Very Oldish, ja

Jag vet inte riktigt hur mycket partystämpel det är på engelska deckare en fredagkväll...

Men "Morden i Midsomer" är ju helt fantastiskt mysigt. Ja, kanske inte den där lilla detaljen att folk dör, men i övrigt.

Armbåge

Stella slutade amma helt och hållet när hon var runt elva månader, men istället ville hon somna med sin lilla hand innanför min tröja. Detta gick ju bra, men när hon vid ett och ett halvt års ålder började dagis, så gick det väl inte för sig att hon skulle sova middag hållandes i någon dagisfrökens tutte.

Istället lärde någon fiffig fröken henne att hon kunde hålla i dennes armbåge, och sedan dess har hon haft det som sin mysgrej. "Pilla armbågen", sa hon när hon lärde sig prata. Gulligt.

Ännu gulligare är att hon fortfarande har det som sitt mys. Om hon sitter i knä, är ledsen, blir nattad eller kommer intassande till oss på natten, så pillar hon på armbågen.

Åh, älskade lilla tjej, må du bli sju och tio och fjorton och sjutton år, men fortsätt gärna pilla på min armbåge. Jag och min armbåge kommer alltid finnas här för dig, det vet du.

What a SPA

image189

image190

Observera den fina, blåa färgen på väggarna. Jag väntar mig ett samtal från Sköna hem vilken dag som helst nu.

Friday night party

Just nu: Väntar på att Leo ska bajsa färdigt, sen ska barnen bada.

Jamen, JAG VET! Förstår precis hur ni känner, "Det är ju inte KLOKT vad denna människa skriver intressanta saker!" Men om ni tycker att denna fredagkväll saknar partykänsla, vänta bara till nästa!!

Då ni.

Kompis-fredag

Lillebrorsan i dagiskompis-familjen var sjuk idag, så jag och barnen tog med oss storasystern (Stellas dagis-bästis) hem.

Fika med morotskaka, häftigt att ha med sig kompis hem, dock-lek. Mys-eftermiddag. Nu leker tjejerna med Barbie, och Leo kollar på "Bilar". Själv tänkte jag...Tja...? Fixa lite, kanske.

Att fixa betyder ibland städa, tvätta eller plocka ur diskmaskinen, fast idag betyder det nog att läsa ut "Mig äger ingen".

Sånt som bara en mamma tycker är kul

Kommer ni ihåg den här sagan?

Roligt nummer ett är att Leo blivit en sten-samlare efter det. Han går ute och tittar ner i marken och plockar då och då upp liten sten. "Oj, liten" eller "Stor sten" eller "Titta mamma, tre stenar", säger han.

Roligt nummer två är att han kallar alla stenar för "Mumin-sten".

"Hej Bullen, jag är en tjej på trettio höstar som råkat lura i min två-åring att alla stenar kommer från Mumintrollet. Är detta normalt?"

Söndags-party

Tänkte fira att jag faktiskt har massa pengar kvar trots dyra el- och CSN-räkningar, med att åka till Uppsala på söndag. Det är ytterst nödvändigt med ett par nya Cheap Monday- jeans. Oh ja. Planen var att jag skulle ta med mig barnen och åka tåg, och sen typ äta på McDonalds.

Jag: Det blir väl kul?
Stella: (suck) Måste vi gå i affärer? Det är så tråååååkigt att gå i affärer.

Hmmpf. Det äpplet har fallit väldigt långt från trädet. Men OK, barn som är hemma och leker med sin pappa och en mamma som åker till storstaden och går i affärer är väl inte heller helt fel, förstås.

Tips

Träna inte steg till träningspasset du ska leda på lördag i ett vardagsrum med legobitar på golvet.


Projekt: Leta källare

Försöker hitta inköpslistan från "Room service" för att ta reda på var Heaven- on- Earth källaren med alla fina 50-talssaker ligger.

Hittar: "Köksstolar och bord har Frida köpt begagnat". Amen ÅHH! Fattar väl jag också att de inte gick in till IKEA vid Kungens Kurva. Men var ligger källaren?! Var? VAR?

Jag vet inte riktigt hur stort Stockholm är, men kanske att jag kan promenera runt och leta efter dörren? Vad tror ni?

Morgondagens fredagsfika

Ikväll har jag slagit världen med häpnat och bakat, våra dagiskompisar hänger nämligen med hem imorgon och fikar och leker. Men ser inte glasyren lite annorlunda ut jämfört med på förpackningen?!

image186

image187

Eventuellt kan det vara så att "Vispa tills glasyren blir vit och luftig" betyder "Vispa tills glasyren blir vit och luftig" och inte "Vispa tills du blir less och tror att det räcker, det vill säga ungefär 30 sekunder". Eller så betyder det inget speciellt, what do I know, det enda jag kan baka är kladdkaka och smulpaj. Och chokladbollar gjort i matberedare är jag rätt bra på också.

Men morotskaka gjort på mix...Nja. Förhoppningsvis går den att äta imorgon iallafall. Dock blev barnen glada att få provsmaka. (Fast då var det i och för sig utan glasyr)

image188

PM-helvete

Sitter på jobbet och ska skriva klart journalanteckningarna från förra handledarutbildnings-träffen. Booooring. Kommer på ca tusen andra saker som jag hellre gör. Som det här till exempel, det känns faktiskt otroligt viktigt att skriva ett inlägg om PM-skrivande.

Istället för att bara ta fram word-dokumentet och skriva klart.

Suck. Om en halvtimme ska jag hämta på dagis, är kanske bäst att börja skriva...

ÅÅÅHHHHH

Zappade mellan "Room service" och "Rent hus", och hann se när gänget i "Roomservice" gick ner i källaren med en massa loppis- och 50-talssaker.

Säger bara: Ååååååhhhhhh. Drabbades av ett sådant akut ha-begär att jag fick max-puls och ont i magen. Köksstolarna! Köksstolarna! Det är ju PRECIS såna jag vill ha i köket!

I'm telling you, i sommar ska jag och vår bil åka runt till varenda loppis i varenda skog/ stad/ håla i hela norra Uppland. Någonstans borde det väl sitta någon gammal tant som har tex en Berså-servis, eller för den delen dessa underbara stolar.

Näst efter mina barn och min sambo så älskar jag loppisar och 50-talsmöbler mest av allt i hela världen. Ja, och bloggen då förstås, men den räknar jag in som ett barn.

"Rent hus"

Han i "Rent hus" kan väl inte haft alla hästar hemma, va? I vilket fall är vårt hus väldigt pedantiskt och kliniskt rent, känns ju skönt att veta. Var sak på sin plats.

image183
(Skor som egentligen ska ligga i byrålådor, och ett par urvuxna galonisar som ska till garaget)

image184
(Lego som ska ligga i skåpet, och kläder som ska in i garderoben)

image185
(Blandade kläder, teckningar och spel, ska ligga på diverse ställen)

Stella kom nertassande när jag satt i soffan, och ville ha ett plåster för att hon rivit sig på kinden när hon skulle sova.
Stella: Vad tittar du på?
Jag: Ett mamma-program.
Stella: Vad handlar det om då?
Jag: Folk som städar. Godnatt, gumman

Igår tittade jag alltså på ett program om högstadiekids, och idag ett om städning. Sex and the city- boxen, förlåt mig, jag ska skärpa till mig. Såhär kan vi ju inte ha det.

Om några månader ska jag ta fram fina, rosa lådan och börja om från början igen. Dock har jag ikväll även sett cat fights på Top Model, det kanske gills som glamour.

Extratid

Vi tänkte natta varsitt barn, men när jag och Stella hade läst klart boken i stora sängen så ville hon somna i sin säng.

Så klockan är åtta och jag har plötsligt hela kvällen framför mig! Dock en aning stressande, what to do, what do do?! Läsa Family Living, läsa "Mig äger ingen", se på TV, plocka leksaker, se någon film, sitta vid datorn...Eoner av egentid ligger framför mig, och jag kan inte bestämma mig.

Jobbigt. Fast äckel- päckel-programmet om folk som inte städar verkar rätt kul. Om inte annat kommer behovet att plocka iordning saker vara som bortblåst, för vårt hem kommer att verka som taget ur "Sköna Hem" i jämförelse.

Alltid trevligt att tänka "Ja, ja, det finns de som har det värre".

Läs, o läs

Denna dikt var med i texthäftet till niornas nationella prov i svenska:

 Destruktivitetsansvar

Jag säger er sanningen
mina dagböcker är också vågiga av tårar,
mina föräldrar fick också bära skulden
för min destruktivitet.

Men någonstans (mellan tågrälsen och Suede)
tog jag mitt förnuft till fånga,
tog mitt ansvar i handen
och valde vägen utan snår.

För man kan tvinga sig till lycka,
man kan lura kroppen glad.
Man kan skrika, gråta, gorma.
Man kan välja sina krig.

Så tar ert ansvar mina vänner,
skrik er lycka hes.

Liv Andersson (f. 1985)
Ton år, 2004

Visst är den helt underbar? När jag satt och vaktade några elever som skrev provet härom veckan, så fick jag lov att läsa den några gånger för mig själv.

Och glöm aldrig, mina älskade vänner, att ni kan skrika er lycka hes! Jag lovar. Det fungerar.

Kom på en sak till

Det märkligaste av allt i 9A igår: Den upprörda mamman till Sebastian.

Å ena sidan sitter hon och säger att hennes son minsann inte behöver plugga, läsa böcker eller satsa på skolan. Å andra sidan skäller hon på rektorn på föräldramötet för att eleverna inte uppnått målen.

Eh...? Hur tänkte hon där? Ursäkta å hela Sveriges lärarkårs vägnar att vi inte har möjlighet att operera in kunskapen i era barns huvuden, eller vad säger man?

Ja, ja. Nu ska jag förbereda genomgång av medelvärde och median som jag ska ha imorgon, och sen har vi AL-konferens.


Things you do

Jag skulle ju kunna sitta en hel kväll och leta upp alla ungdomar (ca 13-17 år) i Sveriges bloggar, och skriva "Stay cool, stay in school" i deras kommentarer.

Kanske blir jag en prisbelönad superpedagog?! Läraren som stoppade kunskapsraset, TADA!

Eliten

Fast är ju fortfarande lite skeptisk till "super-pedagogerna", måste jag erkänna. Själv hade jag älskat att ha matte- och fysikläraren, och slöjdläraren verkar gullig och duktig, men vad gäller lärare så handlar det ju ganska mycket om personkemi. Vissa elever kan älska en lärare, medan andra avskyr honom/henne. Men trots det så är det väl upp till varje elev att göra det som ska göras, eller?

Som om jag skulle missköta mitt jobb bara för att rektorn är dålig.

Lärarna i dokumentären är såklart duktiga, peppande, motiverande och trevliga, men är inte de flesta lärare det?! Det är ju liksom det som är själva poängen med jobbet. Dessutom har de ju inga exceptionella utlärningsmetoder; de kör genomgångar, grupparbeten, läxor, eget arbete, laborationer, diskussioner, läroböcker, grammatikövningar...An ordinary day in school, liksom.

Fast visst ska man ställa krav på lärare, som på alla andra yrkesgrupper, bara det inte blir ett elit-tänk som går överstyr. Jag menar, inte har väl ni bara perfekta människor på era jobb, eller? För läraryrket är ju ingen walk in the park, det är hela tiden tusen avvägningar som behöver göras. Fast det är också helt fantastiskt kul, och man får vara problemlösare, matematiker, psykolog, samtalsterapeut, peppare, naturvetare, påhejare, föreläsare, ordningsvakt, bollplank, kreatör, journalist, retorik-expert, utskällare, vän, skyddsnät, talare.

För en lön som är mer än tio tusen kronor mindre i månaden än om jag hade pluggat något annat i fyra och ett halvt år.

Men det är det värt för att ha världens bästa jobb!

Oscarsgalan

Undrar om det är försent att börja skådespela vid trettio års ålder, eller om jag fortfarande hinner vinna en Oscar någon gång i mitt liv?

Skulle vara fränt.

Påminnelse

Ni missar väl inte "9A"-dokumentären om tio minuter?

Har själv haft ett dag där eleverna varit helt underbara, men har stört mig massor på korkade kollegor, så dokumentärens andemening kanske inte är så tokig ändå...?!

Internetshopping is the shit

Har i några månaders tid försökt skaffa nya linser, men tydligen måste jag göra en ny synundersökning för det. För det måste man beställa tid, och...Ja, det hela blir väldigt komplicerat helt enkelt.

Om man inte beställer linser via Internet! Easypeasy. Roligaste var att en ruta kom upp när man beställt klart, "Lovar du att en legitimerad optiker har undersökt dina ögon?". Eftersom inte "Ooooh ja" fanns som ett alternativ klickade jag bara "OK". And I got myself två boxar med endagslinser! Billigt var det också.

Det kan vara så att jag snart drabbas av obotlig ögonsjukdom och blir blind, eller så var det ett bra köp. Spännande, spännande.

Kaffe-fundering

Gick med min stora kopp kaffe genom korridoren, och måste bara fråga:

Klarar folk verkligen av att gå och dricka kaffe samtidigt?! Latte-mammor i Stockholm och kändisar på papparazzi-bilder verkar ju klara av det. Själv måste jag stanna för att kunna ta en klunk, annars skulle jag drunkna eller spilla ut allt.

Har ansett mig själv vara rätt smart, men måste nog nu omvärdera en aning. Var gå IQ- gränsen för att klara av detta- 35?! Känns ju sådär. Det är jag och Forrest Gump mot världen. Fast han verkar ju gullig och snäll.

Åsa Lindeborgs "Mig äger ingen"

Tänkte de första sidorna "OK, bra skriven är den ju, och med ett bra språk, men lite seg, va?"

Fast ju längre jag läste, desto mer kändes den under huden. Ni vet så där som vissa böcker, låtar, människor eller stunder kan göra. Underbar bok skrivet på ett alldeles fantastiskt sätt. Författaren berättar rakt upp och ner om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa och en mamma som gick sin väg, fast hon berättar på ett sätt som går som en stöt in i magen.

Och med sån värme och kärlek att tårarna rinner. Fast det är för att det handlar om barn, och om mammor som överger sitt barn, och om en pappa som trots alla svårigheter älskar sitt barn. Kan man göra annat än gråta då?

Nu

...Ska jag lägga mig och läsa den här:
Godnattprat

Vid läggdags.
Stella: Mamma, vet du, på dagis, då läste L (dagisfröken) att vi skulle slappna av i kroppen. Så då gjorde vi det och blundade. Och sen hade vi massage.

På min tid sprang vi runt och sköt med pinn-pistoler, och kastade äpplen på förbipasserande bilar. Det finns nog hopp för denna världen också.

(Eller, ja, egentligen var det inte jag som kastade äpplen på bilarna, det var kill-gänget jag brukade hänga med. Plötsligt var det en bil som stannade, så alla killarna sprang in i sparkcykel-förrådet och gömde sig. Jag hade ju stått bredvid, så jag hakade på. Sen fick vi världens största utskällning av arg tant som hade fått en repa i sin bil. Det här är typ ett av mina tio tydligaste minnen från när jag var liten. Kanske är det därför jag blivit så okriminell, skötsam och pluggig i mina dagar; att bli utskälld av repa- i- bilen- tant när man är fem sätter nog sina spår.

I och för sig snodde jag ju den där potatis-omeletten en gång på fyllan när jag bodde på Lanzarote, men förutom det har jag nog varit ganska hederlig)

Kvällens terapi:

Att sitta på golvet i barnens rum och sortera leksaker. Bilar i billådan, smådjur i smådjurskorgen, leksaksmat i leksaksmats-korgen...Ja, ni fattar.

Faktiskt väldigt rogivande. Och här betalar folk dyra pengar för floating och yoga, när de istället skulle kunna komma hit och lägga leksaker i rätt låda. Alldeles gratis. Very strange.

Mat-ro

Oftast hinner barnen äta upp sin mat före mig, och när de är klara (De måste vänta på varandra) så får de gå iväg och leka. Detta betyder att jag får avnjuta halva min middag i lugn och ro, typ sitta och bläddra i en tidning eller nåt. Det värsta är att jag ändå slänger i mig maten, för jag tänker "Bäst att snabba mig att äta upp, så att jag hinner äta maten när det är lugn och ro". Med följden att det inte alls känns så särskilt lugn och ro-igt att äta upp maten.

Otroligt korkat sätt att tänka.

Dagishämtning om fem minuter

Måndag avklarad, och hjärnan fungerade. Plus att eleverna visste precis vad det var de gjorde före lovet- underbart!

Enda kruxet idag är att jag alltid glömmer att ta med mig mjölk på måndagar. Alltså har jag inte kunnat dricka kaffe. Inte lika underbart. Dock har jag hunnit börja skriva journalanteckningar från senaste handledarträffen, bla bla bla om seminariet, boken vi läst samt egna reflektioner. Lärarutbildning all over again. Ett jäkla skrivande blir det. Men oh my God vilka fina formuleringar jag fått till. Jorråsatte. Sen att jag bara skummat igenom boken samt gjort några understrykningar vid väl valda sidor-det spelar väl ingen roll? Boken var ju faktiskt jättedåligt.

Man kanske skulle skriva en lärobok till lärarutbildningen? Undrar om man kan tjäna pengar på det. Antingen det eller bli skolchef. Eller Skolminister. Eller Master of the Universe. Jag får se hur jag gör.

Svarta tidshålet

En Mama-tidning, nagellack, lite TV-tittande samt mail-kollande senare kommer jag nu på att jag inte alls gick och la mig kl åtta som jag tänkte. Jävla skit. Kan inte någon uppfinna ett sätt att vrida tillbaka tiden på kvällarna? Alternativt flextid i skolan för att slippa gå upp 6.15.

Ja, nu när jag tänker på det så verkar det där senare alternativet himla bra. Och det är ju inte som att eleverna skulle säga nej heller...Hm, värt att fundera vidare på.

Nu ska jag smörja in mig med handkräm, lägga mig i sängen och läsa klart Mama samt stirra lite på klockradion och se om jag med hypnos lyckas få den att gå baklänges.

Viktigt meddelande

Om två veckor ska jag på värsta fräna roliga festen. Jag, The shoes, drinkar, massa sköna människor, disco. Absolutely fabulous!Klart slut.

Jobb-kläder

Morgondagens outfit: Ett par gamla vanliga stuprörs-jeans, en gammal vanlig Weekday-kofta, ett gammalt vanligt linne.

Snygga, nya kjolen med hög midja och skärp i midjan hänger kvar och känner sig ledsen i garderoben. Har en stark känsla av att jag betalat 298 kronor för att min garderob ska se lite mer väklädd ut.

Moget.

Hm?

Har för mig att det var något jag skulle göra imorgon...Hmm...Vad var det nu igen? Kanske inte så viktigt, ändå, eftersom jag inte riktigt kommer ihåg?

Eller vänta, nu minns jag. Jobba.

Med en hjärna som varit avstängd i en vecka känns detta inte helt naturligt. Jag minns knappt vad vi höll på med.

Första lektionen imorgon:
Jag: Hej och välkomna tillbaka! Eh...Är det någon som kommer ihåg vilket avsnitt vi var på? Eller vad vi gjorde sista lektionen före lovet?

Fast jag låtsas såklart att det är en retorisk fråga. Som det heter i strävansmålen: "...Att göra eleverna medvetna om sitt lärande" Viktigt då att de får en chans att berätta för mig vad det är tänkt att vi ska göra fram till påsklovet.

(Fast jag har för mig att de fick sin planering före sportlovet. Då är det lugnt. Då står det kanske där vad jag ska göra imorgon)

En hjärnlåts-lobotomi, tack

Låt som har sjungits i mitt huvud senaste två timmarna: "Älskade ängel" från Bert.

Älskade äääängel, du dudu dudu.

Hur många såg Bert när de var små, upp med en hand?

Duplohus-arkitekt

Eftermiddagens konstaterande: Det är roligare att bygga med lego än att rensa tidningar. Fast i och för sig är det även rätt kul att läsa tidningar.

Ska strax lägga mig på vardagsrumsmattan och läsa nya Mama, samtidigt som jag kanske bygger en legobit eller två. Det är bara jag och Leo hemma, Stella är hos grannbästisen, Jonas har åkt till jobbet och Anna har vi skjutsat till Stockholms-tåget.

Själv funderar jag på att lägga mig samtidigt som barnen kl åtta ikväll. Att vara vaken till 2 två nätter är rock'n'roll, fast ganska tröttande.

Igår satt vi i soffan och drack rödvin, åt Marabou daim, smorde in oss med handcreme-kurer samt pratade om livet. Som sagt. Very rock'n'roll.

Onna da island inna da sun

Ska strax gå långpromenad med Anna i solen (Och blåsten). Coola söder-tjejen ska få gå skogspromenad, och titta på träd istället för på fina sekelskiftshus.

Och åh, vad kul det har varit att ha henne här i helgen. I miss my girls.


BWO for president

Eller åtminstone som vinnare i Globen. Så BÄST!!! Bäst, bäst, bäst. Och så här är det: Vi måste ju faktiskt tänka lite på att Sverige behöver kvala in till ESC- finalen, och om inte BWO lyckas med det, ja, då kommer Sverige aldrig någonsin mer komma in bland Öststats-gänget.

Så är det.

Glöm inte bort nu, kära vänner, att ringa och rösta på BWO i finalen. Era vänner, och era vänners vänner, får inte heller glömma bort det. Eller era vänners vänners bekanta. Kom igen, utan BWO är vi nååååthing!

Och Frida, hur kul var inte det?! (Och så fiiiiiiiint när hon blev så rörd i slutet, snyft) Om ni undrar vilka som röstade på henne, så var min femåring en av dem.
Stella: Mamma, när vi köper skivan, då ska jag lyssna på den här låten VARJE DAG!! Så bra var den!

Word. Själv ska jag lyssna på BWO varje dag.

Spräckt schema

Hade kvällen klar för mig: Jag nattar Leo, medan Stella och Anna är kvar på nedervåningen. Leo somnar före åtta, varpå vi sitter i soffan och myser med Melodifestival, tända ljus samt chips.

Nu står 2-åringen och bajsar, och verkar inte vara klar på långa vägar.
Jag: Ska vi gå och byta?
Leo: Nää. Komma mer

5 minuter senare.
Jag: Är du klar nu då?
Leo: Näää. Mer. Vänta

Men MAMMA KAN INTE VÄNTA, DET ÄR JU MELODIFESTIVALEN for crying out loud! Och BWO som är först och allt. Jävla skit.

(Ordvits, märkte ni?)

Well, well. Vad är väl en bal på slottet. Nu ska jag byta blöja, och sen försöka söva lill-killen på tre minuter. Det kan gå.

Dagens outfit

image178

Blå, högklackade skor: Lego-affär
Gul kjol: Lego-affär. Gult är såååååå våren -08
Röd topp: Lego-affären
Hatt med orange blinkgrej: H&M...

Närå. Menar såklart lego- affären. Det är kul, för lego- affären har börjat få in en del Prada och Gucci- saker.

Planer för dagen:

Ingenting.

Visst är det helt underbart med såna dagar?! "Ingenting" idag betyder typ vara med Anna, leka med barnen, laga lunch, åka till affären och köpa lördagsgodis, dricka kaffe, göra potatisgratäng, se på Melodifestivalen ikväll.

För min kompis Anna- som- bor- på- Söder- och- har- flashigt- mediajobb är detta exotiskt. Tänk, va!

I couldn't help but wonder

Fylleinlägg är ju en sak, men visst är det väl värre om man skulle råka skriva pinsamma fyllekommentarer?

Ens egna inlägg kan man ju alltid ta bort. Anyway, efter sovmorgon till 6.30 (Mina barn har inte riktigt förstått poängen med sportlov), bilkörning halva dagen samt tre stora glas vin och soffhäng med Anna så vågar jag inte skriva mer...Fylleinlägg finns ju trots allt kvar tills dagen efter.

Puss och godnatt på Er!!!

Apropå omkörarna igen

Det är ju faktiskt inte de som kör fortast som vinner. Utan de som kan sjunga med i flest låtar på bilstereon.

Och med Melodifestivalen -07 ligger jag rätt bra till, "Cara Mia", "Live forever" och "Trying to recall" äger dem. HA!

Swisch

Efter att leksaksplockar-maskinen (Jag) varit framme, plus dammsugar- experten (Leo), plus våtservetter i badrummet samt allmänt "Slänger in resten i garderoben", så ser det nu riktigt välstädat ut.

Jajamän.

Storstädning på 25 minuter, inte illa, va?

Inte så bra städtips afterall

Tro det eller ej, men alla saker vi lämnade igår låg precis på samma ställe idag. Märkligt.

Ska nu köra ett städ-ryck medan barnen kollar på film och äter popcorn, har ca en timme på mig innan vi ska hämta Anna vid tåget. Eller så sätter jag mig vid köksbordet och läser Klick-bilagan och äter upp resten av popcornen...

Fast då bryter jag väl mot lagen som säger att man måste städa innan man får besök. Visst finns det en sån?

Hörrni!

Solen skiner och det är fredag!

I och för sig innebär fredag att mitt sportlov snart är slut, men det spelar inte så stor roll. Om fyra veckor är det ju påsklov...

Ska strax göra oss iordning och åka iväg till lillebror med familj. Och ikväll kommer min underbara kompis Anna från Stockholm och hälsar på, och ska stanna till söndag.

Sociala livet coming up!

Att vara ägd på vägen

Antal bilar som jag körde om: 2 lastbilar
Antal bilar som körde om mig: Varenda en förutom dessa två

Vad är det för fel att köra i 110 km/h på en 110- väg, jag bara frågar?!

Men en bra bilresa med Melodifestivalen -07 i stereon och sovande barn i baksätet. Har dessutom hunnit med fika hos mormor i Säter, köttgryta och ris hos mamma samt tidningsläsning och lek.

Imorgon ska vi till Niklas, Kriztin och lilla Simon. Myspys! Sen på eftermiddagen ska jag vara The mest laglydiga bilförare on the road igen.

The problem-solver

Lösningen på alla problem, inklusive att Jonas sover över i Uppsala ikväll eftersom han även ska jobba tidigt imorgon: Vi drar till Borlänge!

Två timmar med bil, och sen övernattning hos mamma plus får träffa bror, brors tjej samt sötaste brorsonsbebisen Simon imorgon. Perfekt!!

Så nu lämnar jag alla saker precis där de är, och tar lila Forden till Dalarna. Lastbilar på E4:an, be aware!
Gnäll, gnäll

Barnen sitter och leker med Barbie. Vi är lediga. Egentligen borde det vara en toppendag.

Fast det enda jag ser är obäddade sängar, en pyjamasklädd och trött-ögd mamma i spegeln, saker överallt, dammiga golv, grått väder, tvätt som behöver läggas in i garderober.

Kanske är det för att jag fortfarande har fina 4 miljoners- lägenheten på näthinnan?

Eller så är det för att jag är så avundsjuk så att jag nästan kräks på folk som har sin släkt och familj i närheten. Våran släkt bor i Borlänge, Hultsfred och Skåne. Folk omkring mig slänger sig med meningar som "Farmor kommer och tar med sig storasyster några timmar" eller "Mormor gick ut med bebisen på promenad så att jag fick duscha ifred".

Vi har inga.

Barnens snälla mormor kommer i och för sig ibland, men det blir ändå inte samma sak som att vardags-träffas. Saknar vardagsträffar.

Att pussla ihop en sovmorgon

Ursäkta utbrottet, men DET ÄR VÄL SJÄLVA FAAAAN ATT DET ALDRIG GÅR ATT SOVA KLART NÅGON GÅNG!! Är det inte mobillarm som låter, så är det barn som vaknar 7.30 och tycker att dagen har börjat. Kunde inte somna igår kväll, och när jag äntligen lyckades så vaknade jag först av dotterns sparkar i sömnen och sen av Jonas mobillarm kl 5.

Iallafall lyckades jag imorse pussla ihop till följande:
 1. Vila en stund i Stellas säng när barnen lekte
 2. ...Följt av ca 15 minuters riktig sömn i stora sängen. Väcktes av "Mamma! Vi vill gå ner och äta frukost"
 3. Fixade mackor och juice till barnen. Lyckades därefter sova ca 20 minuters i soffan, sen ville de se morgon- Bolibompa
 4. ...Och jag sov i en halvtimme på lurviga mattan i vardagsrummet, med min kudde och mitt täcke
And I got myself a sovmorgon. Att sova på golv är bättre än att inte sova alls, som det fina, gamla småbarnsmamma- talesättet säger.


Hur tänkte jag där?

Nä, Cicci, köpte ingen svart klänning i Stockholm. Däremot en svart kjol. För någon som alltid, alltid har jeans så var väl detta ett jättebra inköp?

Eller nåt. Den enda ursäkt jag kan komma på är att jag sett för många Dagens Outfit- bilder på Englas showroom. Jag menar, om tjejen kan vara så smashing snygg och välklädd när hon är mammaledig, så kan väl jag ha kjol på jobbet?! Eller så hänger kjolen i min garderob och är snygg där. Passar jättebra till mina svarta party- lackpumps som står på golvet. Mina kläder pratar säkert skit om mig när jag inte hör.

Kläderna: Visk visk...Här hänger vi och är snygga och fina, och så har hon oss inte ens på sig, den där stuprörsjeans + långkofteklädda fegisen
Jag: JAG HÖR ER! Shut up, annars får ni inte följa med på fest 7 mars
Skorna: JOOOOOO! Förlåt. Vi har inte varit ute sedan i september, snälla, snälla, snälla? Vi döööööööör annars
Jag: OK då. Men då får ni faktiskt vara glada över trendiga kjol-tillskottet, och inte gnälla.
Skorna: Vi lovar, förlåt igen.

Perfekt film

Och vad kan väl passa bättre efter en dag med storstadshäng, klädaffärer och kompis lägenhet för 4 miljoner mitt i Vasastan fylld med den perfekta blandningen av Svenskt Tenn/ Designhouse/ Loppis/ IKEA än att ligga alldeles blickstilla i soffan och se "Djävulen bär Prada"?

Svar: Absolut ingenting.

Min glamourösa dag är till ända.

Shopping-dagen

Stellas high-lights: Tågresa med prinsesstidnings-läsning, ny dansdräkt, nya galonisar, nya bruna tights, Hello Kitty- hårsnoddar, att köpa presenter till Leo (Fin bil-T-shirt och målarbok med Blixten McQueen- motiv) ,fika med världens största bulle, lek med nya kassa-apparaten när vi var hemma hos Tina, McDonalds- mat på tåget hem, mysdag med mamma.

Mina high-lights: Att vara i Stockholm, lunch på Pizzahut, ny snygg kjol med hög midja och skärp, tre par nya örhängen, ny svart kofta, nya strumpbyxor, verklighetstrogna plast-tulpaner som kommer att förgylla köket hela våren, kaffe och morotskaka och soffhäng i Tinas och Anders nya lägenhet, mysdag med Stella.

Stockholm!

Idag ska jag och Stella ha shopping-dag i Stockholm. Värsta jättemysiga!

Vi ska åka tåg dit, gå i affärer, handla nya galonisar på H&M, äta lunch på Max, gå till Urban Outfitters och Stockhome, fika med min kompis Tina på eftermiddagen, kanske hinna träffa min andra Stockholmskompis Anna innan vi åker hem.

Hade först tänkt att åka själv till Stockholm, men att gå i affärer själv är ju inte så kul. Och de flesta kompisarna jobbar ju, och sånt annat trams. Så Stellis-bellis, fem och ett halvt år, blir ett alldeles utmärkt shopping-sällskap!

blogg.cp

Gårdagens i-landsproblem: Jobbigt när det inte går att logga in på blogg.se och skriva inlägg.

Anyway, måste bara få skriva en sak om gårdagens avsnitt av 9A: Men GIVE ME A BREAK, liksom! Det skulle ju vara förskräckligt tråkigt om nu folk sitter i sina TV-soffor och tror att majoriteten av Sveriges grundskoleelever inte vet var London ligger. Eller kan grundläggande matematik. Eller klarar av att vara tysta när någon annan pratar.

(Den onda sidan av mig själv fnissade lite när superpedagogen som har SO inte hade någon bra lektion när de skulle redovisa. Som tur var tystade min goda sidan ner detta ondskefulla fnissande rätt snabbt)

Och farbror Professor som sitter framför en mörk bakgrund, vad är det för slags domedagsprofet?! Utsänd av Mr Björklund, maybe? Skulle vara intressant att se hur många skolor han faktiskt har varit på.


Om träning igen

Fast det ÄR ju alltid kul och bra och skönt att träna, bara man lyckas ta sig dit.

Ju. Eller?

Oh yes, ska genast börja byta om till träningskläder. Go, go, go!

Bodystep

Det är skönt när det är klart. Det är skönt när det är klart. Det är skönt när det är klart.

Kan man ha det som anledning att gå och träna? Jag har just nu absolut noll komma noll lust att gå och träna. Till och med att byta om till träningskläder känns drygt.

Men, som sagt, det är skönt när det är klart. Komma hem, duscha, äta vanilj-youghurt och musli framför 9A-dokumentären.

Annat högstadieord (iallafall i Borlänge i mitten av 90-talet): UB. Betyder ur-ballare, och är verkligen ingen komplimang. Om man är en UB så är man en svikare, fegis och inte-att-lita-på-person.

Jävligt UB att inte åka och träna fast man har tänkt att göra det. Hm. Kanske ska släpa mig iväg till garderoben ändå, och plocka fram träningskläderna.

Köksstolar

Såna här är snygga och sköna, men börjar kännas lite uttjatade, va?

image176
IKEA Stockholm är annars snyggast i hela världen, men de här stolarna kostar mer.

image177

Eller så betalar jag CSN- och elräkningar. Det är ju också kul.


Perfekt söndagmorgon

(Eller ja, egentligen är det ju tisdag, men sportlovsdagar känns som söndagar)

Går upp kl 8. Frukost med kaffe, youghurt och musli, hembakade mackor med kaviar och ägg, barnen leker  "Går runt med dockvagnar och hälsar på sin syster i Sandviken "- leken medan jag dricker upp kaffet och läser ett gammalt nummer av Family Living. Hittar bild på snygg IKEA Stockholm köksstol, måste kolla i IKEA-katalogen vad den kostar. Plockar av frukost, ställer in i diskmaskinen, lägger i en maskin tvätt. Spelar en omgång Byggare Bob-memory och en omgång Mix-Max med Stella. Lagar Leos bollmaskins-leksak. Lyssnar på Lars Winnerbäck tills Leo frågar "Känna båt, la la la, lyssna den?", så då får han lyssna på "Boten Anna".

Efter lunch ska vi åka och köpa ny dammsugare, och sen en sväng till bibblan innan Stellas barndans börjar 16.30.

Själv ska jag gå på Bodystep ikväll. Lovely, lovely tisdag!

Projekt

Imorgon hörrni, händer det spännande saker.

Jonas är ledig, vi ska åka och köpa en ny dammsugare, sedan hem och dammsuga huset.

Intresseklubben antecknar. (Haha, det uttrycket är bland de topp 5 roligaste jag vet. Säger någon ens det numera, eller dog det runt -93 när jag gick ut högstadiet?)

Syskonkärlek

På IKEA. Leo sitter i kundvagnen och börjar plötsligt titta sig omkring.

Leo: Stella borta?!
Jag: Stella och Filippa är i lekhörnan, vi ska hämta dem när vi handlat färdigt
Leo (Ledset): Hämta Stella nuuuuu!

Inget viktigt

Ni: Ett till inlägg? Om vaddå?
Jag: Alltså, inget speciellt, men vissa kvällar när Jonas jobbar och barnen har somnat och det blåser storm ute, så är det lite läskigt att vara på nedervåningen själv. Så då sitter jag här istället.
Ni: Vaddå, lite blåst låter väl inte så farligt?
Jag: Nä, men ni vet, det är ju det här med spöken...
Ni: JAHA!! Spöken. Jamen då förstår vi, fy så läskigt! Då är det klart att du måste sitta här!
Jag: I know

Kanske lägger jag mig i sängen och fortsätter läsa sista Harry Potter, men den är ju faktiskt också lite läskig.

Få se, hur vad det nu igen, var det elva år jag var eller trettio...?


Värsta bästa sportlovsdagen

Jungle City is the place to be. Kolla bara in detta:

image170

image172

image175

Helt fantastiskt kul ställe. Det bästa var att jag ju hade 2-åringen som ursäkt att göra alla saker själv, "Oj, oj, Leo, ska jag hjälpa dig uppför klätterställningen och sen att åka rutchkana?" Dessutom fanns det en massa stora studsmattor med nät runtom, tjoho.

Åldersbegränsningen bestod av att man fick lov att ta sig igenom ett spindelnätsliknande repvägg med ett litet hål i mitten för att ta sig upp i klätterställningen. Om min rumpa hade varit 2 cm bredare hade jag fastnat, och det hade ju blivit lite pinsamt.

"HALLÅ? HALLLLÅÅÅ?! Min tvååriga son är på väg uppför klätterväggen och jag har fastnat, finns det någon smalare människa här som kan hjälpa mig?!"

Nä, är glad att jag klarade rep-testet. Efter lunch och ännu mera hopp, klättring, bollhav och lek så åkte vi till IKEA och åt pannkakor till mellanmål. Sedan lämnade vi stortjejerna i lekhörnan, och tog med oss småbrorsorna runt affären.

Handling: En lampa för 49 kronor och en bambu-blomma för 9 kronor. Kan vara nytt svenskt rekord i "Billigt IKEA-besök"

Och kaffe i lugn och ro hann vi dricka också. A very good day!

E4

Till alla er som sitter hemma och tänker "Åh herregud, nu är den där sopan till bilförare ute och kör på E4:an igen och har inte hört av sig på hela dagen", så kan jag ge det lugnande beskedet att allt gick bra. Jorråsatte! E4:an till lekhus i Gävle, sen till IKEA i Valbo, sen hem i rusningstrafik. No problems.

Om ni är ute och kör på en 110-väg någon gång, och ser en lila Ford Mondeo med framåtlutad bilförare som håller händerna tio i två och som koncentrerat och med sammanbiten min kör om en lastbil.

Så kan det vara jag.

Påminnelse

Ni har väl inte glömt bort att jag har sportlov imorgon?

Ett fyrfaldigt leve för läraryrket, hipp hipp HURRA HURRA HURRA HURRA. Inte nog med att det (för det mesta iallafall) är kul på jobbet, det är kul på loven när man inte är på jobbet också.

Fantastiskt. Imorgon ska vi, efter sovmorgon (Rättelse: Eller kanske inte direkt sovmorgon, måste gå upp när barnen tycker det är dags att gå upp, men får förhoppningsvis sova längre än till 6.30 iallafall), frukost, dusch och påklädning, åka till leklands-hus i Gävle med dagisbästis-familjen.

Ska bli kul. Jag ser framför mig hur barnen springer, hoppar och åker rutschbana i tre timmar medan jag och andra mamman dricker kaffe. Eventuellt springer och hoppar vi lite också, att tex hoppa på stor studsmatta är ju hur kul som helst, men de kanske har åldergräns uppåt på typ 12 år. Men, men, vissa får ju visa leg på Systemet ibland, så...


Att köpa-lista

Saker som vi absolut måste köpa/betala:
 • Nya galonisar till Stella
 • Ny kyl och frys
 • Ny dammsugare
 • Nya köksstolar (Gamla, fina loppis-stolar är coola. Att de vilken dag som helst faller i bitar är inte lika coolt)
 • CSN-räkningar
 • Dyr el-räkning
Saker som jag absolut inte kan köpa:
 • Massa nya, snygga kläder i Stockholm
Amen ÅHHHHH.

Utflyktsbilder

image164

image165

image166

image167

image168

image169

Den sista bilden tog jag för att det var en sådan gullig Astrid Lindgren-väg.

Att bo fem minuter från skog och hästhagar vinner stort över Uppsala-lägenheten. Detsamma gör tio minuter till ICA, åtta minuters cykeltid till jobbet, att ha köpt en bil samt att bo i ett tvåvånings-parhus.

Tierps eventuella nackdelar botar jag på onsdag när jag åker till Stockholm och shoppar.
Städfirma uthyres

image162

image163

SPA

Badkarsbad med badskum, hårinpackning, skrubcreme, Mama-tidning är very, very nice. Mitt eget lilla söndags-SPA.

Men badkarsbad med två små sötrumpor som får hoppa i efter en halvtimme är inte dumt det heller.

Skog

Ursäkta, men nåste bara få säga det igen. Skogspromenad! Vi ska alltså gå till SKOGEN. Ta med frukt som mellanmål.

Hur många mammapluspoäng ger inte det?!

Jag: Vet ni vad vi kan göra efter maten? Gå till skogen!
Stella och Leo: JAAAAAAAA!!

Sötisarna struntar fullkomligt i Stockholmresor och Junibackenbesök (som ni vet skippade jag det till förmån för en shoppingdag med kompis istället. I am so clever), de blir precis lika glada för skogspromenad och bananpengar. Underbara är vad de är. Underbara och anpråkslösa och tacksamma.

Jamen, JAG VET! Precis som mig! Otroligt hur generna kan slå ut väl.

Städdag

Hela förmiddagen har Leo dammsugit och Stella dammat.
Stella: Mamma, idag ska jag inte leka NÅGONTING, jag ska bara städa!

Fränt med barn som gillar att städa, eller hur? Så nu är nedervåningen dammsugen, TV-bänk, fönsterbrädor, skåp och vardagsrumsbord dammade, kylskåps- och frysdörr torkad, spegel rengjord. Och badrumsmattor tvättade.

Efter lunchen ska vi gå på skogspromenad i solen. Myspys.

PS. Dammsugen? Är det ett ord? Låter inte helt grammatiskt korrekt.


Power-sepåfilm

Började att se "Se upp för dårarna" och hann se över en timme, men orkade inte titta färdigt.

Någon som vet hur den slutade? Please tell. Jag är extremt nyfiken, men också rätt lat. Inte så bra kombination alla gånger.

Eller lat och lat. Smart, skulle man också kunna säga. Tids-sparande, effektiv och prioriterande, that is me.

Några reflektioner

 • Ja, men det är ju kul med Melodifestival, men det VORE VÄL ÄNNU BÄTTRE OM FOLK KUNDE GE FAN I ATT RÖSTA SOM KRATTOR. Herregud. Sanna Nielsen var  väl OK (Åh, vad fiiiint när hon var så rörd att hon tappade texten), men de andra?! Oh no.
 • Själv la jag min telefonröst på Lasse Lindh. Någon mer som blev kär i honom? Han är mitt frikort, men det är helt OK för Jonas, för han har Bolibompa-Doreen.
 • Carola och Andreas låt var väl inte en fem-plussare, men iallafall bra. Hade hellre sett att de gick till final.
 • Kristian Luuk är ju helt underbar.
Luuk: Vad fin du är
Sanna Nielsen: Tack, du med
Luuk: Ja, men det är inte bara yta. Det är substans också

Haha. Det uttrycket ska jag sno.

Någon: Vad fin jacka du har
Jag: Tack, men du vet, det är lite jobbigt ibland när folk tror att jag bara är en fin yta. Jag har ju lite substans också.

Höjden av senilitet

Igår, när jag skulle leta efter en sak i skafferiet, hittade jag detta. Längst upp, längst in.

image161

Inget mindre än ett mirakel är vad det är. Jag har alltså haft en förpackning Toblerone-choklad i skafferiet sedan i julas, utan att komma ihåg att jag haft den! Va?! Choklad, liksom. Antingen har jag blivit fullständigt senil, eller så var jag bara så djupt nere i mitt After eight-missbruk att allt annat försvann.

Nu är iallafall skadan reparerad. Choklad funnen, livet kan fortsätta. Ikväll kan jag alltså se på Melodifestivalen, äta Toblerone, dricka ett glas rödvin.

Rock'n'roll. (Och fortfande very oldish, va?)

Lou Rossling for president

Min huvuduppgift under dagen var den oerhört viktiga och ansvarsfulla uppgiften att- håll i er nu- trycka på en lysknapp! Oh yes. Vilken tur att just jag var där och kunde hjälpa dem med det...

Men faktiskt en bra och givande dag, egentligen var det inte riktigt en medlemsdag utan mer en tränings- och hälsomässa. Utställare, försäljare (Bla Forever Livings Aloe Vera-juice, världens bästa mirakelmedicin i hela världen. Har jag berättat om den? Annars gör jag det någon gång. Aloe Vera-juice är en lifesaver), träningsuppvisning, föreläsare.

Det var just under träningsuppvisningen som det behövdes hjälp, så jag tände kandelaberljusen till yoga- inledningen, släckte ner lamporna till showen samt smög runt och knäppte kort under tiden de höll på. Ja, ni hör ju vad jag har slitit. I varje fall gjorde de (ett gäng instruktörer+några som brukar träna hos oss) en jättebra uppvisning, de körde yoga, Bodystep, box, Bodypump, Bodyattack samt cykling samtidigt, utspridda framför och på en scen och till ösig musik. Värsta inspirationen.

Det var även en kostföreläsning och sedan- det bästa av allt- Lou Rossling som pratade om lust, motivation, livsglädje och "att tända stjärnögon" (hon har även skrivit en bok som heter det). Har ni hört henne? Klok och rolig och tänkvärd, en timme bara flög iväg.

Om barn som har svårt att lära sig: "Man kan när man kan, det gör ingenting att det tar tid ibland" Och mycket, mycket annat bra.

Efter föreläsningen fick jag lite dåligt samvete att jag bara tryckt på en lysknapp för att få lyssna på denna fantastiska människa gratis, så då körde jag och en annan tjej två vändor till gymmet för att lämna tillbaka step- brädor och skivstänger.

När jag kom hem: Middag med potatisgratäng, fläskkotlett, fetaostcreme och sallad.
Nu: Bolibompa och lägga in ren tvätt
Snart: Nattning

Och sen...Melodifestivalen!! Åh, denna underbara människa som kom på idén med deltävlingar (Svante Stockselius, eller vad han heter) borde få Tvåtusentalets Stora TV-pris.

Hemma bäst

Skruttungarna spelar Trafik-memory vid köksbordet. Jonas är ledig hela dagen. Jag lyssnar på Svenska favoriter och bäddar sängarna.
Jag villinte villinte villinte åka och jobba på medlemsdag.

Men, men. Hoppas bara att jag slipper stå och göra reklam för spinning, jag är så dålig på att ljuga.

Kvällsnöjet

"Morden i Midsomer", chokladbollar, ett glas mjölk.

Very oldish.

Imorgon

Egentligen är detta min leda aerobicpass-helg, men eftersom gymmet har medlemsdag så är det inga ordinarie pass.

Så istället för att träna, leda pass, svettas, ha roligt, så kommer jag att göra bort mig i någon monter alternativt typ bära lådor en hel dag. Gissa vad jag helst vill göra.

Men inte ska vi deppa ihop över det! Oh nej! Det är ju sportlov! Så nu ska jag gå ner och hänga med Jonas som nyss kom hem från jobbet, kanske äta lite chokladbollar som blev kvar från fikat.


Alternativ fredagkväll

Om inte Leo hade somnat på soffan i eftermiddags hade barnen sovit nu. Då hade jag sett på "Sideways", ätit nachos, druckit ett glas vin.

Istället är han wide awake, och Stella hakar glatt på. Just nu har de disco till "Hej Sofia" samt bygger koja av sina täcken. Också kul, i och för sig. Nu har jag lovat Stella att vi ska spela Memory, och under tiden kanske Leo lyckas hoppa sig trött.

image160

(Jag förstår honom. Om jag hade sett "Byggare Bob" för 722:a gången hade jag också somnat)

Några citat från pretto-Sköna Hem

"Kakelugnen ger skön atmosfär med sin kantiga form och kakel i grönt och vitt. Mahognyskåpets modell som är av betydligt senare datum kommer från Jacksons"

"Papa Dee (41) med hustrun Andrea, 20 år". (Är det jag som är för präktig eller är detta en weird ålderssillnad?! Har man inte precis gått ut gymnasiet när man är 20?)

Och sist men inte minst: "Handfatet är nedsänkt i portugisiskt sten från Cascais, kranar från Christina, vägglampa från Charles Schmidt". Nämen! Gud vilket sammanträffande, det är ju PRECIS som vårt badrum!

Ja, ja. Tog en prenumeration på tre nummer för att man skulle få fint tidningsställ, och det är ju faktiskt så fina bilder så att jag nästan dör.

Var även bilder från ishotellet i Jukkasjärvi, kanske det konstigaste som finns i hela världen. Sova i ett iskallt igloorum skulle jag inte ens göra om DE betalade MIG. Men å andra sidan är jag inte speciellt friluftsig av mig.

Några andra saker jag aldrig i livet skulle göra:
 • Gifta mig i stort kyrkobröllop med massa folk som tittar, och som dessutom kostar massa pengar
 • Gå med i Facebook
 • Åka på tältsemester
 • Pierca mig

Livets stora frågor

Frågorna från 2-åringen går oftast att svara på med "Ja", "Nej" eller "Titta under soffan". Frågorna från 5-åringen är ungefär som idag när vi fikade.

Stella: Mamma, hur går det till när man dör?
Jag: Hjärtat stannar och så dör man. Men det är oftast när man är jättegammal
Stella: Jo, men alltså, när man ÄR död. Vad händer då? Är man död hela tiden?
Jag: Jo...eh...

Krävs lite mer tankearbete till dessa frågor.

Fredagsfika

Jag ska baka morotskaka och barnen ska baka chokladbollar.

(Morotskaka från mix, nån måtta får det vara)

Sedan lugn eftermiddag där barnen leker lugnt och snällt, medan jag dricker upp kaffet och läser "Sköna hem" som kom idag. Hade jag tänkt mig. Eventuellt kan det bli så att sockerspeedade barn inte alls vill leka lugnt och snällt.

Vi får se.

Ca 14 timmar kvar

Sedan har jag sportlov. Hur fränt låter inte det?!

(...Hade tänkt att skriva något mer här, men det försvann från hjärnan. Kan vara en hjärn-överhettning efter en hel dags jobbande, en och en halv timmes planerande och fixande samt tre timmars handledarutbildning. Jag har nått mitt prestationstak för en dag. Ja, så måste det vara)

Anyway. Sportlov, sportlov, sportlov. Var mest det jag ville säga *hade skrivit "ler" inom asterixer om det inte varit så töntigt*

Märkligt

TV-programmet "Nightmare kitchens" med Gordon Ramsey är sponsrat av Gordon's Gin.

Är inte detta lite konstigt?

KOM IGEEEEEEEN, GRABBAR!

När jag gick från gymnasieskolan, där vi har handledarutbildning en torsdag i månaden, till bilen så passerade jag ett gäng fotbollskillar (eller nåt) som löptränade. Tränaren stod med tidtagaruret i handen och skrek för full hals:

- KOM IGEEEEEEEEN! Du är tio sekunder efter ledartiden!!

Kanske är detta svaret på hur vi ska vända den sjunkande kunskapstrenden i Sverige? "Kom igen Pelle, för tusan, du är åtta poäng efter ledarpoängen på provet. Kom igen!"

Alla vill väl vinna?

Roligast var tränarens rop sekunderna efter: "Kom igen! Du är tjugo sekunder efter brorsan!!" Jo, spöa- brorsan- moroten är icke att förglömma.

Nedslag i verkligheten

Så här skriver en annan lärare, duktiga och roliga Kesobloggs-fröken, i ett inlägg. Kan inte annat än hålla med, kan inte tidningar, media och surgubben Björklund få lite andra perspektiv ibland?

Som mentorstiden + mattelektionen idag:
Först fick de tillbaka sina prov, ca 70% av klassen hade VG eller MVG. Sen sa jag: "Ni ska få en present, mest för att det är alla hjärtans dag, men också för att ni hade såna jättebra resultat på både historaprovet i tisdags och matteprovet" och så fick de dela på en ask med gelehjärtan. Sen gick jag igenom de två sista uppgifterna på provet, hur man kan lösa dem på enklaste sättet. Sen började de med ett nytt kapitel och räknade de första 14 uppgifterna och rättade dem. Sen fick de rita och färglägga färdigtryckta Alla hjärtans dag- kort.

Hela tiden lugnt och trivsamt i klassrummet.

Charmigt med sjuor som ena stunden löser svåra procent-uppgifter, för att nästa färglägga ett hjärta med stor koncentration.

Och PS. Bara för att ni inte ska tro att vi drogat våra elever, så har det även hänt att några stycken under en lektion hoppat ut genom fönstret och tejpat fast varandra vid en lyktstolpe.

Men iallafall. Det finns hopp. Det allra flesta elever klarar målen, vet hur man uppför sig samt är glada, charmiga, trevliga och duktiga. Varför skrivs det aldrig om dem?

Bara några bilfrågor

 1. Visst får man köra bil i tjocka, stickade tumvantar? Eller tillåter vägverket/ regeringen/ polisen (Vilka det nu är som bestämmer) bara skinnhandskar?
 2. Exakt HUR töntigt är det på en skala att lyssna på "People say it's in the air" med Herrey's när man kör bil?

Som svar på den sista skulle jag gissa på 9 av 10, det vill säga red alarm "INTE coolt". Imorgon byter jag nog till någon Melodifestivals-samlingsskiva. Den från -03 är bra. Kanske att jag bara hamnar på en sjua då?

Om dokumentären igen

Har tänkt på den idag, "9A"-dokumentären, vad händer om nu dessa prisbelönade lärare lyckas få hela klassen till MVG-elever? Kommer hela Sveriges befolkning att utbrista "AHAAA!!! Det var de kassa lärarna det berodde på att alla dessa elever bara kom in på IV-programmet!"

Känns orättvist, på något sätt. Självklart finns det kassa lärare, på samma sätt som det finns sura busschaufförer, långsamma post-kassörskor, läkare utan social kompetens och bank-tjänstemän som gör dåliga investeringar. Men tycker nog ändå att ursäkten "Jag fick inget G i något av kärnämnena för att läraren var dålig" låter ungefär som "Kassörskan på ICA är så otrevlig, så jag låter bli att handla och svälter ihjäl istället".

Av alla lärare jag stött på i hela mitt liv, inklusive de jag själv haft, så skulle jag nog säga att andelen bra vs dåliga lärare är: Helt fantastiska 40% Jättebra 20% Lagom bra 30% Dåliga 7% Totalt värdelösa 3%

De flesta lärare jag känner älskar faktiskt sitt jobb, och lyckas bra med de flesta elever. Men OK, klart att det är synd om de som inte gillar sin lärare eller tycker att han/hon är dålig. Undrar dock, är inte de flesta läskunninga i vårt land? Även om en elev säger "Jag fattar ingenting på lektionerna" så borde det väl gå att läsa sig till kunskaperna i läroboken, alternativt fråga någon annan lärare/ kompis/ förälder. Det är ju trots allt inga Nobelpristagar-kunskaper som krävs för ett godkänt.

Rent generellt är det dessutom så enkelt att klara målen som: "Gå på alla lektioner och gör vad du ska" Och se till att du har engagerade, duktiga och peppande lärare som ser till att du gör det.

TADA! Jag har just kortat ner betygskriterierna i samtliga ämnen till två meningar, samt löst skolproblemet i Sverige. What about that för en onsdagskväll, liksom?!

Lunch

Hann inte äta lunch idag, för de satt så länge och skrev prov och sen ville några veta direkt vad de fick. "Ja, ja, det blir nog bra ändå", tänkte jag och gick en sväng till Hemköp innan AL-konferensen började.

Dagens lunch: Räkmacka, kaffe, chocolate chip cookies, massor med gelehjärtan.

Anna Skipper är inte nöjd. Själv mår jag fortfarande illa.

För övrigt har jag lite dåligt samvete, för det känns som om jag ensam har ätit upp hälften av asken med gelehjärtan vi fick av rektorn inför imorgon. Och gelehjärtan är inte ens gott.

Kvällens projekt

image158

Att rätta prov är faktiskt rätt kul, speciellt när nästan alla klarat det, de flesta med VG eller MVG-betyg. Fränt! Bästa uppgiften: "Priset på en semesterresa höjdes med 20% jämfört med året innan. När säsongen började lida mot sitt slut sänkte resebyrån priset med 20 %. Det nya priset blir inte detsamma som förra årets pris. Förklara varför samt räkna ut hur många procent billigare eller dyrare det nya priset blir jämfört med det ursprungliga."
Kan ni? Rätt svar vinner ett MVG!

På lektionen:
Elev: Du, varför är det en naken tjej på provet?!
Jag: Tja...Det kan man ju fråga sig.
image159

Det kan man ju faktiskt fråga sig, tror att det var någon sån bild i läroboken där eleverna skulle uppskatta hur stor del som var under vatten. Bra självdisciplinsträning för tonårskillar: Koncentrera dig på procent fast det är en naken tjej på bilden.

Good night världen, wherever you are

Nu ska jag gå och lägga mig och njuta av att jag har sovmorgon imorgon. Och att mina fina sjuor har prov. Och att en av mina specialelever kanske skriver uppsatsdelen på NP. Och att vi har AL-konferens.

Och att vi snart har sportlov!

Mobillarm 7.45, oh yes, praktiskt taget sovmorgon till eftermiddagen.

Träning

Idag har jag suttit still mellan kl 8.30 och 16.30 (förutom promenad till cafeterian) i en aula eller i ett klassrum på ILU. Väldigt jobbigt, I have to say. Mina ben började göra ont runt kl 14.

Jag kan nu se våra galna åttors hinderbana i uppehållsrummet med andra ögon. Jo, det är sant, de bygger hinderbana med jämna mellanrum. Hoppar över skåp, flyttar alla bänkar till hinderhoppning, slänger papperskorgar omkring sig, springer på bord, och tar sen tid på varandra. Plus att de filmar med sina mobiler. Om ni googlar på "Galna kids i Tierp hoppar höjd med hjälp av inomhus-möbler" så kan det hända att ni får upp en film på You Tube där jag ryter i bakgrunden "Gå ner från skåpen!!" Men de är ju ganska innovativa, det måste man ge dem.

Iallafall, efter en dags stillasittande var det helt underbart att åka och träna Bodystep på kvällen. Hann prata en stund innan passet med en annan instruktör (Hon jag ringde till och råkade fråga om de behövde hjälp på lördag med medlemsdagen)

Märklig fråga 1:
Hon: Jo, vi har ingen som kan hämta Lou Rossling (Känd föreläsare, kostar 40 000 att anlita) på Arlanda, har du bil och kan tänka dig att göra det?
Jag: Eh...

Tänker frenetiskt, hur slingrar jag mig ur detta? Hon vill alltså att jag ska åka med min Ford och hämta en 40 000-kronors föreläsare på Arlanda? Denna kvinna skulle få sitta i en bil full med gamla dagisteckningar, höstlöv (något dagisprojekt, kom aldrig längre än till bilen), leksaksmobiler och motorvärmarsladd, känns inte som den bäsa reklamen för gymmet. Dessutom riskerar de att hon aldrig kommer till föreläsningen på grund av att jag irrar runt på Arlanda-påfarter och inte vet hur jag tar mig därifrån, alternativt har åkt fast för polisen för att jag kör i taxi-filen. Men hon skulle iallafall få lyssna till "Jimmy Dean", 40 000-kronorsdamen.

Jag: Jag tror att Jonas ska ha bilen

Märklig fråga 2:
Hon: Vad sa du, vad du ska göra under dagen? Antagligen att stå i någon monter, för spinning kanske
Jag: Jag har varit på spinning en gång i hela mitt liv. Det var bland det tråkigaste jag någonsin gjort...!
Hon (skrattar lite nervöst): Ja...Det kanske du inte ska säga.

Lördag. Spännande, spännande.

Ny favoritserie

Såg ni "9A" på ettan 21.30? Så himla bra. Och SÅ svidande kritik mot svenska skolan.

Men hey, de har ju rätt, det är ju faktiskt inte acceptabelt att skicka ut massa elever ur grundskolan utan godkända betyg. Matteläraren sa det bäst: "Ni är inte här för att ha semester, ni är här för att jobba". Och jobba gör man ju bäst med duktiga lärare som vet vad de gör. Ska bli kul att se om klassen klarar de nationella proven med toppbetyg, gör de det så slår jag nog nya rekord i snyftigt "Åh, vad fiiiiiiiiint!"

Något som däremot inte kan ha varit så kul, var när de gamla lärarna mötte de nya på konfensen som de filmade. Vad skulle de säga, liksom? "Hej, jag heter Anna-Lena och är uppenbarligen en helt värdelös lärare, så om ni ursäktar så går jag nog hem och hänger mig nu"

Världsrekord-svarpåtal

Intervju på nyheterna idag med Susanna Kallur på Arlanda.

Reporter: Och hur ska du bli bättre?
Susanna (Very politiskt korrekt): Bla bla bla...Alltid finns det något att förbättra...Tekniken sitter men formen kan man ju ändra på

Hade det varit jag hade jag sagt "Bättre?! Bättre?! Jag är ju för i helvete BÄST I VÄRLDEN!! Vaddå bättre, prata för dig själv din feta soffpotatis som inte ens klarar 3 km promenad"

Den enda i Sverige som är sig själv i intervjuer är väl typ Carolina Gynning.

Och prinsessan Victoria, hon ger alltid så crazy och roliga svar. (OBS. Skämt)

Klippning

Sen vi flyttade hit i somras har jag bara klippt mig en gång, eftersom min frisör är i Uppsala och jag aldrig har tid att åka dit. Håret blir därför längre och längre (nähä?) och dessutom snyggare.

Jorrå, så är det. Årets största scoop. Vi har blivit lurade hela tiden, håret behöver inte alls klippas var 6:e till 8:e vecka, som jag har trott sedan jag var 13 och började läsa Vecko-revyn. Tror det är ungefär som med att tvätta sig, om man aldrig duschar så utvecklar kroppen sitt eget reningssystem. Med håret tänker nog kroppen något liknande: "Jahaja, om det inte blir förbättring från externt håll så får vi väl styra upp något själva"

Smart system, den där människokroppen. Fast någonstans går ju smärtgränsen innan håret börjar se alltför fallfärdigt ut. Så om några veckor ska jag klippa mig, ungefär det vanliga fast klippa lugg igen som jag inte haft på ett år.


Jag vet, jag vet

Nu sitter ni och tänker "Men herregud, varför är denna kloka människa inte skolminister?"

Har undrat samma sak själv. Ska nu gå ner och måla naglarna och fundera vidare. (Kan det vara för att jag hellre skriver blogg, bygger tågbana, leder träningspass och fixar hemma än går på politiska möten? Eller kanske för att jag inte vet vilket politiskt möte jag i så fall skulle gå på- senaste valet röstade jag på miljöpartiet och de får nog inga konsultjobb hos Jan Björklund)

Eller kanske för att jag inte är så klok som jag själv tror? (Här är det fritt fram för "Men nääääääää"- kommentarer)

Jobba, jobba

Sista veckan innan sportlovet, ska bara fixa det sista först.

Imorgon ska jag till exempel på betyg- och bedömningsdag på ILU (Institutet för lärarutbildning) i Uppsala. (Som inte heter ILU längre, men whatever) Säkert intressant dag, men skulle hellre jobba som vanligt. Dessutom är det mer jobb med att ha vikarie än att vara där själv.

I övrigt känns ibland läraryrket som att sitta på en båt som lassas på med mer och mer saker, men man ska ändå klara av att segla den lika bra som förut. Det är värdegrund hit och schemabrytande aktiviteter dit och elevinflytande och strävansmål och IUP och Internetbaserat målverktyg och tusen andra saker.

Vad hände med att lära ungarna att läsa, skriva och räkna?! Det senaste vi ska göra är det "Internetbaserade målverktyget". Lite märkligt med tanke på att om bara alla lärare var tydliga med vad målen är för varje avsnitt och vad som krävs för de olika betygen, samt bara var allmänt inspirerande, trevliga, glada och peppande, så skulle detta verktyg inte behövas. Dessutom vet jag for sure att inte ens mina allra duktigaste, mest ambitiösa MVG-fjortonåringar skulle gå in på skolsidor när de satt hemma vid datorn.

Det skulle ju inte ens jag göra.

El- och vattenpolisen

Vi har fått en dyr el- och vattenräkning, och Jonas går runt och muttrar med jämna mellanrum.

Jonas: (mutter mutter)...Badkarsbad...Barnens bad om kvällarna...(mutter mutter)...Massa lampor tända...(mutter mutter) Duschar länge...
Jag: Amen HERREGUD! Jag har pluggat i fem år, jag jobbar heltid och tjänar massa pengar, jag röker inte, dricker nästan aldrig, köper sällan kläder, går aldrig ut, senaste gången jag var ut var på Marcus 30-årsfest i augusti och den var gratis, det enda jag köpte var ett par nya nylonstrumpbyxor.Det är väl SJÄLVA FAN om jag inte får bada och ha lampor i fönstret tända!!!
Jonas: ---------------

Maria - El-polisen: 1-0
(I en annan tävling står det däremot Maria- Klimathotet: 0-1. Fast inte smälter väl Nordpolen för att jag badar badkar ibland? Dock skulle politikerna behöva ta sig ett snack om detta, fuck sjukvård och skatter anyway om vi inte kan bo kvar i Skandinavien om tio år pga att Golfströmmen ändrat riktning)


Artigt äger

Minns ni dessa killar?

På lektionen idag:
Elev: Kan jag få en miniräknare. Är du snäll. Tack.

Hahaha. Det finns hopp för Sverige.

Godnatt!

Vissa tycker att man ska gå och lägga sig i tid på kvällarna, men det tror jag bara är en myt. Att vara uppe sent är ungefär som att sitta längst bak i bussen under högstadieetiden.

Coolt.

(Att gå och lägga sig tio i tolv, som nu, är nog som att sitta tre rader framför längst bak)

Harry Potter- The man, the myth, the legend

Har äntligen börjat läsa senaste Harry Potter-boken som jag fick i julklapp, och lite märkligt är det ju att jag låtit den ligga tills nu. Det är ju Harry Potter, liksom! Men lite avslaget känns det faktiskt, har inte samma charm att läsa de stjärnprydda sidorna.

Jag kanske har växt upp? Ja, så måste det vara. Jag var ju bara en liten 21-åring när den första delen kom ut. Coolt för de som var typ tio när de började läsa Harry Potter, undrar om de fortfarande tycker den är bra eller om de växte ifrån den? Från 21 till 30 växs iallafall inga böcker ifrån, som tur är.

Iallafall ska det bli kul att läsa den. Fast helt rättvist är det ju förstås inte att börja läsa den en trött söndagkväll. Nä, en sån bok ska läsas i sängen direkt efter frukost, eller uppkurad i en fåtölj en regning eftermiddag med en massa smågodis. Vissa böcker måste få den behandling de förtjänar. Nästa söndag är Jonas ledig så då skickar jag ut honom med kidsen så att jag får läsa ifred.

Fast det kanske är taskigt att hoppas på regn?

I couldn't help but wonder

Någon mer som läser Mia Skäringers blogg? Roliga, fina, filosofiska, sköna Mia som har en stil på sitt skrivande som närmast kan liknas vid att stå under en stjärnklar himmel och hålla sitt hjärta i handen.

Imponerande. Men såklart hände det som man egentligen bara väntade på skulle hända: Mitt i alla fina och personliga och uppmuntrande kommentarer kom en elak och dräpande kommentar om hur hon skriver. Och Mia blev ledsen.

Jag kan inte låta bli att undra hur dessa elaka blogg-kommentatorer beter sig i riktiga livet? Slänger de förolämpningar omkring sig som andra säger hej? När busschauffören hälsar, så fräser de "Jamen det var väl en JÄVLA ful frisyr du har!"

Så här ser jag på det: Det är väl självklart att man stör sig på folk hela tiden. Kollegor, folk med fula kläder, bloggare som skriver som krattor, bekanta som gör dumma saker. Men hey, folk är väl inte satta till världen för att tillfredställa mig? Och dessutom skulle jag aldrig komma på tanken att gå runt och såra folk hela tiden (För det är klart att människor blir sårade av taskiga kommentarer, herregud, egentligen är vi ju inte mer än tio år innerst inne hela bunten). Har läst någonstans att om vi får höra nio snälla saker om oss själva och en elak, så är det ändå den elaka vi minns bäst. Den som klistrar sig fast, hur ogärna vi än vill det.

Egentligen har vi ju all makt i hela världen för att påverka folk omkring oss, så varför inte göra det på ett bra sätt?

Låter det pretto? Maybe baby. Men tänker iallafall att den här personen som satt och läste Mias blogg, varifrån kom denna lust att ösa ur sig hur illa hon tyckte om bloggen? Har hon inte andra hon kan berätta sånt för? Det är som sången "It's my party and I cry if I want to", man får faktiskt skriva om vad man vill i sin blogg. Och om någon inte vill läsa längre, so what? Vad ska stackars Mia säga, "Förlåt för hur jag skriver, hädanefter får du bestämma mina ämnen"?

Och något "Har man gett sig in i leken får man leken tåla" köper jag inte riktigt, så säger bara riktiga 10-åringar. Vi andra håller tummarna för att folk är snälla!
Bildbyte

Någon dag, när jag känner mig extra snygg och välklädd, ska jag knäppa ett nytt kort att ha som profilbild. Jag menar, hur ser jag ut egentligen?!

Folk som ser min blogg tänker "Nämen, vad kul! En utvecklingsstörd som klarar av att blogga, det var värst!" Sen börjar de läsa och tycker "Oj, hon stavar rätt bra för att ha gått på särskola"


Barbados

Bygger tågbana med Leo och lyssnar på "Svenska favoriter". Nyss spelades "Kom hem" med Barbados, värsta bästa låten. När jag var mammaledig med Leo ledde jag mamma/baby-aerobics i Uppsala, och nyblivna mammorna kissade nästan på sig av förtjusning när jag spelade upphottad partyversion av "Kom hem" som finallåt.

Eller så var det inkontinens från förlossningen de kissade på sig av, vad vet jag.

Bra är den iallafall. Åh, nu spelas "Kalla nätter" med Jessica Andresson. I'm such a tant i min musiksmak. (Fast jag gillar dagis-pop också, som "Hej Sofia" till exempel)

Jag har en plan!

Såhär: Barnen struntar ju faktiskt i om vi åker till Junibacken på sportlovet eller inte. Dessutom är det roligare att göra det i vår när det är skönare väder än kall februariblåst. Så därför tänkte jag mig följande schema för sportlovsveckan:

Mån: Åka med dagiskompis-familjen till Gävle och gå på leklands-hus (Om de kan, måste kanske fråga dem först) alt åka till någon barnkompis-familj och leka
Tis: Jonas ledig, och det var här vi hade tänkt åka till Stockholm. Men hey, ungarna är minst lika glada om vi går till någon lekpark eller till skogen och sen hem och äter våfflor. På detta sätt spar jag dessutom pengar till:
Onsdag: Jonas ledig, och jag åker själv till Stockholm och går på stan hela dagen!! Värsta fräna.

Inga planer torsdag och fredag, och sen till helgen kommer min underbara kompis Anna från Stockholm och hälsar på.

I love sportlov!

Fotnot

Bara så att ni inte ska rasa över min svordomschock: "They go to dagis förfan" kommer från filmen "Adam och Eva" med Björn Kjellman m.fl, men det visste ni, va?

Åh nej! Kom just på att jag vill köpa Aftonbladet för idag för att kunna läsa dagen-efter-Melodifestivalen-artiklarna, men då måste jag ju gå utanför dörren...Äh. Vet ju ungefär vad som kommer stå iallafall. Någon som har läst tidningen idag, var det några "svenska folket rasar"?

Hemmamys

Att inte gå utanför dörren på en hel dag är faktiskt alldeles underbart.

Bilmusik

Har kört ganska mycket bil de senaste dagarna, och en av skivorna vi har i bilen är min "30-årsskivan", den med 80- och 90-talslåtarna ni vet. (Precis! Och med Jimmy Dean. Jag visste väl att jag kunde lita på mina smarta läsare med så bra minne!)

En annan av låtarna är Pelle Almgren & wow liksom med "Omåomåom igen". Stella sjunger med från baksätet: "...Och vi tar omåomåomåomåomåom igen, in och ut, ut och in, in och ut igeeeeen".

Hm. Inte bra. Inte bra alls. They go to dagis förfan, hoppar nog över just den låten i fortsättningen.

Money, money

Skulle verkligen vilja köpa kläder, dricka dyra drinkar på krogen, åka till Stockholm och gå på Junibacken med barnen på sportlovet, klippa mig, klippa Stella, ha en shoppingdag i Stockholm inkl lunch och fika, köpa nya köksstolar, köpa ny kyl- och frys.

Eller så betalar jag el- och vattenräkning på femtusen och CSN-räkning på fyratusen. Jag får se hur jag gör.

Jaha ja

Och som vanligt är det inte tjejen som skrivit brevet som är med i filmen...Förlåt, jag menar såklart "är det inte de bästa låtarna som vinner". Men i och för sig, när vi skickar de bästa låtarna (Som The Ark's, som var grym) så kommer vi sist, så vi kanske är något på spåret här?

Vi låter den absolut SÄMSTA låten vinna och sen vinner vi hela ESC! Oh yes, kom igen, nu röstar vi på Christer i Globen och så ser vi om min teori stämmer!

Jag hejade på "That's love", fast Amy och Velvet var bra också.

Bäst i övrigt var Velvets bröst, kanske de snyggaste bröst jag sett i hela mitt liv. Såna vill jag också ha. Och ingen bh hade hon heller, den jäkeln.

Björn G var ju också bra, of course. Och Kristian Luuk, fast får man verkligen svära i TV? Roligast var "Christer! För i helvete, kom nu!" Ha, ha, ha. Ser löpsedlarna imorgon framför mig: "Luuks svordomschock: svenska folket rasar" (Gör vi inte alls det)

Snart!

Snart, snart, snart, snart, snart.

Leo har inte sovit middag idag, så honom stoppar vi i säng före åtta, och sen ska jag, mamma och Stella äta popcorn och titta på Melodifestivalen. (Och på Björn Gustafsson! Jag var kär i honom innan, efter dessa veckor är slut finns det risk att jag kidnappar honom för att ha honom hemma i en låda och ta fram och klappa på honom ibland. Han är ju så söt och så rolig att hjärtat brister.)

Anyway. Världens bästa TV-program pratade vi om. Känns viktigt, tycker jag, att uppfostra sina barn till att också älska Melodifestivalen. "Felodimestivalen", säger Stella, hur gulligt är inte det?!

Tant Maria is speaking

Ursäkta lite pensionärsgnäll, men är det inte jäkligt märkligt att det ska kosta pengar att betala in pengar på posten eller banken? Ungefär som att det skulle kosta pengar att handla på ICA.

ICA-kassörska: Det blir 458 kronor för maten, och sen 50 kronor extra
Jag: Va?
ICA-kassörska: Ja, det kostar ju pengar med servicen, och så ska ju vi som jobbar här ha lön och så

OK, jag inser att jag är lite efter som inte har Internet-bank, men autogiro fungerar just fine. Dessutom blir jag nervös av massa penga-överföring över Internet (PRO-medlemmarna och jag gillar inte kombinationen datorer och pengar)

Datorerna har man för att skriva blogg på, punkt slut.

Soft

En lördag när jag fortfarande går runt i pyjamas kl 11.19 är en bra lördag. Ska nog gå in och duscha snart, men det är ju dumt att stressa. Väntar nog tills mamma kommer in- kanske till och med hinner bada?

Mamma, Stella och grannbästisen Hampus är ute och går. Leo dammsuger övervåningen, han är klar med barnens rum och hallen och håller nu på med vårt sovrum. 2-åringar är världens bästa städhjälp, han går runt med själva slangen och dammsuger glatt upp varenda litet dammkorn han kan hitta.

Det enda som är lite drygt med hans dammsugar-passion är att han säger "OJ!!" så fort han hitttar något litet skräp eller damm, och man kan ju inte fram med dammsugaren varenda gång. Han säger nämligen "OJ!!" rätt många gånger på en dag, och blir sen arg när han inte får dammsuga upp det.

Rättelse: Eller "världens bästa städhjälp" är väl kanske att ta i. I hans städning ingår också att dammsuga upp sånt som inte är skräp (stackars Stellas dock-kläder), och, som nu, ligga och skrika "dumma mamma!" på golvet för att han inte får dammsuga upp tågbanan. Ett labilt släkte, de där 2-åringarna.


Finaste vardagsrumfönsters-prydnaden

Fast ni måste ju hålla med om att min svarta fönster-Buddha (typ) är det finaste ni någonsin sett.

Jag: Det här är mammas!! Hör ni? Mammas, den ska stå kvar i fönstret. Den får ni INTE leka med!

Dessutom har jag köpt vita tulpaner och god youghurt till frukost imorgon. Fast det kan man inte heller ha på sig, va?

Räkningsförnekelse

Mellan december och februari är det safe. Massa pengar, inga bekymmer i världen. Men igår kom det.

CSN-räkningskuvertet. Har lagt både mitt och Jonas kuvert oöppnat på fläkthyllan i köket, för då kan man låtsas att det inte existerar i några dagar till.

Men, men. Jag har utbildning, jobb och jobbar inte extra på Rådjursstigens gruppboende, så jag ska inte klaga.

Artigt men bestämt nej

Nästa lördag kan jag inte ha mitt pass för mitt gym ska ha stor utställnings- och medlemsdag, så därför är själva gymmet stängt. Trist, men samtidigt lite skönt att ha en lördag fri. Ringde igår till gym-kompis som varit med och anordnat dagen, mest för att förvissa mig om att jag inte behöver vara med på deras uppvisning.

Cirka tre sekunder in i samtalet hör jag mig själv säga: "Skulle bara höra om ni behöver hjälp med något? Jag kan komma och jobba om ni vill"?

Jorrå. Det är så man visar vad skåpet ska stå. Nästa lördag kommer jag alltså att vara med och fixa med gym-dagen, kanske till och med måste stå i en monter. Dock har jag inte den blekaste aning om vad jag skulle kunna tillföra denna monter?

Hur man löser svåra ekvationer? Hur man lär ut aerobicsteg? Hur man sjunger barnsånger, kan massor. Eller hur man tränar och äter rätt?! ("Ät vettigt! Bajsa mycket! Träna ca två gånger i veckan! Ät bara Maraboudaim på fredagar!")

Hm...Måste kanske fila lite på mina träningstips. Går ner och äter lite Maraboudaim och tänker ut nåt bra.

Shopping in Tierp, del...3?

Spontant och crazy fick jag lite gå-på-stan-tid idag. Eller rättare sagt, när vi kom hem från eftermiddagsmyset hos kompisarna så var mamma redan här, så då lämnade jag av kidsen hos henne och åkte själv till ICA och handlade. Jag passade, of course, även på att gå i affärer. I Tierp betyder detta att gå till Apoteket, klädaffär med fula kläder samt till en av inredningsaffärerna.

Här finns det EN klädaffär (Om man inte räknar 60+ affären, och det gör jag inte), och denna affär består av Vero Moda-kläder. Och inte nog med det, det är dessutom som att inköparen i denna affär gått runt i en störra Vero Moda-affär och plockat ihop de fulaste, omodernaste kläderna hon/han kan hitta. Och tänkt "Det här gamla skräpet är på rea, good business, och det är säkert några idioter i Tierp som köper det". Och det måste det ju uppenbarligen vara, eftersom affären har funnits i typ tjugo år.

Anyway. Om ni vill veta vad som händer när jag gått runt i en klädaffär utan att hitta något, och därefter till en inredningsaffär, så har ni svaret här:
image156

Denna sköna kille kunde man ju bara inte lämna ensam kvar i affären, eller hur? Frågan är bara vad han pasar bäst till- jeans eller kjol? Eller ska jag hänga honom lite käckt i ett snöre kring halsen, som accessoar?

(Det är trädgårdsgrodorna all over again)

Gott folk!

Solen skiner och nu är det fredag! Ska bara skriva ut en planering och kolla mejl, och sen är jag off to eftermiddagsmys med våra kompisar.

Var bara det jag ville säga. Ha en bra fredag, hörrni!

Showroom

I blöj- och mysbyxlivet så är det faktiskt rätt kul att ta på sig snygga kläder och gå till jobbet. Imorgon tänkte jag ha stuprörsjeans, svart tunikaklänning, svart knytkofta, pärlörhängen.

Väldigt vuxet. Jag väntar fortfarande på den dagen rektorn kommer att dundra in på en lektion och ropa "Nu har vi kommit på dig!! Du är ju fjorton år mentalt, var god och packa ihop dina saker och försvinn härifrån!", men jag tänkte att med snygga och vuxna kläder kanske det tar lite längre tid?

Dock skulle jag aldrig ha på mig Kappahl-kläder. Vill ju inte vara vuxen till vilket pris som helst.

Helg

Är det bara jag, eller har den här veckan gått ovanligt långsamt?

Iallafall blir det värsta myspys-fredagen imorgon. Först hämtar jag barnen kl ett på dagis, och så ska vi följa med dagisbästisarna och deras mamma hem och fika och leka. Sen kommer mamma på kvällen och ska stanna till söndag.

Och lördag! Ni vet väl vad som börjar på lördag?!

Disco

image155

Stella har också hunnit med att ha disco med grann-killkompisarna. De lyssnade på "Hej Sofia" och "Det var en gång en liten fågel" och körde några sköna moves.

Tänk om folk dansade som femåringar på krogen, vad mycket roligare det skulle vara. Ni vet som "Vänner"-avsnittet där Phoebe och Rachel joggar i Central Park.

Eller det här kanske är den nya discotrenden? Jag har inte varit på fest sen Marcus 30-årsfest i augusti. Då var jag dessutom rätt full, så skulle inte förvåna mig om jag såg ut ungefär så här när jag dansade.

For the record

Det var alltså kakan som var god. Inte kollegan. Hon är rätt dryg, om jag ska vara ärlig.

Dagen i punktform

Ibland är man så effektiv att man knappt tror att det är sant. Ibland är man även för trött för att skriva fullständiga meningar, men kolla in min "Har gjort"-lista:
 • Gått upp tidigt samt lämnat barn på dagis
 • Varit vakt för en grupp på NP-uppsatsen och dessutom läst ut kurslitteraturen under tiden
 • Haft två mattelektioner och en mentorstid
 • Skrivit planering för nästa avsnitt (Tabeller och diagram)
 • Gjort iordning en "Dessa mål arbetar vi med nu"-plansch
 • Läst mentorsböcker
 • Druckit kaffe och ätit god kollega-fyller-50-imorgon-kaka
 • Allmänt fix
 • Hämtat på dagis
 • Stekt blodpudding
 • Plockat på nedervåningen, skurat spisen, sett på Pippi och Byggare Bob
 • Duschat och tvättat håret på barnen
 • Byggt tågbana
 • Läst godnattbok
Sådärja. Så går en dag från våra liv och kommer aldrig mer åter, för att citera Jonas Gardell.

(Ja, just ja, apropå att jag aldrig ser kändisar så har jag faktiskt sett Jonas Gardell med sin son Amos i en lekpark i Stockholm. Vi var där med Stella när hon var liten, och jag försökte lite diskret få henne att leka med ungen. Så skulle jag och Jonas G stå där och prata och skratta avslappnat med varandra medan våra barn lekte. Sen skulle han fråga om vi ville hänga med hem till honom och Mark och äta pannkakor, för barnen lekte ju så bra ihop. Sen så skulle...

Oj, kom visst av mig lite. Var var jag? Jo, just det, men på vägen till Jonas G's barn så stod det en trehjuling med kärra på, så då började Stella skjutsa runt ett helt okänt, annat barn istället. Treåringar har inte så bra urskiljningsförmåga.

Jonas G började prata med nån annan förälder istället, det började regna och jag, Jonas och Stella tog tåget hem till Uppsala. Ett viktigt vägskäl i mitt liv, ena vägen ledde till ära och berömmelse och den andra till ett parhus i TIerp. Ah well. Vad är väl en bal på slottet. Dessutom tog vi ett jättefint kort på söta, tuffa Stella i jeans som skrattar och skjutsar runt annat barn i cykel-kärra.)

NP

Min sovmorgon imorgon försvinner, och istället ska jag lämna barn på dagis 7.30 för att sedan sitta och titta på ett gäng fina nior som skriver nationellt prov i svenska, uppsatsdelen, mellan 8.00 och 10.40.

Hade först lite planer på att börja läsa Harry Potter, men det känns ju faktiskt himla orättvist att jag får sitta framme vid katedern och läser en bra bok medan de sliter med sin uppsats. Istället kom jag på hur smart det skulle vara att passa på att läsa tråkiga kurslitteraturboken till nästa handledarutbildningsträff om en vecka. Eller läsa och läsa, bläddra igenom den och göra lite anteckningar så att det verkar som att jag har läst den.

Skulle tusen gånger hellre erbjuda mig att skriva någon elevs uppsats, om han eller hon läste min tråkiga bok.

För övrigt hoppas, hoppas, hoppas jag att de tre av mina specialelever som inte har godkänt i svenska klarar NP. Håller alla tummar jag har, och funderar på om jag ska skaffa en sån där hatt med stora, klappande händer på, ni vet där man drar i ett snöre och så klappar händerna samtidigt som det spelas en hejaramsa.

Visst skulle väl det ge provtillfällena en extra glans?

Vinter-ide

Ute är det februarimörkt och kallt, och mitt liv rör sig i en triangel bestående av hemma, jobbet, dagis. De kommer i lite olika ordning olika dagar, ibland åker jag direkt till jobbet och ibland lämnar jag på dagis först, men 98% av min tid befinner jag mig på dessa ställen. Emellanåt gör jag avstickare till gymmet och leder aerobicpass och ibland är jag på ICA och handlar, men i övrigt rör jag mig i min lilla triangel.

Men snart är det vår, och då jäklar!! Oh my God vilket fräna saker jag kommer att göra. Jag ser mig själv vara i Stockholm och shoppa, i Göteborg och gå på SPA, i Örebro och fika, i Norrtälje och dricka vin alternativt åka runt på loppisar, i Borlänge och mysa och umgås, i Karlstad och se nyinköpt lägenhet, i Uppsala och festa.

Jajamän! Be aware, kära vänner, för snart är jag social igen!

Ordkunskap

Det heter ju "Att bli ruinerad", och så finns det också ett uttryck som heter "Vid ruinens brant" som man använder i syfte att förklara att någon är ruinerad.

Vilket uttryck kommer från vad? Och en ruin är ju en ruin, varför heter det "ruinerad"?

(Ruin. Ruin. Ruin. Nu blev ordet plötsligt jättemärkligt. Heter det ruin överhuvudtaget?)

Och är det när man skriver såna här inlägg som det är dags att gå och lägga sig?

Internetshopping- The road to hell?

image154

Detta kom med posten idag. Coolt!

När vi var på Gränby Centrum för två veckor sedan såg Stella en Pippi-film som hon absolut MÅSTE ha. Sedan dess har vi haft den som "Om du klarar av att sova i din säng hela natten"-present, och förra veckan klarade hon av det flera nätter i rad. Dock hade vi ju ingen lust att åka in till Uppsala bara för en film, så i lördags skickade jag efter den på cdon.com. Tja, och eftersom Stella fick en film så måste ju Leo också få en (Han sover ju i sin säng varje natt), och cd-skivan köpte jag för att den var billig och för att "Storstadskvinnor faller ner och dör" är så bra. Sen visade det sig att jag, tack vare att jag köpt för över 200 kronor, fick köpa två filmer för 70 kronor. Värsta billiga!

Jag vet att jag är ca fem år efter alla andra, men detta är ju en helt FANTASTISK uppfinning! Klick, klick, klick, and you got yourself a massa bra saker. Kläder är i och för sig mycket roligare att köpa i affärer, men HERREGUD vad mycket annat man kan köpa!

Filmer, inredningssaker, skivor, Berså-servissaker från Blocket, smink, schampo, hudvårdssaker, förlossning på sjukhus till kvinnor i Afrika...Om denna blogg plötsligt inte uppdateras längre, så kan det mycket väl vara så att kronofogden beslagtagit min dator. Och hus. Och bil.

Hm...Vid närmare eftertanke kanske det här med Internetshopping inte är sådan bra idé. Kanske tur att mitt kontokort ligger i väskan i hallen, och att jag är för lat för att gå ner och hämta det.

Tänk på detta när ni läser nåt tråkigt, meningslöst inlägg från mig nån kväll. "Ja, ja, hon Internetshoppar iallafall inte!"

Den vuxna vännen

Roliga Rockpoet, 19 år, tycker att jag skulle kunna vara hans vuxna vän. Tänker mig hur det skulle vara om vi faktiskt skulle ses på riktigt:

Jag står och väntar vid någon bra mötesplats i Örebro. Folk vänder sig om och tycker att jag är lite lik Caroline Winberg där jag står i mina stuprörsjeans, höga klackar, skinnjacka och solglasögon. Jag ser trendig ut, men ändå himla vuxen och mogen. Lite åt "Pengar och stil"- hållet. Så kommer han då, Rockpoeten. Här blir jag osäker på hur vi hälsar, men jag tror att vi kramas. Givetvis är jag längre (Alltså är han typ 1.50 lång), och han känner sig trygg när jag böjer mig ner för att ge honom en kram. Så börjar vi gå mot ett café.

(Först hade jag tänkt att vi skulle gå till en bar, men eftersom killen bara är nitton är det dumt att förstöra hans fina, oförstörda hjärnceller med alkohol. En vuxen vän måste dessutom vara en förebild)

Nä, café får det bli. Givetvis bjuder jag, eftersom jag är äldre och rikare. Han vill ha saft och chokladboll, och jag tar kaffe och en räkmacka. Han blir lite imponerad över mitt vuxna fikaval, men dessvärre måste jag rätta honom när han istället för chokladboll säger "negerboll". Jag förklarar, lite argt och väldigt bestämt, att det bara är gamla, fula rasist-gubbar som säger "negerboll" nuförtiden, och han ber om ursäkt. Ska aldrig mer upprepas.

Tja, sen sitter vi där i några timmar, tiden bara försvinner. Vi pratar om livet, skrattar, frågar saker om varandra, berättar anekdoter som får oss att vrida oss av skratt. Här och var flikar jag in några kloka, peppande visdomsord.

Som: "Du kan VÄLJA att vara lycklig". Eller "Ska jag berätta en sak som hände en jag känner? Jo...."

Så småningom måste jag gå till tåget för att hälsa på en av mina bästa kompisar som bor i Karlstad (Tänkte det var lika bra när jag ändå var åt det hållet). Vi kramas länge till avsked, och Rockpoet går sedan därifrån med en känsla av ombonad trygghet. Hans steg är lätta, och han känner hur skönt det är att ha en vuxen man kan lita på.

För han har mig. Den vuxna vännen. Den som alltid blir omnämnd i "Bullens" brevfilmer.

(Som vanligt är det inte tjejen som har skrivit brevet som är med i filmen)

Undrar om jag kan bygga upp en alternativ karriär på detta? Gå ner till halvtid och åka runt i Sverige och dricka kaffe och äta räkmacka med folk som vill ha en vuxen de kan lita på. Skriv i så fall en kommentar, and I will be there! Min målgrupp är killar och tjejer i åldern 13-23 år. (Eller är nån 43 så får ni gärna anlita mig också, skulle ju vara kul att få känna sig ung och fräsch själv någon gång)

Nytto vs onytto

De tisdagar Jonas inte jobbar tränar jag Bodystep på kvällen och äter sen youghurt och musli framför TV'n. De tisdagar jag inte kan träna, som ikväll, äter jag glass med kolasås och maränger.

Detta är logik på högsta nivå.

Böpa

Söta Leo har kommit på knepet- att köpa ("böpa"). Ja, livet blir faktiskt lite roligare när man kan köpa saker, så varje gång han ser nåt han vill ha, tex traktor på vägen, bild på bil i en tidning, leksaker på TV, så säger han glatt "Böpa!"

Märkligast var dock ikväll när han vid läggdags meddelade "Böpa Bolibompa-bandet"

?! Bolibompa-bandet är alltså Bolibompa-programledarna som spelar och sjunger lite hemmagjorda låtar, och senast de var på TV var några veckor sedan. Men visst, är de till salu kan jag absolut tänka mig att lägga ett bud på Bolibompa-Marcus och Bolibompa-Nassim. För rättvisans skull måste jag kanske även köpa Bolibompa-Doreen till Jonas, trots att hon har slutat, han hade nämligen en hemlig (Eller not so hemlig, jag ser allt) crush på henne hela våren.

Byte

Hm...Visst har vi för lite byteshandel i vår moderna tid av pengar och kreditkort? Borde faktiskt bli bättre på att byta tjänster med varandra. Eller liv för några dagar.

Finnes: Vardag med jobb, småbarn, ICA, blöjor, mysbyxor, TV, tvättmaskin, barndans på tisdagar, pasta, tidiga helgmorgnar.

Sökes: Vardag med snygga kläder, drinkar, shopping, business-luncher, flygresor, SPA-behandlingar.

Svar till "Vågar du så vågar jag". Är ni sugna att svara på annonsen, så ligger den ute både på Blocket och Tradera.

Snöbollskrig mm

Idag har jag varit dagisfröken (till tonåringar), snöbollskrigs-vakt, sjuksköterska till näsblod.

Ja, herregud. Helt avkopplande jobb är det ju inte. Om någon kan tänka sig att byta jobb med mig en dag och ta hand om galna elever i uppehållsrummet, så kan ni få en sportlovsdag av mig. Jag kan vara telefonförsäljare, skomakare, TV 3-arbetare- ja, vad som helst.

Skriv vad ni jobbar med och ni får en lovdag av mig. Kanske måndag v 8? Kan det vara nåt?


Effektiv

Slog ihop alla tre alternativ till soffhäng, nagellack, dokumentär om Amish-folket och en dödsskjutning i en skola (Fast slog av innan galningen hade börjat skjuta, läskigt) och nu datorn innan läggdags.

Amish-dokumentären var dessutom bra som en SATC-avgiftning.

For the record

Nu är det ju inte så att lärare har 14 veckors semester om året, utan vi jobbar in loven med 45 timmars arbetsveckor. Dock är det upplagt med 35 timmars arbetsplatsförlagd tid (När man måste vara på jobbet) och 10 timmars förtroendetid (Sitta hemma på kvällen och rätta prov, till exempel)

35 timmar på jobbet betyder att jag kan ha sovmorgon två dagar och sluta kl ett på fredagar. Och 10 timmar hemma betyder...Tja, vad det innebär har jag ännu inte riktigt förstått. Men rättar prov, det gör jag. Och ibland måste man ringa nån förälder. Och ibland (ofta) så blir dagarna längre än vad som står i mitt schema.

Fast jag räknar också in planeringstid i dessa tio timmar, och en del av hjärnan håller nästan alltid på med något jobbrelaterat. Som vid nattningen idag när jag låg och tänkte på hur jag ska lägga upp ekvationer- och algebraavsnittet.

OK? Förstår ni? Bra, då kan vi cut the crap och istället fokusera på att lärare har 14 veckors semester- tja la la la la!!

Inte så bra betalt är det för att ha pluggat i nästan fem år, men hey, pengar ger dig inga sportlov.Frågesport

Vad ska jag göra ikväll?

a) Titta på TV (Om jag orkar slå på den)
b) Något vettigt, typ måla naglarna eller plocka ur diskmaskinen
c) Sitta kvar vid datorn tills det plötsligt gått två timmar inom loppet av fem minuter (Jag vet! Är det inte konstigt?!)

(Ett hett tips är alternativ c, mest för att jag är för trött för att resa mig från stolen)

Eller så går jag ner och ser slutet av CSI. Fast från Carrie till mord och lik känns inte helt rättvist. Nä, I take my time att minnas och sörja.

Just another manic monday

Måndagar är lektioner hela dagen utan rast emellan, kort lunch, ledningsgruppsmöte samt, som idag, pedagogisk konferens till 16.30.

Sen hem till middagssdagen som Gud glömde, det vill säga komma hem från dagis kvart över fem med hungriga och trötta barn. Dock känner jag mig riktigt nöjd med kvällens treminuters-middag: Knorrs tomat- och basilikasoppa, hembakt bröd (Jonas bakade idag innan han åkte till jobbet, är jag ihop med värsta killen or what?!) plus pannkakor från igår till efterätt. Tada! Dessutom tända ljus i fönstret, så harmoniskt det kan bli en trött måndagkväll.

Hade en minidiagnos om bråkform, decimalform och procentform idag, och sist skulle de förklara hur de tänkte om sambandet emellan. En elev skrev: "Först räknar jag ut decimalformen och sen procentformen". Tja, can't argue with that, liksom...

Tips

Ett tips för att hinna sova klart till klockan kvart över sex är ju i och för sig att gå och lägga sig i tid. Detta tips kommer dock lite försent, har redan hunnit med en Wallander-film, en tallrik nachos samt ungefär en liter cola.

Jag dricker aldrig cola, så är väl nu för koffein- och sockerspeedad för att ens kunna somna. Inte helt smart.

Sova klart

Säger Stella, "Jag ska bara sova klart först".

Undrar om detta funkar som försovningsursäkt imorgon? När mobilen går igång 6.15 kommer jag INTE ha sovit klart iallafall. Fast i och för sig har jag mattelektioner på förmiddagen imorgon, och jag menar herregud, det är ju hur enkelt som helst. Procent och ränta, easypeasy. Ber bara nån kollega säga åt eleverna att sitta i uppehållsrummet och räkna, de är duktiga så det går säkert bra. Annars kan de ringa på min mobil och fråga om hjälp, bara det inte är före kl nio.

Annars hinner jag inte sova klart.

Jaha ja, mina vänner

Måndag imorgon. Måndag, måndag, måndag.

Måndag. Nä, har fortfarande inte vant mig. Men nedräkning till sportlovet har startat, om två veckor så har jag en veckas semester. Och efter det är det bara fyra veckor till påsklovet. Tjoho!

Några once-in-a-lifetime bilder

Eller åtminstone en gång om året. Oftare än så är inte barnens rum såhär städat, men nu är iallafall Stellas säng flyttad.
image150

image151

image152

image153

Dagens

Sovmorgon: Till 8.30 (Yes!)
Lunch: Pannkakor
Utevistelse: Oh, no. Frisk luft är överskattat, däremot har barnen varit ute på baksidan med ett gäng grannkompisar
Projekt gjort: Ommöblering, storstädning, tvättplockning
Projekt kvar att göra: Dammsuga vardagsrummet
Eftermiddagslyx: Badkarsbad så fort jag är klar med storstädningen
Lek: Bra barn reder sig själva, dvs har lekt med grannkompisar hela dagen. Nu har de picknick och födelsedagskalas för dockorna
Spel: En omgång Mix-max samt en omgång Byggare Bob-memory
Middag: Pasta, köttfärssås, parmesanost
Väder: Snöar
Avundsjuka: Stellas grannkompis Julia har precis varit i Thailand och är brun som en pepparkaka. Man kanske skulle göra ett nytt försök med brun-utan-solkrämen?!

Eller inte.


Sovmorgon. Eller inte

Sovmorgon på helgerna betyder "Att sova tills barnen vaknar", det vill säga sovmorgon till typ 7.30. Visserligen är det längre än när jag måste gå upp på vardagarna, men iallafall. 7.30 KÄNNS liksom inte som sovmorgon.

Men nu har jag kommit på det. Om jag ställer klockan på 06.15, går ner och duschar och sen går upp och lägger mig och sover igen så kanske jag blir mer utsövd? Har alltid velat prova det.

(Fördelen med att vara student istället för att jobba är att man kan göra så. En gång gick jag upp, fixade iordning mig, åt frukost och klädde sen på mig för att promenera bort till en biologiföreläsning på andra sidan stan. Dock fick jag se genom fönstret att det spöregnade ute. "Hm...Det regnar och jag kommer ändå att komma försent. Äh, what the hell!", tänkte jag och tog av mig jackan. Klädde sen av mig och gick och la mig och sov i två timmar till. Those were the days)

Fast i och för sig. Fränt att jobba, för man tjänar mer pengar och slipper tråkig kurslitteratur.

End of an era

image149

Tiden mellan 19 december och idag har varit bland den lyckligaste i mitt liv, och nu är det slut. Men jag ska inte gråta av sorg över att det är över, utan minnas de lyckliga stunderna.

Oh, yes. Jag ska vara tapper. Kanske träffa någon ny ("Vänner"-boxen? Senaste Harry Potter-boken?), men inte riktigt än. Nä, nu ska jag ta mig tid att sörja och minnas.

Och vem vet, om några månader kanske jag kan börja om från början igen? Iallafall tillhör SATC-boxen mina bästa investeringar i livet, tillsammans med diskmaskinen, tvättmaskinen, bilen och huset. Och Jonas, men han var ju rätt billig.

Söndagsplaner

Imorgon ska vi möblera om i barnens rum, byta plats på Stellas säng och en byrå. Mitt liv är så otroligt spännande och händelserikt.

Och vilken spännande blogg jag skriver sen. Ja, det är ju nästan inte klokt vilka wild och crazy saker jag berättar om. Som nu, att jag ska gå ner till nedervåningen medan Jonas nattar barnen. Där ska jag hälla upp ett glas rött vin, ta fram min Marabou daim, se "An american girl in Paris part une and deux".

(Fast här är jag, for the record, inte ironisk. Sista avsnitten på SATC är ju faktiskt spännande på riktigt)

Mejl

Jag måste mejla Bodystep-människorna och säga att jag hoppar av utbildningen, och har lite beslutsångest vilken ton på mejlet jag ska ha.

Alternativ 1: Hej era bajsnödiga töntar på Les Mills! Härmed säger jag upp mig som instruktör hos er, eftersom jag aldrig nånsin i hela livet orkar bli så perfekt som ni vill att man ska vara. Om jag ska filma ett 1-timmes pass där jag gör allting felfritt och med perfekta vinklar, så måste jag träna så mycket att jag blir tvungen att säga upp mig från jobbet, göra slut med min kille samt avsäga mig vårdnaden om mina barn. I och för sig kommer jag att bli den mest vältränade uteliggaren i Sverige, men känner ändå att detta inte är en karriär som jag väljer.
Med ovänliga hälsningar och med förhoppning att ni slutar ta er själva på så otroligt stort allvar/ Maria

Alternativ 2: Hejsan! Tänkte bara meddela att jag inte vill vara instruktör hos er, och därför inte kommer att skicka in någon video.
Med vänlig hälsning/ Maria

Jag vet inte, jag. Alternativ 1 eller 2- vad tror ni blir bäst? Ett alternativ är ju också att skicka alternativ 1 så att de får höra några sanningens ord, men sen skicka ytterligare ett mejl där jag förklarar att jag har Tourettes syndrom.

Två avsnitt från avslut

Ikväll när barnen somnat ska jag och Jonas dricka vin, äta Marabou daim samt titta på de två sista avsnitten av SATC. Har i och för sig sett de några gånger innan, precis som alla andra avsnitt, men det känns ändå lite sorgligt när jag sett alla avsnitt efter varandra.

Slutet på en epok, liksom. Åhh, vad jag kommer att sakna Carrie & c/o. Dock ska jag ju köpa "Vänner"-boxen (Om jag någon dag har 1500 kronor som ligger och skräpar), men måste vänta ett tag. Känns annars som att göra slut med någon man älskar över allt annat, och sen skaffa en ny direkt efter.

Nä, det går inte. Måste ha en...en...(Rebound? Re-bond? Finns det nåt ord på svenska- återhämtning?)

Bloggregel: Skriv inte nåt fränt om du ändå inte vet vad det heter eller hur det stavas.

Lovely lördag

Tur att jag inte hann skriva ett gnälligt och neggigt inlägg innan jag åkte och tränade, för ett jobbigt och roligt träningspass senare känns allt mycket bättre. Oh yes! I'm back on track. Roligast är efteråt när någon kommer fram och säger "Åh, vilket kul pass! Jättebra!". Dessutom är det himla effektivt att vara den som leder passet, för jag blir ju alltid tvungen att ta i mer än vad jag egentligen orkar. Blir ju lite pinsamt annars; "Fortsätt ni, själv sätter jag mig och vilar en stund".

Så i bilen hem satt jag svettig och glad och sjöng med till "Jimmy Dean". (Har fortfarande "30-års skivan" kvar i bilen. Otrendigaste musiksmaken i stan, that is me. Hoppas jag aldrig krockar och nån hör vad jag lyssnar på)

Nu ska jag fortsätta med lördagen och åka med barnen och köpa lördagsgodis.

Omdöpning ej aktuell

Eller nä, förresten. Låter nog barnen heta som de gör, tekniskt sett var det ju faktiskt hästen jag svor åt, inte Stella. Och som tur var blev det sen en mysig fredagsmyskväll med Bolibompa, chips, bad och två godnatt-böcker.

Dock är jag fortfarande på dåligt humör. Ni vet hur det kan vara, trots att allt egentligen är bara bra så känns det som att man har nerverna utanpå kroppen och att allt är allmänt tråkigt och värdelöst. Dessutom finns det svältande barn i Afrika, livet bara går och går och snart är det måndag igen.

Ah well. Sorry för mitt gnäll, men jag tänkte att det är bättre att jag avreagerar mig här än svär åt leksakshästar. Förhoppningsvis känns det bättre imorgon efter sömn, frukost och träningspass.


Dåliga mamman

Middagsdags tidigare ikväll. Leo hungrig och trött, pennor och papper över hela bordet, jag försöker samtidigt att duka, hälla av potatisvatten, röra i såsen, steka köttfärsbiffar, skära gurka samt säga åt Stella att plocka undan sina ritsaker. Vilket hon gör efter ca fem tillsägningar. Därefter ställer hon sig och dunk-dunk-dunkar en leksakshäst i trä i bordet så att det ekar i hela köket.

Dunk dunk dunk. Jag skriker psykbrytigt "MEN KAN DU TA BORT DEN DÄR JÄVLA HÄSTEN!!"

Inte ett av mina finaste mamma-ögonblick. Så nu är det bara att döpa om ungarna till Kevin och Cassandra, börja röka, dricka sprit på vardagar, sluta jobba, ha mysbyxor från nittiotalet på mig på jämnt samt flytta till en tvåa dit jag drar hem one-night-stands i bästa Tabita-stil.


Leo and the gosedjur

Leo fick ett Byggare Bob-memory i lördags, och har sovit med det i sängen sen dess. "Bob pelet!" säger han bestämt när jag försöker få honom att ha det på golvet bredvid i stället. Alltså har han varje natt sina gosedjur Nalle Puh och Byggare Bob samt en stor, hård låda med ett memoryspel bredvid sig på kudden.

Låter inte helt bekvämt if you ask me. Men visst kan jag relatera till hans känslor, det kan jag. Speciellt nu när jag bara har två (TVÅ!!!!!!!!) avsnitt kvar av sista säsongen Sex and the city. Åh, om jag ändå kunde ha finaste rosa och svarta SATC-lådan bredvid mig på kudden, skulle ligga och hålla om den varje natt.

(Kan man det? Sova med en dvd-box? Eller verkar det rubbat?)

RSS 2.0