Lön och jobb

I torsdags kväll blev avtalet klart mellan lärarfacken och arbetsgivarna, och vi får HALLELUJA PRAISE THE LORD behålla våra lov. Ferietjänst istället för semestertjänst fortsätter i fyra år till, minst.

Men resten av avtalet, då? Jo, istället får vi knappt någon löneökning.

Faktiskt blir jag ledsen ända in i själen över det här. Varför är våra jobb inte värda mer? Det har varit massor av debattartiklar på sistone om att lärarlönerna måste upp rejält. Vem vill plugga till lärare, liksom?! Låg lön och låg status. Antingen är vi sanna hjältar, eller så är vi en aning dumma i huvudet.

Jag hoppas på det första.

Jag älskar mitt jobb, det gör jag verkligen, och jag köper både hektiska 45- timmars veckor, tunga elevärenden och massor av planering och rättning. För att det ingår. Men varför kan vi inte få lön efter utbildningstid och ansvar?! Jag fattar att vi inte ska få läkarlöner eller advokatlöner. Men varför inte ingenjörslöner? Varför är ingenjörs- Jörgens (Eller vad de nu heter) ansvar över en maskin mycket viktigare än mitt ansvar över Sveriges hopp och framtid, nämligen våra ungdomar?

Det pratas om spetsutbildningar och spets- lärare och höja resultat och att lärare är viktigare än viktigast när det gäller att få elever motiverade och utbildade. Men visa det då! På riktigt. Och inte bara klaga på oss, försöka sno våra lov plus ge oss minsta möjliga löneökning. (Just det här med semestertjänst fattar jag faktiskt fortfarande inte, om jag ska vara ärlig. Vad tjänar eleverna på att ha oss drällande på jobbet när inte de är där?! Samarbete kollegor emellan i all ära, men det hinner vi ju ändå. Och att hinna rätta prov till dagen efter samt ha föräldrakontakter på kvällar vid behov är rätt nödvändigt i läraryrket)

Så. För att summera: Vi fick behålla våra lov, men som hämnd över detta får vi istället knappt någon central löneökning. Visserligen kan man fortfarande få individuell löneökning som är högre, men ändå. Ändå! Det generella buskapet är "Ja, ja. Behåll era lov då, men tro för all del inte att vi uppskattar ert jobb"

(Bara en parentes innan någon får för sig att skriva en kritisk kommentar: Ja. Det finns dåliga lärare. Det finns även dåliga läkare, busschaufförer, florister, advokater och banktjänstemän. På samma sätt som det finns elever som kämpar järnet för att få bra betyg, och det finns elever som inte anstränger sig minsta lilla under en kurs och sedan tycker att det är lärarens fel när de inte får det betyget de vill ha.

En komplex fråga, denna)

Kommentarer
Postat av: Janina

Hurra! Jag håller med i alla dina argument! Grattis till husköpet förresten! Själv ska vi renovera mammas och pappas hus under sommaren och hösten, vi hoppas på inflyttning innan jul. De flyttar till ett lägenhetshus där mamma och hennes tre syskon(med respektive) kommer att bo i varsin lägenhet i samma trappa. Dessutom kommer det en bebis i september, om allt går som det ska. Mycket på gång!

Ha det bäst!

Kram

2010-05-10 @ 12:30:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0