To busy for the toilet

På väg ut från bilen efter att jag hämtat barnen på fritids och dagis:

Stella: Snabba dig att låsa upp, jag är JÄTTEKISSNÖDIG! Jag har varit kissnödig sen utflykten i morse.
Jag: Va, har du inte kissat på hela dan?! Men varför kissade du inte när ni kom in från matrasten, då?
Stella (En smula indignerat): Mäh! Nä, för jag skulle bajsa och då hade jag ju MISSAT VECKANS BOKSTAV!

Underbart med dessa 6- åringar och deras skolinställning. Själv hade jag en elev idag som räckte upp handen mitt under brinnande genomgång och frågade om han kunde gå på toa. Inga ledsamheter för att missa VECKANS BOKSTAV (Eller i detta fall, genomgång om ekvationslösningar) där inte...

Jag vet att jag sagt detta förut. Men. Visst är det väl en smula märkligt när 6- åringar som liksom inte VILL annat än lära sig saker får gå 15 timmar i veckan, vara lediga på fredagar samt få måla bokstäver och sätta ihop brand och bil till brandbil (Som de lärde sig på dagis) när tonåringar, som i många fall vill betydligt annat än gå i skolan, får slita med läxor och prov?!

Bara en teori.

Tro nu inte att det här är någon Jan Björklund light- åsikt, för jag tror absolut att barnen lär sig MASSOR i skolan när de är små. Men lite beklämd blir man ju när eleverna kommer upp till sjuan och varken kan multilplikationstabellen, stavning, meningsbyggnad eller basic engelska...Och nu pratar jag inte om barnen i behov av särskilt stöd, utan om andra.

Jag vet inte jag, kanske är det så att skolan i allmänhet och lärare i synnerhet fått sådan otrolig utökad mängd uppgifter att vi helt enkelt inte hinner lära barnen det nödvändigaste? Eller är det någon som har någon annan teori?

Love to talk about this kind of skolteorier och pedagogiska frågor.

Fast. Måste bara säga, så att ingen tror motsatsen, de allra flesta elever vill faktiskt göra sitt allra bästa. Sedan om "sitt allra bästa" ger ett G, VG eller MVG spelar för mig inte det minsta roll, men att se en elev kämpa med att lära sig något och sedan lyckas är helt underbart.

Nästan tårframkallande ibland.

(Fast det måste jag ju mörka, såklart, hur weirdo verkar det inte att stå och snyfta över någon elevs provresultat eller rättstavning, liksom?!)

Kommentarer
Postat av: Anna

Tyvärr är inte skolan riktigt som när vi växte upp idag är det bråttom bråttom, min dotter går t klass två, Är inte hundra på att stava och skriva svenska, blandar stora små bokstäver sätter inte punkt osv men de har redan börjat med engelska, inget fel men jag själv började med engelska i åk 4, när man hade bra koll på svenskan först, min kompis har en son som går i åk 7 han är sååå less redan på skolan, tråkigt! Självklart ska barn lära sig saker om de vill de, men ibland undrar jag varför så bråttom, 6-års verksamhet var ju lekis när vi var små, vet faktiskt inte om det är bättre nu eller inte vi som är född runt 1970-90 hade det lite bättre iskolan, lite "lungnare" inte så jäkla bråttom, idag var jag vet går många om skolan mellan åk 1-6, oftare nu en förr.

Tack ordet....

2008-11-11 @ 21:15:45
Postat av: Maria

Anna: Tack för din kommentar!! Bra sagt, märkligt det där med att börja med engelskan innan man har stenkoll på svenskan. Och visst var det mer "nötning" förr?



Nu är det mer bråttom- zapp- tider, men vissa saker MÅSTE ta tid. Som gångertabellen eller träna stavning med hjälp av diktamen etc. Det är ju när barnen är små som grunderna sätts.



Och som glädjen att lära är som störst!



2008-11-11 @ 22:53:13
URL: http://babydarling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0