stella: Idag på dagis så sa H att alla tjejer hade blöja utom jag.

Det är kärlek, det.

PK

Visst skulle det vara ganska roligt att fråga rektorn: "Ursäkta mig, jag tänkte bara undra vem man ska ligga med för att få en parkeringsplats med motorvärmare?"

Fet bonus

Som lärare är man inte bortskämd med bonusar. Måste faktiskt tänka efter ett tag här om vi alls får något? Julbord, godis i personalrummet vid påsk och fina pennor av Kerstin är i och för sig bra men i näringslivet finns det ju de som får pengar och resor.

Idag har jag dock gjort ett karriärsmässigt uppsving. Är tydligen matematikansvarig på min skola och är med i två olika slags grupper, och en av dem hade möte idag. Gymnasieläraren som är med skriver läroböcker och är med och skriver nationella prov, och har säkert massa kontakter. Till och med så pass att han idag bara sådär slängde upp på bordet fina anteckningsblock, pennor och kalendrar. Gratis!


Imorgon har vi studiedag, och då ska jag på möte med den andra gruppen. Ska prata om den nya lokala kursplanen, och hur spännande låter väl inte det?! Själv håller jag mest tummarna att vi blir bjudna på lunch.

På tisdag får jag iallafall säkert lunch, då ska jag på lång ledningsgrupp hela dagen med rektorer och övriga arbetslagsledare.

Måste bara komma på några passande kläder att ha på mig så att jag kan leka business.

Här kommer den...

...BILEN!

image23

Finare än så blir det inte för 20 000 kronor.

Prata känslor och Elle

Läs Marcus blogg, och läs "Om Schumi". Vilken tur att han inte gillar att knaka med fingrarna.

Vårt vardagsrum (Intresseklubben antecknar?)

image19

image20

image21

image22


Arbetsfördelning

När barnen kommer hem tänker de: "Undrar om jag ska leka med dockor, bygga lego eller köra med tågbanan". När jag kommer hem tänker jag: "Undrar om jag ska plocka ur diskmaskinen, lägga in ren tvätt i garderoben eller plocka leksaker".

Kan inte låta bli att tänka att det är lite orättvist.

The Schulmans

Igår var en sorglig dag, för Calle Schulman slutade blogga. Igen. Faktiskt var hans blogg mer intressant än Alex, mer utlämnande men ändå inom gränsen för att vara rolig och självironisk. En epok går i graven, men visst kommer han väl tillbaka, tror ni inte?

Calle har skrivit om hur Fredrik Wikingsson är sur på honom, men det fattar väl vem som helst att det är för att Calle har legat med Fredriks kompis Sara Gohldensson fast inte velat bli ihop med henne.

Dessutom tror jag att any day now så kommer Alex och Ronnie Sandahl att träffas på krogen, och i dimman inse att de är själsfränder. De dricker tequila, pratar om livet, och går sen hem och skriver böcker, krönikor och blogg ihop. Sedan ger jag det max ett år innan 1) Alex slutar blogga (fast jag hoppas han stannar kvar) 2) Katrin blir gravid 3) Mamma Schulman blir kändis på ett eller annat sätt.

Fast den som skriver bäst är egentligen Ninni Schulman som skriver bloggen "Dagarna".

Ja, hörni! Det är sånt här som händer om man flyttar till Tierp utan att ha en bästis i stan. JAG BEHÖVER KOMPISAR JAG KAN DRICKA KAFFE MED!

...men jag har ju er! Och kändisbloggarna. Vad mer kan man begära, egentligen?

Myskläder

Iallafall har jag kommit på de perfekta gå-bort-kläderna. Ikväll hade jag strumpbyxor, T-shirtklänning, kofta. Så nära mysbyxor man någonsin kan komma, men ändå finklädd. Bra helgkläder, men känns inte lika rätt på jobbet.

Inte kan man väl vara en respekterad arbetslagsledare och högstadielärare, om man samtidigt går runt i kalasbyxor?

Tupperwareparty

Det finns många saker som ger vuxenpoäng, men detta tar nog priset.

Demonstratören: "...och den här burken är jättebra att ha tex skalade morötter i. När man blir sugen och inte orkar skala, så har man dem i den här burken!

Ja men GUD vad jag ofta har just det problemet. Skalade morötter i kylen! Som en skänk från ovan!

Jag vet inte jag. Om man nu vill samla vuxenpoäng så gör jag nog hellre saker som att äta godis fast det inte är lördag, köper radhus, kör bil, är uppe sent, dricker lättöl till maten, gillar nittiotals-hits.

Men party på en tisdagkväll är ju alltid party på en tisdagkväll, och det var ju gott fika och trevliga människor. Så då får man kanske stå ut med fula burkar? Köpte nästan en lökhackare för tre hundra men lyckades besinna mig.

Bloggande elever

Kan bara sammanfattas i: Succé! Tre elever har idag startat en blogg, två för att få godkänt i svenska och en för att hon blev avundsjuk. Skrev till och med två inlägg var! Trots lite motigt i början "Ah, men, jag kan ju inte skriva" så gick det som en dans sen. Ser ju faktiskt rätt häftigt ut att finnas publicerad på Internet. På köpet lärde han sig stor bokstav, att skriva "och" istället för "å" samt att sätta punkt.

Så du ser Janina, inga konstigheter att vara speciallärare!

Blodpudding

Eftermiddagsaktivitet: Brödgrillning på dagisgården
Middag: Blodpudding
Outfit: Mysbyxor
Kvällsaktivitet: Tupperware-party hos grannen

Vissa dagar är jag som en parodi på mig själv.

Alice och Lola

Jonas, det skulle passa så bra med en skötbädd på torktumlaren, ska vi inte skaffa ett barn till? En liten bebis som kan ligga och sprattla på röda, söta skötbädden med spöket Laban på? Plus att vi har så mycket bebiskläder som ligger och skräpar i garaget.

Ett annat skäl att få ett tredje barn är att jag vill ha en tjej som heter Alice. Om jag så måste föda tio barn innan det blir en till tjej. Helst tvillingar, så att den andra kan heta Lola.

Härmed paxar jag namnet Alice, så att ingen jag känner snor det

Lola är OK om ni hinner före med, om jag tänker efter är det lite porrstjärna över det namnet. Jag kanske tar Alice och William istället.

Pedagogisk plan

Vill ni höra en bra idé jag kom på igår kväll? (Söndagkvällar precis innan jag somnar är min planeringstid, det är då jag kommer på sånt jag behöver göra inför veckan. Faktiskt lyckas jag koppla bort jobbet i samma sekund jag kliver ut genom dörren på fredag eftermiddag, men så på söndagkvällen. Kommer hjärnan ifatt)

Iallafall har jag i min tjänst 70% i ett rum där jag bara har några få elever åt gången, som speciallärare. En av killarna i nian har inte betyg i något ämne, INTE ETT ENDA, och nu är planen att han ska få godkänt i svenska, matte, engelska iallafall.

Matte: Arbetar i "Klara färdiga G-boken", basicmatte på godkäntnivå
Engelska: Gör massa engelska-övningar på datorn, han är duktig på engelska. Och datorer.
Men svenska?

Så kom jag på världens bästa idé, han ska få börja skriva blogg! Minst två inlägg om dagen. Korrekt skrivna med stor bokstav, rättstavat, intressant och roligt. Så kommenterar jag om det är något speciellt. Självklart får han själv bestämma vad den ska heta och vad den ska handla om.

Visst är jag en innovativ och påhittig lärare?! Visst hade ni bara älskat att ha mig som fröken?!

Kunskap på bästa sändningstid

Ja men det är ju helt underbart, "Hjärnkontoret" för vuxna! Om ni inte såg "Boston Tea Party" måste ni se det nästa måndag. Tänkte stänga av TV'n efter fem minuter för de kan ju vara ganska tröttsamt skrikiga, Filip och Fredrik, men sen var jag för lat för att resa mig från soffan och så blev det ju jättebra. Fem smarta personer säger smarta och roliga saker. Yes! Nu är TV-underhållning going somewhere.

Men ID?! Vilket snille kom på det? Vi låter ett gäng människor stå på pelare i en ful studio och så får tävlande gissa vad de jobbar med. Oerhört spännande. Är hon pilot? Kokerska? Nej, hon var långtidsarbetslös! Det var det värsta, hade vi aldrig kunnat ana. Oh my good vilken action.

Hans Fahlén som brukade har koll. Har det nu gått så långt??

Nu ska jag gå ner och se "CSI". Kanske äta lite kladdkaka från frysen och lägga upp en plan hur jag ska kunna bli vältränad, smal och stark till Bodystep-utbildningen på fredag.

Fryst kladdkaka är godare än vanlig, smakar som en blandning av Marabou, chokladpudding och julaftonspraliner.

Peppe

Leo låter gulligast i hela världen när han säger "Peppe" om äpple, "Bam" om banan och "Bip" om chips.

Kom-ihåg-notering: Tänk på detta när han om tretton år med hes målbrottsröst skriker "AMEN FÖR I HELVETE MORSAN, DIN JÄVLA KÄRRING!"

Tror att alla galna tonåringar mest av allt behöver en kram, och att få sitta i mammas knä när hon stryker med handen över håret och med snäll röst frågar "Berätta nu. Hur är det?"

Stella, 5 år, har lärt sig att undvika konflikter

Sitter vid köksbordet, barnen lägger pussel och äter äpple. Stella mumlar lite om att hon vill ha mer äpple, hon åt nästan ingen middag för hon hade så bråttom ut till kompisarna.

Jag: Är du hungrig??
Stella: Vad händer om jag säger att jag är det?
Jag: Då säger jag "Då har du lärt dig till nästa gång att du ska äta ordentligt med mat"
Stella: Jag är inte hungrig

(Vem satte förresten en bandspelare under bordet med en gammal inspelning av min mamma?)

Tejp

Om man är barn kan jag tänka mig att det här med tejp är spännande. Det fastnar på saker och man kan tejpa fast något i något annat. Fascinerande. Så finns det genomskinlig tejp, svart tejp eller - hör och häpna- silvertejp. Oj oj oj. Som fyraåring skulle man hoppa upp och ner och klappa händerna av hänförelse.

Men om man är femton år?!

Dessutom var en stol inblandad i dagens händelse, förutom alla dessa femtonåringar. Varav en var fasttejpad i stolen. På min lista över saker jag inte förstår vitsen med (Facebook, folk utan självdistans, föräldrar som svär åt sina barn, tusen smileys i ett blogginlägg, tjejer som kallar sina killar "gubben", mjukost) läggs nu också till "silvertejp i underhållningssyfte".

Stavning anyone?

Det här med att inte stava rätt? Att särskriva? Att hålla på med en massa ^^?

Är det så att
a) Dagens kids har dyslexi allihopa
b) Det är the shit att stava fel
c) Svenska skolan har kapitalt misslyckats med att lära ungarna skriva

Eller kanske de mest troliga
d) I datorvärlden är allt tillåtet

Ganska gulligt ändå, om man tänker efter. Om jag hade haft en blogg när jag var femton hade min tonårstid blivit mycket roligare.

Vi hade bara Heta Linjen.


Pussel

Samtal med min kompis Marcus om pussel när Stella var tre:
Jag: Fast Stella är jätteduktig på att lägga pussel
Marcus: Jaha. Hur många bitar?
Jag: Bitar?
Marcus: Ja, hur många bitar är det i pusslet?
Jag: Tja...Jag vet inte, men fyrtio kanske
Marcus: HA! Det är väl inget. Jag har lagt ett pussel som hade två tusen bitar.

Det är alltså denna Marcus jag tänkte att ni kanske ville dejta? Eller rentav ha på en gång? Trots tävlingsinstinkten skulle han bli en alldeles fantastisk pappa, I promise!


Pepsi och Rosita

När jag läste på lärarhögskolan i fyra och ett halvt år lärde jag mig säkert massa saker. Men det jag minns bäst är en föreläsning i aulan första terminen. Kommer inte ihåg vad föreläsningen handlade om, men när den nästan var slut räcker en kille upp handen och vill säga något:
Föreläsaren: Ja?
Kille: Bla....bla.....bla.....bla (Lång historia om när han vikarierade i en klass och en av eleverna bodde granne med hans mormor. Eleven och mormor hade varsin katt) bla.....bla......"Och så mitt under lektionen frågade han, "Har Pepsi knullat med Rosita?"

???!!!! Hela aulan vaknar plötsligt till. Vad sa han? Sa han knulla? I en aula?! Och vad var poängen med hans långa historia? Kvävda fniss lite här och var. Minns inte riktigt vad föreläsaren svarade.

Jag grämer mig mest att jag inte vände mig om och frågade:
- Hette katten verkligen Pepsi?!

Men trots att detta är mitt starkaste minne av min utbildning är jag faktiskt en jättebra lärare...

Livs levande dokusåpa

Det här med att läsa andras bloggar är ju helt fantastiskt kul. Som att stå på en stol utanför någons hus och kika in genom ett litet fönster i smyg. Dessutom bättre än film, för detta är ju på riktigt. Har mina bloggar till höger som jag följer, varje dag, flera gånger! En ny jag hittat är "rockpoet", typ sjuttonårig kul kille som skriver bättre än Schulmans- believe it or not!

"Har mejlat min lilla dansestet. Likt förbannat svarar hon inte, subban. Vad tycker ni att jag ska göra?"
Svar i kommentar från dansestet: "Sluta kalla henne subba?"


Ha ha ha.

Still going strong

"Fem myror är fler än fyra elefanter" är verkligen VÄRLDENS bästa barnprogram genom tiderna. Roligt, pedagogiskt, färglatt. Spännande....O....L......(heter ungen Olga eller Olivia?!) G....A. Olga!

Sen var det "Sara och draken" snyft, åhhhh vad sorgligt när draken flög iväg på slutet. Men skärpte till mig så gott jag kunde, kan ju inte sitta och gråta i soffan när barnen ser, pinsamt. Stellas kompis Hampus: "Varför tittar professorn på drakens bajs?"=inte en fråga man hör så ofta i livet.

Äntligen!!

Har efter sex år äntligen kört bil, lyckades vända på en tom parkering och blev så till mig att jag körde hela vägen hem inklusive en vända till Konsum för att köpa ett frimärke. Jonas tycker jag ser ut som en gammal tant som har händerna tio i två och tittar koncentrerat överallt. Men who cares! Jag är numera en som har haft körkort sen -96 och som faktiskt också kan köra!

När vi skulle tanka stod en polisbil med två poliser vid tanken bredvid.
Vi: Ehh...ursäkta, stoppar man i kortet här för att tanka?
Polis: Ja, så väljer du tank 5
Vi: Tack

En tänkbar fortsättning på den konversationen skulle ha kunnat vara att poliserna viskar lite med varandra varav den ena sedan tar fram ett block.
Polis: Ursäkta, men det här är en tänkbar 6-27:a så vi måste ställa några följdfrågor då vi såg din osäkerhet inför att tanka
Jag: Eh, OK
Polis: Kopplingen! Höger eller vänster?
Jag: Vänster! Eller höger! Eller nej, vad dum jag är.....(osäkert fniss) vänster såklart
Polis: När var senaste gången du körde bil?
Jag: Sex år sedan (Man kan ju inte ljuga för en polis)
Polis: OK, du får en chans till. Om du lyckas få upp motorhuven så kommer du undan

Jag börjar fumla med olika knappar och spakar, men när jag istället råkar komma åt tutan- TUUUUUT- så tar polisen fram en sån där biljettklippare som konduktörer har. Han tar mitt körkort, klipp klipp klipp, så har jag tre hål i det och måste sätta mig med artonåringarna och ta om mitt körkort.

Men som tur var började poliserna tanka sin egen bil och struntade i oss, och jag kunde vara king of the road på vägen hem!!

Roxette

Åhh, "Spending my time" med Roxette. 15 år, olyckligt kär i Fredrik Lindblom, komplex för allt möjligt, tonårsångest.

Jag säger det en gång för alla: FY F-N VAD SKÖNT ATT VARA 30!!!!

Radio

Just när jag trodde att livet var perfekt, så kommer jag på att jag kan lyssna på Svenska favoriter på datorn. Och så blir livet ytterligare ett snäpp bättre! Roligare att både bädda sängar och sortera leksaker i barnens rum med radio i bakgrunden.

Stella och Hampus leker med Barbie och sitter och pratar.
Hampus: Min mammas chef heter Marie
Stella: Vet du vad min mammas chef heter då? Karin.

Helt normalt samtalsämne för två femåringar.

Bostadsguiden

När jag sitter och suckar längtansfyllt efter alla fina lyxhus, en del med pool, så kan jag inte låta bli att undra:

Om de nu har köpt och renoverat sitt drömhus för massa, massa pengar och sen säljer det. Så måste det ju betyda att de ska skiljas? Lite sorgligt, tänk alla underbara till-salu-hus out there med en tragisk bakgrundshistoria. Folk tror att bara vi har ett hus och renoverar och köper fina möbler, DÅ lever vi vårt drömliv. Så de kämpar på med livet och barnen och renoveringarna och räntehöjningarna. Sen kommer de på när fina möblerna väl är på plats att det inte är kul längre, och så skiljer de sig.

Lärdom av historien: Bo kvar i parhuset på Ostronvägen och live happily ever after.

Ford

- Ford Mondeo från -97.

Har jag förstått att jag ska svara om någon frågar vad vi köpt för bil, och inte
- Mörklila.

Imorgon ska vi åka på invignings-familje-tur. Jonas kör. Och kanske jag om vi svänger in på någon otrafikerad skogsväg.

Nattning

Leo står med pyamasen på och ropar ner i trappen:
- BAM!! (=banan)
Jag: Nej, du får ingen banan, du ska gå och lägga dig
Då vrålar han:
- KORV!!

??!! När lärde sig Leo säga korv?!

Sångnattning ikväll med sånger till bilder i en pekbok. Barnen ÄLSKAR när jag sjunger, och det är det inte alla som gör. Snarare ingen. Jonas som nästan har absolut gehör grimaserar av smärta när han hör min inte-en-ton-rätt-sångröst. Man barnen!! Puss puss, vilka självförtoendehöjare. Stellas favoritsång just nu är "Teddyjörnen Fredriksson" och Leos "Lille gris".

Nu: Smyga ner för trappen och umgås med mamma, som sover över en natt till. Mysig livskvalitetshöjning med mamma in the house, hon fixar och donar och är med barnen. Kanske orkar man kolla på en film och äta chips? Eller läsa ut Luftslottet, på sid 450 har den äntligen blivit spännande. Plus att den måste tillbaka till bibblan på måndag.

TV

Insåg just att Stellas barbiesar har nyare och snyggare TV än oss.

Påminnelse till veckan: Måste köpa fjärrkontroll så att vi äntligen kan ta in vår fina TV från garaget och ställa in kanalerna. Helst innan tisdag kl 21, för bilden på vår gamla TV är så mörk att man måste kisa för att se vilket program man tittar på. Dock kommer Barbie-familjen ändå vinna, för de har platt-TV.

Hur var det här då?

Om man blir stoppad av polisen. Och man inte på rak arm kan säga om kopplingen sitter till vänster eller höger. Och inte gärnar tankar själv. Och inte har den blekaste aning om hur man byter däck. Eller öppnar motorhuven.

Drar polisen in ens körkort då??

En biiiiiiil!

För att bara kosta 20 000 är den en true beauty!!

Just bil känns lite skumt att äga med tanke på att jag faktiskt inte kört bil på ungefär hundra år. Eller åtminstone sex. Men idag! Med pappa som moraliskt stöd på passagerarsidan startade jag motorn, släppte på kopplingen, lyckades köra mellan Niklas bil på ena sidan och grannens staket på andra, utan att krocka med något av det. Sen körde jag i ca 25 km/h förbi vårt köksfönstret och tutade åt alla som var inne, lite crazy sådär. Men det var det ingen som hörde, för när jag väl hade hittat tutan så var jag fyrtio meter förbi vårt hus. Sedan 25 km/h runt Ostronvägen ett varv, gick så bra att jag av bara farten fortsatte ett varv till. Förutom att handbromsen var i var det en helt OK körning för en tant som inte kört bil sen -74 (eller motsvarande)

Och jag upprepar: EN BIIIIIL!!!!

Dessutom mysigt, trevligt, roligt kalas med underbara närmaste släkten, åtminstone tjugo av dem. Var mamma, bror Niklas, hans tjej Kriztin, deras bebis Simon, mormor, moster Ulla, moster Monica, hennes man Kenneth, kusinerna Malin och Emelie, moster Ingegerd, kusin Tomas och hans tjej Emma med barnen Ida och Gustav, moster Åsa, kusin Julia, pappa, farmor.

Och då fattas det ändå en drös kusiner plus en morbror. Nackdelen med att inte bo kvar i Borlänge är att vi inte träffar släkten så ofta, fördelen är att det är så många kalas och fika där att om vi hade bott i Borlänge hade jag växt ur mina jeans för ca 10 år sen...!

Favorit

En av mina favorittider på veckan är lördag morgon efter frukost:

Barnen leker på sitt rum, jag har druckit kaffe, inga dagis-och jobbtider att passa, jag bäddar sängarna.

(Officiellt bäddar jag sängar, just nu sitter jag här. Måste nog genast gå ner till köket och hjälpa mamma göra paj, göra äppelkaka, göra sallad. Pax för salladen)

Så här är det att ha barn

Du skrattande knytte med solblekt hår, hur fick jag dig i min famn? Jag lever, jag lever, på jorden jag står, var har jag varit förut? Jag väntade visst miljoner år på denna enda minut.


Hål

I våras hade jag de mest underbara, fantastiska fredagarna. Då var det nämligen 21.55 "Sverige dansar och ler" på femman och sen 22.30 "Det känns som fredag" på tvåan. Alltså kunde jag efter ihopplockning och diskmaskinstömning sitta med mysbyxor i soffan och dricka ett glas vin och äta popcorn, och se roliga partyprogram.  André Wickström och Henrik Schyffert med flera, Debaser och sköna David Bexelius och Johanna Koljonen, och det bästa av allt, Rocky the true story.

Som en utekväll fast med soffafilt, helt perfekt. Och sen gick jag och la mig och vaknade upp pigg och glad på lördag morgon.

F
redagarna nuförtiden har jag ett litet, litet hål i hjärtat av saknad efter dessa program. Kom tillbaka! Kom tillbaka!

Revansch

Iallafall ska jag styra upp kalaset imorgon och göra det lite mer vuxet. Jag utgår från utvärderingen av kalaset i tisdags och go from there:
1) Paj och sallad och bagutte till lunch
2) Duka fint vid tre olika bord
3) Riktiga tallrikar och glas
4) Städat hus
5) Äppelkaka och grädde till efterrätt
6) Fina blommor i fin vas på något passande bord

Och slutligen det mest vuxna av allt:
7) Läsk, saft eller LÄTTÖL att dricka!!!

Fast om jag fick välja skulle vi äta tacos, dricka öl, äta kladdkaka och glass. Men man måste ju tänka lite på sitt 30-åriga rykte

(För övrigt ska jag bara prenumerera på Vecko-revyn tiden ut, sen Ebba slutade. Numera är det en bebistidning, tacka vet jag Mama, Family Living och SOLO!)

Borta bra, hemma bäst

Att storhandla på ICA en fredageftermiddag med två barn varav det ena skriker efter banan och det andra tjatar om tuggummi=inte det mest avkopplande man kan göra. Vad hände med provsmakningsdiskarna, finns det bara i storstäder? Tänk om mataffärer hade lek-eller chipsbord, vad mycket mer de kunde fått sälja om mammor och pappor kunde handla i lugn och ro.

Handlade upp mitt presentkort på fina inredningsaffären, köpte en Brukakorg och en ny kökshandduk, plus lite annat. Nu ska jag gå ner och pimpa upp köket med dessa saker.

Imorgon ska jag ha kalas för tjocka släkten (som i och för sig är smala, förutom min mormor som väger ca 120 kilo. Hon har berättat att när hon var liten fick hon alltid stå i mål för hon täckte upp målet så bra. Hon är kul, min mormor. Dessutom fyller vi år på samma dag)

Morgonmatematik

Från 06.00 till 07.10: Duscha, klä på mig, väcka barn, klä på det lilla barnet, hjälpa det stora välja kläder, sminka mig, äta frukost, klä på oss, cykla iväg.

Jo, det borde funka. Måste MÅSTE cykla absolut senast kvart över sju.

Har jag förresten sagt att vi ska få en bil på lördag?! Få halva och betala halva. Dagislämningar i regnrusk blir nog lättare. Storhandling lättare. Utflykter lättare.

Dock svårare för jorden att finnas kvar för våra barn att bli gamla på.

Too good to be true?

När barnen har badat klart och vi läst saga och Jonas gått in och nattat....SÅ SKA JAG FÅ BADA!!! Läsa nya Vecko-revyn, ha hårinpackning, raka benen, ha ansiktspeeling.

Detta är ungefär det lyxigaste i mitt liv, alla kategorier. När jag blir stor på riktigt och äger ett stort hus ska jag ha ett hemmaspa med kakel, mörk teak, värmeljus, bastu, jacuzzi.

Ja just det, och igår kom skolkatalogen! Helt OK, har sett värre ut. Och min klass var glada och söta på kortet.

Hur man lyckas med en försovning

1) Vilar lite bara efter mobil-avstängning
2) Vaknar 40 minuter senare
3) Tänker optimistiskt att det här ska nog gå bra ändå
4) Duschar, dricker Aloe vera-juicen (mirakelmedicin, kan berätta om den en annan gång), klär på mig, sätter på kaffe, sminkar mig
5) Väcker barn. Ca 10 minuter innan vi egentligen borde cykla iväg...
6) Mysig frukost
7) Lite mysig men mest stressig tandborstning och påklädning
8) CYYYKLLLLAAA!!!! Klockan är 8.40, min lektion börjar 8.55......
9) Strax utanför dagis bredvid Preem-mackan kommer en av mina två elever gående, har köpt läsk. "Jag kommer snart, ska bara lämna barnen först!" Elev: "OK, det är lugnt".
10) Kommer till skolan 9.05, hade varit brandövning så de andra hade inte börjat än heller. (Min lektion var specialundervisning med två elever)
11) Försova sig=piece of cake. No worries. Tiden är relativ.

Tolkservice

Konversation imorse.
Jag: Tog du rena trosor igår kväll?
Stella: Ja, jag badade igår.
Leo: Da da da da
Stella: Leo badade också.
Leo: Da da BLÄ!!
Stella:...och så bajsade han i badet.

IQ-test

Har funderat lite kring dessa koder man måste skriva innan kommentarerna visas i någons blogg. Skriva av två siffror och två bokstäver- ska det vara svårt? Hur tänkte de här?

Folk med dyslexi ombedes vänligt men bestämt att inte lämna kommentar i dessa bloggar?

Datarum

I vårt hus har vi en ganska stor klädkammare på övervåningen, där Jonas har alla sina gitarr- och elektroniksaker, plus ett skrivbord med två datorer. En bärbar och en vanlig med platt skärm bredvid varandra. Så just nu sitter jag och min sambo och skriver, han på en inlämningsuppgift och jag detta.

Vi tycker båda två att det så här efter åtta år och med två små barn är oerhört viktigt att hålla romantiken vid liv. Anstränga sig lite. Verkligen mysa och umgås på kvällarna. Prata av sig.

(...Äh, what the hell. Han får väl läsa min blogg)

12 timmars arbetsdag

Kom till jobbet kl kvart över åtta i morse. Planering, prat med specialpedagog, matte med åttorna, rätta diagnoser, matte med sjuorna (som jag råkade släppa tio minuter för tidigt för att jag kollade fel på schemat. Elev vid skåpet "Vi slutar ju inte förrän fem ÖVER halv egentligen!" Jag: "Ja, jag vet, ni fick sluta lite tidigare för att jag är så himla snäll"), matte och engelskaquiz på datorn med elev i Studion, skriva åtgärdsprogram, arbetslagskonferens, take-away middag med kollegorna i personalrummet, föräldramöte. Kom hem kl kvart över åtta på kvällen.

Känner mig lite osäker här- är det morgon eller kväll nu?! Och visst ska jag till jobbet snart igen?! Min hjärna har använt upp sin tankekvot för en dag.

Men FANTASTISKT kul föräldramöte med FANTASTISKA föräldrar till underbara sjuorna. Vi har fått beröm som man kan leva på resten av läsåret! Dessutom var det trevligt med föräldrar som pratade och diskuterade, de fick sitta i grupper och diskutera kring "Läxor- för eller emot?" samt "Tre bra saker och två saker som kan förbättras i skolan". Intressanta och kloka svar.

Minns ni?

Att McDonalds hade hemkörning om man handlade för typ mer än 300 kr?

Förfest till radiostation Energy? (NRJ, bytte de namn till sen)

Barnprogrammen, tex "Rädda Joppe död eller levande" eller "Joelbitar". (Jag VISSTE att det var nåt med namnet Joel som störde mig, när folk döper sina bebisar till det. Sen kom jag på det! Joelbitar, handlar om Downs syndrom-kille på dagis)

Första gången ni åt pizza? Jag var 12.

Lågstadieböckerna Äppel, päppel osv. Jag arbetade ut dem näst snabbast i klassen=what a genious I was.

Betygen 1,2,3,4,5.

Pottfrisyrerna.

Sprayluggarna. Min var så hög när jag gick i sexan att man kunde peka ut min skugga på 500 meters håll. Men fick jag hångla för det?

Tryckare till "I wanna know what love is". (JA, I wanted that too. Högstadiedisco på Cozmoz)

Mr Vain.

Levis-T-shirts med tajta, svarta långärmade tröjor under

Overall och mössa tills man gick typ i sexan.

"Electric" med Leila K

När CD-spelarna kom

Mellanstadiebästis Victoria, högstadiebästisar Maria och CamillaSånt här minns jag, jag är nämligen trettio.

Boktips

Desperate Housewives - Luftslottet som sprängdes. 1-0.

Jag vet inte jag, "Män som hatar kvinnor" var ju jättebra och "Flickan som lekte med elden" ännu bättre. Men Luftslottet...? Man vet ju redan vilka the bad guys är och jag har ännu efter 350 sidor inte märkt av något spännande i handlingen. Men såklart läser jag klart. Den enda bok jag slutat läsa i halvtid är "Vita tänder" av Zadie Smith, världens kanske sämsta och mest överreklamerade bok.

Däremot måste ni läsa:
- "Jaktsäsong" och "Bekantas bekanta" av Mats Strandberg
- "Isprinsesssan" m.fl av Camilla Läckberg
- "Den du inte ser" m.fl av Mari Jungstedt
- Allt av Marian Keyes
- Kajsa Ingmarsson
- Grete-Lise Holm
- "En oväntad torr sommar" av Peter Robinson (Uppföljarna är bra men den första i serien bäst)
- Denise Rudberg. Allt, allt, allt.
- Anne Holt
- "Kvinnan i grönt" av han den isländska författaren. Deckare.

...Skulle ju kunna gå ner för trappen och kolla i bokhyllan vad han heter, men där nere kan finnas spöken, tjuvar och mördare, så skriver klart listan en annan gång!

Utvärdering

Så här i efterhand. Så var det kanske ingen bra idé med paj, glass, kladdkaka, färgglada IKEA-plasttallrikar, omaka muggar? Dock jättemysigt och trevligt med snälla jobb-kompisarna runt köksbordet samt två medföljande barn som lekte med Stella och Leo.

Kom-ihåg-lista-till-31-års-kalas:
- Köpa många muggar av samma sort (alltså inte bara typ två av varje "för man tröttnar ju ändå på dem sen och köper nya")
- Fina assietter
- Vuxenfika. Så som morotskaka, ananaspaj, mandeltårta.
- Om Jonas ska baka paj: Berätta att man har frukten/bären underst och smuldegen överst. Annars blir smuldegen fastbränd i bottnen och rabarbern svart överst.(Men jag älskar dig ändå, darling! Och Kerstin sa faktiskt att det var gott ändå)
- Kanske vin?
- Ost, kex, vindruvor
- Tulpaner på bordet=stylish. Och vuxet.
- Duka fint

Måste börja spara pengar så jag kan köpa catering-fika (morotskaka, ananaspaj, mandeltårta). Alternativt lära mig själv eller Jonas att baka.

AB (Anonyma Bananomaner)

Leo: Da da da da bam (översättning: "Hej, jag heter Leo och är bananberoende")
Alla: HEJ LEO!

Men nu har han och Stella fått sin kvällsbanan. Dags för sätta på pyamas, borsta tänder, städa bort Barbie, läsa bok.

Och sen Desperate Housewives, soffa, värmeljus. Najs!

Äntligen

Ikväll börjar Desperate Housewives, ikväll börjar Desperate Housewives, ikväll börjar Desperate Housewives.

Ikväll börjar Desperate Housewives!!!!

Kl 21.00 MÅSTE BARN HA SOMNAT!! Alltså måste jag påbörja nattning nu. Klara, färdiga gå.

Ja må jag leva!

Passar på att säga TACKTACKTACKTACK för grattisen: Cicci, Christin, Marcus, Anna, Åsa, Krillan, Jessica, kusin Helena, Niklas, Kriztin, Simon, Janina, mamma, pappa, Ulla, Håkan, "mig", jobbet. Puss puss I love you all!!

Har haft kalas efter jobbet med jobbarkompisarna. Dock känner jag att man är så inkörd i barnkalastänket att jag inte riktigt vet hur man har vuxenkalas. Bjöd på glass, kladdkaka, äppelpaj, rabarberpaj, prinsesstårta. På färgglada IKEA-barntallrikar. Med kaffe i omaka muggar varav två muminmuggar och en Scandic-Sigge kopp. Stella frågade på vägen hem om det skulle bli fiskdamm. Hade ju faktiskt passat ganska bra?

Men de sjöng för mig! Och alla jobbarkompisar plus vår studierektor plus E på expeditionen kom förbi. Och jag fick presentkort på nya, lyxiga inredningsaffären plus blomma plus kort där det stod: "Till vår kära kollega och arbetslagsledare som alltid stöttar oss så bra i vårt arbete".

Åhh, vad fiiiiint! Snyft. Å andra sidan gråter jag som sagt till everything, till exempel busschaufförer som hälsar till varandra från varsin buss. (Jomen, det är väl jättefint?)

Men jo Christin, känner att en viss mognad har infunnit sig. Till exempel nu när klockan är över tjugo över fem på eftermiddagen och jag är trettio på riktigt. R.E.S.P.E.C.T. !!

Åh, millenium 2

Om jag stirrar på min profil där det står "kvinna, 29". Och klockan blir tolv. Tror ni att jag kommer att se den slå om till 30 då?

Värt att vara uppe nio minuter till för att kolla. Sen blir jag vuxen och går och lägger mig. Måste ju gå upp i tid imorgon så att jag hinner läsa "Hemmets journal", lyssna på P4 och dricka morgonkaffe i lugn och ro.

Shopping

Vill ni veta vad jag köpte igår i Stockholm?

- Grå poloklänning från H&M
- Örhängen
- Orangebrun långkofta
- Vit T-shirt med svart text
- Rosebudsalva-läppglans
- Gardiner till sovrummet
- Uteblomma
- Strumpor till Leo
- Coolt gosedjur från Monki att ha i soffan
- Bruna tights
- Hanky panky-trosor. Dyra som f-n! Men är man trettio så är man, då kan man inte ha gammalt Lindexskräp på snippan.

Trettio=Barn, karriär och stil. Lite klass och elegans. Vuxenhet. Pondus. Eftertänksamhet. Mognad.

Om jag redan hade fyllt trettio skulle jag ju till exempel aldrig skriva orden "Lindexskräp" eller "snippa".

Kiss-och-bajs-hus

Leo somnade på cykeln på väg hem från dagis, så la honom på vardagsrumsmattan ett tag innan jag väckte honom. Hade då hunnit bajsa, förhoppningsvis kom det ingenting på mattan. Sen in i badrummet och byta blöja. Lägger honom på mattan i badrummet för att ta bort det sista, då kissar han på mattan. Ställer honom i hallen under tiden jag gör ren mattan, då kissar han resten på golvet där plus på sina fötter. In i duschen under tiden jag skurar golv. Då bajsar han mer i duschen. Duschar bort det och låter honom sedan stå i duschen en stund och spola med duschslangen. Passar under tiden på att städa badrummet, det vill säga gör ren toaletten, golvet och handfatet med våtservetter för det är det enda som finns till hands. Häller på lite såpa på slutet för att låtsas ha städat på riktigt.

Under tiden allt detta händer försöker jag laga korv stroganoff och ris. Dock tvättar jag händerna emellan, man är väl inte hur ohygienisk som helst?!

...Och så glömmer vi den här historien till nästa gång ni hälsar på va??

Acceptans

Jobbig måndag. Slagsmål och mobbningsärende i skolan.

Har haft gråten i halsen hela dan, började med att jag läste krönika från gårdagens Aftonblad av Ronnie Sandahl om mobbade barn. Sen en timme senare på jobbet hör man om mobbad elev. Tänk om alla bara kunde låta varandra vara som de är? Om alla elever och tonåringar accepterade varandras likheter och olikheter, och alla kunde få känna sig trygga i vissheten att de är omtyckta och speciella. Sen spelar det ingen roll om de har diagnoser, annorlunda klädstil, annorlunda intressen, annorlunda sexuell läggning, annorlunda musikstil. LÅT FOLK FÅ VARA SOM DE ÄR!!!

Det sorgliga är att det oftast är mobbarna som är de mest osäkra.

Ny vecka

Ny Att göra lista på jobbet, ny storhandling, ny storstädning, nya middagar.

Nytt fylla-år-tionde. 30....Usch. Fast idag och imorgon är jag fortfarande 29!

Storstadsprat

Fast man känner sig ju alltid som en lantis i Stockholm, no matter what. Kommer ihåg när jag var 13 och jag och några kompisar åkte till Sthlm för att se New kids on the block i Globen. Eller NKOTB, som vi fans sa. Gick in på en Mc Donalds för att äta. Fniss, fniss,fniss. Hur beställer man? AH MEN GUUU vad pinsamt att beställa mat på dalmål i Stockholm. Första kompisen som beställde:
- En Big mac och kompani, tack.
Vi andra sa bara:
- En likadan
- En likadan
Osv. Blev mindre pinsamt så, tänkte vi.

Skulle köpa tunnelbanebiljetter igår på pressbyrån.
Jag: Vad säger jag?
Anna: Tja...alltså....remsa?
Jag: OK
--------
Jag: Vaddå remsa? Säger man bara så? "En remsa"?
Anna: Ja. Eller SL-remsa.
Jag: Bra, SL-remsa

Dock är Anna från Lysekil, så som tur är känner hon också sig fortfarande som en lantis i Stockholm, säger hon, fast hon bott där i två år. Och tidigare i Göteborg.

Och jobbat på Filmkrönikan och varit i Cannes på festival och varit ihop med Alexander Skarsgård. But that is another story!

Helg som innehöll allt

Kompishäng
Middag
Öl
Vin
Kul utekväll
Snygga skor
Sovmorgon
Lyxfrukost med kaffe, ägg, mackor
Göra-sig-iordning-i-lugn-och-ro
Långpromenad
Shopping
Bakad potatis med kycklingröra-middag
Bok och godis på tåget hem

Roligast: Träffa Anna
Skummast: Baren "Sjögräs" på Söder. Reggae, svettlukt, massa folk som tittade konstigt på oss när vi kom in
Tråkigast: Inga kändisar på Pet Sounds bar
Mest irriterande: Strumpbyxor som åkte ner hela tiden när jag gick. Får man stå mitt i city och dra upp strumbyxor? Eller ser det lite opassande ut?
Godast: Lammfärsburgare på Folkoperans kök o bar
Bäst: Att vi efter ett glas vin på Pet sounds bar gick hem=inte så bakis idag. (Bara lite)
Lyxigast: 24 timmar i Stockholm bara JAG JAG JAG!!! Ingen familj! Inga barn!
Men ändå skönast: Att vara hemma igen!

Kul tjej

Anna jobbar på coolt mediaställe. Häromdagen ringde hennes kollega telefon, och Anna svarade för hennes kollega var inte där.
Anna: Ja, det är J's telefon
Telefonröst: Hej, är J där?
Anna: Nej, han är borta någonstans
Telefonröst: När kommer han tillbaka?
Anna: Jag vet inte
Telefonröst: Ja, men var är han då?
Anna: Men det vet väl inte jag! Han kanske är och hämtar kaffe, eller bajsar, eller nåt!
Telefonröst: Eh...jaha.....

"Leker snällt". Ha!

Så fort jag skriver meningen "leker snällt". Eller tänker tanken "Åh, vad roligt att de leker så bra".

SKRIK SKRIK BRÅK SKRIK GRÅT GRÅT
- Det tåget ville JAG ha!
- DA DA DA DA!!
- LEO! Sluta
- Buääää buäääää

Lördagsmorgon

Perfekt med regn, då kan man vara inne i lugn och ro utan dåligt samvete att man inte går ut. Så vi har kollat på morgon-Bolibompa, ätit helgfrukost med ägg och rostat bröd, barnen har byggt med pärlor och ritat medan jag fixade i köket, och nu leker de snällt i sitt rum.

Så har vi lyssnat på musik. Att lyssna på gamla favoritlåtar är som att lukta på sin förra parfym, på bråkdelen av en sekund förflyttas man tio år bakåt i tiden. Kommer ni ihåg "Fishtank" med This perfect day? Tyvärr fick jag bara lyssna på mina låtar en liten stund, sen började barnen gasta om "Det var en gång en liten fågel" med Laser inc och "Ingen sommar utan reggae". Men det var helt OK, jag gillar ju också de låtarna. En gång i tiden var man en svarthårig indiepop-tjej, nu har man musiksmak som en fjortis. Eller fjortis och fjortis, fjortonåringarna har ju häftig och trendig musikstil. Som en tioåring, rättare sagt.

Nu: Bädda sängen, lägga tvätt i torktumlaren, dammsuga barnens rum
I eftermiddag: ÅKA TILL STOCKHOLM!! Träffa Anna, äta middag, ha snygga skor, sova över, gå på stan och shoppa imorgon. Det du, Cicci!!!!

(Lapp från Jonas imorse: "Har satt över 2000 på din konto, du får det i present om du lovar att shoppa upp allt, puss puss I love you"  Puss puss I love you too!!!!!!)

Förresten Anna, kan vi inte äta på nåt coolt ställe? Typ Pet Sounds? Skulle vara kul med kändis-spotting. Senaste gången jag såg en kändis var i högstadiet när jag var med handbollslaget på läger i Stockholm. I tunnelbanan:
Tjej i laget: TITTA! DÄR ÄR CAMILLA I STORSTAD! (Lina Englund)
Varpå tjugo stycken träningsoverallsklädda fjortistjejer vänder sig om.

Träningsångesten smyger sig på

Bodystep-utbildning i Stockholm om två veckor. Försöker hålla ångesten på avstånd. Försöker tänka positivt. Försöker förneka faktum såsom att jag inte tränat på hela sommaren (förutom då jag höll i ett pass i augusti)

Bra med att åka till Stockholm 27-29 september:
- Får bo på hotell i två nätter
- Får träna i tre dagar=nyttigt och hälsosamt
- Får SATS-utbildning=kul

Dåligt med att åka till Stockholm 27-29 september:
- Jag riskerar att dö i hjärtattack pga överansträngning. Och det skulle vara väldigt tråkigt, för jag gillar mitt liv.

Och dessutom, hur tar jag mig från Tierp till Lidingö?

Bolibompa topp 5

1) Häxan Surtant (Jättekul. Klockan kvart över sex på fredagar)
2) Programledar-Marcus (För att han är snygg)
3) Lisas sagoshow
4) Hjärnkontoret
5) Räkna med skägg

Som tur är börjar Desperate housewives snart. Känns som jag behöver lite vuxen-TV-input.

Ni vann!!!!!

Grattis! Det gjorde ni bra! Nu är ställningen:

Inlägg: 182
Kommentarer: 183

Akta bara så att ni inte tappar ledningen (Innan dessa två inlägg var ställningen 180-183). Häng i nu! Kommentera! Tappa inte fokus. Dra ifrån ännu mer så kan ni vila sen.

Har en lugn eftermiddag, hämtade barnen ett på dagis och cyklade sen hem. Leo somnade på cykeln, ligger nu i sin säng och sover middag. Jag och Stella bakade kladdkaka, fikade, och nu är hon hos Felix och leker med honom och Hampus. Själv laddar jag inför storstädning. Iallafall har jag hunnit skura spisen, sätta igång diskmaskinen, lagt i en maskin tvätt.

Kvar att göra:
- Städa barnens rum
- Plocka undan leksaker i vardagsrummet
- Lägga in ren tvätt i garderoberna
- Dammsuga
- Damma
- Moppa golv

Sen kommer det att vara välstädat till ca klockan nio i morgon bitti.

Spraydate 2

Så har vi ju min kära kompis Marcus också. Singel, snygg, trevlig, social. Rik. Äger ett blomstrande företag. Charmig och framförallt rolig! Med Marcus har man alltid kul. Har en stor fyra i Uppsala. Snäll mamma, pappa och systrar.

Så vad säger ni? You single girls out there? Först till kvarn...!! (Lovar att Marcus är ett ännu bättre kap än Hasse!)

Förlåt Fina huset

Jag vet att du inte vill se ut som ett stökigt Nannyjours-hem. Leksaker överallt, ren disk i diskmaskinen, smutsiga kläder på golvet, grus i hallen, ren tvätt i torktumlaren, matrester på spisen, tidningar på bordet. Jag vet att du vill se ut som det välstädade, trivsamma, fina 50-tal-möter-IKEA-möblerade radhus du innerst inne är. Och du vet att det också är så jag helst vill ha dig. Och jag skulle kunna  gå nerför trappen och fixa och plocka och städa.

Men ORKA!!!!!!! Som kidsen säger.

Spraydate

Tänk dig att du ser den här bilden på Spraydate. Kille söker tjej. Heter Hasse. (OBS! Bara Hasse. Inget före. Skriver jag det blir Marcus arg) Han skriver att han har ärliga avsikter. Helyllekille. Gillar svamp-plockning och lugna promenader. Har haft två långa förhållanden. Är lite blyg när det gäller tjejer, men är alltid trevlig.

image18

Skulle du ge honom ditt mobilnummer??

For the record: Skojar bara. I love Hasse. Vet inte om han är singel, vi hann inte prata så mycket på Marcus fest, men tror det. Någon som vill ha honom? Lovar att han är ett kap!! (Bilden till trots...!)


Snart är det sommarlov igen

image17

Vem vinner?

176 inlägg.
173 kommentarer.

Med detta blir det 177 inlägg. Betyder att om ni skriver 4 kommentarer ligger vi lika, fem så vinner ni.

Spännande, spännande.

Spa anyone?

Trött torsdagkväll. Hade ju varit helt fantastiskt skönt med ett långt bad i nersläckt badrum med tända ljus. Läsa bok. Ha hårinpackning och ansiktsmask. Badskum och badolja. Sen måla naglarna och smörja in sig.

Kvällens badrumsaktivitet: Har badat barn och blivit nersprutad med vatten med kläderna på.

Ja ja. Får väl duga det också.

Lovely kollegor

Tänker mig att alla har bra jobbarkompisar, ungefär som att klart att folk är trevliga och normala. Men så läste jag Christins senaste inlägg (underbara, snygga, roliga bästis-Christin, ÅHHH vad kul att du börjat blogga!) och insåg att så behöver det ju inte alls jämt vara. Iallafall är mitt arbetslag, tretton stycken, världens skönaste och duktigaste. Såna man kan prata skit om elever med, skratta med, planera med, fika med, peppas av, prata med.

Som min kollega C. Gick förbi elev i korridoren som svor över att någon hade satt hänglås på hans skåp (om eleverna inte har med sig hänglås inom två veckor stänger vi igen skåpet, annars blir de insparkade och förstörda)
Elev: Vad är det för jävla bög som har satt hänglås på mitt skåp!!
C: Är det bara bögar som kan sätta på hänglås?
Elev: Ja! He he.
C: Vem satte på hänglåset förra terminen då?
Elev:--------------

Underbara sjuorna

Mattelektion förra veckan. Går fram till tjej som räcker upp handen.

Jag: Ja?
Tjej: Gör man så här? Att man lägger ihop och så blir det 10?
(Höll på med summa, differens, faktor, kvot)
Jag: Helt perfekt! Precis så gör man! Man vill du ha ett tips?
Tjej: Vaddå?
Jag: Istället för att räcka upp handen i fem minuter och vänta på din tur. Så kan du ju kolla i facit! Stämmer det du hade tänkt dig så är det bara att gå vidare.
Tjej (indignerat): Nä, det tänker jag verkligen inte göra! Det är ju fusk!!!

Gullungar, de är så söta att det gör ont i hjärtat. Dessutom är de ambitiösa och glada. Arbetsvilliga. Blir förtvivlade när de glömt läxan. Räknar uppgifter framme vid tavlan och tipsar varandra hur man ska tänka. Arbetar i grupp och gör mattelaborationer. Frågar hur långt man ska ha hunnit. Tar hem och räknar ikapp. Är snälla och trevliga. Dessa elever kommer att bli något stort!!!!!

Eller så är det som Marcus säger, att vi i generation -77 var de sista normala eleverna, då uppförde sig typ alla såhär. Nu är det något exceptionellt.

Ordförråd

Leo "da da da da öh" Brink lär sig ca tre ord om dagen numera.

Dagens ord:
Bip=chips
Taft=saft
Ass=glass

Detta genom att vi suttit vid datorn och kollat sommarfoton. Inte konstigt att jag inte kom i mina jeans i augusti eftersom något av dessa tre saker fanns med på ca 80% av bilderna.

Simon, fasters lilla älsklingsbebis i hela världen

image15

Pengar

Av någon konstig anledning har jag inga pengar på mitt konto. Eller, kan i och för sig bero på att jag inte fick full lön förra månaden pga att jag var mammaledig i höstas och inte hade jobbat in hela sommaren, samt på CSN-räkning på fyra tusen. Och på andra räkningar och allmän handling. Iallafall fick jag lov att ringa banken och föra över pengar.
Jag: Jag skulle vilja sälja fonder för tusen kronor
Banktant: Du har en övertrassering här på 500
Jag: OK, ta för 1500 istället. Vad är det draget från för nåt?
Banktant: MS Eckerö

I bakgrunden: SKRIK SKRIK LEK SKRATT från Leo, Stella, Hampus; Julia

Alltså ringer jag till banken och fixar övertrassering från taxfre-köp på Ålandsbåt med galna barnskrik i bakgrunden. Taxfreeköp kan lätt misstas för spritköp.

Note to self: Inte ringa banken och verka vara White Trash. Lite stil, tack.

Familjen

image11

I'm a genious, I'm a genious, I'm a genious!!!!!! (Förutom att jag inte vet hur man stavar till "genious", då är man kanske inte smartast i stan ändå) Lyckades både hitta bild, lägga den på skrivbordet, lägga in den här. Inte snyggaste bilden på oss, men en av dessa tre foton jag är med på. Resten är bara barnen, och ibland Jonas på nåt hörn.

Fashionista

ÅHH vad jag skulle vilja vara en sån som passade i klänning. Som kunde vara avslappnat vardagssnygg men ändå uppklädd.

Dock har jag haft jeans på jobbet alla dagar utom två i ca fyra års tid. Dessa två dagar hade jag kjol. Om jag plötsligt skulle komma i klänning skulle folk tro att jag hade klätt ut mig.

Men, men, vad är väl en bal på slottet jämfört med stuprörsjeans- nothing! (Eller alldeles, alldeles underbart...)

Affirmation- heter det så?

Nu: Tisdag, regn, mörkt, trött, Leo feber, tusen saker att göra på jobbet i morgon
Sen: Fredag, fredagsfika, kladdkaka, glass, kaffe, barnmys, helg, åka till Stockholm på lördag

I vår familj har vi fredagsfikatradition när vi kommer hem från jobb och dagis, slutar klockan ett på fredagar. Hela våren fram till slutet av april åt vi semlor. Förra fredagen glass och digestivekex. På fredag ska vi nog ha kladdkaka och glass.

Föräldramöte

En annan sak som ligger högt på vuxen-topplistan är att gå på föräldramöte på dagis. Sitta på en barnstol och försöka se engagerad ut. Dock är det svårt ibland att veta var man ska titta- töntstirra på en fröken som pratar eller se sig okoncentrerat och uttråkat omkring som en kepselev utan penna.

Idag var iallafall planen innan föräldramötet att jag INTE skulle prata, är annars den som pratar mest typ överallt. Så efter jobb-cykling hem-middag-cykling till Lena som skulle vara barnvakt åt Stella-cykling till dagis-in och klä av mig och Leo-sitta runt ett bord och lyssna på fröknar. Så lyckades jag faktiskt att inte prata! Förutom presentationen då förstås, då man säger vilka barn man är mamma till. Dock kom jag efter en stund på att man kanske skulle verka lite trevlig, nyinflyttad och allt som man är (Hade annars fullt upp att kolla till Leo samt att försöka med tankekraft blockera lukt från Leos blöja, ville inte gå iväg och byta mitt i fröknarnas info) Så jag svarade på en fråga var vi hade bott förut- Uppsala- samt berömde fröken intill att dagiset var bra. Var ungefär det jag orkade säga, man är ju inte sitt piggaste jag kl sju på kvällen tillbaka på dagis.

Så de andra föräldrarnas första intryck var antagligen att jag är en sur mallgroda från storstan som fjäskade för fröken, samt hade ett barn som luktade bajs.

Men Moas mamma frågade faktiskt om Stella ville komma över och leka nån helg, så där kanske jag har en öppning till Tierpsmammorna. Eller ja just ja, det var ju Stella de ville träffa. Som vanligt, min fina dotter med ett socialt liv som vida överskrider mitt...!!

Rosa vagn

I somras såg Stella en rosa sulkydockvagn i ett reklamblad, och ville ha. Vi sa att hon kan få en när hon sover i sin egen säng på nätterna, och inte kommer in till oss. Sedan den dagen, i juli, säger hon nästan varje kväll:
- Mamma, jag vill inte ha den där vagnen!

För att hon vill sova hos oss. Skruttan. Men måste erkänna att när man känner hennes fötter mot mina ben, för att värma dem, och när hon lägger sina ljusa lockar på min kudde och kurar ihop sig, så gör det absolut, absolut ingenting att hon sover mellan oss i dubbelsängen. Kommer snarare att bli en aning sorgligt när hon slutar tassa in till oss på nätterna.

Dessutom är jag så mörkrädd, så när Jonas jobbar kväll känns det tryggt att hon sover hos mig. Alltså tryggt för mig...Nu när det är mörkt och börjar bli höst och jag är själv på nedervåningen, går jag runt med hjärtklappning. 

Tjuvar, mördare, spöken. You never know what's out there. Skulle tex aldrig gå ut själv på kvällen och ställa in cykeln i garaget, hellre att någon tjuv tar den än att ett spöke tar mig.


Några måndagshöjdpunkter

- Genomgång på tavlan med älskade sjuan, och elev säger "JAHAAAA!! NUUU förstår jag!" Ljuv musik för läraröron.
- Att Jonas, Stella och Leo vaknade innan jag cyklade till jobbet, mysigt
- Att jag går upp halv sju istället för halv sex på morgnarna. Om man orkade skulle man kunna räkna ut hur många timmars sömn jag tjänar in per läsår genom att bo i Tierp och inte i Uppsala
- Ledningsgrupp. Att sitta runt ett bord med rektorerna och de andra arbetslagsledarna och ha möte=bland det vuxnaste jag gör i veckorna (And I'm goood!!!! När jag blir stor ska jag bli rektor!)
- Stella och Leo som springer mot mig när jag kommer till dagis MAAAMMMAAAA!!!!

That's it. En regnig måndag är det väl bra att skrapa ihop 5 höjdpunkter?! Eller 6. Nu ska jag gå ner och läsa Luftslottet som sprängdes och äta choklad.

Lekande barn

Stella, Hampus och Leo leker på runda mattan i hallen på övervåningen. De har ställt fram leksaksporslinet och leksaksmaten och har lekt i typ en halvtimme att de grillar och lagar mat, hur gulligt som helst. De grillar ärtor och pommes och tomater och pizza. Och en docka. Samtidigt som de fixar och pratar och organiserar matlagningen.

Min barnuppfostringsteori är att man ska vara en närvarande förälder som låter sina barn leka och utvecklas och lära sig att vara kreativa. I praktiken innebär detta att jag kan sitta vid datorn och blogga samtidigt som barnen leker tre meter bort. Bra va?!

Stavningspolisen

Eller heter det frätningsdöd?


Om en timme kanske jag har dött en plågsam frät-död

Skulle ta loss papperet på en diskmaskinstablett, men var så blöt om händerna så jag tog upp papperet med munnen i stället. Och fick en massa diskmaskinstabletts-smulor i munnen. Inte ett av mina finaste ögonblick.

Eller smartaste.

Luftslottet som sprängdes

Nä, nu ska jag get me a kvälls-life och lägga mig på soffan och läsa Stieg Larsson och äta upp resten av taxfree-chokladen. Tegelstensboken som jag har kommit ca tre procent av sidorna i. Men bra är den, så det är bäst att sätta igång och fortsätta läsa.

Snörvel, snörvel, är fortfarande förkyld och har feber light och har ont i kroppen. ÅHHH tänk om man fick vara sjuk i morgon. Läsa boken, ligga i sängen hela dan, kanske förflytta mig ner till soffan på eftermiddagen och se en film. Glass och honungste.

Men ungar ska på dagis och sjuor ska undervisas i matte och ledningsgrupp ska gås på, så har fortfarande inte tid att vara sjuk. Business is business.

Dagens middag

Våfflor med sylt och grädde. Det är viktigt att ge sina barn näringsrik och nyttig mat. Helst med råvaror från matcirkelns alla delar. Nu är inte jag så bra på matcirkeln, men tror att delarna heter mjölk, ägg, socker och fett?

Leo lärde sig ett nytt ord idag, "tyt" (sylt). Ni som känner Leo vet ju att han pratar konstant och det enda han kan säga är "da da da da da öhh". Nu har hans ordförråd utökats med mamma, pappa, bam (banan), päppe (äpple), bi (bil), bu (buss) och tyt. Om han hade kunnat säga Stella och chips hade han haft ord för allt som han tycker gör livet värt att leva.

Kompisar

Har ringt på dörren ca 10 gånger idag.

PLING-PLONG!

Jag: Åhhh, vad det ringer på dörren!!
Stella: Men mamma, det gör väl inget. Det är ju ändå bara till mig.

Ja, rub it in. Stellas kompisar på gatan heter Hampus, Julia, Simon, Linus, Felix, Lucas, Fanny, Tilde. Mina heter....eh...Nettan, kanske? Som jag brukar byta några ord med när hon ringer på och säger att Hampus ska hem och äta?

Jag har kompis-abstinens! Ni bor ju inte i Tierp!! Kan ni inte skriva kommentar och säga att ni är mina kompisar?! Helst fler än 8 så att jag kan vinna över min 5-åriga dotter...

Shoppingpengar

Just det ja. Insparade shoppingpengarna. Försvann till CSN, Tierps kommun, Telenor, Vattenfall, bostadsrättsföreningen m.fl.

MEN MINA NYA KLÄDER JAG SKULLE KÖPA I STOCKHOLM DÅ?!

Love is in the air

Stellas bästis heter Hampus och är också 5 år. Han bor mitt emot, och de leker helt fantastiskt bra. Fixar och donar och packar och cyklar och heter olika saker och har dockor som sina barn. Igår kväll när de hade disco i vardagsrummet kramar Hampus Stella och säger:
- Åh, vad jag älskar dig Stella!!!!!

Bland det gulligaste jag hört.

Bad

Ett av mina topp tre absolutsysslor är att bada badkar och samtidigt läsa tidning, ha hårinpackning, göra ansiktsbehandling och smörja in kroppen med skrubbcreme. Och detta hann jag göra idag!

Dessutom har jag städat, så det är snyggt hus OCH snygg mamma! I vanliga fall brukar jag bara hinna fixa med det ena, och då väljer jag snyggt hus. Det är ju nämligen det jag ser, mig själv ser jag ju inte förutom i spegeln i hallen och den behöver man ju inte titta i. Dessutom brukar jag lediga dagar hellre bädda sängen än sminka mig av samma anledning. Bäddad säng=fint. Sminkad Maria=who cares.

Dilemma: Ska åka till Stockholm på lördag och träffa Anna- YIPPIE!!! Ska bli SÅÅÅ kul. Dock har jag typ 43 kronor på mitt konto. Anna, skulle du tycka det var pinsamt om jag springer ifrån notan samt snattar på Åhléns? Jag ska försöka att inte åka fast?

Kvarteret Skatan

Såg showen på Rival i februari, men var minst lika kul att se den på tv ikväll. (Cecilia Frode, Johan Glans, Anna Blomberg och David Batra ÄGER!!! Äger= inneordet nr 1 bland kidsen i Tierp) Bäst: Mans Forum med André och Torbjörn, fjortisarna Saga och Alice, fyllot som ska ta ett lån på banken.

Roligt ikväll: Att vi åt pizza-middag med grannarna
Pinsamt ikväll: Att när Jonas och grannen åkte och skulle hämta pizza, så fungerade inte mitt kort. Alltså fick grannen lov att lägga ut, och kändes ju lite dumt eftersom det var vi som frågade om de ville ha pizza. Ett ekonomiskt trick vi har, fråga om grannar vill äta pizza och sen låta dem betala...

Champagnefrukost

Har varit på Ålandskryssning med jobbet över dan och haft det lovely, lovely! Blev hämtad av Lena kl kvart i åtta och sen gick bussen från Tierp åtta. Det enda tråkiga var att jag blev åksjuk på vägen dit, satt längst bak, men that's the price you have to pay för att vara häftig.

På båten åt vi brunchbuffé, plus drack champagne som Anna-Lisa bjöd på för att hon har slagit hole-in-one. Anna-Lisa gick i pension för två år sen, då har man tid att göra saker som att slå hole-in-one och dricka champagne. Efter den obligatoriska ut-på-Åland-tillbaka-in-igen-på-båten så shoppade vi tax-free, hängde i soffor samt gick upp till baren och drack öl och lyssnade på cover-band. Ville inte gå av när båten stannade, hade lätt kunnat sitta i baren en tur till Åland till och fyllepratat med roliga kollegor och lyssnat på "Living next door till Alice".

Tax-free shopping: Marabouchoklad, eyeliner, bil till Leo, prinsesskamera till Stella, fyra Tuborgöl, bag-in-boxvin, tre fina flaskor rödvin med guldtrådar i en kartong. Har en massa insparade shoppingpengar att ta igen sedan vi flyttade till Tierp. Eller ska man kanske lägga pengarna på en bil istället?!

Kan någon som är duktig på teknik i klassen få igång videon?!

image10

"I've added you as a friend in facebook"

Camilla, du vet att du alltid är addad i mitt hjärta!!!!! Och ni andra som skickat "I've added you..."-mejl också.

Men to be honest: Jag förstår fortfarande inte riktigt grejen med facebook?! Och vågar inte logga in. Och om jag gör det så sitter jag kanske på en stol i en ring om ett halvår och säger "Hej allihopa. Jag heter Maria och är blogg- och facebooksberoende..."

(Alla i kör: "HEJ MARIA")

Men det är klart. För att bli det måste man kanske först förstå tekniken och poängen med facebook?!

Three down

Är extra-super-morsan idag för vårt kontaktbarn C är här och sover över för första gången. Så när jag hämtat Stella och Leo på dagis så cyklade vi till C's dagis och hämtade honom. Så hem, leka, äta glass, leka mer, äta middag, se Bolibompa, bädda madrassen, läsa godnattbok. Och sedan somnade de alla tre före kvart över åtta! Am I king of the world or what!!!!

Varannan helg ska han vara hos oss, fredag till söndag. På ett sätt har man såklart nog med allt sitt som jobb och barn och allt. Men på ett annat sätt. Om man kan göra något för någon annan- ska man inte göra det då? Känner i magen att om någon frågade om jag kunde ta hand om hela världens miljoner barn som skulle behöva en extra familj, så skulle jag säga ja.

Och C är världens sötaste, snällaste, och blev dessutom bästis med Stella och Leo efter ca tre sekunder!

Värdegrundsdag

Hade tema idag i skolan om värdegrund. Eleverna var indelade i tvärgrupper, så att det i varje grupp fanns både sjuor, åttor och nior. Sedan fick de först lyssna på rektorn i aulan, och sedan ha fyra lektionspass där de gjorde fyra-hörn-övningar, tittade på film, gjorde samarbetsövningar samt "dumpningslista" som jag hade hand om.

Dumpningslista går ut på att eleverna säger alla ord de kan komma på som folk blir kallade i korridorer och i uppehållsrum, och läraren (jag) skriver på tavlan. Alltså har jag hela förmiddagen idag skrivit saker på tavlan som: bög, hora, fitta, fittjävel, homo, slampa, idiot, gay, cp-barn, horunge, dum i huvudet. Sedan går man igenom orden, vilka hör ihop? Har ni kallad någon/ blivit kallad för några av orden? Hur kändes det? Vad betyder orden? Blev jättebra diskussioner, och eleverna var kloka och engagerade. Känns som de kallar varandra saker av gammal vana, tänker knappt på vad de säger. När jag sa "Kalla mig för hora då" blev det generat fniss, kan man väl inte göra. Nej, men varför kallar ni varandra för det då?

Sedan suddar man ut orden, ett efter ett, vartefter eleverna kommer på att orden kanske inte är så bra. Kvar på tavlan fanns typ två ord (snygging, fett nice).

Tjej i nian: "Jaha, där försvann hela mitt ordförråd!!"

Temadagar tar ju typ tusen år att planera och förbereda, men är för det mesta värt det för det blir roligt och skönt med omväxling. På eftermiddagen fick eleverna göra en samlartävling, där snabbaste laget vann glass-pris. Kul att se eleverna springa runt och samla saker som tre kepsar, 40 asplöv, 10 godispapper, en rosa strumpa mm. Sist fick de äta tårta på skolgården för att Aspenskolan fyller 40 år idag.

Fett nice dag!  (Fast tror att fett nice var inne för typ två veckor sedan. Inte nu. Gäller att hänga med)

När jag försöker göra mina barn till matte-genier

Kvällens godnatt-bok var "Femboken" i 1,2,3-serien om Lina, Tom och Numbert. (Matte-sagobok, jättebra!) På en bild i boken står några uträkningar på ett blädderblock.

Jag: Vad står det där?
Stella: ...2...+...3
Jag: Bra! Och vad blir det?
Stella: Tre!
Jag: Nej, kolla här (visar på fingrarna) Två plus tre. Fem! Vad står det där då?
Stella: ...4..+..1
Jag: Prova med fingrarna får du se vad det blir.

Osv osv. Men efter en stund ledsnar Stella.
Stella: Men mamma!! Jag har faktiskt inte LÄRT mig plus och minus än!!!!!!
Jag: Nähä, ja ja. Vill du lära dig då?
Stella (glad igen): Ja gärna!

Leo ska också bli matte-geni när han blir stor. När man säger "Räkna hur många" säger han "da...da...da...da" och pekar. Tycker mig höra att om han räknar till tre säger han "da...da..da" och till fyra "da...da...da...da".

Snart ska vi börja med kvadratrötter.

Storstan

Anna, kom när du vill!!! Anytime, jag är hemma mest hela tiden. (Utom på lördag för då ska jag åka Ålandsbåt med jobbet över dan) Du vill komma bort från stan och själv har jag storstadsabstinens- vad ska du göra lördag den 15 september? På kvällen? Skulle så gärna, gärna komma till Stockholm och äta middag och parta och shoppa dagen efter!

Godnatt-bad

Gullungarna badar och leker schampo med badskummet. Hör deras plask och fniss. (Förutsättningen för att jag kan sitta här. Går det några sekunder och jag hör bara en röst går jag och kollar läget. Tur att de är pratkvarnar båda två, bla bla bla hörs det hela tiden. Undrar vad det fått den genen ifrån?!)

(PS. Nåt möte på jobbet planerar jag att sätta tejp på min mun. Jag är ALLTID den som pratar. Jämt. Men de andra tycker att det är praktiskt, tror jag, som i aulan under studiedagar när "Nån i gruppen ska redovisa vad man kommit fram till". Prata i aulan=en aning jobbigare än att prata i ett klassrum)

Jaha. Nu kom jag av mig. Vad skulle jag skriva om? Ja ja, whatever.

Intresseklubben antecknar nog inte detta inlägg.


Pulshöjaren

Gatan vi bor på är en Alla vi barn i bullerbyn-gata med ungefär fem miljoner barn, nästan alla i Stellas ålder. Så dagarna hemma är fyllda med kompisar, barn och lek. Är ju helt underbar förutom...

PLING-PLONG!!!!

En dag i somras räknade jag till femton ringningar på dörren....

PLING-PLONG!!!!!!

Ni kan ju tänka er att det inte är helt avslappnande. Dessutom har vi en regel att Stella får ha max 2 kompisar inne, så ibland tar det en halvtimme för alla kidsen att bestämma vilka som ska vara inne och vilka som ska vara ute. Eller om alla ska vara ute.

PLING-PLONG!!!!!

Iallafall måste man ju ibland frångå sin regel, som nu när kompisarna Hampus och Felix är här plus Felix lillebror Lucas plus Leo.

PLING-PLONG!!!!

Nackdelen är ju när man är på övervåningen och alla barnen leker i godan ro (och mamman bloggar i godan ro), och så ringer det på dörren och så måste man upp med trappgrind, ner med Leo, öppna dörren, säga "nej" till något barn, upp igen, leker en stund.....

PLING-PLONG!!!!!

Kanske skulle köpa dörrklocka som spelar harmonisk melodi? Men hey! Mina barn har fem miljoner kompisar, jag ska inte klaga.

Teen talk

Vid cyklelstället utanför dagis, på väg hem
Stella: Nu cyklar jag själv hem, hej då!
Jag: Gör du?
Stella: Aaa, helt ärligt asså!

What's happening? Min dotter är 5 år. Var lär hon sig att prata så? Och finns det någon risk att den personen lär henne att till exempel tjuvröka och skolka från dagis också?

Väckning

Stella vaknade när jag skulle smyga ner och duscha, och ligger nu med änglalockarna utspridda på soffkudden och sover. Leo snusar sött i spjälsängen.

Måste jag väcka dem? Kan man inte bara få krypa ner i sängen och sova lite till? Eller skulle det se dumt ut om jag kom två timmar sent till jobbet? Maybe baby. Nu kör vi väckning-frukost-cykeltur till dagis och jobb!

Ville inget särskilt

Bara säga god natt. Puss och god natt och ses i morgon!

Disco

"Det var en gång en liten fågel...han bodde på landet...och Roger hette han..."

Min och Stellas och Leos favoritlåt. Party party. Har haft disco i vardagsrummet, plus att jag passade på att köra mitt aerobicpass för att komma ihåg det. Håller med dig Chris-stajn, TRÄNA! Det är ju det man ska göra. Åh, tänk om man kunde köra tre pass i veckan och bli svettig och vältränad. Och lycklig och harmonisk! Önskar jag kunde vara disciplinerad nog att träna hemma, för att komma iväg till Aktivera och träna tre gånger i veckan är ju bara att glömma. Kanske när barnen är femton och inte vill något annat än att man ska åka iväg så de kan få vara hemma ifred och hångla med pojk- eller flickvännen.

OK! Träna hemma! DVD med body-step-pass har jag ju redan, så nu är det bara att flytta bort soffbordet och kliva upp och ner på Leos badrums-pall. Samt skämmas ihjäl om någon granne skulle råka titta in genom fönstret. Eller vaddå, skämmas, förresten. Jag skulle ju bli snygg och vältränad, då har man ju inget att skämmas för.

Energi

Nä, nu ska jag rycka upp mig. Klart livet är helt fantastiskt bra. Är bara det att efter en dag på jobbet med elever, kollegor, elevvårdsärenden, arbetslagskonferens, planerande, rättande, fixande, förklarande samt prat, prat, prat. Så är det tomt i hjärnan och i energidepån, man har redan gett allt som fanns för en dag. Räcker bara precis till barnen i några timmar till innan de ska lägga sig.

Men myskvällar med Jonas, tv eller bok är bra. Bättre än bra. Räcker för mig. Vad skulle man annars gå på, glamourfest? Skulle ändå inte fått komma in med mysbyxor.

Nuet

Saker man borde och saker man gör och saker man vill. Egentligen borde det inte vara nån skillnad. Man jobbar och hämtar på dagis och äter middag och sorterar ut sommarkläder ur barnens garderob och undrar om det är något på tv ikväll. Fast det jag egentligen gör är att i hjärnan planera inför imorgon och lördag och om två veckor, typ.

Är som "Alla dagar som kom och gick, inte visste jag att det var det som var livet"

Borde strunta i alla borden och måsten och ska. Och bara leva.

Tekniskt geni

Jorrå! Här har en tvättmaskin blivit lagad minsann! Tvätten blir centrifugerad och ren och på snabbare tid. Allt skulle vara frid och fröjd om inte DEN DÄR LAMPAN FORTFARANDE LYSTE OM ATT SKÖLJSSTOPSKNAPPEN ÄR INTRYCKT!!! Och om inte tvättmaskinen fortfarande stannar ibland.

Vem ska man bli arg på? Vem? Whirlpool? Personen som skrev kass bruksanvisning? Karins kille jobbar tydligen med instruktionsböcker- är det han jag ska skälla ut?

Eller mamma och pappa som gett mig helt värdelösa teknik-gener?

Mat del 2

Dock är det inte så svårt att fixa fram god mat hos oss, för mina favoriträtter är:
1) Pannkaka
2) Tacos
3) Pasta och köttförssås

Hur var det nu, är det 2007 eller 1991? Jonas trackar mig för han tycker att jag bara tycker om nittiotalsmat. Men hey! Jag gillar nittiotalsmusik också. På min nyaste aerobicskiva som jag ska ha på mitt pass om några veckor är första låten "Tell the world" med Pandora! Hur bra som helst! Skulle ha en mixad aerobicskiva med typ Pandora, E-type, Dr Bombay, Aqua, Ace of Base, Leila K, skulle bli bästa träningspasset.

Åh nej. Dåligt-samvete-hugg i magen. Om tre veckor ska jag vara i Stockholm på mördar-bodystep-utbildning. Och har inte tränat på ungefär hela sommaren. Tror jag ska gå ner och äta upp resten av lördagsgodiset och tänka ut en bra träningsplan.

Gosedjur

Leo somnade i Stellas säng med polisbil i ena handen och liten plasthäst i andra. How cute is that?

Kom igen, eleverna, kom igen! (klapp, klapp)

I min tjänst har jag 30 % matte (med sjuorna) och 70% som speciallärare för elever som behöver extra stöd. Är i ett grupprum som heter Verket där vi har fått fixa och göra fint och shoppat på IKEA- very nice. Med mattestöd-stenciler och betygskriterier och fina hyllor mm på väggarna.

I allafall hade jag idag två killar i nian, som vi kan kalla A och J. (Vi kallar dem så för att deras namn börjar på A och J) De är roliga och charmiga, men skolkiga. Och orkar INGENTING!! Sitter som två hösäckar och kliar sig i håret med nerhasade jeans. Hästarna är hemma men ligger och sover. Men jag får dem att jobba, men måste ligga på absolut hela tiden, ingen rast ingen ro. Idag gjorde de varsitt papper "hemligt meddelande" med ekvationer. "Hur blir nästa då? ...Kom igen!....Hur tänker du där?.....Gör tre uppgifter till så får du vila sen...." Man riktigt hör deras hjärnor arbeta- gnissel, gnissel.

Efter mycket blod, svett och tårar blir en av dem klar med papperet (den andra fick resten i läxan) och säger "Var så god, tränarn!" Humor har de i allafall, trötta, galna hormonungarna!

Andra helt normala saker en tisdag på högstadiet:
- Går förbi i uppehållsrummet där ca trettio elever sitter i knä på varandra på en bänk. "Alltså, det där ser ju mysigt ut, men bänken kan faktiskt gå sönder..."
- Fotbollsmatch med PET-flaska inomhus
- Mina snälla men totalt-matte-obegåvade killar i åttan har lärt sig att multiplicera och dividera med 10, 100, 1000. Efter ca en veckas tragglande.  YES!!!!!!

Men roligast idag: Har fått Stieg Larssons "Luftslottet som sprängdes" efter att ha stått i kö på den på bibblan sen i juni. Nu kvarstår bara frågan: När f-n ska jag hinna läsa den då???

Mat

Varje vecka äter vi minst en, oftast flera av följande rätter:
- Pannkaka
- Schnitzel och pommes
- Pasta och köttfärssås
- Blodpudding

VARJE VECKA! År ut och år in. (Tur att de äter varierat på dagis...) I och för sig god mat, men man kanske borde bli en sån där mamma som lagar mat from scratch oftare. Mina mat-idoler är våra kompisar Erik och Lotta, som lagar mat som vegetarisk, indisk gryta och fisksoppa och bulgurgratäng. När jag blir stor ska jag bli som Erik och Lotta.

Men idag på ICA köpte jag Scans laxhamburgare, som jag någon dag tänkte göra med fullkornshamburgebröd (kvar från utflykten med sjuorna) och hemgjord klyftpotatis. Gills det som from scratch?!

Godnatt alla barn

Den gosigaste, mysigaste stunden på dygnet att ha barn är på kvällen och på morgonen.

På kvällen för att man får vara med barnen i deras rum och pyssla. Tänder lampan i fönstret, barnen badar. Blå, rutig pyamas och rosa och vit pyamas med katter på. Stella och jag hjälps åt att städa undan leksaker (jag är snabbare, men tänker att det är bra för hennes personliga utveckling att tro att hon är duktig på att städa). Leo bygger tågbana. Jag hinner sitta vid datorn en stund och säger "Nu får ni leka i fem minuter till". Plockar undan de sista leksakerna och borstar tänderna på dem. Lägger oss i Stellas säng alla tre och läser först "Snuff den lilla björnungen", sen en pekbok som Leo valt. Sen släcka lampan och säga godnatt och puss och kram, och så somnar barnen i varsin säng när jag sitter på golvet mellan dem. (Får säga "Schh" några gånger)

På morgonen när de vaknar är de alldeles varma och gosiga och sömndruckna, och sitter invirade i filten i soffan och ser på morgon-Bolibompa. Efter en stund blir Leo otålig och går och leker med sina bilar. Sen frukost och mysprat (Dock blir Leo akut skrik-galet-hungrig på ungefär två sekunder, men så fort man ger honom en banan blir han lugn igen)

Dessutom är de ju däremellan så söta när de sover att man lätt kan tänka sig ett par tre ungar till.


The tvättmaskin from hell

Har fortfarande inte hittat jä-la sköljstoppsknappen. Följdaktligen stoppar tvättmaskinen mitt i programmet, tar ca 2 timmar på sig att tvätta samt lämnar efter sig plaskvåt tvätt med spår av tvättmedel i sig. Inte det minsta irriterande...

Men idag! Lyckades jag tyda instruktionsboken (tror jag) och tog loss något slags filter och tömde ut lite vatten. Tänk om jag fixat tvättmaskinen?! Eller jag och jag, var Mr Handy Man i kvarteret, Stellas bästis Hampus pappa som är ordförande i bostadsrättsföreningen, som tipsade om mystiska filtret. Samt kom på att man kan stänga av huvudströmbrytaren eftersom tvättmaskinskontakten sitter inne i väggen.

("NÅGON SOM ÄR DUKTIG PÅ TEKNIK I KLASSEN SOM KAN FÅ IGÅNG VIDEON??!!) (Se inlägg "Tekniknollan")

Dock tvättade vi en maskin tvätt innan jag rensade filtret, så fick lov att stå och vrida ur en hel maskin 60-graders för hand innan jag slängde in tvätten i torktumlaren. (Dagens i-landsproblem) Så nu går väl torktumlaren sönder pga för blöt tvätt.

IKEA-craving

Läste Ciccis inlägg om all IKEA-shopping och blev avundsjuk. Dock hann jag med lite hemma-handling i helgen. Köpte en rund, svart matta på Rusta till Leos lekhörna i vardagsrummet, och på världens bästa loppisaffär bredvid mamma hittade jag snygg lampa att ha i lilla fönstret i vardagsrummet samt brunt femtiotalsfat från Uppsala- Ekeby att ha på byrån i hallen.

Men enligt Feng-shui ska man slänga något om man köper något, och den saken löste sig själv när fina vattenkaraffen i kylen sprack pga vatten som blivit till is. För att vi glömde ta ut den ur kylen innan vi åkte. (Jävla skit! Fina karaffen...)

Fusk-läsning för barn

Om man vill titta i H&M-katalogen i lugn och ro så är ett bra knep att ha snart-två-åringen i knät och låtsas titta efter bilar. "Titta här.....Nej, ingen bil.....Kanske nästa sida.....Nej, ingen bil där heller..."

Och så plötsligt! Kommer det en bil på bild. Leo överlycklig och mamman nöjd över att ha tittat på en massa kläder.

Ont i magen

Om det är söndagkväll och du mår lite illa och har ont i magen för att du har ätit så mycket fika och hamburgare och onyttig mat hela helgen. Vad gör du då?

a) Går och lägger dig
b) Motionerar lite och äter nyttig mat
c) Attack-äter upp barnens överblivna lördagsgodis

Tips: Välj inte alternativ c

Önskelista

Detta vill jag ha:

- En bil. Svart
- Nya glasögon
- Ny soffa. Helst hörnsoffa
- Platt- TV
- Helg i Stockholm med häng med kompisar, middag, shopping
- SPA
- Hårinpackning, fin dyr från frisör
- Hårklippning
- Nytt köksbord. IKEA Stockholms är snyggt
- Lurvmatta att ha framför nya soffan framför nya vägg-TVn
- Tavla till köket av Isabelle Norman
- Kaffemaskin modell lyx där man bara trycker på en knapp och så mal maskinen bönorna och brygger kaffet
- Husvagn
- Resa till Gran Canaria under jullovet
- Elektriskt fotbad

....Och det var nog allt jag kom på. Sa jag att jag fyller år snart?!

Lägesrapport

Mammas gamla skräpdator är så seg att skriva på, så blir bara en snabb lägesrapport.

Stella och Jonas tittar på höjdhoppsfinal på TV. Leo dammsuger i köket. Leo fyller två i november och han är ordentligaste ungen som finns: Tycker om att städa, protesterar när saker inte ligger där de ska, stänger dörrar som är öppna. Mammas pojke, det är du och jag mot världen, Leo.

Igår hade vi tänkt att vara kvar på Jenny och Erikas, snygga, roliga tvillingkusinerna, 25-års-fest och mamma skulle ha tagit med barnen hem. Men när klockan var halv åtta och all släkt började åka hem och deras kompisar började komma, var vi så trötta och mätta att vi följde med mamma. Fest är kul, men gå upp med barn kl sju dagen efter samt åka tåg hem gör att man omprioriterar. Dock hade det säkert varit jättekul, Wasabryggeriet, bål, Singstar, disco, kusinerna, ut med Jonas för en gångs skull.....Ja, ja, vad är väl en bal på slottet.

Dock kände vi att det var trist att bara gå och lägga sig när vi för en gångs skull hade barnvakt, så klockan åtta när mamma gick in för att natta barnen tog vi mammas bil och åkte hem till Camilla och Fredrik och hängde där till klockan halv tolv ungefär och åt chips och drack kaffe.

Camilla är min högstadiebästis och en av de roligaste människor jag känner, är lite sorgligt att de kompisar jag älskar mest av allt bor utspridda i Borlänge, Kristinehamn, Göteborg, Stockholm, Spanien.....Men, men, förstår ju att ni inte alla kan bo i Tierp! (Synd nog, skulle gärna, gärna haft er alla som grannar på Ostronvägen. Är några fyror till salu, what do you say??)

Nu: dags att steka pannkaka till lunch.

Dopklädsel

Tror det blir:
Grå stuprörsjeans, svart tunika-klänning, svarta lack-lyx-klackskorna.

Om skavsårsplåstren klarar av att stå emot.

Höst

Idag är det mitt favoritväder i hela världen. Solen skiner och vindstilla, men det är ändå bara tio grader varmt ute så man behöver varma kläder. (Alltså ingen press att springa runt på en badstrand i illasittande bikini)

Hösten är min favoritårstid, när jag var liten för att man fick börja skolan igen och för att jag fyller år i september, numera för...Tja, för att det är ganska skönt med värmeljus och snygg höstjacka och back to vardagslivet. Och fint med röda och gula löv på träden.

(Ha ha ha...Kom på att jag faktiskt kommer ihåg en dikt jag skrev i typ tvåan om hösten. I och för sig hade mamma den på anslagstavlan tills för kanske fem år sen, så jag har ju sett den några gånger. Går så här:
"Nu kommer hösten så kall och blåsig
och svamp man plockar i skogen.
Lingon och blåbär är också mogna
och löven faller från träden."

Vad kan denna diktform kallas tro? Där första och sista raden handlar om samma sak? Nån slags Haiku-variant kanske?

Jonas åkte tåg hit igår kväll efter jobbet. Han och barnen är ute i lekparken, ska klä på mig så ska vi gå på promenad och kolla hästarna i hagen vid Tunaåstrand. (En av Leos topp 5 saker att göra). Sen hem och duscha och göra oss i ordning för dopet och 25-års festen...

...Men what to wear, what to wear??


RSS 2.0